brimikshallon

Alla inlägg under februari 2013

Av Kerstin Frithiof - 20 februari 2013 08:16

Igår var matte rädd att inte hinna ut innan snöröjarna kom.. Alldeles riktigt: Det hann hon inte..

Infarten var blockerad av stora blöta, tunga snösjok i tiokilosklassen..

Matte blev så oresonligt arg så hon tog och spettade tillbaka snön ut i gatan och där slog hon sönder den med snöskyffeln..

Förfarandet var säkerligen  k r i m i n e l l t.. Men  m a t t e  kände sej stolt.. 

--Skulle göra om det igen, sa hon och torkade svetten ur pannan..


Hela gatan en bit från vårt är blockerad av s t o r a  arbetsredskap, som brummar och svänger..


--Tänk, sa matte.. Tänk, mina jättestora newfoundländare hade  a l d r i g  vågat gå förbi dom här enorma maskinerna..


D o m  nä.. Men  v i  små borders törs precis allt.. V i  är inte rädda för  n å n t i n g ..


--Skulle kanske inte skada med lite självbevarelsedrift.. Matte tittar menande på oss.. Särskilt på lilla mor, som nog inte skulle vara bangen för att försöka ge en  v a r g  på pälsen..


Matte var och hälsade på sin syster en stund i går.. Hon bättrar sej men är fortfarande  m y c k e t  sjuk.. Hon är i varje fall i goda händer och får bästa tänkbara vård och medicinering..

Mattes lättnad och tacksamhet är enorm..


Vi, små hundar, får säkerligen inte gå till skogen i dag heller.. Snön är för djup och det vore inte roligt att inte bottna.

Risken att inte  m a t t e  skulle bottna är minst sagt minimal.. Hon är rätt  r e s l i g  vår matte..
























Av Kerstin Frithiof - 19 februari 2013 09:26

Det går upp och ner här i världen.. Ja, uttrycket är mattes.. Eller, nej förresten.. Det är nån slags ordspråk.. Ordspråk är nåt mänskor är bra på.. Ofta är ordspråken tämligen banala, men ibland är dom "huvet på spiken", som förresten också är ett ordspråk..

--Allsindaar, vad du trasslar in dej, säjer lilla mor.. Vad är det du  e g e n t l i g e n  vill säja..


Jo, ibland är det trevligt och glatt och ibland är allting bara sorgligt.. Det var  d e t   lilla Hallon ville säja..


Egentligen handlar det hela om matte och hennes sjuka syster.. För nåra dar sen var matte fruktansvärt lessen för hon trodde att systern skulle försvinna från denna värld.. Och så dålig som hon var var risken påtaglig att hon  s k u l l e  göra det också..


Nu har sjukhusläkarna kommit på vad det är för fel på systern och dom har satt in behandling, som tydligen börjat verka också.. Matte tycker sej skåda "ljuset i tunneln" och gläder sej outsägligt..

Visserligen lär det dröja innan systern blir helt frisk, men i rimlighets namn kommer hon att bli det..

Och matte gläder sej..


Det har snöat i natt.. Blötsnöat.. Vi hoppas att snön försvinner  i n n a n  röjarna hinner hit, för dom hemska vallar snögubbarna lägger upp framför infarterna, orkar inte matte skotta bort.. Då hamnar  h o n  också på sjukhus..


I går var vi lösa på Stiby.. Det var andra dagen i rad vi sprang fritt och hade roligt.. Med all den här blöta snön på marken lär det väl dröja ett tag till nästa gång..

















Av Kerstin Frithiof - 18 februari 2013 08:34

Det är måndagsmorron och vad  d e t  betyder för lilla Hallon vet alla vid det här laget..

I morse gick det ovanligt geschwint och bra.. Inte minsta felklipp.. LIlla Hallon satt avslappnad och filosofisk i mattes knä under "operationen"..  Som en liten Buddha, sa matte och klappade mej på magen.. Hm..


Mattes syster fick åka till sjukhuset i ambulans i går middag.. Märkligt nog tog dom emot henne.. (Dagen innan hade ambulanspersonalen nekat henne skjuts in)..

Inte så att hon inte var tillräckligt sjuk.. Hon är väldigt dålig, men sjukhusen låter tydligen en del gott folk sålla bort  mängder av patienter redan i porten.. Eller tillåmed i hemmen..

--Varför har du inte kommit tidigare, frågade läkaren systern, när hon till slut fördes in i "helgedomen"..

Tablå..


Nu har hon i alla fall fått komma in och under veckans lopp ska omfattande undersökningar göras..

Matte, som älskar sin syster väldigt mycket, är nervös och rädd att allt ska vara för sent..


Det är konstigt, sa matte.. Behöver nån av hundarna vård eller operation är det  m y c k e t  lättare för  d o m  än för en mänska att få det..


Det snöar, tiddelipom.. Det är första dagen på sportlovet så snön är förmodligen välkommen.. Fast, det är klart, dom som åker skidor på riktigt (antingen det är på kors eller tvärs) stannar inte  h ä r .. Dom far till fjälls eller alps och bryter benen  d ä r  istället..


Matte var med på en skidresa till Österrrike för ett antal år sen.. Inte åkte hon skidor för det kan hon inte, men hon for omkring med tåg och buss en hel del.. Bland annat var hon i Salzburg..

Schladming, som varit aktuellt för stora skidtävlingar nu i helgen, besökte hon också..


Vad hon mest minns från den platsen är en väl tilltagen äldre man med  knickerbockers och ilsket röda yllestrumpor under lodenrocken.. Tja..


I Salzburg var det trevligt att gå runt.. Se sej omkring och stoppa i sej lite ditt och datt på små charkuterikaféer..


Men ressällskap då.. Nä, matte trivs bäst med att vara sitt eget sällskap.. Då har hon som allra trevligast och då träffar hon folk från platsen och kan prata lite om hon har lust..

Det är inte så att matte är folkilsken eller så, men hon är en ensamseglare och det tycker jag att hon kan fortsätta med.. Så länge hon inte utesluter  h u n d a r n a  från sitt sällskap..
















Av Kerstin Frithiof - 17 februari 2013 09:01

--Det är märkligt, sa matte.. Tänk att  b a r n  kan föra med sej sån läkedom..


Det var så här:

Matte satt hos sin sjuka syster nåra timmar i går.. Och  s å g  och förstod hur sjuk systern var.. Fram mot kvällen kom alla hennes tre barn hem till sin mamma.. (Ett par av dom hade åkt långt).

Då hände det märkliga.. Mattes syster blev mycket, mycket bättre.. Nästan på en gång..

Och den här förbättringen höll i sej.. Matte var inom ett par gånger under kvällens lopp och sista gången stod systern upp.. Visserligen vingligt och med käppar.. Men ändå.. D e t   hade inte varit möjligt på eftermiddagen..


--Det är märkligt, sa matte.. Tänk att barn kan föra med sej sån läkedom..


Lilla Hallon spetsar öronen.. H a n  är ju barn han också..

--Skänker jag läkedom till  d e j, lilla mor, frågar han..

Men lilla mor tycks inte höra vad sonen frågar om.. Hon är fullt sysselsatt med att leta efter brödsmulor under köksbordet..

Och med det får jag låta mej nöja..


Go´söndag världen, förresten..

Det är lika grått som vanligt.. Det mesta av snön har smält bort och jord och gräs skiner igenom.. Åtminstone fläckvis.

Frågan är om det blir tid för en skogspromenad idag igen.. Det vore trevligt.. Om inte annat än för att hinna äte lite mera snö innan den smälter bort helt och hållet..



















Av Kerstin Frithiof - 16 februari 2013 08:30

--Tänk, sa matte, tänk en gång var det sommar och varmt och soligt och blommigt och lövat och långa kvällar och tidiga morgnar.. Tänk, sa hon.. Tänk er det, små hundar..

Små hundarna tittar förbluffat på varandra och skakar på våra huven..

--M-men matte, säjer vi.. Det har väl varit  m å n g a  somrar.. Tillåmed  v i  kan minnas flera stycken..


Jo då.. Matte är medveten om att somrarna har varit många.. Men på nåt märkligt sätt flyter dom ihop  och bildar  e n   idealsommar i mattes minne..


--Flyter  v i  också ihop och bildar en  i d e a l h u n d  i ditt minne.. Och  d u   s j ä l v... Bildar du en idealmänska och hur ser  d e n   ut i så fall..


--Nu ska inte vovvarna vara taskiga, säjer matte.. Lite sorgset sådär.. Till å med  n i  vet att tiden går och att båda mänskor och hundar förändras.. Inte  n ö d v ä n d i g t v i s  till det bättre.. Och inte kan  v i  flyta ihop till ett idealtillstånd heller.. Vi är alldeles för  v e r k l i g a .. om ni förstår vad jag menar..


--Så det är alltså bara somrar som kan flyta ihop och bilda idealminnen då, säjer hundarna..


--Ungefär så, suckar matte..


Nu ska jag berätta om vad vi gjorde i går..

Vi var på  N y t o r p e t  och gick femmans spår.. Det har vi inte gjort på flera månader.. Inte sen matte skadade foten..

Vi små hundar njöt storligen av att få springa lösa och äta snö.. Ja, det var mest  j a g  som åt.. Resultatet blev förstås att jag var kissnödig hela kvällen.. Matte fick ta mej ut och in och ut och in.. Nåja, hon klagade inte.. Tvärtom tror jag hon kände sej belåten med att ha uträttat nåt som var viktigt för hundarna.. Det var viktigt för henne själv också..

--Det här måste jag göra oftare, sa hon.. Så att jag får upp lite  f l å s  igen..


Vad i all världen kan hon ha menat med  d e t ...










Av Kerstin Frithiof - 15 februari 2013 08:58

I morse var det nästan ljust när matte purrade ut oss.. Vi hade sovit under täcket tätt tryckta intill henne.. Naturligtvis blev det här kåldolmandet alldeles för varmt för stackars matte, så hon stapplade upp för att få lite svalka.. Vovvarna fortsatte att snusa.. Ända tills matte som sagt purrade ut oss..


När vi var nästan hemma på kissrundan såg vi Müller med mänska på kurs rakt mot oss.. Matte höll in oss för att ge Müllers ekipage tid att svänga in till sitt..

Vi till att gorma och föra oväsen.. Stackars Müller såg helt konfunderad ut.. Han undrade väl vad som tagit åt hans goda vän Hallon.. Ärligt talat så undrar lilla Hallon det själv..

Det är så här:

Vi hundar lyder våra föräldrar på ett bra mycket trognare sätt än mänskors barn lyder sina.. Skäller lilla mor och gormar så gör hennes son ofelbart detsamma.. Utan närmare eftertanke.. Utan  n å n  s o m  h e l s t  eftertanke.. Faktiskt...


Matte går omkring och oroar sej för sin syster, som har blivit mycket sjuk med svåra smärtor.. Matte vill så gärna göra allt hon kan för henne, men frustreras av att hon inte förstår  h u r  hon ska göra..

--Att hjälpa till rent praktiskt med ärenden och annat som hör hushållet till, är väl det enda jag kan göra, menar hon.. Och så finnas tillgänglig..

Just nu är systerns son och hans döttrar hos henne, men matte känner ändå att hon vill stötta till med det lilla hon kan göra..

--Om inget annat så kan jag laga mat åt dom, säjer hon..


Agneta ringde precis och föreslog en morronpromenad, men matte tackade nej.. Hon vill först titta till sin syster..


--Promenera kan vi göra i eftermiddag, menar både matte och Agneta.. För övrigt fick vovvarna en ordentligt genomkörare i skogen i går..













Av Kerstin Frithiof - 14 februari 2013 08:43

Tänk att 2013 snart pågått i sju veckor.. Dom segaste, gråaste, ruggigaste veckor man kan tänka.. Lösa har vi inte varit på flera dar.. Korta koppelpromenader är allt vi fått..


--Gnäll lagom.. J a g  har inte fått mera heller.. Matte blänger på hundarna..


Nä, det är sant.. Matte har inte fått mera hon heller.. Senast vi var ute (jag tror det var i söndags) fick matte ont i foten och beslöt sej för att vila den nåra dar.. Den bör väl snart vara färdigvilad..


Idag är det nåt som mänskorna kallar "alla hjärtans dag".. Varför den kallas så vet jag inte riktigt, men misstänker att det är nåt som handlarna importerat från det stora landet i väster..

Matte kan inte erinra sej att det fanns nåra hjärtans dag när hon var liten.. Däremot kommer hon i håg att släkten i USA brukade skicka nåt som kallades valentinkort och på dom var det påmålat både hjärtan och rosor..


Häromåret försökte handeln införa en slags "alla häxors dag".. Också den efter högt föredöme västerifrån..

Till det här firandet hörde att barn gick omkring i husen och frågade "bus eller godis" (trick or treat)..


Matte, som inte är så bra på att att hänga med i nåra som helst svängar, fick för sej att grannpojken ville  b j u d a   på godis när han, utklädd till benrangel, knackade på dörren..

--Nej tack, men det var vänligt av dej att fråga, sa hon..

Matte skäms fortfarande en liten aning när hon erinrar sej  d e n  fadäsen..


Nåväl, halloweenfirande på svenska blev, efter vad vi förstår, ingen hit.. Lika bra det.. Att få påhälsning av våra inhemska påskhäxor är betydligt trevligare..


Apropå påsk.. Den börjar närma sej.. Tänk om påskliljorna kunde blomma då.. D e t  vore alldeles underbart..

Det tycker matte och det tycker vovvarna också..











Av Kerstin Frithiof - 13 februari 2013 06:14

Lilla Hallon börjar snart tro att det  f i n n s  troll på riktigt..

Det var så här:

I går kväll ringde mattes syster och frågade vaför lilla Hallon inte skrivit i sin blogg..

Matte stod som ett frågetecken.. (Nåja, det är mycket här i världen som mattes står som ett frågetecken inför)..

Lilla Hallon, Hinnbäa, Framboise åsåvidare, åsåvidare, hade visst skrivit..

Men.. Vart hade hans skriveri tagit vägen..


På den frågan finns två alternativa svar.. Nja,  t r e  egentligen..

Antingen tryckte matte  bort inlagan utan att begripa vad hon gjorde.. Eller så börjar datorn  att bli gammal och trött.. Det tredje alternativet (Förresten kan det finnas mer än  t v å   alternativ)  är helt enkelt att trollen varit framme och kört ut lilla Hallons ansträngning i luften..

Nåja, förlusten är fullt möjlig att bära..


Det är väldigt tidigt och fortfarande mörkt ute.. Så här tidigt har i inte varit uppe och skramlat sen i somras..

Matte ska nämligen skjutsa sin syster ett ärende och det ska uträttas ganska tidigt..

För att hinna med allt som ska göras här på morgnarna.. Bland annat en ordentlig kisspromenad måste vi ta oss upp

med tuppen..


Igår kväll kom snöröjarna och förde oväsen..

Matte ut för att städa upp efter dom, men det var så lite snö att dom bara fått upp en femcentimeters vall och  d e n

brakar matte lätt igenom med bilen..


Nu hoppas både matte och hundarna att det var vinterns sista suck..


--Vi  b e h ö v e r  inte mer snö, säjer matte.. Vad vi behöver är vår och värme..


Jo pytt..










Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards