brimikshallon

Alla inlägg under april 2013

Av Kerstin Frithiof - 23 april 2013 08:13


--Jaha, sa nån i telefon när matte beklagade sej över att hon vaknar så tidigt på morgarna och följaktligen måste lägga sej tidigt  o c k s å..

--Jaha, fortsätter du den här skruven kommer du att gå upp  i n n a n  du ens har  l a g t  dej..


Ett helt dygn har vi funderat på vad "nån" egentligen  m e n a d e .. Det vill säja, det är matte och jag som funderar.. Lilla mor avfärdar det hela på sitt eget förtjusande sätt..


--Det var nog ett skämt, säjer matte tankfullt.. Varken lilla Hallon eller matte är bra på att skämta.. Vi tar tillvaron på fullaste allvar och fattar allt precis enligt bokstaven..


Igår blev det färd till Nytorpet med Agneta..  Inte sen snön försvann har vi varit där och det är ett tag sen..

Lilla mor och jag sprang av hjärtans lust.. Jag försökte äta lite jord, men  d e t  satte matte stopp för.. Pinnar fick jag däremot gärna bära omkring och dräpa..


Två gånger rymde jag igår.. Jag som aldrig har gjort det förr..

Det är så här:

Grannarna snett över gatan har  g ö s s l a t  sin gräsmatta med  äkta hönsskit och den doften kan inte lilla Hallon motstå.. Släpper matte koppel och uppmärksamhet ett enda ögonblick så susar jag dit och sniffar och rullar mej..

Total  d ö v h e t  drabbas jag också av, så matte får skena efter mej och plocka upp sin doftande lilla hund..

Otroligt så vältalig matte kan vara när hon sätter den sidan till.


Idag är det sista dan matte har kattvakten den här vändan.. Igår tilläts hon tillåmed klappa Aslan  u t o m h u s .. Han har tydligen gått från att vara vildkatt till att bli en riktig tamis..


Matte hämtade sin bil i går eftermiddag.. Det hela blev nästan tusenlappen dyrare än beräknat eftersom ett fel hittades, som måste åtgärdas.. Nu står den  blank och skinande (Matte  t v ä t t a d e den i söndags.. Hon ville inte behöva skämmas för en dammig bil när hon skulle lämna in den) och vidgjord på bästa sätt utanför köksfönstret..


--Nu är frågan om vi har råd att  k ö r a  den också.. Och  ä t a  dessutom..

Matte flinar till..

--Kranvatten och gammalt bröd har ingen dött av, säjer hon glatt och gläds åt sin blänkande bil med nya däck och lite annat smått och gott, som inte matte vet vad är, innanför plåten..











Av Kerstin Frithiof - 22 april 2013 08:37


Tittar man på himlen denna morron märker man att det blir en varm dag.. Himlen ser  t ä t  ut på nåt sätt.. (Matte, som kan se  f ä r g e r ,  skulle nog kunna ge en bättre beskrivning än lilla Hallon).. Solen är dämpad  och liksom

s t i c k i g..

När det ser ut så här och är sommar, brukar det vara varmt i vattnet..


Vi bor bara 240 meter från en badstrand (matte har mätt upp sträckan) så för mänskor är det bara att sätta på sej badkläderna och gå över E22 så är man framme vid sandstranden.. Hundar är inte välkomna dit..


Förr gick alla grannarna ner och badade på sommarkvällarna.. Ett riktigt lämmeltåg var det som drog ner till stranden..

Numera är det inte så.. Dom, som var barn då, är vuxna och har flyttat till andra platser.. Många av deras föräldrar har också sökt sej bort från Norje.. Och så är det nåra, som i likhet med mattes mänska, har flyttat för gott..


"Partir c´est mourir un peu.. Mourir c´est partir tout ā fait"..


Ohyggligt tidigt kom vi upp denna morron.. Redan kvart över fem vaknade matte.. Detta utan att väckarklockan behövde ringa..

--Matte, har du en  i n b y g g d  väckarklocka.. Lilla Hallon är nyfiken eftersom matte i går kväll  s a t t e  klockan på just det klockslaget..

Det var nödvändigt att gå upp så tidigt eftersom matte skulle lämna bilen..

Äntligen blir den  l a g l i g  igen och vi kan släppa skräcken för att bli fast för polisen..


Varför vi är så rädda för att bli tagna av polisen beror på att det är förfärligt höga böter även för små trafikbrott..

--Vi kan ha roligare för pengarna än att lägga dom i böter, säjer matte, och minns för ett par år sen när det kostade henne över två tusenlappar att köra för fort genom Mörrum.. Idag kostar det säkert  ä n n u  mera..


På bilfirman lär dom matte låna en bil så hon kan förflytta sej under dan.. Det var hyvens av dom, tycker både matte och hundarna.. Visserligen lär inte hundarna få åka i den, men det är gott för matte att kunna åka till affären och att titta till kissarna då och då..

Dom är för övrigt ute i dag också.. När matte kommer har dom tagit för vana att springa till trappan och möta henne .. Inte alls för att dom blir överförtjusta att se just  h e n n e.. Ärligt talat struntar dom nog i henne.. Men ankomsten av en bil betyder  m a t .. Och att det sen råkar vara matte som matar är totalt betydelselöst..













Av Kerstin Frithiof - 21 april 2013 07:48


I går var matte med sin väninna G. i en elektronikaffär.. G. skulle köpa nånting där och matte hängde med..

D ä r  fanns doningar må jag säja.. Matte begrep sej inte på  t i o n d e l e n  av allt som visades..

Affären var stor och där var flera anställda, så det måtte finnas en marknad utan like för elprylar..


Det finns  t v å  olika sätt att hantera all denna prylmängd, som bara väller fram, menar matte..


Antingen får man skaffa en massa manicker och försöka  l ä r a  sej hur dom fungerar och vad man ska  h a  dom till, eller så får man sätta näsan i vädret och förklara att man  s t å r  ö v e r  såna världsligheter  som elapparater..

En tredje möjlighet kan också tänkas;

Man struntar helt enkelt i alltihop och vandrar glad och visslande genom livet med två små hundar i hälarna.. Risken är förstås att man betraktas som mindre vetande i så fall..


-- M e n  , säjer matte, det börjar jag göra i vilket fall som helst..


Hon har nämligen märkt, att, speciellt en del  k v i n n o r , har börjat tala övertydligt och ynklande till henne.. Ungefär som om hon vore ett spädbarn eller åldring.. Som dessutom knappt begriper svenska, eller  h ö r  vad man säjer för övrigt.. Och saknar intellektuella förmågor över huvud taget..


Matte vet inte om hon ska bli förargad eller road av det här beteendet.. Själv har hon aldrig duttat eller dattat men nån oavsett om vederbörande varit gammal eller ung.. Eller  h u n d  för den delen..


Det hela är aningen  s k ä m m i g t.. Inte för matte dock...


I går samlade matte mod och släppte ut  a l l a  t r e  kattrackorna hela eftermiddagen.. Det var inga problem att få in nån av dom när kvällen närmade sej.. Hon kommer att släppa ut som i solskenet i dag också..

(Märkte ni förresten att jag skrev  k a t t r a c k o r n a.. Det gjorde jag för att  k a n  och  v i l l .. Att jag sen  v å g a d e  är kanske en annan historia)..

Som alla katter är dom här tre juvelerna stora personligheter.. M e n  det är tveklöst  h u n d a r  också..


--Har nån  i f r å g a s a t t  det.. Fnys..





















Av Kerstin Frithiof - 20 april 2013 08:36


I morse släppte matte ut alla tre kissarna.. Aslan också.. Och så satt hon ute en stund och solade sej.. Slug som hon är hade hon inte gett missarna nån mat..

--När Aslan blir hungrig kommer han in, tänkte hon.. Och precis så blev det..

Det känns bra för matte att veta att hon faktiskt  k a n  släppa ut lilla dammråttan utan att han försvinner..

I eftermiddag  blir det en längre sejour ute..


Solen skiner så den skiner så den nästan exploderar.. Så känns det i alla fall..

Natten var kall och både hundar och mänska kröp ihop och värmde varandra..


Matte läste en artikel i tidningen i dag.. Amerikanska forskare har kommit fram till att dom mänskor, som har hundar, har samma bakterieflora som hundarna..

Är  d e t  så konstigt.. Eftersom väldigt många hundar sover i sina mänskors sängar är det väl självklart att dom får samma bakterier som mänskorna.. Och inte lär dom ta skada av det heller..


Matte var hos veterinären med lilla mor i går och jag kan meddela att allt gick väldigt bra.. Där fanns för tillfället inga andra hundar som lilla mor kunde hota och smäda.. Till på köpet följde veterinär Kristoffer med matte ut och gav lilla argbiggan sprutan utomhus.. Det var hyvens gjort..


Matte var som bekant väldigt nervös för att hon skulle åka fast för körning med dubbdäck.. Men allt gick bra.. Ingen nitisk trafikpolis hejdade henne.. Visserligen stod ett gäng vid Ysanemacken och kollade bilarna, men matte la dom inte märke till.. Kanske beroende på att hon aldrig kört så laglydigt.. Inte en meter över dom 70 kilometrar som är tillåtna på platsen..

I vanliga fall kör nog matte som folk gör mest.. Hon glömmer tillexempel ofta hastighetsgränserna.. Särskilt om hon har passagerare för då koncentrerar hon sej på  d o m ..


På måndag ska däcken bytas och bilen servas.. Matte har fått ett pris och hoppas att ingenting mera dyker upp.. Det är dyrt nog som det är..


Matte är väldigt glad för sin bil.. Under många år körde hon gamla skrällen, som visserligen kunde ta henne från punkt A till punkt B.. Men som totalt saknade charm och förmåga att förmedla körglädje..


Den här, vissserligen begagnade med betydligt nyare bilen, tar henne utan svårighet från punkt A till punkt Ö om så skulle vara.. Dessutom är den rolig att köra, menar matte, men det är kanske mindre bra eftersom det blir många  mil bara för nöjes skull.. Mil med hundarna förstås..


Vi drömmer fortfarande om att åka till fjällen en sommar.. Men tyvärr lär det nog stanna vid drömmar..

















Av Kerstin Frithiof - 19 april 2013 08:36


I hela världen finns det få som blir så lätt echaufferade (=hialösa) som min matte..


Ta i morse till exempel..


Mattes bil varnar och piper.. Måste tanka.. Måste göra service.. Måste byta däck.. 

Det hör till saken att matte har fått tid på verkstan på måndag morron..  Eftersom det är dubbar på däcken är dom numera olagliga.. O c h  matte måste till veterinären och vaccinera lilla mor.. O c h  detta ska ske nu på förmiddagen..

Således kommer matte att göra sej skyldig till en  k r i m i n e l l  handling, och detta gör henne skakis.. För  "Tänk om polisen tar mej".. Det är nog skräcken för att åka fast och få böta som gör henne mest nervös.. Själva den kriminellla handlingen tror jag inte hon tar så hårt på.. Men så tänker  nog de flesta brottslingar..


Dessutom höll Aslan på att smita ut när matte kom för att se till kissarna.. D e s s u t o m  ville storkatterna inte ha nån mat.. Matte var svårt frestad att låta lilla sudderudden gå ut, men blev alldeles kall vid tanken på att han kanske inte kommer in igen..


Allt detta tillsammantaget skulle nog kunna göra en mänska med  m i n d r e  franska nerver än matte tämligen ängslig..


Matte för sin del funderar på att ta småvägar till veterinären, men sen tänker hon som så:


--O m  jag vore polis så skulle jag  i n t e  stå vid en  s t o r  väg och stoppa trafikbrottslingar.. Nä, vid en  l i t e n  rackans byväg skulle jag stå och hiva in dom.. För dom kriminella tror nog att småvägarna är "säkrare".. Och försöker slinka undan genom att trassla sej fram på dom..


Dessutom oroar matte sej för att lilla mor ska börja  s l å s s  om det är flera hundar hos veterinären.. Åtminstone kommer lilla mamsen att vråla och hota.. Matte tar ut skammen redan i förväg..


Jag måste hitta på ett sätt att coola ner matte så hon inte får blodtryck.. Jag tror jag ska be henne sätta sej med mej i stolen.. Det brukar ha en väldigt lugnande effekt på henne.. Så lugnande att hon oftast lurar till ett tag.. Lilla Hallon också..
























Av Kerstin Frithiof - 18 april 2013 07:59


--Kan hälsa från Molly och Tindra, sa matte och satte inköpskassen på köksbordet..


Lilla Hallon blev alldeles glad för hälsningen.. Det är så länge sen jag såg småflickorna och jag har i mitt stilla sinne undrat var dom hållit hus..


Min lilla mor spetsade öronen.. Molly och Tindra hade hon aldrig hört talas om..

--Nåra jag kan skrämma och sätta på plats, undrade hon på sitt eget alerta sätt..


Nu tycker jag  för  m i n  del, att lilla mor ska sluta upp med att försöka sätta alla andra hundar på plats.. En vacker dag går hon på en välförtjänt pump..


Matte för  s i n   del skäms äver lilla argbiggan..


--Du är ju alldeles ljuvlig här hemma.. Varför i all världen bär du dej åt som en värsting så fort vi kommer utanför dörren och möter andra hundar.. Möter förresten, Det räcker med att du ser en skymt av dom.. Och Hallon får du med dej.. Matte är förargad och rynkar ögonbrynen åt lilla mor.. Och åt mej med..


Men lilla mor svänger på svansen och tar inte åt sej det minsta..


Det regnar.. Il pleut, som dom säjer i Frankrike.. Regnet är välkommet för det är faktiskt ganska torrt ute. Ska växtligheten komma igång behövs både regn och värme..


Växter är faktiskt ganska kräsna.. Värme hit och regn dit.. Allt toppat med solsken i lagoma mängder.. Vi  h u n d a r  klarar oss förträffligt utan både regn och solsken.. Snö och frost också.. Men det är en annan historia det..


Matte hittade förresten en liten pytteblomma i trädgårn härom dan.. Inte kan jag begripa varför, men hon tog nästan glädjeskutt när hon såg den..

--En tussilago, jublade hon..


--Egentligen är det ett  o g r ä s.. Lilla mor knycker på nacken och fnyser..





















Av Kerstin Frithiof - 17 april 2013 08:03


--Nu minsann, sa matte när hon drog ifrån gardinen i morse.. Nu minsann är det äntligen  v å r ..


Jaha, ingen frost, sol ovanför diset, massor med fågelläten (både från småfåglar och trutar) ingen snö och svällande knoppar på träd och buskar (särskilt på syrenbuskarna)..


--Är du  g l a d  nu, matte, frågar hundarna..

--Ja, mina älsklingar,  n u  är jag glad.. Matte bylsar om i våra pälsar..

Mja, fullt  s å  glad behöver hon förstås inte vara..


--Matte, är  d u  omtänksam.. Lilla Hallon har lärt sej ett nytt ord och försöker klura ut exakta betydelsen av det..


Matte ser en aning förvirrad ut och lite, lite ertappad.. Och så lägger hon pannan i djupa veck, och jag ser att hon verkligen tar frågan på allvar..


--Mja, joo, nää.. Matte hackar och stammar.. Det verkar som om hon inte riktigt  v e t  vad hon ska svara..

--Att vara omtänksam betyder att man tänker ut  nåt gott för en annan person (eller hund för den delen) och att man sen  g ö r  detta goda..


Tillexempel, säjer matte.. Min systerson, som just nu kattvaktar, hade tänkt ut nåt väldigt omtänksamt när hans lilla mor kom hem för ett kort besök från sjukhuset.. Han hade köpt en påse räkor så att hon skulle kunna mata sina kissar och komma dom nära igen..

Dessutom hade han och hans syster ordnat en riktig festmåltid, som dom bjöd sin mamma på..


--Nåt sånt som att köpa räkor för att kissarna ska återknyta till sin mänska, hade  j a g  aldrig kunnat tänka ut, säjer matte..

Att vara omtänksam betyder således att man tänker framåt och att man planerar och att man sen ser till att det planerade blir av..

--Lite vardagsomtänksamma är nog de flesta.. Vi vill väl och gör så gott vi kan.. Åtminstone med det vi har omedelbart under näsan..

--Fick du svar på din fråga..


Jadå, men nåt att tänka på fick jag också.. Man kanske kan   l ä r a  s e j  omtanke.. Jag ska be matte att hon sätter igång med omtankesträning redan idag..




Av Kerstin Frithiof - 16 april 2013 08:34


Tänk vad vi är beroende av rutiner och hur lätt vi skaffar oss vanor.. Inte bara hundar utan även mänskor..


Jag har tillexempel lagt mej till med ett alldeles särskilt sätt att ta mej ner under täcket.. Det spelar ingen som helst roll om matte har snott in sej som i ett korvskinn eller om lilla Mor ligger stenhårt på täcket.. Jag  s k a  krafsa mej ner vid mattes vänstra axel, om jag så ska välta ner både lilla mor och matte..


Lilla mor har den hemska vanan att vråla rakt ut när vi ska gå på promenad.. Visserligen jobbar matte hårt på att vänja henne av med den konserten, och oftast får hon faktiskt tyst på henne, men vanan sitter djupt, och man hör hur det liksom jskriker  i n n e  i lilla morsan..


Hur bär matte sej åt för att tysta metropolitanstjärnan i fråga.. Jo, hon sätter inte på kopplet förrän lilla vovven är tyst.. Och sen får hon inte gå  u t  förrän hon tystnat på riktigt, riktigt..


Matte har också sina återkommande vanor..

En sån rutin är att åka till Pulken tillsammans med Agneta varje vår och titta på tranorna.. Igår var damerna där.. Utrustade med fikakorg och kikare..

I år var där flera gravänder än tranor faktiskt.. Gäss och ett par storkar var där också..

Damerna hade sån tur att dom kom samtidigt som en mycket fågelkunnig man höll en föreläsning om vad som fanns att se i fjäderväg.. Matte fick också ta en titt i hans stora tubkikare..

Hade inte matte bestämt sej för att fortsättningsvis bli mer försiktig med pengar hade hon åkt och köpt ett sånt instrument på raken..


En annan återkommande begivenhet är att åka till Stenshamn med Agneta och vandra på Utlängan en gång varje sommar.. Och att grilla på stranden med en annan väninna när vårterminen slutat.. Och att göra en liten resa varje sommar tillsammans med ett par kurskamrater från förr..


Att vandra med vovvarna på Sternö, Nytorpet, Listers Huvud, Stiby och Ryssberget är alla goda vanor som uppskattas mycket..

Nån sån vandring lär det inte bli idag eftersom det regnar duktigt.. Ett riktigt strilregn, som är  s å  nyttigt för rosorna och allt det andra som matte pysslar om i trädgårn..








Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards