brimikshallon

Alla inlägg under april 2013

Av Kerstin Frithiof - 7 april 2013 08:11


Lilla Hallon önskar alla därute i vår Herres hage en riktigt god söndag.. Lilla mor och matte instämmer..


Frågan är om  v å r  söndag blir så god som önskvärt är.. Det samlas tjocka, mörka moln på himlen och vad  d o m  innehåller kan man aldrig veta.. Hotfulla ser dom i alla fall ut..


--Bara det inte börjar snöa, huttrar matte och drar koftan tätare omkring sej..


Igår fick matte ett mejl från en gammal klasskamrat, som hon umgicks mycket med under en period i ungdomen.. Klassisen hade läst min blogg om mattes kokböcker, och tänk,  h o n  hade  fått samma tjocka kokbok när  h o n  gifte sej..


--Frågan är, säjer matte fundersamt, frågan är om det inte var väldigt  m å n g a  unga par som fick Stora kokboken i lysningspresent när det begav sej.. J a g  har haft enorm nytta av den.. Det lilla jag kan om matlagning har jag lärt i den boken..


Nu tycker inte  j a g  att det är så lite matte kan om matlagning.. Eftersom jag och lilla mor får slicka tallrikarna har vi konstaterat, att matte lagar  g o d  mat.. Så pass god att det är värt att göra sej till tjuv för att få en smakbit..


Nu är det ju inte jag, som hoppar upp på bordet eftersom hoppande inte är min starka sida.. Om inga stolar är utdragna kan inte heller lilla mor ta sej upp..

Men om nån stol är bara aningen utdragen och det bara finns aningen mat kvar på bordet  d å  tar sej lilla  mor upp och äter rent.. Och alldeles dödstyst är hon medan hon håller på.. Matte hör aldrig knyst.. 

Hon är beundransvärd min lilla mor..

Ännu mera beundransvärd vore  hon om hon delade med sej..


--I morron blir här aktivitet, säjer matte.. Om det inte har snöat förstås..


--Jaha, vad ska ske då, frågar hundarna..


--Jag ska tvätta bilen, säjer matte.. Och så ska jag dammsuga i huset och skaka trasmattorna..


(Det är kanske på tiden)





















Av Kerstin Frithiof - 6 april 2013 07:42


Av det annonserade snövädret blev intet.. Således kunde vi dra till skogs i går också.. Det var folktomt på parkeringsplatsen, så vi fick springa lösa från början till slut.. Med lilla mor i täten som vanligt..


Ibland lägger jag mej ner och gnager på nån pinne jag har hittat och som jag dräpt enligt alla konstens regler.. Blir jag då för långt efter resten av sällskapet springer lilla mor och hämtar mej.. Och inte är hon mild i tonen heller..

Det händer att hon springer efter matte också, men då är hon lenare i stämman..


I morse vaknade matte innan det var riktigt ljust ute.. Jag märkte att hon började sno i sängen.. Hon tänkte sej väl att somna om.. Men därav blev intet.. Efter en stund gav hon upp och bestämde sej för att "nu var det färdigsovet"..


Eftersom det är lördag idag var det inga mänskor eller hundar ute när vi kissrundade.. Jag antar att dom flesta ligger och sover lite längre när dom är lediga..


--Folk tror att jag är en flitig och arbetsam person eftersom jag är morronpigg, säjer matte..


I själva verket är matte en tämligen  l a t  person, vilket hon själv är den förste att erkänna..


--Man kan vara lat vid vilken tid på dygnet som helst, menar hon.. Och inte skäms jag ett enda dugg heller, fortsätter hon och citerar nån hon hörde säja att "halvgjort arbete är också arbete"..


Just nu har matte kattvakten.. Igår var stora Svante trött och var inte så intresserad av att gå ut.. Det var inte likt honom eftersom han nästan är utekatt..

Matte är omåttligt stolt eftersom Svante kommer och möter henne när hon åker in på gården.. Möter henne och pratar.. Och pratar och pratar..

Tilda däremot säjer inte så mycket, men hon tillåter matte att klappa henne.. När det gäller lilla lakritsremmen så är det matte som får stå för pratandet..

Matte vågar inte släppa ut Aslan ännu.. Fast, ärligt talat så  t r o r  inte matte att han skulle försvinna ner under trappan igen..

--Han är alldeles för glad för  m a t  och skulle knappast avlägsna sej från kylskåpet, menar hon..











Av Kerstin Frithiof - 5 april 2013 07:56


Nu ska jag berätta om våra kokböcker..

I köket har vi en gammal bokhylla.. En gång var den brun och innehöll alldeles vanliga böcker.. Och den fanns i mattes mänskas vardagsrum.. Alldeles intill kakelugnen..

När sen matte och hennes mänska gifte sej och flyttade in i en lägenhet fick hyllan följa med.. Fast då hade mänskan målat den grå.. Den hyste dock fortfarande alldeles vanliga böcker.. Plus en liten grammofon..


Hyllan var fortfarande med när huset införskaffades, men den hamnade så småningom i källaren.. Hade gjort sitt.. Liksom..


En dag hände det sorgliga att matte blev ensam.. I ganska många år såg hemmet ut precis som det gjort när mattes mänska fortfarande levde.. Och hyllan bidade sin tid i källaren bland spindlar och damm..


--Nähej, sa matte en vacker dag.. Spottade i nävarna och satte i gång med att ändra om i huset.. Väggarna målades eller tapetserades.. En del nya möbler införskaffades och köket fick nya luckor..


D å.. Då fick den gamla hyllan en andra chans.. Matte kånkade upp den från källaren, målade den vit och ställde den i köket..


Nu innehåller den, förutom en grammofon, cd-skivor, färgglada plåtburkar och kryddburkar (Matte gillar kryddstark mat)

en massa kokböcker, som matte samlat på sej under årens lopp..


Dom där kokböckerna står där mest för prydnads skull.. Jag har aldrig sett att matte använder dom.. Jo,  e n  enda kokbok använder hon och det är en jättetjock bok som innehåller precis allt från styckning till servettbrytning.. Förutom hundratals recept.. Både på husmanskost och finare matlagning samt bakning och kaloritabeller..


Matte och hennes mänska fick den i lysningspresent och är den enda lysningspresent som finns kvar och som fortfarande gör god tjänst..



Idag är den fredag och SMHI har spått snö.. (Fan ta dom, sa matte).. När vi steg upp i morse var det en massa moln på himlen, men, under över alla under, dom har blåst bort och solen har börjat skina..


Det kan kanske vara läge för en lite skogspromenad lite senare i dag..
























Av Kerstin Frithiof - 4 april 2013 08:15


--Matte, inspirerar jag dej.. Lilla Hallon tittar förväntansfullt på matte.. Svansen ligger i startgroparna.. Vill inget hellre än glädjevifta..


--Vad i all sin dar menar du med det.. Matte är idel frågetecken..


--Jo, jag har tittat lite på andra bloggares reklamsnuttar.. Väldigt många erbjuder sina läsare inspiration..

--Det är väl inte mer än rätt om  m i n a  läsare får lite inspiration dom också.. I synnerhet du..


--Förresten vad  ä r  inspiration egentligen..


--Tja, mja.. Jo, att bli inspirerad är att få lust att sätta igång med nåt.. Liksom..


Lilla Hallon sätter sej på sin lilla hundbak, lägger pannan i djupa veck och försöker smälta det matte sagt.. Jag måste försöka komma på nåt som kan inspirera matte..

Och så kommer jag på nåt angeläget..


--Matte, titta på mej.. Ser du att jag inspirerar dej.. Väldigt starkt inspirerar jag dej..


--Äh, nä, inte direkt..


--Ah, ser du inte att jag inspirerar dej att ta på kängorna och följa med hundarna ut i skogen.. Precis mesamma.. S e r  du verkligen inte det..


Jo, nog ser jag att matte tar åt sej av det jag sagt, men ärligt talat tror jag att hon kommit på att vi ska skogsvandra ändå.. Det brukar hon göra..


Solen lyser om dagarna men nätterna är fortfarande kalla.. Jorden är djupfryst verkar det som och det lär dröja innan matte kan sätta igång med att påta..


Fyra av mattes egenuppdragna lavendelplantor har börjat växa ordentligt.. En gav hon bort häromkvällen, men hon har tre kvar och dom är hon stolt över.. Så fort det blir nya skott på moderplantan ska hon sätta flera..

Citrusträden har klarat övervintringen inomhus bra och det har granatäpplet också..


Frågan är om  r o s o r n a  har klarat sej denna kalla hemska vinter.. Matte tycker sej se ögon på dom allihop.. Sen gäller det bara att klippa dom också..

















Av Kerstin Frithiof - 3 april 2013 08:42


Under över alla under.. Det soliga vädret fortsätter och hundarna gör långa promenader  utan koppel och tvång..

Matte är lika glad som vovvarna.. Hon tycker inte om koppel hon heller..

--Får ont i ryggen och snubblar, säjer hon och släpper hundarna..


Igår var vi på Stiby.. Där skulle det normalt funnits massor med vårblommor vid det här laget.. (Förra året såg vi den första blåsippan den 25 februari)..


Det ska bli spännande att se var vi hamnar idag.. A t t  det blir skogspromenad vet jag med säkerhet eftersom matte

är angelägen att utnyttja det fina vädret så mycket det bara går.. Agneta också..

Förr gick alltid matte ensam med sina hundar, men efter att ha snubblat och nästan slagit sej fördärvad för nåra år sen vill hon helst inte gå ensam längre..

Inte Agneta heller.. H o n  bröt armen vid ett tillfälle på Sternö..


Datorn knegar fortfarande på och gör så gott den kan för att serva lilla Hallon.. Matte får också hänga med på ett hörn..

Med alla räkningar, som ska betalas..


--Finge jag önska mej nåt, säjer matte, så skulle det vara ett par räkningsfria månader, säjer hon..


Idén är faktiskt riktigt lysande..

Tänk om alla mänskor, som utan anmärkning har betalat skatter och räkningar i låt oss säja 20 år, finge två  h e l t betalningsfria månader.. Vilken fart det skulle bli på kommersen i Sverige då..


--Vad skulle  d u  köpa matte, frågar hundarna och tittar förväntansfullt på matte.. För att matte skulle  s p a r a  pengarna finns inte på kartan..

-- Tja, varför inte en schäfervalp, fnissar matte.. Och ett par siamensiska katter..


Hundarnas svansar tappar totalt farten.. D e t  kan väl inte matte mena i alla fall..


--Alldeles riktigt, mina älsklingar.. D e t  kan jag inte mena.. Men det var roligt att  s k o j a  med er ett tag..


Aha.. Det är således  d e t t a  som är att skoja.. Skoja=ljuga..


Fnys..














Av Kerstin Frithiof - 2 april 2013 09:04


--Matte, håller vår dator på att bli uppsliten.. Lilla Hallon tittar ängsligt på matte.. Att bli av med möjligheten att krafsa ner sin dagbok och sina funderingar tilltalar honom inte ett ögonblick..


-- Jag  v e t  inte lilla Hallon, säjer matte.. Även  h o n  ser lite ängslig ut.. Den är i alla fall rätt så gammal och trött.. Dessutom flyttade den fram tiden  t v å  timmar i stället för en häromdan.. Den har tydligen blivit lite förvirrad dessutom..

 Vi får bara hoppas att den klarar sej tills jag får tillbaka på skatten..


--Vad har skatteåterbäring med hälsan på vår dator att göra.. Lilla Hallon känner sej förbryllad..


--Jo, du förstår, att om vår dator kraschar så kan vi inte köpa nån ny förrän till sommaren när jag kommer att få duktigt tillbaka på skatten..


--Ska vi inte  s p a r a  lite på datorn.. Inte skriva så ofta och inte gå in på bankkontot och annat smått och gott som vi roar oss med.. Googla tillexempel.. Eller spela röj..


Matte ser tvivlande ut..

--Vi får väl se..


"Vi får väl se" är mattes standardsvar när hon inte vet vad hon  b ö r   svara.. Jag ser det som en osäkerhet hos henne..


Det kalla och soliga vädret håller i sej.. Två dagar i följd har hundarna varit i skogen.. Hoppas det blir en tredje i dag.. Jag för min del vet, att matte också älskar att vara ute i skog och mark.. Särskilt när marken är frusen så hennes lilla hund inte kan äta nån lera.. Ägna sej åt "jordförflyttning " som matte kallar det..


Den förste april förflöt (vilka  o r d  lilla Hallon svänger sej med) alltså  f ö r f l ö t  utan att nån lurade oss..


--Det kan man inte  v e t a .. Lilla mor ser ut att vilja lägga av ett riktigt dunderfnys.. Vi kanske bara är så  d u m m a  att vi inte märker när nån lurar oss.. Detvillsäja,  d o m  som gitter bry sej om sådant, säjer hon.. J a g  för min del har annat och viktigare för mej..


Och med det snor lilla mor iväg och lägger sej till ro på en solfläck på vardagsrumsgolvet..






Av Kerstin Frithiof - 1 april 2013 07:49


Igår gjorde lilla Hallon en  f a d ä s .. Och matte ett  f y n d..

Fadäsen är väl synlig för alla och envar och kommer aldrig nånsin i evigheters evighet att gå bort.. Jag syftar givetvis på min felstavning av ordet roligt.. Och det i rubriken.. Tja,  f e l s t a v n i n g  var det väl inte direkt.. Tassen slant och jag fick en bokstav för mycket..

Matte tröstar: --Sånt kan hända vem som helst, säjer hon.. Men hon ser aningen lessen ut.. Hon också..

--Jag vet hur det känns att fadäsa, säjer hon.. Lite sorgset så där..


Men  f y n d e t  då.. Jo, det var så här:

Matte var i Mjällby och handlade, främst mat till både oss och kissarna.. Då såg hon en skylt, där det stod att man fick köpa  t r e  paket kaffe och man handlade för 100 kronor..

Nu kan jag inte för mitt liv förstå att mänskor tycker så mycket om kaffe.. Men  m a t t e  blev glad.. I  rena gädjen handlade han andra varor för  t v å h u n d r a  kronor och lite till..

Nu borde hon väl ha fått  s e x  paket kaffe, men erbjudandet räckte bara  e n  gång per kund..

Matte var emelletid jätteglad och nu går hon då och då till skåpet och kikar på allt sitt kaffe..


Det är den förste april i dag och det är en dag då mänskor  l u r a r  varandra.. Fråga mej inte varför. Matte har aldrig lurat oss och vi har aldrig lurat nån..

Vi små hundar luras  a l d r i g.. Vi är dom   ä r l i g a s t e  varelser som finns..

(Frågan är om inte  d e t  påståendet var ett lur så gott som nåt.. Påpekandet är mattes)..

I vilket fatt som helst: Trevlig april.. Till alla och envar.





Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards