brimikshallon

Alla inlägg under mars 2013

Av Kerstin Frithiof - 7 mars 2013 08:01

Matte pratar ibland i telefon.. Inte så ofta egentligen, men en och annan gång.. Och  n ä r  hon pratar avhandlas alltid vädret.. Och vårens framskridande..

Det där framskridandet verkar gå ovanligt långsamt i år..

--I fjor blommade hasseln vid den här tiden, påpekar matte.. Och  l ö k a r n a  hade kommit betydligt längre..

--Dom första blåsipporna såg vi redan i februari, fortsätter hon.. Suck..


Den fantastiska våren 1989 slog grannens björk ut den 18:e mars och allt var grönt redan första veckan i april..

--En sådan vår får vi aldrig mer uppleva, menar matte och får nåt längtansfullt i blicken..


Igår fick vi en kort skogsrunda på Stiby.. Den låg fortfarande lite snö kvar här och där.. Inte nåt att skriva hem om och inte nåt att snaska på heller..


Vi var på väg att möta en flicka med en stor vit hund.. Men då kopplade matte oss och drog iväg åt ett annat håll.. Jag vet nog att det var för att inte lilla mor skulle börja gorma.. Lilla mor, förresten, lilla Hallon gormar minsann han också, men det är alltid lilla morsan som  b ö r j a r..


I morse körde matte fram soptunnorna.. Dom har inte blivit tömda på säkert fyra om inte sex veckor eftersom snöröjarna lade upp en hemsk mur framför vår garageinfart.. Matte vågade inte ge sej i kast med all snön utan lät den ligga kvar och självdö..

Tunnorna fick således vara kvar i garaget, men inte var det särskilt mycket i dom.. Vi har väldigt lite sopor i vår familj..

Glas, metall, plast och tidningar kör matte iväg till holkarna vid motellet med..


Så det som återstår är  småskräp, bajspåsar och matavfall.. Och matavfallet består mest av potatisskal och äggdito..

Och inte är det nåra mängder potatis vi äter och inte ägg heller..


--Egentligen skulle jag gräva ner både potatisskal och äggskal och på så sätt berika jorden, menar matte..


--Ja,  g ö r  det, svansar hundarna.. Rosorna skulle  s ä k e r t  uppskatta att få lite potatisskal till frukost.. För att inte tala om hur s n y g g t  det skulle bli..


Äsch..















Av Kerstin Frithiof - 6 mars 2013 09:27

--Knappt tre veckor kvar till  v å r d a g j ä m n i n g e n, glädjestrålade matte sej för en stund sen..


Det som gläder matte gläder i regel vovvarna.. Full fart på svansarna således.. Och som vanligt när glädjen står högt i tak började vi skojbrottas och föra ett förfärligt oväsen..

Riktigt vad vårdagämningen  ä r  vet vi inte, men det ger sej alldeles säkert när vi kommer dit..


--Hoppas den går att äta.. Lilla Hallon slickar sej förväntansfullt om nosen..

--Hoppas kan vi ju alltid.. Lilla mor är betydligt mer skeptisk till ätvisioner än lilla sonen..


Det är nu  t v å  dar sen vi var lösa i skogen.. Igår fick vi bara en koppelpromenad i Boket, men det var trevligt det med.. Men, visst, det skulle inte vara fel med en riktig långvandring i dag.. Vädret är precis perfekt för den sortens övning..


Matte har redan varit och tittat till kissarna.. Gett alla tre mat och släppt ur Svante och Tilda..


När hon stod och donade med maten med dom två gamla kissarna på vasken och med lille Aslan snoende runt benen på sej, fick hon ett nysanfall.. Och skrämde stackars Aslan halvt från vettet.. Han tog ett baklängeshopp på ett par meter (nåja) och försvann som ett litet dammtroll..

Eftersom Aslans aptit är större än nån fruktan han över huvud taget kan föreställa sej, kom han strax tillbaka och snodde sej och snodde sej och snoddes sej... och tiggde..

Numera gillar han dessutom att bli klappad och kliad.. Framför allt kliad.. Däremot är han dödsförskräckt för att bli upplyft..

--Det blir säkert katt av  den lille ulltotten också, säjer matte.. Och förvånas över att han har hunnit bli så tam som han redan är..


Mattes syster är kvar på sjukhuset och lär nog så förbli ett tag till.. Så fort hon känner sej lite bättre börjar hon längta hem.. Framför allt till kissarna.. Men trädgårdspåt ligger högt på förväntanslistan också..


Matte tycker också om att påta, men eftersom hon är sunt lat, blir det inte alltid så många knop.. Krutet lägger hon i stället på att ta ut vovvarna.. Bless her..










Av Kerstin Frithiof - 5 mars 2013 08:39

När vi gick förbi Müllers hus i morse var han ute.. Lilla mor till att skälla och gorma.. Och jag hängde på.. Müllers mänska kom kvickt ut och hindrade sin vovve från att hoppa över staketet.. Risken hade väl varit att han gjort det och att det då blivit ett riktigt hemskt råkurr..


Gissa vad matte gjorde när hon såg Müller springa längs staketet och titta längtansfullt på mej.. Jo, hon släppte mej så jag kunde springa bort och hälsa på min vän.. Müllers mänska bjöd både mej och sin egen vovve på godis och allt var frid och fröjd.. Tillåmed lilla  m o r  fick en godisbit.. Men  h o n  hade då inte förtjänat nån som  h o n  gick an..


Både jag och matte är väldigt glada över att Müller och jag kunde mötas nos mot nos och vara precis lika goda vänner som vi alltid varit.. Lilla mor kan vara hur gumsur som helst.. Müller och jag är i alla fall vänner.. Och  d e t  är nåt som gläder både matte och mej..


Det är vatten i luften i dag.. Inte i form av regn utan som dimma.. Det märks att lilla Hallon är en läraktig liten hund. Det är åtminstone tre månader sen matte talade om för mej att vatten kan ha olika former. Och än i denna dag minns jag vad jag lärde mej..

Lilla mor kan vara stolt över sin son..


Det är första veckan i en ny månad och det betyder att matte tar lilla mor in till Karlshamns Zoo och låter en flicka som heter Märta klippa klorna på lilla damen.. Lilla mor har nog inte tänkt på saken men  d e t  har hennes son.. Matte också..

Om Märta är i butiken ska det ske i dag..  J a g  behöver inte bekymra mej.. M i n a  klor klippte matte redan igår..


--Nån klostrid tar jag inte med Nellie, säjer matte.. Detsamma sa Britta..

Det konstiga är att Märta inte tar nån strid alls.. Lilla mor står som en staty medan Märta klipper..

Ja se, hunsor..








Av Kerstin Frithiof - 4 mars 2013 08:58

Jaha, härligaste  m i n u t e r n a  på hela veckan.. Klorna är klippta och det dröjer i runda slängar 10000 minuter till nästa kloklippning.. Detvillsäja om matte har räknat  r ä t t  förstås.. Matematik var aldrig hennes starka sida i skolan.. Inte så att hon  k ö r d e  nån gång.. Inte ens på en enda skrivning, men resultaten var alltid tämligen mediokra om man säjer så.. Det var dom i syslöjd också, men hon  l ä r d e   sej i alla fall att sy till slut.. Sticka också..

--Jag skulle kanske börja med  m a t e m a t i k, säjer hon.. Gå en kurs eller nåt..


--Gör för all del inte  d e t , bönar hundarna.. Du tycker ju inte om att gå hemifrån på kvällarna och alla kurser  ä r  på kvällarna..

--Du kommer bara att sitta om fundera ut anledningar att  s l i p p a  åka iväg.. Och så  g r ä m e r  du dej för att du har betalt dyra pengar för en kurs, som du försöker skolka ifrån.. Och så får du dåligt  s a m v e t e  .. Anmäl dej för all del  i n t e  till nån kurs..


Kloka och insiktsfulla små hundar är det matte har.. Hon  b e h ö v e r  faktiskt oss och vårt goda förstånd för att kunna styra genom tillvarons alla blindskär..


Det soliga vädret fortsätter.. Fast i natt har det varit frost..

Matte har redan varit i sin systers hus och sett till kissarna.. Svante åt det som bjöds, Tilda tittade föraktfullt på det och Aslan glupade i sej..


Det är förresten  k a t t m å n a d  igen.. Jag minns att jag förra året var väldigt brydd över att katter har en egen månad.. Ett tag trodde jag att det handlade om att katter drog omkring och var  h u l i g a n e r  i mars, men så var inte alls fallet..

Gåtan kanske blir löst i år.. Lilla mor har heller ingen aning om varför mars kallas kattmånad, men sitt upphöjda lugn trogen, struntar hon fullständigt i vilken månad som kallas vad..

Hon är allt bra säker min lilla mor..














Av Kerstin Frithiof - 3 mars 2013 08:36

Go´morron, go´morron alla hundar och mänskor i hela världen..

Solen skiner, det blåser lite (det blir säkert mera fräs på vinden lite senare på dan) och himlen är alldeles klar.. En dag som gjord för promenader i skogen.. Hoppas matte tycker det också..


Apropå matte:

Igår kväll gjorde hon bort sej i ordentligt..

Hon och ett par goda vänner bestämde sej för att gå på Metropolitan (Läs Folkets hus) och se Parsifal.. Fem timmar Wagner har respekt med sej..

Vacker musik, sagolika sångare, men en intrig, som fick det att vända sej i magen på matte..

Således gjorde hon det enda vettiga: Blundade för att slippa se, men lyssna desto bättre..

Följden blev förstås att hon  s o m n a d e..


--Betala nästan 300 kronor för att sitta och sova, vilket jag kunna göra  g r a t i s  hemma, gruffade matte..


Till all lycka vaknade hon  i n n a n   hon tappade huvet, vilket hon brukar göra när hon sitter och sover hemma i stolen.. Snarkade gjorde hon inte heller. Enligt hennes väninnor.. Hade hon gjort  d e t  hade det nog känts aningen skämmigt.. 

Egentligen  b r y r  matte sej inte så mycket.. 

--Somna kan vem som helst göra, flinar hon.. Det är när man  s n a r k a r  som man får skämmas..


Vovvarna var hemma ensamma hela kvällen.. Matte åkte vid fem och kom hem lite efter midnatt.. Vi tillbringade kvällen i våra stolar.. Sovandes.. Vi också..


Snödroppar och krokus.. Så kallas dom små förskrämda blommorna i vår sydrabatt.. Matte gläder sej outsägligt åt dom.. Och det matte gör, det gör hundarna.. Vi nosar med förtjusning på dom och skulle det råka komma en  k a t t  och försöka krafsa upp dom så vet vi vad vi ska göra med den..


Nu ska vi skrida till verket med att försöka få matte att ta ut oss till skogen.. Genast och i ett sammanhang.. Och medan vi jobbar på  d e t  företaget önskar vi hela världen en go´söndag..




















Av Kerstin Frithiof - 2 mars 2013 08:12

Igår kom matte hem från kissarna och såg väldigt pösig och stolt ut.. Och så visslade hon för fulla muggar..

Varför kan man fråga..

Jo: Kissarna hade ätit av den  m a t  som serverades.. Aslan, som knappt ens  ä r  en kisse än, hade fjäskat väldeliga för att få mera, mera , mera mat.. Men se,  d e t  fick han inte..

Ett - noll till matte således..


Tidigare på dagen har vi varit med matte och en gammal barndomskamrat till henne och hennes syster på Stiby..

Vi var väl där en timme ungefär och under den tiden hann åtskilligt med snö smälta bort i den varma solskenet..


Senare på kvällen var matte och hälsade på sin syster på sjukhuset.. Hon är fortfarande dålig och kan inte gå.. Inte stå  heller vad det beträffar, men hon är betydligt friskare än för två veckor sen..

I takt med att hon mår bättre börjar hon så smått längta hem.. Framför allt till kissarna.. Givetvis..


I dag är det ganska halvmulet och rätt så kallt.. Frågan är om vi kommer ut nåt.. Vi har varit ute ovanligt mycket denna veckan.. Och det har gjort oss gott.. Alla tre..


Matte börjar redan nu planera för trädgårdsjobbet i vår.. Man kan nog säja att hon längtar efter att få börja påta..

Hon hittade en torr liten frökapsel från ljusskär vallmo i en kopp i skåpet häromdan och fröna strödde hon ut i en kruka i köket..

Nu har det kommit upp pytesmå plantor.. Matte skvätter vatten och hoppas att åtminstoner  n å r a  ska växa upp och blomma till sommaren..


Således har matte skära vallmoplantor tillsammans med lavendel och vitlök och pelargoner nerstoppade i krukor i köket.. Och lite annanstans också för den delen..

Citrusarna mår bra och det gör granatäpplet också.. Alla dom här växterna kommer att bäras ut i trädgården över sommaren.. Man klan nog  s e  på dom att dom längtar ut allaredan..

Precis som två små hundar..



















Av Kerstin Frithiof - 1 mars 2013 10:43


--Katter, sa matte.. Obegripligt bortskämda djur.. Men alldeles betagande..


Matte har som sagt "delad vårdnad" om sin systers katter.. Den andra delen står hennes syterson för och dom här båda kattvakterna har gaddat ihop sej och bestämt att Svante och Tilda ska få hålla till godo med vanlig Pussi på burk..

Aslan däremot, som håller på att bli klotrund, ska lära sej att äta mindre.. Matte tänker tillåmed köpa lågkalorimat till honom..


--Missarna måste lära sej att äta vad som serveras, menar surrogatmänskorna.. Och, för Aslans del, att låta bli att proppa sej upp till tänderna..


Missarna delar inte alls mattes och systersonens uppfattning..

--V i  är vana vid gourmetmat, fryner dom. Och vi tänker  i n t e  gå ner i matstandard.. Det är under vår värdighet..


--Och  j a g , piper Aslan,  J a g  har levat som vildkatt och då lärde jag mej att stoppa i mej så mycket det bara gick, eftersom jag inte visste när jag skulle hitta nästa mål..


Vi får väl se hur det går.. Om jag skulle anordna en liten vadslagning skulle jag allt hålla en slant på kissarna..


Idag, när matte satt i systerns hus och hade släppt ut Svante och Tilda, kom sotaren.. Aslan försvann som, jag höll på att skriva streck, men  d e t  hade varit helt fel.. Som ett klot eller dammråtta försvann han.. Tyst och diskret..


Sotaren gjorde vad han skulle och när han samlat ihop sitt pick och pack och skulle ge sej iväg, mötte han Tilda i dörren..

Missan försvan som en rök  det var bara bilden av ett par stora förfärade kattögon som blev kvar i synfältet.. Ungefär som katten i Alice i Underlandet.. Fast där är det färstås grinet som blir kvar..


--Nu ser jag inte henne mer i detta livet, suckade matte bedrövat, men därvidlag hade matte lyckligtvis fel. Efter en halvtimme ungefär kom hon tillbaka.. Först ögonen.. Stora, gula och skrämda..


Nåväl, matte fick in missen och bjöd henne på lite mat.. Tror nån att hon åt.. Ånä..


--Jag är van vid finare mat än vad du består med, sa hon föraktfullt till matte..


Svantekatten lär hålla sej ute mesta tiden idag eftersom det är vad mänskor kallar fint väder..

Svante än en väldigt stor katt, större än lilla Hallon, och matte och hennes syster tror att han är duktig på att jaga..

Inte för inte kallar systern honom för Papageno när hon är smått förargad på honom..


För två små hundars del hoppas vi på en skogspromenad i dag också.. Vi har varit ute fyra gånger den här veckan.. Det n o r m a l a  är en gång om dan.. Matte nickar medhåll.. H o n  vill också komma ut..














Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards