brimikshallon

Alla inlägg under april 2013

Av Kerstin Frithiof - 15 april 2013 07:20


--Fett, sa matte.. Jag undrar varför just  f e t t  har blivit nån slags honnörsord.. Fett är väl annars nåt man undviker så mycket som möjligt.. För hälsans och figurens skull..


--Lilla Hallon är fett hemtrevlig.. D e t  låter inte bra.. Matte är fett morronpigg.. Nä, inte heller  d e t  låter bra..

Lilla mor är fett dominant.. Visserligen sant det också, men inte låter  f e t t  som nåt förstärkande i positiv anda..

Lilla Hallon bestämmer här och nu att det ordet fortsättningsvis är förbjudet att använda annat än i sin absoluta betydelse.. Fett fläsk exempelvis..


Fortfarande kan man se snösträngar i naturen.. Smutsiga och hopsjunkna är dom.. Minst en månad för länge har dom legat dessutom.. Halva april har gått och det skulle snart börja slå ut musöron på björkarna.. Vårblommorna skulle vara i full gång.. Nästan på uppehällningen..

Solen lyser med sin frånvaro.. K a n  man verkligen säja så.. Det skulle faktiskt betyda att solen  a l l t i d  skiner och  d e t  gör den sannerligen inte.. Vi har ingenting emot lite regn.. Det behövs, men kanske inte just idag..


Matte strävar på med kissarna.. Svante verkar bli väldigt glad när hon kommer.. Med svansen på full stång lunkar han och möter henne.. Pratar gör han också..

Jag skrev  l u n k a r  fullt medvetet för det är just  d e t  han gör.. Svante är nämligen en  m y c k e t  stor katt.. Och rör sej precis som en tiger.. Randig är han också.. Gu´ vet vilka äventyr  h a n s  lilla mor var ute på när det begav sej..


Tilda har också börjat visa en viss gladhet när matte kommer.. Även  h o n  (den lilla fjära) tassar och möter matte.. Igår tillät hon matte att lyfta upp henne och säja hej lite mera handgripligt..


Aslan blir tamare och tamare.. Matte har tagit för vana att lyfta upp honom.. Lite högre för var gång.. Till en början uppskattade han inte alls  d e t  tilltaget.. Numera verkar han gilla att bli upplyft.. Inte minsta sprattel men väl ett dånande spinnande..


--Ska vi inte skaffa ett par missar i alla fall.. Matte läggger huvet på sned och kisar på vovvarna..

Som på givet kommando vänder vi bakarna åt matte och sätter oss ner med en duns..


Det får bli svaret på detta århundradets mest enfaldiga fråga..























Av Kerstin Frithiof - 14 april 2013 08:08


Nu har vovvarna och matte varit och gått på den blivande E22.. Den biten som går över Vesan.. Den är ju inte på långa vägar klar ännu, skravlig och knölig som den är..

--Bara den inte sjunker en vacker dag, säjer matte bekymrat..


Vesan är nämligen en före detta sjö med  m y c k e t  dyig botten.. Den vallades in för hundra år sen och har sen dess tjänstgjort som åkermark..

Otaliga är berättelserna om djur och redskap som har försvunnit när botten har gett vika och åkern rämnat..


-Slurp, lär vara det vanligast förekommande ljudet på Vesan.. Som för övrigt  b e t y d e r  just dy.. Matte har slagit upp det..


För övrigt kommer Vesan att sjunka om ett femtiotal år och bli sjö igen.. Enligt en och annan framsynt forskare..

Tala om slurp..


Mattes älskade gamle släkting Bam, som var född 1877, berättade en gång för henne, att han varit och fiskat på Vesan vid nåt tillfälle.. Han fick upp en del sutare, men dom smakade bara dy, sa han..


I går var det andra djur, som pockade på uppmärksamhet.. Vi konstaterade att tranorna börjar flyga in över landet.. Vi såg flera flockar.. Och framför allt  h ö r d e  vi dom..

Vi tyckte nog att dom flög lite irrande.. Kände kanske inte riktigt igen sej eftersom den nya vägen  m ö j l i g e n   kan tas för ett vatten.. Från höjden sedd, alltså..


Solen skiner, värmen kommer och matte ska gå bort till kissarna.. Svante och Tilda får vara ute så mycket dom vill.. Dom kommer springandes när dom hör mattes bil..

Lilla sudderudden Aslan har också börjat gå ut, men  m a t t e   törs inte släppa ut honom.. Han får lugna sej tills systersonen kommer nästa gång.. Nåväl, han har hela livet framför sej..


Med detta vill lilla Hallon och hans lilla mor och långa matte önska hela världen en riktigt trevlig söndag..


Go´söndag..






























Av Kerstin Frithiof - 13 april 2013 08:24


Det pågår en besynnerlig dialog i vårt hem.. Mellan datorn och matte..

Det verkar som om datorn har insett, att den inte har mycket servis och support att vänta av matte, utan  får  se till att serva sej själv.. Med hennes hjälp.. I viss mån..

På skärmen dyker det då och då upp anvisningar och befallningar och matte ser till att göra det som rekommenderas..

Och allt verkar utfalla till det bästa.. Hallon kan fortfarande skriva sina berättelser.. Matte kan betala räkningar och spela röj..

--Jag  v e t  att datorn har en rent obegriplig kapacitet att utföra all slags arbete, säjer matte.. Det är bara det, att jag  inte har nåt behov av allt det där arbetet, säjer hon vidare..


Eftersom datorn bara är en apparat, låt vara en komplicerad sådan, och matte är en mänska, så är det  h o n  som sätter mål och gränser för dess verksamhet.. Med alla sina  funktioner är den trots allt totalt hjälplös utan henne..


Matte minns att det förr skrevs otäcka berättelser om hur maskinerna (datorerna) skulle ta över världen och mänskorna skulle bli slavar under dom..

Så blev det förvisso inte.. Dom har aldrig blivit annat än superba hjälpmedel.. Antingen det gäller att utföra komplicerade matematiska operationer.. Eller att spela röj på..


I natt har vi sovit gott med fönstret på glänt för första gången en hel natt detta år..

I gryningen blev det väldigt kallt, vilket det alltid blir strax innan solen går upp, men vi kröp ihop under täcket och värmde varandra och mådde förträffligt alla tre..


Vad vi förstår har det inte varit nån frost att tala om i natt.. Men  k a l l t  är det fortfarande.. Nåt  p å t a n d e  kan det inte bli tal om ännu.. Bara lite städning och  g ö s s l i n g ..


Båda lilla mor och jag är väldigt intresserade av rabatterna matte gösslade häromdan.. Vi vill till varje pris dra oss dit och sniffa runt..Ta en smakbit tillåmed..


Matte kopplar oss och säjer ett och annat..



















Av Kerstin Frithiof - 12 april 2013 09:09


Hu, så illa vi har sovit i natt.. Och alltihop är mattes fel.. Och kaffets..


Det var så här:

Igår kväll var matte på en tillställning i församlingshemmet.. En tillställning med mycken sång och musik och trevligheter..

Dessutom bjöds på kaffe..

Matte har aldrig varit nån kaffemoster.. En mugg på morronen brukar räcka dagen ut..

I församlingshemmet bjöds på det  g o d a s t e  kaffe matte nån gång druckit, så  h o n  tackade med förtjusning ja till en stor kopp extra..

Det var dumt gjort.. Följden var att matte blev så in i vassen pigg och alert att hon inte kunde sova förrän långt fram på småtimmarna.. När koffeinet gått ur kroppen..

Och det inte matte kan det kan inte hundarna heller.. Också vi, oskyldiga små hundar, fick ligga och vrida oss i takt med matte..

Nån reda  på sovandet blev det inte förrän matte steg upp och öppnade fönstret.. Den friska luften gjorde susen och äntligen lyckades vi somna.. Inte långt från gyningen..


Det efterlängtade regnet kom i går kväll och det regnar fortfarande.. Eller snarare: det duggar och är dimmigt..


--Sån tur att jag la ut gössel i rabatterna i går, sa matte.. Nu rinner dom goda ämnena ner till växternas rötter och gör största möjliga nytta..


Det är nåra dar sen vi var lösa i skogen.. Igår fick vi promenera i Boket.. Kopplade..

Det är gott om både bilar och hundar i Boket, och matte tar alltid det säkra före det osäkra.. Vill inte riskera att vi blir påkörda.. Eller börjar slåss..


Det är ett väldigt pipande och kvittrande på fåglarna.. Dom är sent ute i år.. Skulle väl ha  byggt bo och lagt ägg för länge sen..

Nu är det emellertid sagt, att vårvärmen ska komma.. Hoppas, hoppas..












Av Kerstin Frithiof - 11 april 2013 08:24


--Minsann, sa matte när hon stack ut näsan och sniffade i vinden i morse..

--Minsann, jag tror det blir  r e g n  i dag..


--Du låter så  g l a d, matte.. Hundarna undrar vad som är så bra med regn just idag.. Vanligtvis är det solsken som får matte på gott humör..


Jo det är så här:

Matte har städat trädgårn under ett par dar.. Allt skräp har hon väl inte fått bort.. Men det mesta.. Och blir det nu regn ska hon strö ut en del  g ö s s e l.. Små kulor av hönsskit.. Som luktar alldeles underbart..


Hundarna blir förväntansfulla.. Gössel och parfym är samma sak för oss.. Vi sätter oss på rad och slickar oss förväntanasfullt om nosarna.. Tänk att få rulla sej i härligheten..


--Får  v i  vara med när du strör ut gössel, frågar vi oskyldigt, men kan knappt hålla svansarna stilla..


--Jadå, när det blir  t r e  torsdagar i en vecka, svarar matte retsamt..

Avsnoppade.. Suck..


Apropå trädgårn:

Matte har konstaterat att stoltheten från i somras, summerwindrosorna, har överlevt vintern.. Lite tilltufsade, men med lite frisering blir dom i gott skick igen..


En del rabatter, som aldrig har varit bra för  n å r a  växter eftersom dom ligger i skuggan, ska matte ta bort och lägga  cementplattor där i stället.. D o m  kan i alla fall inte sloka och vissna bort..


Som synes har matte stora planer när det gäller trädgårn.. N å t  hon i alla fall inte kan göra ett enda  d u g g  åt är körsbärsträden.. Förra sommaren var det inte ett enda bär på dom.. Sommaren dessförinnan dignade dom.. Matte hoppas att dom ska ge  åtminstone  n å r a  bär denna sommar..

--Annars hugger jag ner dom, säjer hon hotfullt..


Det är rätt, matte.. Bara  s k r ä m  dom..











Av Kerstin Frithiof - 10 april 2013 08:09


En gång i tiden var matte så enfaldig att hon inbillade sej att  h o n  aldrig skulle behöva lära sej nåt om maskiner och apparater.. Lite  h ö g f ä r d  fanns nog med i potten också.. Tyckte nog att  h o n  stod  ö v e r  apparatpillande..


Ack, så fel hon hade och ack, vad hon sköt sej i foten.. Inte  e n  salva utan salva på salva i många år.. Nu lever vi i ett väldigt apparatberoende samhälle och dom, som inte kan ett enda dugg om teknik och maskiner, står där med lång näsa..

Totalt vilse i pannkakan..


Jag vet inte som det beror på mattes okunskap om teknik, men  v å r a  apparater uppför sej ibland synnerligen underligt..

Ta datorn till exempel.. För ett par veckor sen gick den inte i gång, men började på nåt besynnerligt sätt reparera sej själv..Flera gånger utförde den egenreparationsarbete.. Och.. häpp.. nu startar den som en klocka..

Fast.. matte är förstås lite rädd att den ska lägga av för gott en vacker dag.. Hon trycker på on-knappen, men sen vågar hon inte vara kvar utan går och donar med nåt annat.. Efter en liten stund kommer hon tassande och kikar försiktigt på apparaten..

Hittills har maskinen startat utan mankemang i flera dar.. Matte fröjdar sej och tror knappt sina ögon..


TV-n uppför sej också märkligt..

Ibland hoppar liksom programmen ur led.. Försvinner tillåmed.. Och så dyker det upp en skylt med orden "kodad signal"..

Helt obegripligt..

I går kväll hände nåt ännu märkligare.. TV-n satte i gång sej själv.. Matte, som ofta tittar på ett spökprogram som heter "Det okända",där ofta elektriska prylar hoppar omkring helt oförklarligt, blev lite blek om nosen..


--Nu drar jag ur sladden, sa hon.. Sätter apparaten igång efter det  d å  ska jag bli rädd, men inte förrän  d å..


För lite knappt ett år sen gjorde matte sej skyldig till en kriminell handling.. Dock utan att veta om att hon gjorde nåt olagligt.. Hon var nere på Landön och grävde upp nåra små ramslökar som hon sen planterade i en skuggig och kompostliknande vrå av trädgården, där dom ganska omgående avled..

Systern fick också nåra lökar, men hennes blommade och bar frö.. Matte fick nåra frön, som hon påtade ner och sen glömde hon bort alltihop..


I går började matte städa i trädgården lite smått och döm om henes förvåning när hon i skuggiga vrån såg nåra små liljeliknande groddar sticka upp..


-- K a n  det vara ramslök, frågade hon sej.. Kan det verkligen vara ramslök..

Jojomän, dom små plantorna både luktade och smakade vitlök.. Ramslök, således.. Stod glädje..


Matte må vara usel på maskiner men hon är desto bättre på växter..





























Av Kerstin Frithiof - 9 april 2013 07:53


Solen har gassat varenda dag i ett par veckor tid.. Och frosten har bitit varenda natt.. Det är ett konstigt väder vi har..

Matte undrar om vi kan skylla på den globala uppvärmningen..


-- Stiger nivån på havsytan är  v i  illa ute, säjer matte.. Tala om att få vatten i källaren.. Hela huset kommer att dränkas..

--Det går inte att bygga om det till båt heller eftersom det är liksom  n e r g r ä v t  en bra bit i marken..


Lilla mor ser arg ut när hon lyssnar till mattes jämmer..

Lilla morsan står stadigt med sina små tassar på jorden, och uppskattar  i n t e  undergångsfantasier från vem dom än kommer..


Igår skällde vi på Müller när vi gick förbi hans hus och han skällde tillbaks.. När vi gick hem igen skällde vi  i n t e .. Varför vet jag inte eftersom det alltid är lilla mor som börjar.. Jag och Müller hänger liksom bara på.. Matte blir också arg, men jag är inte riktigt säker på  v a d  som orsakar hennes ilska.. Eller  v e m  för den delen..


Det skulle vara ljuvligt med en riktig långpromenad i dag.. Vi får börja tjata redan nu så kanske matte börjar fatta framåt eftermiddagen..

Ibland är hon lite trögfattad, matte..









Av Kerstin Frithiof - 8 april 2013 07:18


-- Släck ner i salen.. Tänd spotlighten.. Spela en fanfar.. Och: Tadaa.. Lilla Hallon intar scenen.. Komplett med halmhatt och käpp..


Glad som en lärka slår jag mina steppar.. Matte och lilla mor är fulla av beundran..


Hela bekantskapskretsen vet varför lilla Hallon är så jublande glad.. Lika glad är matte.. Även om hon inte steppar i strålkastarnas sken..


Det är nämligen  m å n d a g m o r r o n  och veckans kloklipparpärs är över.. Allt gick som på räls.. J a g  satt i mattes knä pch begrundade utsikten över vardagsrumsmattan.. Matte klippte lugnt och metodiskt och med stor varsamhet och lilla mor satt på golvet och tittade på..

Snart blir det hennes tur, men det är  i n t e  matte som klipper hennes klor..

--Ånej, fryner hon.. Hemmaklippning duger inte åt en fin liten dam som mej, säjer hon och sätter nosen i vädret..


Hm,  v i  vet varför matte lämnar bort lilla mors kloklippning och det är  i n t e  för att hon är för förnäm för mattes hantverk..


Igår var vädret konstigt.. Sol och hagelbyar omväxlande.. Vi hann i alla fall med en vända på Sweden Rock.. Vi små hundar for som pilar, jagade varann och tillåmed  v ä l t e  varann.. Till slut fann matte för gott att koppla oss..

--Så ni inte bryter nåra ben, sa hon bekymrat..


På kvällen var matte på bio, men filmen fann inte så värst  nåd i hennes ögon..

-- Flera fel än förtjänster, sa hon och snörpte.. (Hon kan vara rätt snorkig matte)..


I dag är sista dan på mattes kattvaktande. Igår ville inte kissarna gå ut alls.. Svante och Tilda stack ut nosarna ett ögonblick, skakade på bakbenet och gick in igen..

Aslan tiggde..











Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards