brimikshallon

Alla inlägg under januari 2013

Av Kerstin Frithiof - 15 januari 2013 09:27

I morse låg det snö på marken..

--En decimeter ungefär, sa matte..

Våra snälla grannar hade skottat en gång till vår trappa och gjort ren garageutfarten..

--Jag nästan skäms, sa matte.. J a g  har aldrig gjort  nåt för  d o m ..

--Ja, men sätt igång och  g ö r  då, menar hundarna..

Det är bara det, att grannarna gör allting så mycket  b ä t t r e  än matte.. Så om matte gjorde nåt så fick dom alldeles säkert göra  o m  det..

--Kunde jag skulle jag åtminstone sjunga lite för dom, menar matte.. Halvt på skoj.. Nån  s å n g a r e  är förvisso inte matte även om hon trallar och visslar för det mesta..


Åter till snön:..

Matte tog skyffeln och ämnade skotta rent för brevbäraren. Hon hade precis börjat när den heliga  s n ö r ö j n i n g e n  kom dundrande med en jättemaskin..

Inte en utan två gånger vräkte monstret förbi.. Vallarna som slängdes upp var halvmeterhöga och eftersom snön var ganska blöt var den tung och ohanterlig..  


Det var bara att spotta i nävarna och ta bort eländet.. Egentligen blev matte så fruktansvärt  a r g  på den här monsterköraren, att hon nog kunnat  s m ä l t a  snön med sin ilskehetta..

--Jag tror, fräste hon när hon omsidor kom in, jag tror att det bara är  s a d i s t e r  som väljer att bli snöröjare..


När vi sen kom ut skämde hundarna ut både sej själva och matte.. En bit bort på gångsstigen sog en kvinna med sin hund.. Hon var på väg åt samma håll som vi så matte menade att vi kunde vänta lite tills det andra ekipaget hunnit undan..

Förmodligen tänkte kvinnan samma sak för hon ställde sej mitt på stigen och tittade på oss.. Lilla mor var inte sen att anta  d e n  utmaningen.. Jag och kvinnans hund hängde på och det blev ett helvetiskt skällande och gormande..

Kvinnan tog till slut undan sin lilla hund ett par meter från stigen, vilket hon inte alls behövt göra.. Det hade så bra räckt med att hon traskat före oss.. Nåväl, när vi gått förbi varandra tystnade alla tre hundarna, men  j a g  och lilla mor såg, att kvinnan ansåg att det var  m a t t e  som satt i gång hela karusellen..

Matte tyckte det hela var obehagligt, det såg vi också..


--Ja, det  v a r  faktiskt  n i  små korvar som började skällandet, sa matte, och det hundarna gör det har  j a g  ansvar för, sa hon.. --Så i princip hade kvinnan rätt..

Säja vad man vill om matte, nån smitare som skyller ifrån sej, är hon inte...



















Av Kerstin Frithiof - 14 januari 2013 07:37

--Det är måååndag morron och mina klor är ansade...

--Ja, men  d e t  var en trevlig sång, säjer matte förtjust.. --Det känns som jag vill stämma in..


--Vänta ska du få höra nåt ännu gladare..

--Nunc est bib... mff..


--Varför håller du för nosen på mej.. Jag ville bara sjunga en liten glädjesång..


--Jag trodde vi var  f ä r d i g a  med romarfjanteriet.. D u  är varken nån kejsare eller nån skald.. Du är bara en liten hund, en helt underbar liten hund, men ändå.. För övrigt går det alldeles utmärkt att sjunga vanliga  s v e n s k a  bonnasånger när man vill demonstrera sin glädje..


Jaha, jag som trodde.. Ja vad  t r o d d e  jag egentligen.. Matte har rätt.. Det är bäst att sluta med kejsarfunderingarna.. Det kanske slutar med att jag verkligen  b l i r   nån slags potentat.. Alldeles outhärdlig.. Som Caligula.. Eller Nero.. Eller Domitianus.. Eller..Listan är lång.. Allihopa var dom bindgalna.. Usch.. S å n  vill inte lilla Hallon bli..


Det är som sagt måndag och en hel vecka ligger framför oss.. Det är konstigt: En vecka verkar så lång när man har den framför sej.. Men oj, vad fort den går.. Det är bara ett andetag mellan måndag och måndag..


Kylan hänger kvar, men är inte outhärdlig som i Norrland där dom har runt tretti minus.. V i  har bara  t v å  så egentligen ska vi inte gnälla..

Det är matte som är vintergnällbenägen.. Hon är kanske  v i n t e r a l l e r g i s k ..





























Av Kerstin Frithiof - 13 januari 2013 08:50

Med ett stadigt tag samlar lilla Gajus Julius Caesar  ihop togan och äntrar Rostra för att leverera ett av sina berömda tal..

--Nu får du väl ändå ge dej, säjer matte och ser bekymrad ut.. --Dom här romarfantasierna börjar gå mej på nerverna..

Och lilla mor håller med..

--Hade du faktiskt  v a r i t  en liten hund i Rom så hade du fått dra omkring på gatorna och krafsa fram avskräde, fryner hon..  Fast, det är klart, avskräde är ju inget som vi hundar direkt ogillar, tillägger hon och skiner upp..


--Nu får allt vovvarna komma ner på jorden, bestämmer matte.. Inga mer romardillerier om jag få be..


Det är söndag igen och himlen är alldeles igenmulen och termometern visar minusgrader.. Inte  m å n g a  men tillräckligt för att vi skulle frysa duktigt när vi var ute och kissade för en stund sen.. Jag kan inte tänka att vi kommer till skogen idag.. Och frågan är om vi verkligen skulle  v i l j a  det så ruggigt som vädret är..


Dagarna har blivit märkbart längre, särskilt på eftermiddagarna och  d e t  är nåt vi uppskattar i vår familj.. Särskilt matte, som känner stor fröjd och lättnad över att jorden inte tippade över den här gången heller..


För nåra veckor nämnde jag att matte tänkte sej att  u p p f o s t r a  hundarna att inte sno omkring och skälla innanför ytterdörren utan vänta snällt ovanför trappan tills matte gav tillåtelse att komma ner..


Nu har vi fattat vad det är hon vill av oss och för var dag klarar vi uppgiften lite bättre.. Sanningen att säja är det lilla mor som klarar den bäst.. Jag glömmer mej fortfarande då och då, men då får jag klättra tillbaka upp för trappan..

Nästa steg blir att få lilla mor att sluta skrika som en olycka när hon förstår att vi ska ut på nåt roligt.. Matte har börjat jobba på den saken och det verkar som om lilla mor nästan har fattat galoppen.. J a g  för min del har aldrig varit särskilt högljudd.. Mitt kommunicerande inskränker sej mest till  p i p a n d e ..


För övrigt önskar lilla Hallon hela världen en riktigt go´söndag..
















Av Kerstin Frithiof - 12 januari 2013 09:04

Vad var det jag sa för nåra dar sen.. "Det finns inga möjligheter att det ska kunna bli vår i januari", sa jag..

Så "vad var det jag sa"..

--Du är näsvis och efterklok din lilla lymmel.. Matte blänger sorgset på sin lilla hund..--Det  k u n d e  precis lika gärna varit plusgrader och solsken som minushemskheter och snö.. Det  k u n d e  det..


Nåja.. Att det inte lönar sej att käbbla om vädret vet både matte och hunden.. Det är som det är och det får vi finna oss i..

Lilla mor då.. Vad anser  h o n  om vädret..

Frågan besvaras med ett utdraget  g ä s p .. Små romerska kejsarmödrar ids inte bry sej om såna trivialiteter som väder och vind..


Det är lördag igen och den tolfte dan på det här året har precis börjat.. Dom andra elva har tackat för sej och försvunnit ut i universum.. Där har dom samlats  med alla andra dar som har gått före.. Dom behöver inte trängas precis för i universum är det gott om plats...


Vi hade tur i går för det var så torrt och fint väder så matte tog med oss till Nytorpet. På vägen upp hämtade vi Agneta.. Damerna beklagade att dom inte tagit med sej en kaffekorg.. Det var nämligen sånt väder som  p a s s a r  att sitta ute och fika i.. Tja,  h u n d a r n a  hade nog också kunnat stoppa i sej en veteskiva eller två.. Dom också..


Idag är det taskigt väder så vi kommer med all sannolikhet ingenstans.. Nåja, att ha varit ute i skogen  t v å   dar i sträck får vi vara nöjda med..







Av Kerstin Frithiof - 11 januari 2013 09:32

Igår spådde SMHI att det skulle bli busväder här hos oss.. Blåsa skulle det och snöa lite grann.. Nåra mil väster om oss skulle solen lysa och vädret vara strålande.. Nåra mil öster om oss skulle det bli snöstorm och trafikkaos..

Hur blev det då..

Jo, solen lyser men det är mulet.. Frost är det (lite grann) och uppehållsväder.. Hoppas, hoppas att vi slipper oväder. Inte för det gör hundarna så mycket, men matte far väldigt illa av snö och kyla.. Framför allt är det snön, som ställer till det för henne.. Snöskottning ligger inte inom mattes intressesfär.. Dels  k a n  hon få ont i ryggen, men framför allt så är hon  l a t ..


Jag undrar varför det anses vara så förkastligt att vara lat i mänskornas värld.. Vi hundar är hur lata som helst utan att skämmas det minsta.. Matte är också hur lat som helst, men skäms förfärligt och är rädd att bli betraktad som moraliskt undermålig..


Att slita och gno är däremot berömvärt i den mänskliga världen.. Och pusta och stöna och demonstrera sin flit..

Det är nämligen så att fliten tydligen mäts i mängden  s v e t t  mänskan producerar under arbetets gång.. Man  k a n  faktiskt vara flitigt också  u t a n  att svettas.. Inte för att matte är det, men möjligheten finns..


Matte snörde kängan hårt om sin dåliga fot och tog oss till skogen i går eftermiddag.. (Det var verkligen inte nån slags lathet som fick henne att göra det.. Det var  o m t a n k e  om vovvarna..)


I skogen var det blött och lerigt och matte ångrade nästan att hon begett sej dit.. Hundarna däremot trivdes förträffligt.. J a g  lyckades tugga i mej en hel del lera och lilla mor försökte snaska i sej hästskit, vilket matte satte stopp för..


--Här anstränger man sej för att göra det trevligt för er, era odågor, sa matte ilsket, och så bär ni er  å t  som ett par riktiga  g r i s a r ..


--Men matte, att snaska på lera och hästskit  ä r  bland det trevligaste vi kan göra.. Förutom att springa lösa så strån och stickor yr.. Vi har det så trevligt så..

--Tack snälla matte för en jättefin utfärd..


--Hm.. L i t e  blidkad verkade matte bli..







Av Kerstin Frithiof - 10 januari 2013 08:30

För sex veckor sen bar matte upp sina elektriska adventsljusstakar från källaren och stolt och glad placerade hon dom i vardagsrumsfönstret.. På köksbordet satte hon en "naturlig" stake med plats för fyra ljus..

Å, så fint det blev.. Tyckte både matte och hundarna..


Precis nyss bar hon ner el-stakarna i källaren och tog bort trästaken från köksbordet..

Å, så fint det blev.. Tyckte både matte och hundarna..


Allt har sin tid, som det står i Bibeln..


Jag måste få berätta om Pepsi igen.. Vi var ju en sväng på Stiby igår och precis när matte och Agneta släppt ut oss ur bilen kom gamla underbara Pepsi lunkande.. Jag blev alldeles toklycklig och gav mej  i n t e  förrän matte lät mej springa fram och hälsa på henne.. (Lilla mor förpassades tillbaka in i bilen..)


Det var länge sen jag berättade om mattes odlingar i "orangeriet"..

Alla tre citrusträden växer och frodas.. Så gör även det matte inbillar sej vara ett granatäppleträd.. Fast det är litet och klent.. Det kanske bara blir en liten  b u s k e..


I höstas klippte matte en hel massa lavendelskott och påtade ner i krukor.. Det verkar som om alla har tagit sej..

Tänk, av en enda liten lavendelplanta kommer vi att få tjugo nya.. 

Matte går och gottar sej vid tanken på alla summerwind-rosor och lavendelblommor som ska frodas på taggen i sommar..Hon ser det redan för sej..

Tja, det kommer säkert att frodas en del  m ö r d a r s n i g l a r  där också, men det nänns jag inte säja till matte..


Det verkar som om det ska bli solsken i dag.. Det  b e h ö v s  verkligen efter allt regnande och allt smältvatten som har skvalpat omkring efter snösmältningen.. När matte kom ner i källaren för en stund sen fann hon att det runnit in lite vatten där också..

Tja, bor man i ett ruckel så får man stå ut med lite blöta emellanåt.. Trösten är att det torkar upp så småningom..    T a k e t  läcker tack å lov inte längre.. Vi får vara glada att vattnet bara kommer in från  e t t  håll numera..


För övrigt gick vi tillbaka till svintidiga morronvanor i dag.. Det var kolmörkt när vi kissrundade.. 









Av Kerstin Frithiof - 9 januari 2013 12:07

Vi hade precis avslutat morronsysslorna när Agneta ringde och föreslog en promenad på den nya bron över Sölvesborgsviken..

Sagt och gjort.. Full fart på matte och hundarna blev det när Agnetas bil stannade utanför på gatan..

Iväg till Sölvesborg och brofästet.. Men där blev det stopp..

Det stod ett gäng gubbar med hjälmar på huvena och sjasade bort oss.. Brofästet var en arbetsplats, och att vi inte fick gå   d ä r  kunde tillåmed vovvarna begripa..


I stället for vi till Stiby, men där var det knökfullt med folk och hundar.. Visserligen kunde vi springa lösa ett litet tag, men inte så länge som vi egentligen velat..


J a g  för  m i n  del hade nog kunnat springa lös eftersom jag är en beskedlig liten hund.. Med lilla mors beskedlighet är det sämre beställt.. Som bekant..


Lite synd var det också om matte, för hon trampade snett med sin dåliga fot och nu haltar hon igen..


--Jaha, nu får vovvarna hålla sej i skinnet ett tag, tills jag fått foten i lag igen.. För vilken gång i ordningen vet jag inte, suckar matte och ser faktiskt en aning uppgiven ut..


Matte går omkring och tror att våren är på väg.. Idag såg vi sångsvanar på Vesan.. Det är faktiskt  b a r a  matte, ingen annan i hela världen, som inbillar sej att det ska bli vår i januari.. Och hur ska det gå med sångsvanarna när det blir snö och kallt igen..


--Då flyttar dom tillbaka till södern igen.. Det vet matte för det har hon lärt sej på en  k u r s, hållen av den lärde ornitologen Johnny Karlsson..









Av Kerstin Frithiof - 8 januari 2013 09:18

Nu ska lilla mor och jag starta ett stort tjat.. Vi vill nämligen att matte ska ta oss med till den nya gångbron över Sölvesborgsviken.. Den är precis klar och mäter en och en halv kilometer.. En promenad där, fram och tillbaka skulle falla oss på läppen.. Matte skulle inte behöva vara rädd för att gå på öronen eftersom det är  s l ä t  gångväg utan rötter och stenar.. Men... först ska vi sova lite..

Matte ser faktiskt ut att ta bropromenadförslaget (tänk vad lilla Hallon kan.. Både hitta på nya ord och  s t a v a  till dom)  under övervägande..


För övrigt vore en promenad  b r a  för matte eftersom hon håller på med experimentet att bli av med överflödet runt magen.. L i t e  har redan försvunnit, men det är minst lika mycket kvar..


 Förresten:

Jag kom att tänka på en sak.. Mänskor plockar bort vikt, både på sej själva och sina hundar.. Men  v a r t  tar överflödet vägen.. Sparas det i nån garderob för att tas fram vid dåliga tider.. Eller flyttar det över till nån annan.. Det verkar som om det alltid finns en massa överflödigt fett på drift nånstans ute i världen..


--J a g  struntar i vart det tar vägen så länge det inte fastnar på mej eller vovvarna, säjer matte bestämt och markerar att det får vara nog med fettfunderingar för både hennes och hundarnas del..

Lilla mor ser som vanligt lätt överlägsen ut, vänder på tassen och svassar ut till sin gamla stol..


I natt sov vi illa.. Matte var uppe och slamrade flera gånger.. Framför allt satt hon framför TV:n nästan fram till midnatt.. Hon tittade på sin gamla favorit "Hyacinth Bouquet",  stavat "Bucket"..

Matte har tittat på den här vanvettsserien flera gånger, men tycker att det alltid är lika roligt att återse  karaktärerna.. Hennes speciella favorit är en slusk med hjärtat nånstans på rätta stället, som heter Onslow, och som fisförnäma Hyacinth inte vill kännas vid.. Trots att han är hennes svåger.. Gift med lilla trinda, lata, choklad-och- kärleksromanälskande Daisy..


--Matte, skulle du trivas med dom här figurerna om dom vore  v e r k l i g a  också, frågar lilla Hallon..

--Svaret är  n e j .. Dikt är dikt och verklighet är verklighet och ska  i n t e  sammanblandas..













Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards