brimikshallon

Alla inlägg under april 2012

Av Kerstin Frithiof - 6 april 2012 08:48

För nåra tiotal år sen var en här dagen en mycket "förbjuden" dag.. Man skulle helst stanna hemma och göra så lite som möjligt.. Offentliga lokaler var stängda och ingen åkte iväg och besökte vänner och bekanta och ingen besökare kom heller. Så här i efterhand kan matte nog kalla Långfredagen för en retreat-dag, och inget ont i det.. Stillhet och tystnad är nåt som saknas nu för tiden, tycker hon..

När matte gick i första klass (detta är längesen) förberedde skolfröken eleverna inför Långfredag och påsk genom att läsa passionsberättelsen i psalmboken för dom. Ett stycke varje dag läste hon.. Matte minns än hur hon levde sej in i den här berättelsen.. När hon sen kom hem på eftermiddagarna slog hon upp psalmboken och försökte stava sej igenom samma stycke som skolfröken läst på morronen.. För att inte bli störd satt hon alltid i en vrå bakom dörren i köket..


Till nåt helt annat:

Det har varnats för att ett sjusärdeles oväder ska braka loss i dag. Matte går och hoppas att det ska dra norr om oss, långt norr om oss.. Och  s k u l l e  det vara så hemskt att det passerar precis över vår by så hoppas vi att det sker på  d a g e n ...Stormiga nätter är kusliga.. Det tycker både matte och hunden..


I går kväll var lilla Hallon ensam hemma eftersom matte var på bjudning.. Jag behövde inte göra så mycket för att beskydda huset. Det räckte med att skälla argt och skräckinjagande när nån närmade sej på gatan.

--Hoppas du inte skrämt ihjäl nåra påskkäringar, sa matte när hon kom hem.. Om så varit fallet hade dom väl legat strödda ute på infarten, men där var det då tomt såväl på käringar som annat oknytt..













Av Kerstin Frithiof - 5 april 2012 07:59

Usch, lilla Hallon skäms.. Vi mötte Molly och Tindra och deras mänska för en stund sen.. Det var trevligt för nu är vi på väg att bli riktigt goda vänner, jag och småflickorna.. Men ack, vad jag har skämt ut mej. Jag har hela tiden trott att dom är chihuahuor, men det är dom  i n t e . Dom är papilloner!! Jag ber dom små damerna  s å  mycket om ursäkt.. Jag var i god tro och det var matte också eftersom hon inte rättade mej när jag kallade dom för det där dom inte är..


I natt har det varit kallt. Men gott har vi sovit matte och jag för fönstret har varit lite öppet. Hoprullade under täcket sov vi varmt och tryggt trots att det faktiskt var frost på insidan av fönstret.. Det  ö p p n a  vill säja.. Nu skiner solen och det artar sej til att bli en väldigt fin dag. Hoppas jag ska få lite glädje av den också.


Ikväll ska matte gå bort och hennes lilla hund får hålla ställningarna här hemma.. Det gör jag gärna, för jag har utveckltas till en riktigt tuff liten  v a k t h u n d .. --Tur att du inte begriper hur  l i t e n  du är, säjer matte. Gjorde du det så skulle du inte vara så kaxig..


I morse mötte vi ett grannpar som hade klätt ut sina barn till nån slags trollfigurer. Ungarna verkade glada och stolta över ekiperingen.. Lilla Hallon tyckte inte dom såg så farliga ut som det nog var meningen att dom skulle göra.


Matte och andra mänskor går omkring just nu och önskar varandra "glad påsk!".. Det fromma önskningen kan jag instämma helhjärtat i: GLAD PÅSK!! 


Av Kerstin Frithiof - 4 april 2012 08:12

En liten rödhake håller till i vår häck.. Matte, som är stor djurvän, vilket inte minst kommer  m e j  till godo, bekymrar sej.. --Tänk om Busan tar rödhaken, jämrar hon sej..

Busan, grannens väldigt lurviga katt, är en grym jägare..

En gång satt matte i köksfönstret och såg Busan ta en ekorre.. Då fick matte fart på långbenen och jagade ifatt Busan och sa dom fulaste ord hon kan och skrämde Busan ordentligt så hon tappade ekorren, som kom undan med blotta förskräckelsen..

Så.. Visst är det befogat att vara rädd att Busan ska fånga rödhaken..


Dom här sista, kalla dagarna har jag varit lös i skogen vid flera tillfällen. Till mattes förtrytelse har jag stoppat i mej både lera och bokollonskal.. Dom här skalen är både stora och vassa och brukar inte stanna i magen mer än nåra timmar. Sen kommer dom ut samma väg dom kom in, och alltid vid fyratiden på natten.. Och alltid i mattes säng..

Leran brukar komma ut bakvägen så att säja. Matte påstår förtrytsamt att lilla Hallon ägnar sej åt jordförflyttning..

Det måste förbrylla jordexperter att finna jord från Nytorpet på Listers huvud..


Igår körde matte ner mej från soffan två gånger och idag har jag redan varit uppe en gång och blivit nermotad..

Jag tycker uppriktigt att matte kunde strunta i soffan och låta sin lilla hund ligga där och gassa sej i solskenet.. 

Av Kerstin Frithiof - 3 april 2012 13:37

På morgnarna är det väldigt soligt och fint här i Norje, men fram på dan börjar det blåsa och mulna på. Kallt är det också.. Både morron och kväll.. Det känns lite grann som om våren har gått i baklås och vintern kommit tillbaka..


--Det ska inte vara så här kallt, säjer matte.. Det är i alla fall april redan..


Tänk om vi kunde sätta oss i bilen och bara fara iväg till nåt lite sydligare ställe, där våren är i gång på riktigt. Det önskar vi oss både matte och hunden..

--Vi hade kunnat åka till nån sån plats, säjer matte..

--Varför  g ö r  vi inte det då?  Undrar lilla Hallon.

--Just nu har vi inte råd, svarar matte..

--När får vi det då? frågar hunden..

--Kanske till hösten, menar matte.

--D å  ska vi sätta oss i bilen och åka precis vart vi vill.. Till Rom tillexempel.. Ellar Prag eller... B l å k u l l a  skojar matte och fnissar för sej själv.

Lilla Hallon förstår inte det roliga och känner sej utanför och smått förfördelad..  

Av Kerstin Frithiof - 2 april 2012 08:19

Första april avlöpte väl. Ingen försökte lura av lilla Hallon hans matte.. Eller hans matskål heller vad det beträffar. Och katthotet är borta. Således kan jag leva lugnt och tryggt ett tag till i denna den bästa av världar..


För nåra dar sen lade matte ut ett par säckar gössel på en av rabatterna, där hon brukar strö ut sommarblommefrön. I morse såg vi att koskiten var borta. Den var spridd runt omkring rabatten, främst på gräsmattan. Nåväl, där gör den nog nytta också.. Jag kan inte låta bli att undra om det här gösselspridandet också är ett aprilskämt.. Och om det är katterna som har gjort det.. Nja, knappast  k a t t e r n a.. Dom krafsar visserligen både här och där, men dom gräver  n e r  inte  u p p .. En kvalificerad gissning är att det är  f å g l a r n a   som varit framme.. Här finns gott om både kråkor och trutar och deras släktingar.. Dom har väl letat efter mask, kan tänkas..


I alla år har det häckat alikor i vår skorsten.. Tidigare tyckte matte så synd om dom eftersom vi eldade i oljepannan. Det kunde inte vara bra för ungarna att ligga i den här feta röken, mente matte.

För två år sen bytte matte värmesystem till nåt som kallas luft till vatten, och som går ut på att man tar värme ur luften och leder in i huset genom vattenförande rör.. Sen dess har matte inga bekymmer om fågelungarna.. Dom kommer inte att dö av rökförgiftning.. Enda nackdelen, nu som förr, är att dom drar in en massa småkryp i huset. Dom här krypen, troligtvis nån slags små fjärilar, trillar ner genom ventilen i badrumstaket.. Matte är noga med att stänga badrumsdörren och att smälla så många av krypen hon kan komma åt. Det  k a n  ju vara mal, säjer hon..



Av Kerstin Frithiof - 1 april 2012 09:35

--Passa dej väldigt noga i dag. Du kan bli  l u r a d,  sa matte i morse.. D e t  kan jag inte begripa. Vem skulle vilja lura lilla Hallon?

--Jo, sa matte. Det är så här, sa hon, att den förste april får vem som helst lura vem som helst.. Tillåmed en sån liten hund som du kan bli lurad..

Jaha.. Där fick jag nåt att tänka på. Matte brukar inte ljuga för sin lilla hund, eller lura honom, eller bedra honom på nåt sätt.. Men tydligen kan vem som helst gå fram till lilla Hallon och lura honom och bedra honom och kanske tillåmed stjäla hans  m a t s k å!!!


Agneta ringde precis och föreslog en vandring på Listers huvud.. Tänk om  d e t  också var båg.. Idag kan man tydligen inte lita på  n å n .. Och vad händer om vi verkligen kommer till skogen? Det kanske bara vimlar av lurendrejare i buskarna.. Det gäller att hålla sej så  n ä r a  matte som det bara går för tänk om nån lurar i väg  h e n n e  och drar iväg med henne till nåt ställe dit inte lilla Hallon äger tillträde.. Detta är verkligen  h e m s k t ..

Enda sättet att slippa bli avlurad sin matte är att ta henne i koppel och inte en minut släppa  snöret.


Tänk, jag som trodde att alla bekymmer var borta nu när  k a t t m å n a d e n   äntligen är över... 


Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards