brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2012

Av Kerstin Frithiof - 9 augusti 2012 08:32

--Nu kommer  h ö g t r y c k e t , sa en cyklande man till oss på morronrundan.. Jag märkte hur glad matte blev..

Det måtte vara nåt alldeles särskilt med  h ö g t r y c k, eftersom bara  o r d e t  har en sån inverkan på mänskligheten.. Jag menar, ta matte och den här mannen.. Vad jag vet så har dom aldrig sett varann, men bara ordet högtryck fick dom nästan att falla varann om halsen som gamla goda vänner..

Själv vet jag inte vad högtryck är för nåt, men eftersom matte gläder sej måste det vara nåt  v ä l d i g t  bra.. Jag undrar om man kan  s e  och  t a  på det eller det är som tiden.. Fast inte egentligen.. Högtryck  f i n n s  uppenbarligen men det vet man ju inte så noga med tiden..

--Dumma lilla hund, säjer matte. Högtryck betyder vackert väder, och  d e t  har vi inte haft så värst mycket av de senaste veckorna..


Vi jobbar på för att vrida dygnet rätt igen.. Fast igår var matte tvungen att skramla upp redan vid femtiden för att hinna uträtta ett ärende i Avkroken tidigt på förmiddagen.. Men i dag låg vi och pressade till klockan sju.. J a g  sov nog så sött, men matte låg och knep ihop ögonen och  f ö r s ö k t e   sova.. Men i alla fall.. Det är stor skillnad på fem och sju..


Matte ska gå till Frissan (Inte kan man väl heta så) om nån timme.. Hon ska trimma  s i n  päls..

--Jag ska ha  f r i s y r, säjer hon malligt.. För första gången i mitt liv ska jag ha en riktig frisyr.. Inte bara en rakt av klippning..

Tja, mja, lilla Hallon tillåter sej att undra vem som ska  s k ö t a  den här frisyren.

--Klart jag ska alldeles  s j ä l v, förklarar matte stolt..--Jag ska köpa  s p r a y, säjer hon..


Nu är det ju så, att matte sköter  m i n  frisyr och  m i n a  klor alldeles utmärkt  u t a n  spray.. Så varför skulle hon inte kunna sköta sin egen frisyr..

L i t e  tvivlande ställer jag mej till det här frisyrskötandet.. Matte  k a n  nog klara det, men jag känner i magen att frisyrskötande inte riktigt rimmar med mattes inneboende  l a t h e t ...




Av Kerstin Frithiof - 8 augusti 2012 06:45

Alla, som känner oss, vet vid det här laget att mattes och mina åsikter beträffande  v ä l d o f t  skiljer sej väldigt mycket..


Igår var det dags igen.. Matte och lilla Hallon hade tagit med sej en väninna till matte ut till Stiby.. Damerna gick i godan ro och pratade.. Precis som damer gör.. Jag nosade och kissade och intervalltränade.. Precis som hundar gör..


Plötsligt vände matte sej om för att kolla vad hennes lilla hund hade för sej, och vad får hon se.. Jo, lilla hunden rullande sej vällustigt och intensivt.. Som om han hittat den dyrbaraste parfym, som han bara   m å s t e  gnugga in i pälsen så mycket det bara gick..


Sen sprang jag glädjestrålande fram till matte.. Bara för att  v i s a  henne hur underbart jag doftade..


--Måtte, måtte han bara kliat sej, gnölade matte och böjde sej ner för att undersöka sin lilla älskling..


Nä då. lilla älsklingen hade inte alls "bara kliat" sej. Han var helt insmord med den mest obeskrivliga sörja man kan tänka ej.. Eller  i n t e  tänka sej för den delen.. Den underbara smeten föll inte matte på läppen alls..

--Du  s t i n k e r  s k i t , din odåga, nästan grät hon.. Hon såg både väldigt lessen och väldigt besviken ut.. Dessutom väldigt  a r g..


Finalen blev den gamla vanliga.. Lilla Hallon i onåd och matte med långa kliv till bilen.. In med hunden och hem på stört.. Väninnan sattes av vid hennes avtagsväg.. Hon, väninnan alltså, frågade matte om hon inte ville komma in på en kopp kaffe.. Hur gärna matte än velat dricka en kopp med hembakt förmådde hon  tacka ja.. Tanken på vad som väntade hemma i badkaret fick det att vändas i magen på henne..


--Badvattnet blev kaffebrunt, absolut kaffebrunt, sa matte i telefon till sin syster..

--A t t  jag kan älska den lille grisen så mycket, sa hon vidare..


Ren och fin satt jag sen med matte i stolen och tittade på "Vem vet mest".. Jag var tagen till nåder igen..





Av Kerstin Frithiof - 7 augusti 2012 07:50

I dag på första kisserundan träffade vi mänskor och deras hundar, som vi inte sett på länge.. Varför då, kan man fråga sej.. Jo, för första gången på mycket länge var vi  u t e  samtidigt som den övriga befolkningen.. I flera veckor har vi kämpat med att få tiden (den alltid lika obegripliga) att stämma med dagens aktiviteter.. I stället för att permanenta dom till nån slags  n a t t a k t i v i t e t e r..

--Klockan fem på morronen är väl inte natt, menar nån..

--Nä. inte  n u  på sommaren.. Men vänta bara nåra veckor till.. Då är det nermörkt klockan fem.. Om vi inte lärt oss  en vettig dygnsrythm till dess får vi  t r e v a  oss fram i blindo på morronrundan..


Matte berättar, att det inte var särskilt länge sen hon kunde sova till långt fram på förmiddan.. Vi niotiden ungefär slog hon upp ögonen, och sen höll hon sej på benen till efter midnatt.. När hon inte skulle upp och åka till jobbet förstås.. D å  fick hon både lägga sej och pallra sej upp tidigare..


Det är faktiskt sommar fortfarande vad än mänskor gnäller om.. Matte och hunden går omkring och tittar på rosor.. Vi ska nämligen plantera såna på "taggen".

--Dom  d ä r  är väl fina, ivrar hunden..-- S å n a  kan du väl plantera..

--Visst är dom fina, nickar matte... Men det är fel  f ä r g.. Rosor ska vara vita eller röda.. Möjligen mittemellan, inte gula. Matte är bestämd på den punkten..

Eftersom jag saknar förmåga att se färger kan jag bara nicka instämmande..


Men jag  u n d r a r  hur färgen "mittemellan" ser ut..


Av Kerstin Frithiof - 6 augusti 2012 07:00

--Nähä, sa matte häromdan.. --Nu får det vara slut med att rassla upp "mitt i natten". Nu ska vi ligga och helst  s o v a  också till åtminstone klockan sex, helst sju eller åtta.. Därför måste vi lägga oss sent på kvällen så vi  l ä r  oss att sova hela natten och inte flänga upp i ottan..

--Vi börjar på söndag kväll.. Punkt..


Jaha, vi satt och halvsov framför TV:n i går kväll, trötta och sömniga.. Äntligen blev det dags att gå till sängs. Betydligt senare än vi brukar.. Vi somnade och sov gott.. Och så började min  m a g e  väsnas.. Innan det ens var riktigt ljust..

Ut måste jag och ut kom jag.. Matte stapplade halvsovande med mej.. Efter välförrättat värv traskade vi in igen och försökte somna om, men  d å  var vi redan vakna.. Jodå, så gick det när vi "vred dygnet rätt"..

--Vi får väl försöka en annan dag, sa matte när vi fått frukost och det var dags för lilla hunden att sno ihop sej i stolen och sova vidare..


Idag ska vi få våra häckar klippta.. Dom senaste två, tre åren har det kommit en firma och gjort det åt oss.. Tidigare gjorde matte det själv.. Till en början med en liten sekatör.. Den klippningen tog åtminstone tre dagar och sen måste hela klippet kärras iväg till skogen och det tog en extra dag..

Givetvis tröttnade matte på den sortens häckansning och gick och köpte en  e l e k t r i s k  häcksax, som hon för övrigt var vettskrämd för.. Med hjärtat i halsgropen gick hon lös på häckarna med nyförvärvet..

Själva klippningen tog nåra timmar, men sen skulle klippet kärras iväg och det tog fortfarande en dag..

Efter ett par klippningar beslöt hos sej för att leja bort jobbet till en proffsfirma..

Saxen sålde hon till en väninna, som tydligen finner sej väl tillrätta med verktyget.. Vi har i alla fall inte fått nåra klagomål..


Av Kerstin Frithiof - 5 augusti 2012 08:29

Go´söndag till alla, alla,  både djur och mänskor där ute i "denna ljuva sommartid"..


Det finns en bok, som innehåller sånger som man sjunger i kyrkan och i andra högtidliga sammanhang... Av alla  sångerna tycker matte bäst om dom som handlar om sommaren..

--Du tycker väl om sommaren du också lilla Hallon, säjer hon..

--Jo då, visst.. Men  s n ö  är också väldigt härligt.. Tänk att plöja genom snön i full fart som en liten torped med bara nosen ovanför det vita, kalla.. Och det sprutar och yr och lilla Hallon sätter högsta fart.. D e t  är precis lika härligt..


--Bra, då förväntar jag mej att Hallon torpederar bort snön från infarterna till vintern.. Och att han griskutar så all snön yr bort från vägen också.. Så att  b r e v b ä r a r e n  kan komma fram med sin bil..


--Öäh, du  v ä n d e r  då allt till  d i n  fördel, matte.. Hur kan det komma sej..


--Det beror på att  m i n  hjärncell är äldre och klokare än din, lilla älskling.. Så enkelt är det..


I går kväll fick jag vara hemma alldeles ensam i åtminstone  t v å  timmar.. Matte och en väninna var nere i Boket och avtackade sommaren..

Nja,  a v t a c k n i n g   handlade det väl inte riktigt om, men det var lite musik och fest där och damerna gick dit för att sitta och titta på folk och njuta av havets spegelblanka.. Matte var nöjd och glad när hon kom hem..

Hon hade haft trevligt, sa hon..

Det hade varit  h u n d a r  där också..

-- Lilla Caesar, Imperator Romanus, Hinnbäa, Framboise, hade kunnat vara med också, sa hon..

--Jaha, varför  v a r  jag inte det då..





Av Kerstin Frithiof - 4 augusti 2012 08:03

Matte läste en ganska amper insändare, där skribenten ondgjorde sej över hur engelskan mer och mer trycker in sej i svenskan och förstör "ärans och hjältarnas"..  Matte håller med honom till viss del.. Fast rubriken ovan är ett bra exempel på att det här intryckandet ibland kan vara ganska lyckat.. Weekend.. Alla vet vad det är.. Fast, det är klart, alla vet vad veckoslut är också.. Men ändå..

R i k t i g t  samma sak är det faktiskt inte.. Weekend innebär (åtminstone för matte och mej) också nån form av aktivitet.. Vilket inte veckoslut gör.. Veckoslut är faktiskt nåt rent  a l m a n a c k i s k t.. Om man kan säja så..


I vilket fall som helst så har weekenden precis börjat och aktiviteten  v i  ska ägna oss åt är skogsvandring.. En hel del åt sovande också.. Åtminstone för lilla hundens del.. Matte ska böka omkring i trädgården.. Om det inte regnar förstås..

I det fallet blir det ingen vandring heller.. Sömn för hela slanten låter inte  som nån aktivitet precis så nu står det mellan om det blir en aktiv weekend eller ett sovande veckoslut.. 


Minns ni den lilla plantan, som matte trodde vara ett granatäpple.. Den lever fortfarande och har fått två pytteutskott på stammen.. Bladen trillar ner och inga andra är i sikte.. Matte påstår, att bladen har samma färg som granatäpplen.. Plantan lever i alla fall och det ska bli spännande att se hur  d e n  ska bete sej i vinter.. Ska den tappa bladen eller ska den fortsätta att se ut som den gör.. Frågan är om den överhuvudtaget kommer att överleva...

Citrusträden mår alldeles förträffligt utomhus.. Inte tillstymmelse till ohyra längre.. Frågan är hur det kommer att gå för dem när de måste flytta in..

Av Kerstin Frithiof - 3 augusti 2012 08:26

--Matte, vad är egentligen  å s k a  för nåt.. Lilla hunden lägger intresserat huvet på sned..

--Åska, tja.. Jo, det är ett naturfenomen..

--Jaha, men såna finns det gott om.. Du brukar säja att jag också är ett naturfenomen.. Och  j a g  vet då skillnaden mellan mej och åska..

--Mja, åska är ett  e l e k t r i s k t  naturfenomen..

Jaha, så värst mycket klokare blev jag då inte av  d e t  svaret.. Ärligt talat så tror jag inte att matte heller vet vad åska är för nåt..


Igår var det gott om åska här hos oss.. Det småmullrade nästan hela dan och på kvällen, när matte satt och "filosoferade" på baktrappan.. (Filosoferade och filosoferade.. I själva verket satt hon och tittade på sin trädgård och kände sej  lite mallig över hur fin den faktiskt är.. Särskilt när det börjar mörkna.. Hm..) Jo, när matte satt där på baktrappan åskade det riktigt mycket.. Åskade och  b l i x t r a d e..

Lilla Hallon fann för gott att hålla sej i köket, ordentligt inkrupen under bordet.. Man kan nämligen inte riktigt 

v e t a  med åska.. Eller andra naturfenomen heller för den delen.

Jo då, matte satt på trappan länge och väl ända tills naturfenomenet  r e g n  började plaska ner i stora sjok..


Jag  t r o r  att det är fredag idag.. Söndag är det i alla fall inte eftersom det kom en tidning i morse.. Måndag är det

definitivt inte för på måndagarna gör matte make over på mina klor..

Pälsen min är färdigmakeovrad för den här gången.. Dom sista tussarna, dom som satt i nacken och fick det att se ut som om jag reste ragg och var en  f a r l i g  hund, dom tussarna ryckte matte bort på kvällspromenaden i går..

Jaha, då kanske jag kan få ha min päls i fred ett tag nu då..

Matte har börjat klia sej i nacken och föra undan  s i n   tunna stackars päls, så snart är det väl dags för  h e n n e  också att bli trimmad.. Fast  d e t  går hon till nån som heter Frissan och låter henne göra..




Av Kerstin Frithiof - 2 augusti 2012 08:28

Vi lever ett varannandagsliv matte och jag.. Vissa morgnar är vi uppe och skramlar redan före fem och andra sover vi till framemot åtta..

Ja, egentligen är det matte som styr sovandet.. Jag för min del följer henne och hennes dygnsrytm..


--Just nu har jag ingen dygnsrytm, säjer hon och ser trött ut.. O m  det är så att jag ska göra nåt särskilt eller åka nånstans så måste jag gå upp väldigt tidigt, säjer hon.. --Och det är för att  d u   lilla älskade odåga ska rastas ordentlgt innan jag kan ta i tu med det som göras skall.. Om det är så att du måste stanna inne ensam i flera timmar måste du vara både ren i din lilla mage och aningen trött så att du kan snusa i stolen utan att fara illa..


Jaha, hunden är således den lilla tuva som styr ifall lasset ska rulla eller välta..


Solen skiner idag liksom igår och matte går och sneglar på gräsmattan, eller rättare sagt gräsmattan  o c h  gräsplätten..

Gräs har en tendens att växa väldigt fort när solen skiner så om en liten stund ska matte ge det en make over..


Hundens make over är nästan klar.. Jag har bara nåra spretiga tussar i nacken som ska ryckas.. Annars är jag klar och glänsande fin.. Nacktussarna har inte börjat släppa riktigt ännu, men kanske under dagens eller morrondagens lopp..

--Kunde sen trinda magen krympa ihop lite också så vore du en riktig  s k ö n h e t  lilla Hallon, säjer matte sneglar på mitt mittparti..

Jaha..Mådä...


Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards