brimikshallon

Alla inlägg under maj 2012

Av Kerstin Frithiof - 23 maj 2012 07:45

--Vet du vad som allra bäst med Norje? frågade Agneta matte i går när vi gjorde skogen.. Visserligen  b o r  inte Agneta i Norje alltid, men hennes familj har haft sommarhus här minst femtio år..

--Nä.. Bortsett från rockfestivalen, så är väl det mesta bra med Norje, svarade matte.. (Matte tycker bäst om klassisk musik och opera, men  m i s s u n n a r  inte rockfolket deras festival. Bara hon själv slipper delta)..

Agneta höll med i stort..

--Men, sa hon, visst är det fantastiskt att här inte finns nåra  m y g g ..

Nä, det är riktigt. Här är totalt myggfritt.. Ja,  n ä s t a n  i alla fall. Det kan förirra sej nån ynka mygga hit under en hel sommar.

Matte och Agneta tyckte att myggfrihet skulle vara ett mycket bra försäljningsargument, om nån av dom skulle få för sej att sälja sitt hus respektiva sommarhus..

--Tänk så många myggbitna dalmasar och norrlänningar som skulle köa här bara för att slippa myggplågan.. sa dom..


Matte kom dessutom på, att om man kunde föra fram argumentet "ett myggfritt samhälle" skulle det vara till nytta för hela kommunen.. Folk skulle vallfärda hit, huspriserna skulle skjuta i höjden, företag skulle etableras och affärer öppnas..

F a s t  det är bara precis här vid havet det är myggfritt.. Uppe i skogsbygden är det mygg så in i vassen..

Fästingar och knott också.. Men inte som i Dalarna, där folk och fä lär dräneras på litervis med blod varje sommar..


Igår var det värmerekord.. Tillåmed matte, som är lite frusen av sej, höll sej helst i skuggan. Nåra promenader var det inte tal om.. Matte var i trädgården och planterade sina isbegonior.. Dessutom dagvattnade hon hela trädgården..


--Hoppas det kommer lite  r e g n , sa hon..--D e t  skulle göra susen tillsammans med min grundliga vattning..


Av Kerstin Frithiof - 22 maj 2012 09:04

Solbränna är nåt som lilla Hallon inte begriper sej på.. Jag tycker närmast det låter lite läskigt.. Som nåt för Räddningstjänsten liksom..

För matte är solbränna nåt  e f t e r s t r ä v a n s v ä r t.. Det är därför hon klär sej i baddräkt innan hon går ut till sina växter.. Men innan hon går ut synar hon sej  n o g a  i spegeln.. --Måste bara kolla att det inte blivit nåra nya bilringar, säjer hon.. O m  nu matte nödvändigtvis ska jämföra sej med fordonsdelar vore det bättre på sin plats att kolla cykelringar.. Eller möjligen mopedringar.. Men tala om  d e t  för henne..

Nåväl.. Om "besiktningen" utfaller någorlunda godtagbart, ger hon sej ut i grönskan.. I baddräkt då alltså..För att snygga till både trädgården och sej själv.. Mänskor!!


Igår for matte och köpte 11 stycken isbegonior.. Dom ska hon planterna i dag.. Det är faktiskt väldigt sällan matte köper plantor.. Det mesta vi har kommer upp av sej självt.. Sen gäller det att skilja goda växter från ogräs.. Som jag tidigare berättat är det inte alltid vi klarar det..


Mattes vänner säjer att hon har "gröna fingrar". Med det menas, att växter trivs hos henne.. Det gör dom.. Alla de sorter.. Just nu följer hon intresserat fyra, fem små plantor, som stävar upp ur jorden i hennes experimentkruka i köket.. Om dom klarar sej kommer dom att ge etterstarka chilifrukter..

Matte ska "skola ut "  dom och så småningom sätta dom på sydsidan, där det redan finns en vinplanta, havtornsbuskar, kaprilfol, (den har för övrigt hängt med sen matte flyttade in med sin mänska för över 40 år sen och den har snart flyttat runt i hela trädgården..) och diverse småplantor, som matte frösått utan att egentligen veta vad det är..


Nåväl.. Matte slickar i sej av det här grönafingrarberömmet.. Hon  h a r  inte precis nåra direkta förmågor min matte.. Så lite beröm för nåt, som hon egentligen inte kan rå för, sitter som en smäck, säjer hon..




Av Kerstin Frithiof - 21 maj 2012 14:06

Det är  j ä t t e v a r m t  ute och jag sitter mest inne.. Och det är jag tacksam för.. Matte däremot traskade ut i morse för att försöka städa ena uppfarten.. Inom parentes sagt så var den nästan igenvuxen med diverse grönska.

Efter tre timmar stapplade hon in, storligen belåten med sin insats..

Jag har förstått att mänskor ibland förringar sina insatser.. "Äsch,  d e t  var  väl inget".. Inte så min matte. Hon bara strålar av mallighet när hon gjort ett bra jobb.. Och det  g ö r  hon, ett bra jobb alltså.. Och så inbillar hon sej att det här jobbet, som hon klarat av till sin egen stora belåtenhet, ska förbli oförändrat i evigheters evighet..


Det var sommar igår också men inte alls lika  v a r m t  som idag.. Matte och en väninna från barndomen gjorde en sväng på Stiby och lilla Hallon var med.. Lös praktiskt taget hela tiden..

Nåra hundar träffade vi inte men ett par, tre mänskor.. Jag struntade i dom och dom i mej, vilket är ett bra sätt att umgås med främlingar på..


Apropå Stiby så såg vi mängder av missommarblomster  där häromdan.. Det bekymrar matte eftersom det är alldeles för tidigt för dom här favoriterna.. Dom ska inte blomma förrän om en månad, säjer matte, som verkligen håller koll på både växter och fåglar.. Göken är kommen och näktergalen.. Äppelträden blommar men körsbären är redan överblommade..


Väldigt mycket händer således i naturen.. Man kan nog säja att den är dynamisk.. Till skillnad mot lilla Hallon och hans matte, som är aningen statiska..

--Tala för dej själv, menar matte,, --J a g  har för min del sysslat med  t r ä d g å r d s d y n a m i k, säjer hon, och sätter näsan  aningen i vädret..

Av Kerstin Frithiof - 20 maj 2012 07:57

Jag höll på att skriva så här: (men ångrade mej strax för det hade inte varit sant).. Jo, så här höll jag på att skriva:

"Lilla Hallon begär inte mycket av tillvaron".. D e t  hade varit en smällande lögn.. Dom flesta, som säjer så, gör det för att få som dom  v i l l .. Och oftast får dom det.. Lilla Hallon inget undantag..


Med  m ä n s k o r s  mått är det kanske inte så mycket jag begär, men med  h u n d a r s  ligger det lite annorlunda till.. En långpromenad på nån timme och utan koppel varje dag.. D e t  är det minsta lilla Hallon begär.. När det inte regnar eller blåser  f ö r  hemskt förstås, för  d å  vill jag inte promenera alls..


Tro mej, jag ser till så att det blir som jag vill också. Och det utan att gnöla eller vädja till mattes evenuella samvete..Jag talar bara rakt upp och ner om vad jag vill. För det mesta vill matte detsamma som jag.. Och väldigt ofta är det hon som kommer med förslag om promenader.. Och alltid är det hon som ser till att vi kommer ut till trevliga skogar..

Av detta kan man förstå att vi trivs väldigt bra ihop matte och jag..


Igår var det en sån trevlighetspromenad.. Hunden och matte och Agneta drog iväg till Stiby.. Hela tiden var jag lös och sprang och lekte av hjärtans lust.. Nja, när andra  h u n d a r  närmade sej med sina mänskor kopplade matte ihop oss. Det hade ju kunnat hända att vi mött en sur gammal vovve, som gett lilla Hallon på pälsen.. Eller en sur gammal mänska, som gett  m a t t e  på pälsen för den delen..

Allt som allt var det en  v ä l d i g t  fin utflykt vi gjorde.. Vi får väl se till att det blir en liknande i dag.


Go´söndag, förresten!!



Av Kerstin Frithiof - 19 maj 2012 08:00

Jag blev väldigt rädd i går.. Jag begriper inte vad som tog åt matte, men hon höll på att skrämma vettet ur mej..

Så här var det:

Matte och jag höll på att dona med lunchen.. Glad och ivrig svansade jag omkring fötterna på henne.. Plötsligt skrek hon till och damp  rakt ner på golvet och där blev hon liggande vridande sej och kvidande..

Lilla Hallon blev  s å  förfärad.. Ett hemskt ögonblick trodde jag att matte blivit tokig och ville förgöra mej, eftersom hon, precis innan hon damp, hade kommit åt mej med ena foten..

Jag la svansen mellan benen så långt in jag förmådde och smög ut i hallen och gömde mej under en stol, som står där..


Aldrig trodde jag att jag skulle kunna bli rädd för matte... Men det var precis det jag blev...


Så småningom kravlade matte sej upp, stönande och jämrande, och lockade på sin lilla hund..

Jag hukade underdånigt och tassade fram. Försiktigt, försiktigt  o m  det var så illa att matte blivit tokig och ville dräpa sin lilla hund..

--Lilla, lilla Hallon, sa matte.. --Det var inte meningen att skrämma dej, men du förstår, att det gjorde så ont att dimpa i golvet att jag inte kunde låta bli att jämra mej.. Jag hamnade i alla fall inte på dej, sa hon sen, och klämde på mej och kollade mej noggrant, noggrant..


V a r f ö r  hon trillat i golvet berättade hon inte, och jag kan inte begripa det heller.. Precis innan hon damp hade vi ju haft det så trevligt tillsammans.. Hon donande vid spisen och jag snoende runt fötterna på henne..



Av Kerstin Frithiof - 18 maj 2012 07:49

Solsken, solsken, strålande solsken är det denna morron. --Lite skärpa i luften dock, sa matte när vid kissrundade tidigare i dag..

Nu har jag en liten ful misstanke om att matte gärna sett att skärpan varit än lite skarpare så hon haft anledning att strunta i att städa trädgårdsgångarna..

Vi är rätt lika vi hundar och våra mänskor.. Vi försöker ibland slingra oss ifrån sånt vi inte gillar nåt vidare..

För  h u n d a r n a s  del är det så, att deras  m ä n s k o r  tvingar dom att ta itu med det obehagliga.. För  m ä n s k o r n a s  del gäller att inte falla ur ramen för det som anses norm där dom bor.. Således kan man säja, att m ä n s k o r  tvingar andra  m ä n s k o r  att göra det dom helst vill slippa.. Åtminstone  i n d i r e k t ...


Det  ä r  bara inte klokt så  f i l o s o f i s k,  i n t e l l i g e n t  och  v i s   lilla Hallon, Malina, Hindbär, Framboise osv.. är.. Dom viktiga livsfrågor, som inte  h a n  kan lösa, finns inte.. (Jag skrev först  h a n  med stort H, men  d e t tillät inte matte).

--Du hädar, din lymmel, sa hon.. Och tog bort det versala h:et..


Okej, slut på lösandet av livsfrågorna för den här gången.. Nu tänker jag försöka hoppa upp i den gamla nötta skinnstolen och ta mej en liten lur.. Matte får klara sina trädgårdsgångar bäst hon kan..





Av Kerstin Frithiof - 17 maj 2012 07:56

Igår var ju lilla Hallon på pensionat. Pensionatsvärden berättade för oss, att han kände en border, som var så förskräckligt duktig och hade tagit massor av priser i alla de sysselsättningar man har för sej på brukshundsklubbarna..

Vi spetsade öronen..

--Vad  h e t e r  den här duktiga hunden? frågade matte..

Det kom inte mannen ihåg, men han sa sej veta att hundens  m ä n s k a  heter Sabina..

Jaha, jaha, jaha.. Det kan inte vara nån annan än lilla Hallons  b r o r , som är så duktig. Inte många mänskor heter Sabina, och precis så hette den flicka, som köpte min bror.. På den tiden hette han antingen Blåbär eller Hjortron, men hans mänska döpte om honom till Adde..


Jag minns en gång när Adde (Blåbär, Hjortron) skulle stanna hon oss ett par timmar. Varför kommer jag inte ihåg.

Nu är det så att  j a g  var mycket mindre än mina kullsyskon och följaktligen mycket snabbare i tassarna också..

Brorsan och jag satte igång tidernas flänglek och  h a n  hade inte en chans att springa ikapp mej..

Till slut var han alldeles dödstrött och i ren desperation välte han mej och  s a t t e  sej tungt och oflyttbart på mej..

Jaha, jaha, jaha.. Där fick lilla Hallon ligga och pressas ihop tills min store, tunge och numera så duktige bror behagade lyfta på rumpan och släppa loss mej..


Roligt i alla fall att  n å n  i familjen har framgång och är välartad..

Mja.. välartad är väl jag också, men inte framgångsrik och duktig!!


GRATTIS BRORSAN...



Av Kerstin Frithiof - 16 maj 2012 18:40

Vi har kommit till samma slutsats matte och jag: Borta bra men hemma bäst.. Minsann!!

Visserligen har vi haft var sin fin dag men nu är vi hemma igen.. Trötta, trötta..

Matte frågade pensionatvärden om jag skött mej och fick svaret att det hade jag..Om jag hade frågat pilgrimsvandrarna om  m a t t e  skött sej skulle jag fått samma svar..

J a g  satt inlåst hela dan, men  k u n d e  gå ut i rastgård om jag ville.. Med matte var det precis tvärtom: hon var ute och rörde på sej precis hela hållande dan.. Under tystnad och meditation vandrade hon ungefär en och en halv mil.. Egentligen skulle hon varit med i ytterligare tre kilometer, men då hade hon inte hunnit hämta mej på kenneln, så hon fick bryta..

Helt tysta var dock inte vandrarna. Det sjöngs en hel del vid raster och i kyrkor..Och  v a c k e r t  lät det.. Eftersom matte inte deltagit i nåt kyrkoliv på flera år känner hon sej lite bortkommen.. Dom flesta sångerna kan hon inte.. Nåväl, matte har rätt lätt för sej så hon behövde inte lyssna så länge förrän hon kunde sjunga med hon också..


Sammantaget så är både mänska och hund nöjda med sin dag..Men  t r ö t t a  är vi. Det är kanske ett tecken på att vi varit intensivt sysselsatta.. Var och en på sitt vis..



Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards