brimikshallon

Alla inlägg under januari 2013

Av Kerstin Frithiof - 23 januari 2013 08:30

Sorgligt, sorgligt blev det igår. Fast det  b ö r j a d e  bra..


Så här var det:

Matte tog med sej hundarna till Nytorpet. På ditvägen hämtade vi Agneta.. Vi hade som vanligt väldigt trevligt.. Lilla mor travade stolt i täten.. Sen kom Agneta och matte i gåsarad och sist intervalltränade lilla Hallon. Under färden åt jag massor med snö plus ett och annat bokollonskal..


Vi var ute ganska länge innan det blev dags att åka hem.. Halvvägs hemma började jag bli kissnödig.. Jättekissig var jag.. Jämmer och elände.. Jag pep och gnällde och krafsade och slog på  burväggen, men matte kunde inte stanna.. Vi var ju faktiskt mitt uppe i trafiken på E22:an..


Matte begrep varför jag jämrade mej och satte högsta fart hem.. Men.. Vi hann inte.. Olyckan var ett faktum.. Lilla Hallon skämdes och ynklade sej.. Alldeles tillintetgjord var jag..


Matte tog på sej all skuld och tröstade mej och gullade med mej.. Men likväl slokade jag och var lessen..


Matte fick också ta sej tid till att städa både buren och lilla Hallon ..

Kopplen, som legat i buren, var genomblöta och fick tvättas..


Det tog hela kvällen innan jag var mitt vanliga morska lilla jag.. Det är inte roligt att misslyckas på det viset som jag gjorde..


I morse kom dessutom bokollonskalen upp.. Matte vaknade av att jag ulkade och hann precis lyfta ner mej på golvet..


Hur ställde lilla mor sej till sonens fadäser..

Tja, hon tyckte nog lite synd om mej, men jag  t r o r  hon var mest belåten med att det inte var  h o n  som ställt till det.. Det hade nog  j a g  varit i hennes ställe..


Idag är det knappast troligt att det blir nån skogspromenad.. Matte ska bort ett slag och gå på förmiddagskaffe hos en gammal klasskamrat..

Matte, som  o c k s å  gör en och annan fadäs, hade fått fel för sej och åkte dit redan förra onsdagen.. Värdinnan såg en aning snopen ut när matte stod i dörren, rosig och förväntansfull, men hon tröstade matte med att h o n (värdinnan alltså)  gjort samma misstag vid nåt tillfälle.. Och sen bjöd hon in matte på kaffe..





























Av Kerstin Frithiof - 22 januari 2013 09:09

Jominsann.. Vi for till Stiby och eftersom det var tidigt på dan var vi helt ensamma där mesta tiden..  Och det betydde att vi fick springa lösa och motionera oss på bästa hundsätt.. Detvillsäja stanna och göra blixtrusher, stanna och blixtrusha.. För min del åt jag väldiga mängder snö också.. Mer om det senare..


När vi kom hem lagade matte mat.. Det blev fläsk med löksås.. Det blir det alltid när Agneta äter här.. Mattes stekta fläsk och mattes löksås med grädde är det bästa Agneta vet och matte står så gärna till tjänst.. (Ibland behöver även mänskor känna sej uppskattade)..

Vovvarna fick svålarna.. Mattes vill säja.. Agneta åt upp sina själv.. Hmf..


När Agneta åkt hem och matte slagit sej ner i stolen för att titta på reprisen av ett av dom där spökprogrammen hon älskar, började lilla Hallon illfänas.. Jag pep och gnällde och for runt. Framför allt förde jag ett hiskligt oväsen framför ytterdörren..

Ibland är inte matte  s å  trögfattad.. Hon begrep att jag verkligen  b e h ö v d e  gå ut ett tag..

Gissa om jag kissade.. Jag kissade och kissade och kissade.. Detta trots att jag varit runt i skogen en hel timme och lyft på benet åtskilliga gånger under  d e n  resans gång..


--Jaha, sa matte.. Så går det när man vräker i sej snö.. Man blir onormalt kissnödig, sa hon..


Vi gick ut en gång till medan det var ljust och då kissade jag nästan lika mycket..


Jag ska kanske nämna hur matte hade det med foten också..

Jo den lindade hon hårt och tryckte in i kängan.. Sen vandrade hon glatt i en timme ungefär och inte hade hon ont när vi kom hem heller..









Av Kerstin Frithiof - 21 januari 2013 09:29

Klorna klippta, kissrundan avklarad, frukosten smälter i magarna och solen skiner.. Vad kan vara bättre.. Jo, en skogspromenad.. Och det ska vi få om en stund..

Jag hörde matte planera en tur till Stiby med Agneta.. Å, så förväntansfulla vi små hundar är.. I lördags när vi senast var där blev matte väldigt ansträngd i sin onda fot, men då hade hon  t v å  hundar att ta hand om ensam.. Idag blir det två mänskor som tar hand om lika många hundar..


Dagarna blir allt längre.. Det märks tydligt.. Och matte gläder sej mer än nån annan, tror jag.. Finns det nåt här i denna vackra värld som matte verkligen avskyr så är det mörker.. Det har smittat av sej på hundarna också så både lilla mor och sonen går omkring och deppar en aning när dagarna är korta och nätterna evighetslånga..


För ett par veckor sen, när matte trodde att våren var kommen  (D e t  har hon fått äta upp, minsann.) då var det ett förfärligt tjattrande på fåglarna.. Troligtvis inbillade  d o m  sej också att våren var på väg.. Det här fåglapipandet har tystnat.. Inga vårkänslor alls  längre.. Fåglarna är visserligen  k v a r . Dom har inte flyttat till varmare trakter med mer mat, men dom håller näbb och kurar i häckar och hålor.. 

Jag är faktiskt  g l a d  att jag inte är fågel.. Matte nickar instämmande.. Hon är också glad att  h o n  inte är nån fågel..


Det börjar komma reklamblad för dom olika studieförbunden.. Matte säjer att hon  b o r d e  lära sej mer om datorn, men i stället blev hon intresserad av att ta en kurs i   l a t i n . Det är så längesen matte läste latin i skolan så hon har glömt det mesta..

Så bra om hon gör det..  D å  kan lilla Hallon återta sitt intresse för caesarerna.. och skalderna.. och härförarna och svänga sej med "stålblanka romarcitat"..


Det får nog bli datorkunskap, menar matte.. J a g  tror inte det blir nånting alls eftersom matte inte tycker om att åka hemifrån på kvällarna..


"Have a nice week"  som dom säjer på sina håll i världen...











Av Kerstin Frithiof - 20 januari 2013 07:56

Go´söndag alla som går, flyger, simmar, hoppar, krälar, kryper eller bara står stilla och finns.. Go´söndag på er..

Lilla Hallon och hans lilla mor önskar er en god dag med rikliga portioner och trevliga aktiviteter..


Det är fortfarande väldigt mörkt ute.. Det känns som om natten dröjer sej kvar och liksom bjuder motstånd mot dagen.. För en stund sen, när vi kissrundade, var det nästan kolmörkt.. Kallt var det dessutom.. Minst fem grader.. Minus alltså..


Matte har slutat att spana efter vårtecken..

--När dom kommer så kommer dom, säjer hon resignerat..


Jag kan undra om vi kommer ut nåt idag..

--Vovvarna skulle väldigt väl behöva ut och röra på sej, menar matte..


Hon är rädd att våra magar ska bli alltför trinda.. Visserligen är det rart med  l i t e  rondör på små hundar, tycker hon, men hon är samtidigt medveten om att alltför mycket av den varan inte är bra för hundarna..

--Inte för mänskor heller, säjer hon och kämpar med sin knäckeskiva med tomat och gurka..


--Igår åt jag pizza, suckar hon, och idag får jag betala priset.. Trinda magar är  i n t e  acceptabelt på mattar.. Det är hennes bestämda uppfattning..


Således skulle båda hundar och mänska må bra av en ordentlig skogspromenad.. Bara mattes  fot håller så..


Vi får väl se..



















Av Kerstin Frithiof - 19 januari 2013 14:07

Lilla mor och lilla sonen var mycket konfunderade.. Var var matte.. Hela förmiddagen gick och ingen matte syntes till.. Hon som alltid är hemma på förmiddagarna (utom under nån timma när hon är hos sin syster, stickar och fikar)..


Jodå, svaret kom för en timme sen ungefär.. Matte och en väninna hade varit borta i Sölvesborg, tittat i affärer och haft en trevlig utfärd.. Vilken för övrigt avslutades med ett besök på en pizzeria.. Det doftade väldigt mycket "gudfadern" om matte när hon kom hem..


--Hade du trevligt matte, frågade hundarna nyfiket.. (V i  får nämligen inte följa med till butiker eller pizzerior)..


Jodå matte  h a d e  haft trevligt.. Hon hade dessutom köpt ett par jeans för halva priset på rea..

Nu tycker emellertid lilla Hallon att matte kunde köpa  n å t   annat på rea än jeans.. Jag kan inte minnas att hon nånsin har haft en  k l ä n n i n g  (Ni vet liksom ett tygrör, hopsnörpt med en rem mitt på ungefär och blommigt eller rutigt.. Åtminstone färgglatt.. Fast  f ä r g e r n a  kan inte lilla Hallon se) på sej.. Men jag tror ni fattar..

Jag tycker det vore trevligt att nån gång i livet få se matte i ett sånt plagg..


--Nån gång, kanske till sommaren, ska jag skaffa en klänning, lovar matte.. D å   ska vi gå ut och fingå på  r i k t i g t , säjer hon..


Igår drog vi iväg till Stiby och halkade omkring i hårdstampad och knagglig snö i nån timme.. Hundarna var ömsom lösa, ömsom kopplade.. Att mattes halvtaskiga fot inte mådde bra av att hanteras på det viset fick hon erfara.. Hon fick nämligen duktigt ont i foten senare på kvällen..







Av Kerstin Frithiof - 18 januari 2013 08:14

--Matte, du vet ju att jag inte längre leker Ceasar.. Men visst fanns det  a n d r a  romare som var berömda..  U t a n  att vara härförare eller härskare..

--Jovars.. Vart vill du komma.. Matte ser avvaktande ut..

--Jo, Cicero tillexempel.. Visst var  h a n  berömd.. Lilla Hallons svans talar om hur upphetsad han börjar bli.. --Eller Horatius.. eller Vergilius.. eller Ovidius... eller...


--Hör nu på mej lilla tok.. Cicero är fortfarande berömd för sina tal och skrifter, så  h o n o m  kan du inte börja härma.. Han sköter fortfarande sin egen PR efter ett par tusen år.. Så gör Horatius och Vergilius också.. För att inte tala om Ovidius..

--Snälla, glöm bort romeriet helt och hållet.. Nöj dej med att vara en liten bonnhunn från Sverige.. Visserligen en med stamtavla, men dock bonnhunn..


Till nåt  h e l t  annat:

Jag såg igår att Müller kommit hem igen.. Han har varit borta flera månader.. Jag skulle så gärna vilja träffa honom, men matte vill inte att lilla mor ska få tillfälle till att hota  h o n o m  till livet.. Så jag får väl försöka träffa honom i smyg..


Trappträningen börja gå riktigt elegant nu.. I morse satt vi knäpptysta och väntade tills matte sa "vassego´".. Då fick vi fart ner för trappan..

Lilla mor håller på att lära sej lägga av med skrikskällandet framför dörren.. Hon gnyr och piper lite fortfarande, men matte behöver inte stoppa bomull i öronen längre..


Det kanske går att vänja henne av med att gorma på andra hundar också, men matte vet inte riktigt hur hon ska gå till väga.. Det är inte mycket idé att rycka i kopplet och fya.. D e t  uppfattar lilla mor som en uppmuntran..


Nåja, hon kanske  t r ö t t n a r  med tiden..


Tja..
















Av Kerstin Frithiof - 17 januari 2013 08:23

Jag finner ibland mänskor obegripliga.. Det verkar som om dom flesta strävar efter att vara annorlunda jämfört med alla andra.. Och ändå ser dom allra flesta "annorlundingarna" ut på precis samma sätt.. Dom klär sej likadant.. I förekommande fall sminkar dom sej likadant.. Dom pratar likadant och det vete sjutton om dom inte  t ä n k e r  likadant .. Dessutom är dom i ungefär  s a m m a  ålder också..


--Hur kan detta komma sej, frågar lilla Hallon sin matte..


--Tja, säjer hon eftertänksamt..Jag har också funderat över den här frågan.. Jag minns, att när  j a g  var i den åldern så höll jag på att försöka hitta den jag verkligen var.. Och under tiden bytte jag utseende och framtoning flera gånger.. Och för varje byte tyckte jag att jag var olika alla andra.. Det är kanske  s å  det är..


--Hittade du den du verkligen är nån gång.. Lilla Hallon börjar tycka att mattes monolog verkar aningen virrig..


--Nja, det  t r o d d e  jag i alla fall, men när jag kom i femtioårsåldern fann jag att jag nog hade lite till att hitta..

Och frågan är om det inte finns mera som väntar på att komma fram..


--Men matte, då kanske vi inte känner igen dej en vacker dag.. Då du har förvandlats till en total främling.. Som kanske är elak och inte ger oss nån mat.. Och ryter åt oss och pynglar på oss..


--Lilla, lilla Hallon.. Såna snabba och hemska förvandlingar går man inte igenom.. Inte ifall man är normal i alla fall.. Det är väl snarare så, att man upptäcker lite mer om sej själv och livet.. Men det går inte snabbt.. Det sker snarare lite i taget och med långa mellanrum.. Man kan vara oförändrad i flera  å r  och så en dag börjar man fundera på ett och annat och då kanske det inträder en slags förvandling.. Eller snarare  u t v e c k l i n g ..


--Utvecklas  h u n d a r  också..


--Ja, det gör dom.. Jag märker tillexempel att du, lilla Hallon, har blivit en liten aning förändrad sen lilla mor kom till oss..


--På vilket vis då.. Nu har intresset  väckts hos lilla Hallon..


--Tja, du är mera benägen att stjäla och du tar efter lilla mor när hon gormar på andra hundar.. Du kanske vill imponera på henne..


Jaha...



































Av Kerstin Frithiof - 16 januari 2013 08:45

Matte går omkring och känner sej lite skamsen och varken hundarna eller hennes syster hyser det minsta medlidande med henne.. Tvärtom.. Vi är ganska sarkastiska.. Och ger henne pikar både nu och då..

Varför kanske nån undrar..

Jo, det är så här:

För ett par veckor sen, när julesnön smält, termometern visade plus och sångsvanarna slagit ner på Vesan, var matte helt övertygad om att våren var på väg.. Glad som en lärka gick hon omkring och delgav vem som ville lyssna, denna sin övertygelse..

Nu är det smällkalla vintern igen och snön "ligger vit på taken" ..

Och matte skäms lite över sin optimism.. Och inte får hon skämmas i tysthet heller.. Ständigt blir hon påmind.. Ständigt, ständigt.. Fast hon är rätt seg min matte, seg och härdad så lite flin och pikar tål hon utan vidare..


Dagarna blir längre och längre och  d e t  är en källa till glädje.. Tillåmed  h u n d a r n a  har börjat lägga märke till att dagsljuset stannar längre på kvällarna och kommer tidigare på morgnarna.. Matte kollar i  tidningen varje morron och ser belåten ut..

--Två minuter på kvällen och en på morronen.. Det blir  t r e  minuter det, säjer hon och ser glad ut..

--Ja visst.. Det är ju  v å r e n  som har kommit, fnissar hundarna..


I morse var det kallt på kissrundan.. Lilla mor lyfte tassarna och rös och lilla sonen var inte  a l l t f ö r  benägen att bli stående med nosen i buske efter buske.. Vi tyckte båda att det var skönt att komma in.. Matte också..


En gång för, tja  m i n s t  tio år sen köpte matte en gammal minkturban på loppis.. Den kostade 19 kronor och hade säkert kostat flera hundra när det begav sej.. Varför i all världen matte köpte nåt sånt, visste hon väl inte riktigt.. Kanske mest på skoj..

Nu när det är så kallt tar hon fram mössan och trycker ner den på huvet.. En liten aning för liten är den så öronsnibbarna täcks inte helt, men resten av huvet mår gott i pälsvärmen.. 


Hundarnas pälsar är inte lika varma som minkmössan, så  v i  fryser och huttrar och är glada att komma in i stugvärmen.. Fast.. l i t e  dragit är det här.. Vi bor ju i ett närapå.. ruckel..
















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards