brimikshallon

Alla inlägg under mars 2013

Av Kerstin Frithiof - 15 mars 2013 07:43


Matte och hundarna tittar ibland på ett TV-program som heter Lyxfällan och som handlar om mänskor som förstör sin ekonomi.. Ett ypperligt sätt att köra ekonomin i botten tycks vara SMS-lån och näthandel..


Vad SMS-lån är vet varken matte eller hundarna, men att man kan bli utfattig på  n ä t h a n d e l   har vi en viss erfarenhet av..


Det var så här:

På  en parfymsajt annonserades en fin parfym till  extrapris.. Matte tyckte det lät bra och anmälde sitt intresse.. Det var bara det att hon råkade trycka på fel knapp när hon skulle ange betalningssätt.. Så i stället för att betala hela paketet (Det skulle kosta 147 kronor) på en gång, klappat och klart, har hon till dags dato betalt 200 kronor och hon har fortfarande kvar en hundralapp på "skulden"..

Matte ringde till finansbolaget och ville få betalningssättet ändrat.. Personen i andra ändan av luren hummade lite, men hörde aldrig av sej igen..

Matte vet inte riktigt om hon ska skratta eller gråta.. Istället för cirka 150 kronor får hon betala det dubbla.. Inte kan väl d e t  vara etiskt och moraliskt försvarbart..


Följdtanken blir naturligtvis: Hur fruktansvärt skuldsatta ska inte mänskor bli om dom köper nåt  d y r t,  tillexempel ett kylskåp eller tvättmaskin..


Det gäller således att hålla reda på vilka knappar man trycker på, menar matte.. Det bästa är naturligtvis att  i n t e  handla på nätet alls..


Igår snöade det praktiskt taget hela dan.. Hela Sydsverige förvandlades till en enda stor   t r a f i k f ä l l a.. Massor med bilar kolliderade eller fastnade eller kanade i diket.. V i  för vår del sparade bensin och höll oss hemma.. Med undantag för att matte åkte bort till kissarna och såg till att det fanns mat på faten och ren kattsand i baljan..

Inte ens Svante var intresserad av att hoppa omkring i snön.. Tilda för sin del bara rös och skakade på baktassen.. Aslan åt..


Vi små hundar gjorde vårt bästa att stoppa i oss så mycket snö vi bara kunde under våra rundor..

Det tänker vi göra idag också..






















Av Kerstin Frithiof - 14 mars 2013 08:04


Eftersom det blir ljust tidigare på morgnarna numer så vaknar matte redan vid sextiden.. Visst försöker hon gräva ner sej under täcket och somna om, men för det mesta är detta dömt att misslyckas..

Således traskar hon upp och går fram till fönstret och gläntar lite på gardinen för att kolla vädret..


I morse fick hon en smärre chock när hon tittade ut.. Det hade  s n ö a t  och höll fortfarande på att snöa..

Matte sa inte så mycket, men jag märkte att hon liksom sjönk ihop.. Säckade och blev liten och lealös..


Hundarna, däremot, tyckte det var trevligt med snön.. Gott smakade den också.. L i t e  kalla om magarna blev vi förstås, men eftersom morronpromenaden aldrig är lång hann vi inte bli genomfrusna..


Politik är nåt som aldrig har intresserat matte.. När hennes jämnåriga sprang omkring med banderoller på sjuttiotalet, tyckte matte det hela var överdrivet och lite barnsligt.. Lite  j a g a d  kände hon sej nog också.. Vänstermaffian var inte nådig mot oliktänkande..

Nåja, vänstertokarna växte upp dom med, skaffade sej jobb och familjer och tonade ner sej.. Slagorden skallade inte längre och det blev lite lugn och åsiktsfrihet igen..


Nu, på äldre dar, har matte börjat fundera på politik.. Hon känner sej orättvist behandlad.. Hon betalar som pensionär förhållandevis mera i skatt än andra.. Allt har blivit dyrare, men pensionerna har inte ökat i takt med löner och priser..


--Ska det här fortsätta kommer vi knappast att kunna ha kvar bilen, säjer hon..


Mat köper hon "rödlappat".. Men var  d e t   är har jag inte fått kläm på.. Kläder handlar hon oftast på "second hand"..

Inte skor dock.. Matte har besvär med fötterna och måste prova ut skor med största omsorg..


Hundmaten är hon också noga med..


--Matte, är vi  f a t t i g a.. Hundarna tittar storögt och lite skrämt på matte..


--Jag  v e t  faktiskt inte, svarar matte fundersamt.. Det beror nog på hur man definierar begreppet fattigdom..

Menar man att utlandsresor och ofta förkommande restaurangbesök tillhör livets nödtorft och mänskliga rättighet, ja, då är vi helt klart fattiga..

--Men, matte skiner upp.. Vi har levat gott i många år och jag har inte vänt på slantarna precis.. N u  får vi lära oss att hushålla..


Jaha, med kännedom om att matte aldrig gör nåt till hälften utan kastar sej med liv och lust ut i nya projekt,  kommer vi fortsättningsvis att få leva ytterst knapert.. Men  b a n k b o k e n  kommer att må bra..

--Dessutom, vovvarna, säjer matte.. Dessutom kommer era små  m a g a r  att förlora lite av sin rondör..


Fnys..







Av Kerstin Frithiof - 13 mars 2013 08:46

Tänk ändå att kylan har försvunnit.. Hoppas, hoppas för gott..

Det kändes mjukt och gott i luften på kissrundan i morse.. Det var en  fröjd att stoppa nosarna i tuvor och buskar längs vägen..

Vi var ute rätt sent dessutom, så åtskilliga hundar hade redan satt sina märken längs rundan.. Och  d o m  märkena måste naturligtvis penslas över..

--Du liknar en liten sprattelgubbe när du  håller på med alla dina benlyft, sa matte.. Både rart och smått försmädligt sa hon det..


Mänskor kan vara både gulliga och försmädliga på samma gång.. D e t  är helt obegripligt för oss hundar.. V i  klarar inte av tvetydighet.. För oss är en ros en ros och ingenting annat..


Vad beträffar  r o s o r  så begrundar matte sin lilla "summmerwind-tagg".. Där ska hon plantera dom lavendelplantor hon har vårdat sej om hela vintern.. En del av dom har hon vårdat ihjäl.. Till sina stora förargelse..


Matte och missarna kämpar på.. Igår var Svante ute nästan hela dan och matte for i skytteltrafik för att se om han stod på trappan och ville in..

Tilda var också ute ett tag, men inte alls lika länge som Svantepolk.. 

Dammråttan Aslan får inte gå ut ännu.. Det får bli  när hans mänska kommer hem igen.. Vilket matte hoppas blir snart..  Sjukhusvistelsen tär på systern..

--Jag blir helt institutionaliserad, säjer hon sorgset..


Det där ordet "insito".. tja..det, som systern sa, säjer matte sej känna igen från förr.. På sjuttiotalet användes det  flitigt.. Så småningom föll det ur modet.. Det var väl för svårt att både uttala och stava till..


Apropå modeord:

Matte hade en klasskamrat som sa "alltså" flera gånger i varje mening.. En annan person sa lika ofta "liksom"..

Matte själv sa "ju"..

Det måtte ha varit tröttsamt att sitta och lyssna till ett samtal mellan dom här tre pajsarna..

Fast..vid närmare eftertanke.. dom umgicks inte.. Och förresten, den som sa "liksom" gjorde det ungefär trettio år senare än  alltså-säjaren..


Matte, för sin del,  f ö r s ö k e r  i alla fall vårda sej om språket.. Numera..

Det där lät som ett försök till  s k r y t  i hundarnas öron..















Av Kerstin Frithiof - 12 mars 2013 08:07

Det är  k a l l t.. Förskräckligt kallt..

Så kallt att mattes värmeanläggning har slagit över till ren eldrift och  d e t  är ingen billig uppvärmning..

Så kallt att en av grannarna nästan grät över kylan när han stod ute och skrapade bilrutorna i morse..

Så kallt att två små hundar sprang kissrundan så snabbt vi bara kunde..

Så kallt att den lilla snö, som är kvar, är stenhård av skare..

Så kallt att matte på allvar börjar tro att jorden  h a r  tippat över en aning..

--Det har hänt förr, säjer hon och ryser..


--Allt är inte bedrövligt, det finns glädjeämnen också, säjer matte..

Det största glädjeämnet är att mattes syster har blivit en liten aning bättre..


Idag ska matte vara kattvakt igen.. Systersonen åkte hem i går och matte tar över ruljansen från och med denna förmiddag..

Hon har bestämt sej för att sitta i huset nån timma varje dag och umgås med kissarna, framför allt med Tilda, som är skör och skygg och saknar sin mänska nåt förfärligt.. Svante håller sej som vanligt mest ute och Aslan är nöjd om han bara får mat.. Helst kopiösa mängder.. Han är som Hallon och lilla mor.. Robust och stadig och försedd med glupande aptit..


Det blåser inte idag, vilket det har gjort i flera dar.. Ytterligare nåt att glädja sej åt..


Matte begrundade en artikel hon läste i tidningen i morse.. Den handlade om mänskans åldrar och hur  d o m  liksom jorden håller på att tippa över.. Barn beter sej som vuxna och vuxna som barn, verkar det som..


Lilla Hallon (och matte med för en delen) kan inte begripa vad  d e t  ska vara bra för.. Att blanda om så där..

Mänskorna  h a r  ju faktiskt alla sina åldrar redan så man kunde väl nöja sej med att leva dom medan man  h a r  dom..

Ibland verkar det som om  h u n d a r n a  är klokare än sina mänskor.. Inte än  v å r   mänska dock.. H o n  lever i sin rätta ålder och skulle aldrig drömma om att vare sej göra sej yngre eller äldre..

--När jag var ung var jag dum och okunnig, säjer hon, och när jag blir äldre blir jag skröplig.. Ingetdera känns lockande.. Matte är bestämd på den punkten..


Sånt kallas att vara självbelåten..


--Må så vara, fnyser matte.. Hellre det än förnekelse.. Så det så..




















Av Kerstin Frithiof - 11 mars 2013 09:24

I tidningen stod det i morse att den meteorologiska våren kom till Hanö redan den 24 februari.. Duktigt med tid tar den tydligen på sej för att våga språnget över till fastlandet.. H ä r  är det nämligeh inte det minsta vår.. I helgen tillåmed snöade det.. Inte mycket men  t i l l r ä c k l i g t  för att slå ner matte och hundarna i skoskaften.. 


L i t e  vårigt är det  trots allt.. Häromdan såg vi sångsvanar i Ysane och tillsammans med dom var nåt som matte identifierade som vipor.. Dom här fåglarna hade slagit sej ner på dom stora fält där dom  b r u k a r  rasta.. Förmodligen hittar dom mat där..

Nu är ju risken stor att dom ger sej iväg söderut igen om inte  v å r e n  ser till att  (Jag höll på att skriva "får loss tummarna", men eftersom jag är en  v ä l u p p f o s t r a d  liten hund gör jag inte det)  sätta igång snart.. S å  ska det vara "sätta igång snart"..


En ny vecka har precis börjat.. Klorna är klippta, frukosten ligger i magarna och matte går och funderar på att laga sej en extra kopp kaffe..


Hundarna har inte bestämt sej ännu om vi ska tjata på matte för att komma till Stiby eller till Sweden Rock..

Båda platserna är roliga att vara på..

Nytorpet är för isigt och snöigt ännu.. Vi var där häromdan och det var knappt vi kunde ta oss fram där.. Det gick väl att för hundarna som är lätta och har broddar.. Det var värre för matte och Agneta.. Matte har fortfarande lite besvär med foten och Agnetas ena knä har en tendens att hoppa ur led..

Nåväl, allt gick geschwint och utan olyckstillbud, men vi åker inte dit  igen förrän snön är borta och marken har torkat upp.. Detta sista för att inte lilla Hallon ska äta fuktig jord och lera, som är nåt av det bästa jag vet..


--Du ägnar dej åt jordförflyttning sin lymmel, mumlar matte och ser arg ut..

--Vad ska geologer tänka om dom hittar jord från Asarum i Norje.. Hmf.. Det är kanske tillåmed  k r i m i n e l l t  att förflytta jord på det viset..


Äsch..







Av Kerstin Frithiof - 10 mars 2013 08:18

--Jag begripr inte, sa matte för en stund sen, jag begriper inte att intresset för skidåkning är så stort att TV-kanalerna sänder timmavis av snöstakning varje dag.. Och särskilt på söndagarna.. Vem i all världen kan gitta och sitta och glo på snoriga och svettiga personer som plågar sej fram i spåren.. Eller pisterna för den delen..


Av ovanstående gnölande kan man förstå, att matte inte är särskilt sportintresserad.. Ett hundrameterslopp är tillräckligt för henne att titta på.. Eller ett störtlopp..Huvudsaken är att det går undan.. 


--Inte för att jag missunnar folk att sitta i soffan och beskåda självplågarna i spåren, säjer hon.. Men  n å n  måtta får det väl ändå vara.. Samma sak med fotboll och ishockey.. En match tar ju  a l d r i g  slut..


Samma sak med  m e l o d i f e s t i v a l e n.. Inte heller  d e n  finner nåd inför mattes ögon..

--D e n  är ju också en utdragen plåga, fnyser hon..


Inte för att matte nånsin  t i t t a r  på schlagerfestivalen..


--Vem gitter bry sej, suckar hon och finner hela evenemanget ytterligt tröttsamt..


--Men matte, var det  b ä t t r e  förr. När Mora-Nisse åkte vasaloppet och ABBA vann i Brighton.. Hundarna makar sej tillrätta för att höra om hur bra allting var förr..


Men där sköt vi oss i foten..


--Inte ett ögonblick bättre var det då.. Precis lika segt och långdraget och av hysteriska journalister bejublat..

Fast melodifestivalen gick tackålov bara  e n  kväll.. Förutom den stora finalen, där vi oftast kom sist..


ABBA var väl undantaget.. Deras låtar spelas ju fortfarande.. Och numera känns dom  igen.. Och man nickar glatt åt dom. Ungefär som  när man hör Kalle Jularbo.. Som nog var en seg gubbe han också..


--Värst vad du gnölar och är sur idag, matte.. Hundarna tittar lite sloksvansat på matte.. Sån brukar hon inte vara..


--N å n  gång får man faktiskt lov att vara sur och negativ.. Säger matte med eftertryck.. Idag är flaskan i högsta grad h a l v t o m ...


Go´söndag.. 






























Av Kerstin Frithiof - 9 mars 2013 07:48

--Jag undrar vad vi ska göra i dag, sa matte fundersamt för en liten stund sen..

--Jaa, ropade båda hundarna i kör..

Det är så här att hundarna  a l l t i d  har svar på frågan om vad vi ska göra.. För oss finns det egentligen bara  e t t  svar..

Matte lovar ingenting bestämt men har funderingar på Nytorpet.. Det syns på hennes sätt att vara.. Och vi små hundar är mästare på att avläsa henne..

--Ibland har dom små rackarna avläst mej innan jag ens  t ä n k t  tanken på skogen, muttrar matte..


Dom här kommande dagarna har matte avlösts som kattskötare av sin systerson och hans vackra dotter.. Kattsköteriet är på intet sätt betungande, men det är rätt skönt att slippa  a n s v a r e t.. Särskilt eftersom Tilda börjar bete sej lite skyggt, menar matte..

Den här lilla missen har blivit ordentligt skrämd ett par gånger.. En gång av sotaren och en gång faktiskt av Aslan, som råkade springa in i en papperspåse och greps av panik.. Att h a n  ställde till med ett förfärligt kattrakande i påsen säjer sej självt..

Tildas franska nerver tål inte att hon blir upprörd.. Det gäller att passa  henne så hon inte får ytterligare anledning att bli skrämd.. Hur nu detta ska gå till..


Mattes syster är fortfarande på sjukhuset, men igår kände hon sej lite bättre, verkade det som.. Hon kanske börjar återhämta sej så smått, vilket är vad matte innerligt hoppas på.. Hon tycker så synd om sin syster som är och har varit så sjuk.. Ett tag var hon tillåmed så illa däran att matte fruktade för hennes liv..


Solen skiner och hundhår och damm skiner också på våra golv och mattor.. Matte har kommit så långt att hon så smått börjat  f u n d e r a  på att ta ett rejalt städtag..

--Måste bara köpa  p å s a r  till dammsugaren först, säjer hon..


Att köpa påsar lär inte tillhöra livets tyngsta arbeten, så det gäller bara att åka in till stan och skaffa hem dom här påsarna.. Sen finns det  i n g e t  som hindrar matte från att sätta igång..

Tja..










Av Kerstin Frithiof - 8 mars 2013 08:51

--Matte, kan sagor vara sanna..

--Varför undrar du om det.. Matte ser förvånad ut..

--Jo, för det finns en saga om ett land, där det alltid är vinter.. Och det verkar som om den sagan håller på att bli sann här och nu..


Matte tröstar lilla Hallon med att sagor aldrig är sanna.. Det  k o m m e r  en vår och en sommar, men det kan ta lite tid.. Det har det gjort förr..


När matte för en stund sen var i sin systers hus och tittade till kissarna passade Tilda på att slinka ner och gömma sej under yttertrappan.. Där satt hon sen och storstirrade på matte och vägrade komma fram..


--Jag hoppas inte kattkräket är  r ä d d  för mej, muttrar matte när hon tänker på Tildas gula ögon och tunna päls..

Det vore hemskt om hon flyttade ner under trappan..

Det var ju där lilla Aslan bodde innan mattes syster lyckades fånga honom och ta in honom i värmen.. Ännu är det ingen som har vågat släppa ut honom av rädsla för att han ska flytta tillbaka till hålet under trappan..

Inte så att han skulle ha det  b ä t t r e  där, men man vet inte hur styrd han är av sitt agerande från sin vilda tillvaro..


I går hade vi små hundar tur.. Matte tog nämligen med oss på en riktigt ordentlig skogspromenad..


Har jag berättat hur det går till när vi skogspromenerar..

Jo,  f ö r s t  går lilla mor, stolt svängande på stjärt och svans.. S e n  kommer matte, mer eller mindre haltande och snubblande, och  s i s t  kommer lilla Hallon, ofta bärande på en pinne, helst en stor tung en.. Den pinnen ligger jag och tuggar på ett tag, sen susar jag i våldsam fart ikapp matte och lilla mor och sen lägger jag mej och gnager igen..

Man kan nog säja att jag intervalltränar..

--Tja, säjer matte..Var och en blir salig på  s i n  fason..


Hoppas vi får bli lite saliga idag också..











Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards