brimikshallon

Alla inlägg under januari 2013

Av Kerstin Frithiof - 7 januari 2013 08:44

--Puh, sa matte i morse.. Äntligen en normal vecka efter alla helgdagar..

--Puh, sa lilla Hallon.. Kloklippningen klar..

--Puh, sa lilla mor.. Vem orkar höra på ert stönande och pustande.. Nu går jag och lägger mej.. Fnf..


När vi gick kissrundan för en stund sen hörde vi en fågel, som satt och väsnades..

--Å, så härligt, så matte.. Talgoxens vårsång.. Nu börjar snart  k o l t r a s t e n  också.. Och alla dom andra befjädrade vännerna..


Det där sista "dom befjädrade vännerna" sa hon nog för att göra sej lite märkvärdig.. Så krystat brukar hon inte prata i vanliga fall..


Det artar sej till att bli en fin dag.. Solig och lagom kall.. Det bör bli läge för en tur till skogen..Vi var ute i lördags men inte igår.. Så länge matte fortfarande har det minsta besvär i foten får vi nöja oss med varannandagsturer..


Det är faktiskt nästan fyra månader sen matte skadade sej och således  h ö g t  på tiden att hon blir bra..

Allt det här stillasittandet har dessutom lagt sej kring magen på henne, vilket inte faller henne i smaken precis..

--Mindre portioner för både mänska och hundar, säjer hon smått stridslystet..--Överflödet ska vara borta till februarilovet..

Jaha, mådä..


Apropå portioner.. Matte håller på att lära sej komma ihåg att  a l d r i g  någonsin lämna mat kvar på köksbordet eftersom vi har en master criminal i vårt hem..

Efter förra veckans stöldräd på bordet, när i stort sett mattes lunch för nästa dag försvann, har lilla mor hållit sej lugn.. Visserligen har hon snott omkring i köket och kastat blickar upp mot bordet, men hon har inte försökt ta sej upp..


Matte och lilla Hallon betraktar lilla mors eskapader med lite olika ögon.. J a g  är en aning avundsjuk.. Hade  j a g  vågat hoppa så hade jag också varit på bordet.. Matte..tja.. jag tror nästan att hon smått  b e u n d r a r  lilla mors tilltagsenhet..



Av Kerstin Frithiof - 6 januari 2013 08:23

Go´söndag..

Eftersom det är söndag sveper lilla Hallon togan om sej och antar skepnaden av en romersk imperator.. Det känns lite mera  h ö g t i d l i g t  att vara Caesar Augustus än lilla Hallon..


--Hur skulle det vara om du kallade dej Gajus Caligula istället, retas matte..


--Förlåt, förlåt.. Matte ser ångerfull ut.. --J a g  tycker för min del att du duger så bra som lilla Hallon.. J a g  vill varken ha nån Caesar eller Gajus i huset.. Bara lilla Hallon.. Och hans lilla mor förstås..


Det är  m ö r k t  ute fast solen borde vara uppe vid det här laget.. Men det är väldigt dimmigt och eftersom det är söndag så är det fortfarande nersläckt i alla grannhusen.. Det är bara matte och hundarna som är uppe och skramlar.. Snart är det bara matte eftersom hundarna tänker  s o v a  ett tag till.. Mätta och belåtna som vi är..


Igår hittade matte en ny knapp på datorn.. En som talar om ifall hon fått e-post.. Det verkar som om den här lilla apparaten, som jag skriver min dagbok på, har hur många funktioner som helst..

--Jag måste nog gå en kurs så jag lär mej lite mer, säjer matte.. "Lite" säjer hon.. Hon har oceaner att lära..


Vi brukar ibland roa oss med att hitta lite på andra bloggares, jag tror det heter headers, där dom gör reklam för sej.. (Det skulle  v i  också göra om vi bara visste  h u r..)


Igår var det särskilt en header, som fick matte att känna sej lite vemodig.. (Dom flesta handlar om mode, vilket matte inte är så intresserad av.. Och förresten är dom nog skrivna av barn..Eller i allafall så nära barn man kan bli..)


Det här skribenten, som nog trampat ur barnskorna och tydligen grundligt tröttnat på vuxenpjäxorna, frågade ilsket om man måste göra allt det som förväntas av en och som man blir tillsagd.. H o n  för sin del ville göra precis vad som behagade henne.. Underförstått så länge man inte gör nåt  k r i m i n e l l t ..


Tja, matte började fundera.. Hon kom fram till att det nog bara är  s p ä d b a r n  och  v a l p a r , som får göra precis vad dom behagar.. Nåja, under nåra korta månader får man styra sitt liv.. Sen sätter uppfostran och krav in.. Och för övrigt är man totalt hjälplös under dom här månaderna och har föga glädje av att vara anarkist..


Lilla Hallon lägger av romartogan för den här gången och önskar hela världen en go´söndag..











Av Kerstin Frithiof - 5 januari 2013 09:29

--Jag undrar.. säjer lilla Hallon och intar tänkarpose..

--Gör inte det, förmanar lilla mor..--Du överhettar bara hjärnan..


--Jo, men jag undrar iallafall hur allt vi kan läsa på datorskärmen har kommit dit.. Och hur det får plats.. Och hur det lilla Hallon skriver kan komma in i andra datorskärmar nån annanstans.. D e t  undrar jag..


--Och så undrar jag om dom bilder vi kan se på TV.. Hur kommer  d o m  in i vår apparat.. Vad jag vet kan inte  v å r a  bilder komma in i nåra andra apparater, som det vi skriver på datorn..


--Och så undrar jag över Universum.. Tomt är där, men ändå finns solar och planetsystem.. Hur kom  d o m  dit.. För att inte tala om galaxer och nebulosor.. Och hur började det.. Och  v a r f ö r .. Nån mening måste det väl i alla fall vara med det hela..


--Sluta med det där.. Lilla mor tar i på skarpen.. --Du förstör dej bara på att undra och fundra över sånt som ingen, inte ens matte, kan veta svaret på..


Finns det  i n g e n  som kan svara på lilla Hallons frågor.. Jag  u n d r a r  hur detta kan komma sej..


Idag skiner solen.. Jag  u n d r a r  varför den gör det när den inte sken i går och så undrar jag om den ska skina i morron och så undrar jag om vi får komma till skogen i dag igen..














Av Kerstin Frithiof - 4 januari 2013 11:17

Vi ser verkligen till att förverkliga vårt nyårslöfte om att ha så roligt det bara går.. Idag har vi redan gjort en runda på Nytorpet.. Lilla mor och jag gasade verkligen på.. Agneta och matte tog det lite lugnare.. Jag  t r o r  faktiskt att matte gasade så mycket hon bara tordes för foten..


Roligt hade lilla mor och jag tidigt i morse också.. Matte hade inte vridit om låset i ytterdörren.. Hon hade bara stängt till dörren.. Medan matte höll på att sätta på sej skorna för första kissrundan,  (Hon sätter skorna i  b a d k a r e t  för att inte vovvarna av misstag ska få sej ett läderskrovmål)  h o p p a d e  lilla mor upp på dörrlåset och fick upp dörren..

Ingen av vovvarna missade tillfället att springa ut och se sej omkring lite i trädgården, men vi kom snällt tillbaka när matte ropade på oss.. Vi tyckte nog att mattes röst liksom  d a r r a d e  lite när hon kallade på oss..


Igår hade lilla mor roligt, Hallon var lessen och avundsjuk  och matte förbluffad och en liten, liten aning arg..


Det var så här:

Matte hade lämnat en panna med sås och ett par potatisar på köksbordet medan hon sysslade med nåt annat ett litet tag.. Dessutom stod en av köksstolarna utdragen..

En vig liten morsa kunde förstås inte motstå  d e n   frestelsen..

När matte kom tillbaka till köket var allt fortfarande fint och iordning på bordet.. Det var bara det att såsen och potatisen var borta.. Och lilla mor såg belåten ut.. Och en aning såsig kring nosen..


--Nu fattas det bara att hon lär sej  d r a  u t  stolarna också, sa matte till nån i telefon.. Men i fortsättningen får jag se till att inget ätbart finns kvar på bordet..

--Ja, det är  b r a .. Se till att hon inte  k o m m e r  å t  att stjäla.. Lilla Hallon är förtröten.. Vilket jag inte varit om lilla mor haft den goda smaken att  d e l a  med sej av stöldgodset.. 










Av Kerstin Frithiof - 3 januari 2013 09:07

Både matte och hundarna hade som nyårslöfte att ha  r o l i g t  under det kommande året.. Vi började i går och  hade  kolossalt roligt.. Vi var lösa i skogen i nästan en timme. Matte hade tänkt sej en något kortare runda, men gick lite fel så vi fick en mycket längre språngmarsch än planerat.. Mattes fot protesterade inte mot långpromenaden så nu får vi väl hoppas att den är läkt..

--Jag får nog ta det  l i t e  försiktigt ett tag till, säjer matte..

Hon vill bli säker på att foten blir helt återställd..

--Sen kan vi springa desto mer och desto längre, lovar hon.. Och vovvarna instämmer..


Ibland undrar jag över  v a t t e n.. Är det så att vattenmängden här på planeten än konstant.. Det måste nog vara på det viset eftersom det inte finns nåt vatten ute i rymden som kan späda på jordvattnet..

Har då alltså  v å r t   vatten, det där som vi dricker och badar i och häller på blommorna, d e t  vattnet  alltså, har det alltid funnits och kommer det i fortsättningen alltid att finnas..

Varför började jag fundera över vatten.. Jo, det är så mycket vatten som svävar omkring oss i luften på dagarna. .

Förmodligen på nätterna också, men då kan vi inte se det.. Och så vips blåser det bort, men det bara flyttar sej.. Det försvinner inte..

Vovvarna dricker och kissar.. Lite vatten har alltså runnit genom  o s s .. Men  s e n  då.. Kissvattnet, vart tar  d e t  vägen.. Nånstans kommer det fram igen, men v a r, det kan jag inte fatta med min lilla hundhjärna.. 

Tänk om det finns underjordiska bassänger dit vovvarnas kissvatten samlas.. Och sen, när bassängen är full, spricker det upp en rämna i marken och vattnet forsar fram.. Och blåser omkring.. Som dimma. Eller regn..


--Vad tror  d u  matte om mina vattenfunderingar.. Kan det vara så som jag har tänkt ut det.. Med hundarnas kissvatten, alltså.. Lilla Hallon tittar ivrigt på matte.. L i t e  begåvad tycker jag allt att jag är, och det är vad jag hoppas att matte ska säja.. 


--Jag tror, säjer matte, att vi ska gå ut i köket och dricka lite vatten.. K a l l t  sådant. Och så ska jag svalka hundens panna med vatten också..

Äsch..












Av Kerstin Frithiof - 2 januari 2013 08:22

Om det finns nåt vi hundar är bra på så är det att  s o v a ..

--Hur bär ni er  å t , undrar matte.. Inte för att  j a g  skulle vilja sova så mycket som vovvarna.. Jag är inte avundsjuk, bara nyfiken..


Ja, säj det.. Hur kan det komma sej att vi sover så mycket.. Jag tror att det är för att vi ska samla krafter så att vi ska kunna springa och leka med stor energi när vi kommer ut.. Vilket jag innerligt hoppas att vi gör idag..


--Det beror på, säjer matte. Om det är lerigt och blött blir det inte nåt skogsspring.. Gissa varför..


Lilla Hallon slokar med både huvud och svans och ser skamsen ut..

--Just det  l e r ä t a r e..  Matte bistrar till sej.. --Och  d u  lilla hunsa, säjer hon och spänner ögonen i lilla mor.. Varför får inte du springa lös..

--J a g  äter ju inte lera, säjer lilla mor och sätter nosen i vädret.. J a g borde väl få springa lös..

--Det vore inte  r ä t t v i s t  om en vovve fick vara lös och inte den andre, säjer matte.. Och  d e s s u t o m :

Vilken av hundarna är det som hotar att klå upp allt vi möter..

Vi hundar rodnar inte, men  o m  vi gjorde det skulle lilla mors kinder vid det här laget vara  r o s e n r ö d a.. Av skam..


Dagen blir allt längre.. En minut hit och en dit.. D e t  blir i förlängningen timmar det.. Matte hävdar fortfarande att det känns som om våren har börjat.. Agneta håller med henne..

Det är plusgrader ute.. Ganska många så vi får hoppas att dom svarta molnen på himlen innehåller regn och inte snö.


Matte var på konsert i går kväll.. (Behöver jag säja att hundarna fick stanna hemma..) Hon kom hem och var lyrisk över en ung gitarrist, som bland annat spelat nåt hon kallade "Recuerdos" oändligt fint..


Matte inbillade sej för många år sen att  h o n  skulle kunna lära sej spela gitarr.. Inte Recuerdos kanske, men lite lättare klassiska stycken.. Hon slet och jobbade och var verkligt flitig under flera år, men tyvärr, begåvningen räckte inte ända fram.. Sen tröttnade hon och gav bort gitarren..

Men hon tycker fortfarande att det är väldigt roligt att lysssna på gitarrister som kan sina saker..

E n  god sak hade mattes flitiga spelande med sej: Hon känner till, och känner igen många av de klassiska styckena.. Och kan följa med i turerna..

--Ingenting är bortkastat, säjer kaxiga matte.. Ingenting utom gamla sopor.. 










Av Kerstin Frithiof - 1 januari 2013 09:21

Gissa vem, som låg i sin stol och inte rörde ett morrhår under hela bombardemanget i natt.. Gissa vem som totalt struntade i flammor och eld.. Gissa vem, som med upphöjt lugn...öäh..

--Undrar om han är  d ö v,  muttrade matte bekymrat.. Kanske tillåmed  s y n s k a d a d ..


En som hade alla sina sinnen intakta var lilla mor.. Så fort det började smälla (Det var väl nån gång vid tiotiden) erinrade hon sej tydligen förra året när matte bäddade ner henne under täcken och kuddar.. Med svansen där den ytterst sällan är placerad, for hon upp i vår säng och började gräva ner sej.. Och matte hjälpte henne..


Mot slutet av fyrverkerierna (Dom var  m å n g a)  hade hon emellertid fått nog och krafsade fram sej.. Hon for rakt upp i knät på matte och skakade och darrade..

Då gick vi till sängs alla tre.. Smällandet upphörde strax därefter.. Och det gjorde lilla mors skakningar också..

Och sen sov vi lyckliga hela återstoden av natten..


Ett nytt år har alltså börjat.. Skillnaden är minimal.. Det är fortfarande vad matte kallar "vårväder".


Mänskor brukar sätta sej ner och minnas det  g a m l a  året och bli nostalgiska (ibästa fall)..

Vad var då allra viktigast för lilla Hallon år 2012.. Jo, det var att lilla mor kom och blev vår hund på alldeles, alldeles riktigt.. Och matte nickar instämmande.. --Ja,  s å  var det..


Mänskor brukar dessutom  l o v a  saker inför det nya året..

Vad lovar då lilla Hallon.. Jo, att ha så r o l i g t  det bara går.. Hela året.. Tillsammans med lilla mor och matte..

Och matte nickar instämmande.. --Ja, det ska vi..






Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards