brimikshallon

Alla inlägg under mars 2013

Av Kerstin Frithiof - 23 mars 2013 09:10


--Nähä.. sa matte med eftertryck i morse.. Nu får det vara  s l u t g n ä l l t .. Nu  s t r u n t a r   jag i vintern.. Inte en kalori jag tänker lägga mer på att jämra mej  över  d e n ..


Bra rutet av matte..


Igår var vi på Stiby och sprang lösa nästan en timme.. Vi var rätt så trötta all tre efter utfärden.. Åtminstone hundarna sov gott hela kvällen.. Matte linkade en aning, men var nöjd och belåten även hon..

Det var   tack vare att solen sken som vi kunde göra skogspromenaden.. Skog och skog.. På Stiby är det mest ängar och dungar.. Men den skog som  f i n n s  består av avenbok och hassel och en och annan ek..  Och över allt klänger murgröna..

Marken är normala vårar täckt av sippor och andra vårblommor.. Lite senare kommer missommarblomster.. Som är en av mattes favoriter.. Hon älskar deras färg, säjer hon..


Egentligen är det nog en ganska sydländsk skog.. Inte en enda gran.. Det hade det för övrigt inte varit nånstans här om inte skogsägarna hade planterat in den för nåt hundratal år sen..


Matte har redan varit och skött om kissarna.. Alla var mätta och belåtna när matte åkte därifrån.. Svante, jättekatten, och Tilda, lakritsremmen, gick ut i solen när matte åkte.. Lilla klotjohan  f å r  inte gå ut ännu..


Påsken närmar sej.. Jag undrar om det ska bli fyrverkeri och smällande precis som vid nyår.. Mej kvittar det lika, men lilla mor mår väldigt dåligt av allt blixtrande och dundrande..

Nåja, vi får väl bädda ner henne, som vi gjorde på nyårsafton..






Av Kerstin Frithiof - 22 mars 2013 08:21


Snö och sol och frost.. Det finns mänskor som blir lyckliga av sånt väder.. Men  d o m  mänskorna går inte omkring och är lyckliga  h ä r..


Alla, precis alla, gnäller över den hemska vintern..

--Det är inte  n a t u r l i g t  med midvinter i slutet av mars, säjer folk och huttrar och snorar.. Och virar in sej i kilometerlånga halsdukar..


--Ja men, säjer nån, så här har vi det alltid i mars där jag bor..

Och frågar man då var personen i fråga bor, svarar vederbörande ofelbart Gävle eller Korpolombolo..

Jaha..


Veckorna går fort.. Det är redan fredag..


--Vaddå fredag.. Det var ju fredag i  g å r .. Så låter det och så känns det.. Tiden går med raketfart och redan är morgarna så ljusa att det är svårt att sova.. Matte skramlar upp tidigare och tidigare.. Snart är hon tillbaka i förra årets tidiga vanor..

Vovvarna kvittar det, men matte hade gärna haft lite mer normala sovvanor..


Igår hade vi besök.. Britta kom och hälsade på.. Lilla mor blev sjungande lycklig när hennes gamla mänska plötsligt stod i hallen.. Men hon grät inte när Britta åkte hem efter en stund.. Det verkar som om lilla mor faktiskt  k ä n n e r  sej som vår hund numera..


Själv var jag avvaktande.. Det har hänt så många gånger att Britta har tagit med sej lilla mor är hon åkt, att jag inte riktigt vågade tro att hon  s k u l l e  bli kvar..


När jag insåg att hon  faktiskt är vår på riktigt numera, och aldrig, aldrig kommer att flytta ifrån oss, var det som hela världen lättade och jag kände mej alldeles ljus i ögonen.. 


Sjungande lycklig blev jag..
















Av Kerstin Frithiof - 21 mars 2013 08:01


--Duktiga vovvar, sa matte när hon öppnade dörren för kissvandring i morse..


Först begrep jag inte varför hon sa så.. Vi är väl duktiga hela tiden.. Men sen kom jag på, att det var för att vi varken skrikit, ylat eller gnällskällt när vi skulle ut..

--Det finns hopp om er, sa matte belåtet..


Sen mötte vi Tajson och då tog vi igen dom decibel vi missade vid ytterdörren..


Matte tycker inte om att jag skäller på Tajson.. Eller nån annan av mina vänner heller..

--Håller du på så där har du snart inga vänner  k v a r, säjer hon argt..


Nu verkar det helt klart att snöovädret, det hemska, inte tog vägen över oss.. Glada är vi.. A l l a  i byn är glada.. Och gladast är nog matte.. 

För övrigt är nog inte humöret på topp direkt..


--Det är i alla fall vårdagjämning och fortfarande full vinter, säjer matte och ser hopsnörpt och förtvivlad ut.. Ögonen kryper liksom  in i huvet på henne..

--Det är inte ens roligt att vara  l a t  längre, påstår hon..

Nu tror jag inte att matte  ä r  så förskräckligt lat. Hon sköter om både hundarna och sej själv.. Hon tillåmed städar lite i bland.. Kissarna tar hon också hand om periodvis..  


För ett år sen var matte och Agneta på Pulken och tittade på tranor.. Gravänder och vipor såg dom också.. Tillåmed ett par  s t o r k a r  fanns där..

--Jag tror, sa matte igår.. Jag tror att det inte finns en enda fjäder på Pulken i år.. Jag tror, sa hon, att Pulken är isbelagd, och jag tror, sa hon vidare, att tranorna finns nåntans långt söder om oss.. Skulle inte bli förvånad, sa hon, om sångsvanarna har flyttat tillbaka till Södern, sa hon..

-Snart flyttar väl hela det här stackars frostskadade landet söderut, sa hon.. Och  j a g  kommer att, inte gå, men väl  s p r i n g a  i täten, sa hon..


Det är faktiskt  s y n d  om mänskorna.. Dom låter vädret påverka sej alldeles för mycket.. Matte, som vanligtvis är positiv och glad, håller på att alldeles deppa ihop.. Och detta på grund av vädret..












Av Kerstin Frithiof - 20 mars 2013 08:09


Av den befarade snökatastrofen blev tackålov ingenting..  Fast nåra mil härifrån, i Tomelillatrakten, var det tydligen förskräckligt enligt tidningarna..

Aningen snö flyger dock omkring i blåsten och  k a n  eventuellt ge nåra millimeter.. Det är skillnad det på dom tre decimetrar som spåtts..

Två små hundar och en mänska gläder sej storligen.. Fast.. dom allra flesta gläder sej säkert, för om det är  n å t  som alla är trötta på vid det här laget så är det vintern..


Den lokale tidningskrönikören skojade idag om det underliga i att den globala uppvärmningen har gett oss  t r e  iskalla marsvintrar på raken..


För precis ett halvår sen satt matte och bekymrade sej över att natten skulle bli längre och längre.. Den ultimata katastrofen hade förstås varit om jorden fortsatt att tippa över och att vi skulle tvingas framleva återstoden av våra liv i ständigt mörker..

Varje höst är det tanken på att nåt sånt ska hända som skrämmer matte till ångestens gräns..


Nu, precis i dag, är det motpolen till höstdagjämningen, som man kallar den punkt när mörkret börjar ta överhanden..

V å r d a g j ä m n i n g  kallas den här brytpunkten, och nu blir dagarna allt längre och ljusare och folk och hundar kan börja leva igen..


--Vadå  l e v a.. Du har väl levat för fullt hela vintern.. Lilla mor ser förvånat på sin son..


--Jodå, men nu kan jag leva lite lättare och känna mej  ä n n u  gladare.. Eller hur, matte.. För det kan väl  d u  också..


--Ja lilla du.. Blir det sen lite  v a r m t  och soligt också så kommer glädjen att spränga alla gränser..











Av Kerstin Frithiof - 19 mars 2013 08:43


--Tänk, säjer lilla Hallon, tänk så märkligt folk uttrycker sej..

--Jaha.. Matte rynkar ögonbrynen.. Vad menar du med  d e t..


(Det verkar som om matte inte riktigt  g i l l a r  vad jag nyss sa)..


--Jo, när dom säjer att nåt är sjukt, menar dom tvärt om.. När nåt är  s j u k t  bra så är det  v e r k l i g t  bra..

När nån beskriver sej som  g a l e n  betyder det egentligen att personen i fråga anser sej vara högst beundransvärd. Spännande och intressant..


--Jaha.. Matte börjar se road ut.. Hur är man då om man beskriver sej som  s j u k t  g a l e n .. Räknar man sej till dom verkliga snillena då.. I nobelprisklass, eller..


D e t  är nåt att tänka på.. Faktiskt..


Hur är det då med  o s s .. Matte och hundarna..

I alla fall verkar det inte som om vi tillhör kategorin "sjukt galna"..


Om man säjer att vi är nåra  sjukt   v a n l i g a   personer blir det alls inget positivt omdöme om oss.. Hiskliga tråkmånsar. D e t  är vad vi anses vara..

Kan man förresten påstå att lilla Hallon är sjukt beskedlig.. Njaä.. Det betyder nog att han är en mes.. En sjukt klok  hund då.. Absolut.. Säjer man  s å  så blir det ett beröm..


Däremot är det nog inte så bra att beskriva honom som en  g a l e n  hund..


Av den aviserade snöstormen har det inte blivit nåt än.. Vi går och hoppas att den ska dra väster om oss.. Eller öster.. Eller norr .. Eller söder.. Vart som helst bara inte  ö v e r  oss.. D e t vore  alldeles förfärligt.. S j u k t  förfärligt och alldeles  g a l e t  hemskt..














Av Kerstin Frithiof - 18 mars 2013 07:30


Allt ljus på lilla Hallon..

--Tadaa..

Orkestern klämmer i, kören doar, lilla Hallon lyfter på sin halmhatt, snurrar käppen mellan sina nyklippta klor och slår en liten stepp..

Publiken jublar och applåderar.. Stående..


Det är måndagmorron och  a l l t  är klart för veckans begivenheter..


Begivenheter och begivenheter.. Det blir väl inte så mycket med  d e t  eftersom man har varnat för  s n ö s t o r m  i natt och i morron.. Det har redan börjat blåsa ordentligt.. Men solen skiner..


Det har varit ordentligt kallt nåra dar och matte har saltat trappan.. Det gör hon för att isen ska smälta, säjer hon..

Och det  g ö r  den..

Dom kan allt räkna ut ett och annat, mänskorna.. Ingen hund i universum hade kunnat fundera ut att salt smälter is.. Ingen katt eller häst heller, vad det beträffar..


--Ja men, så   ä r   vi också "skapelsens krona", fnissar matte..


Det syns på henne att hon säjer det på skoj.. S å  stort är inte mattes ego, att hon ens skulle kunna nudda vid tanken på att tillhöra nån slags skapelseelit..

--Mänskor har  e n  potential, hundar en annan, menar hon..

--Dessutom, tillägger hon och ser lite lessen ut, hände det att mänskor  m i s s b r u k a r  sina förmågor, och det gör inga hundar..

--Således kan man fråga sej vilka som är skapelsens krona..


En mullrande snarkning hörs från en av dom gamla spruckna skinnstolarna.. Lilla mor avslutar samtalet på sitt sätt..


















Av Kerstin Frithiof - 17 mars 2013 07:51


--Go´söndag, matte..

--Go´söndag mina små möss..


Hundarna skruvar ner sina trinda bakar på golvet och tittar uppfordrande på matte..


--Jo, om du vore tjugo år igen.. Vad skulle du göra då..

--Gud förbjude.. Menar ni vad jag skulle välja för yrke, eller vad menar ni egentligen.. Ni kanske undrar om jag skulle skaffa  h u n d a r  igen..

--Nja, vi menar.. Vad skulle du göra för att försörja dej..

--Yrke således.. Tja, det tål att tänka på..


Matte ser fundersam ut.

--Mjao, tjao.. Förmodligen skulle jag välja ett  f ö r s t å n d i g t  yrke.. Nåt i stil med det jag har haft.. Fast..

Eftersom det här bara är en tankeoperation: Jag skulle vilja bli  m a g i k e r..


--Vad gör en  s å n .. Hundarna har aldrig hört talas om nåt sånt yrke..

--Jo, en magiker  t r o l l a r.. Ofta på cirkus eller varité, men  j a g  skulle helst vilja bli  g a t u m a g i k e r ..


Hundarna sitter tysta och smälter det matte sagt.. Hallon gapar stort av förvåning.. Lilla mor ser tvivlande ut.. Fnyset är inte långt borta..


Så matte skulle således ge sej ut och trolla på gatorna.. För lilla Hallon verkar det snarare som om hon skulle ge sej ut och  t i g g a.. 


--Vad ska  v i  göra när du är ute och trollar, matte, frågar vi.. Lite skräckslagna så där..


--Tja, ni kan hjälpa till.. En av er kan gå med hatten i tassen medan jag trollar bort den andra..



Våra ögon blir större och större.. Svansarna kryper in i sina fåror och vi kan knappt tro vad vi hör.. Trolla  b o r t ..


--Jo då, stoltserar matte.. Magiker brukar trolla bort folk och fä.. Jag skulle tillexempel kunna trolla in lilla Hallon i en skokartong och limma igen locket medan lilla mor gick och tog betalt..

Sen blev det lilla Hallons uppgift att ta sej  u r  lådan efter det jag slängt den i havet.. Då kunde vi kallas oss "Magikern och Utbrytarkungen".. 


Så alldeles förfärligt hemskt.. Jag stirrar skräckslaget på matte..


D å  kommer fnyset.. Det värsta fnys lilla mor nånsin fnyst.. Lilla Hallon försöker sej också på ett litet skräckslaget fnysande..


--Lilla, lilla älsklingarna.. Jag bara skojar.. Jag skulle aldrig duga till magiker och  a l d r i g  nånsin skulle jag trolla in nån av er i en skokartong och slänga den i havet medan den andra tog betalt..


--Men, allvarligt talat, så  ä r  det så magiker arbetar.. Och jag lovar att det inte är på riktigt.. Dom bara lurar folk att tro att dom gör allt det här kusliga..


Matte lockar på oss med sin snällaste röst och lilla mor hoppar elegant in i famnen på henne.. Lilla Hallon står på golvet och försöker kravla sej upp han också.. Då tar matte och  l y f t e r  upp mej som så många gånger förr..


Hundarna snor sej till rätta och sen kommer den: h u n d s u c k e n.. Matte gör ett litet motsvarande mänskoljud och sen sitter vi så en lång, lång stund och bara mår..




















Av Kerstin Frithiof - 16 mars 2013 08:24


--Vacker är vintern att skåda i alla fall, sa en granne, som stod och högg ved i iskalla morronstunden..

--Det är  v a r g a r  och  b o a o r m a r  också, fnös matte för sej själv.. Men inte vill jag  u m g å s  med dom  för den delen.. Lika lite som jag vill ha den här hemska vintern..


Halva månaden mars har gått och vintern är strängare och snön djupare än nånsin.. Änne så länge skiner solen, men dom sa på TV i går kväll att det skulle komma en massa snö i helgen..

Det var precis i  d e t  ögonblicket matte stängde av TV:n och gick och hämtade en bok i stället..


Det var länge sen vi var i skogen och sprang lösa..

--Det är för  k a l l t , förklarar matte.. Och snön är för djup..


Snart kommer hundarna att bli lika trötta på vintern som matte är..

--Och inte ett enda dugg kan vi göra åt det, suckar matte.. Jag tror jag gör som björnarna.. Gräver ner mej och sover ända till Valborg.. Ni små möss är välkomna att sova tillsammans med mej..


Nu vet vovvarna att matte är aningen böjd för överdrifter. Särskilt om det är nåt hon finner misshagligt.. Och vintern är i allra högsta grad misshaglig för henne..


Det är redan lördag, och matte har bjudit sin systerson på lunch eftersom har ska överta kattvaktstjänsten från och md i dag.. Systersonen är glutenintolerant, så matte får fundera lite innan hon lagar mat.. Inget vetemjöl får användas för då blir systersonen sjuk.. Således är  s å s  uteslutet..


--Jag vet, kvittrade matte.. Jag steker i kyckling i lergryta och serverar med hasselbackspotatis och tomatsallad..


Hoppas det blir lite kvar till  h u n d a r n a  också..
















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards