brimikshallon

Alla inlägg under maj 2013

Av Kerstin Frithiof - 15 maj 2013 07:36


--Matte, låt bli att klicka omkring på facebook.. Du  blir bara nervös.. Hundarna är uppriktigt oroliga för matte eftersom hon inte riktigt vet vad hon gör..

--Vill du verkligen  l ä r a  dej det här, frågar vi..

--Njä, egentligen inte, svarar matte.. Det var roligt att klicka runt ett tag, men nu tror jag det får vara..

--När Britta kommer ska jag be henne ta bort mej ur ruljangsen.. Så kommer jag förmodligen att sova bättre om nätterna och slipper ångra ett och annat klick..


Hundarna drar en suck av lättnad.. Matte är egentligen en blyg och tillbakadragen person, smått enstörig faktiskt, och sociala medier är på intet sätt nåt vi förknippar med henne..

Hade matte  k ä n n t  sej ensam hade det varit en annan sak, men det gör hon inte.. Tvärtom.. Hon mår nog som bäst när "the party is over" och hon är ensam med hundarna..


Inatt kom det ganska duktigt med regn och det ser ut att fortsätta idag.. Matte gjorde fint i en av rabatterna härom dan och jämmerligt vad det blev snyggt.. Så fort det slutat regna och blivit lite varmare kommer hon att fortsätta att böka omkring bland blommor och blad.. Tja, ogräs också förstås..


Häromdan var vi en lång runda på Nytorpet.. Hundarna hade precis lika roligt som vi brukar.. Inga andra hundar var ute i spåret.. Åtminstone inte medan vi var där..


Körsbärsträden bara dignar av blommor.. Nu hoppas vi att dom kommer att digna av bär om ett par månader.. Ramslöken håller på att slå ut.. Det verkar som om den  t r i v s  i det skuggiga hörn där den bor.. Det vore roligt om den förmerade sej, den illegala växten..


För  v ä l d i g t  länge sen fick matte nåra små  björnbärsbuskar av en kollega.. Buskarna stoppades ner vi västsidan av garaget och där har de stått sen dess.. Ibland har de vuxit ut över sina bräddar och ibland har matte försökt att ta kål på dom..

Förra sommaren höll de på att invadera gräsmattan och matte hade svårt för att hålla undan för dom med gräsklipparen..

Häromdan bestämde matte sej för att klippa ner dom så långt det gick.. Medan hon höll på med sekatör och skottkära kom hon på en sak..

--Jag ska kanske  b i n d a  u p p  nåra skott mot väggen, tänkte hon, och på så sätt kontrollera växandet och kunna skörda en del björnbär..

Tänk, att det skulle ta 40 år för matte att begripa nåt så självklart..
















Av Kerstin Frithiof - 14 maj 2013 08:31


--Elektricitet, sa matte,  d e t  är allt ett märkligt ting..

--Vadå elektrisstet.. Hundarna är måttligt intresserade..

--Jo, det där som driver allting och som kostar skjortan varenda månad..

--Aha, du menar två hål i väggen.. Vad är det som är så märkvärdigt med det..


Hundarna håller som bäst på att dra omkring varandra på golvet.. Och tycker gott att matte kan lämna sina elektriska funderingar därhän.


Men matte biter sej envist fast vid elektriciteten.. Hon har nämligen fått ytterligare ett bevis på att hon inte har nån som helst möjlighet att styra den..


Det är nämöligen så här:

För nån vecka sen fick matte ett mejl från en väninna, som hade skaffat  v a l p  och som hade skickat bilder på lilla underverket via facebook till matte..

Matte hade ingen som helst aning om hur facebook fungerar, eller ens vad det  ä r , men satte sej vid datorn och försökte hitta tjänsten ifråga..

Icke sa Nicke.. Nåra valpbilder fann hon inte..

Tämligen échaufferad (franska för uppstressad.. lilla Hallon  h a n  kan, minsann) ringde hon upp väninnan och tackade för omtanken och sa att "nu  s k i t e r  jag i datorn"..

Jo då, så sa hon..

Väninnan sa att  h o n  för sin del inte begrep sej på datorer heller, men att hennes  b a r n b a r n  hade hjälpt henne att facebooka..


Så långt var väl allt gott och väl, men för nån dag sen dök det upp den ena personen efter den andra på vår dator och sa att vederbörande accepterade mattes erbjudande om vänskap..

Tydligen har matte gjort nåt med datorn, som fått den att skicka ut såna erbjudanden  till mänskor både när och fjärran..

I och för sej har väl matte alltid omfattat dom här personerna med goda tankar, men att skriva och  e r b j u d a  sin vänskap, tycker hon är lite väl påfluget.


Matte är konfunderad och skyller allt på elektriciten..


--Bara inte dom här inbjudningarna har gått ut till försäkringsbolag, dagstidningar, bokklubbar, sophämtningsbolag och andra företag, som kostar mej skjortan varje månad, säjer matte och ser bekymrad ut..Då kommer jag direkt att klassas som tokig i huvet..

--Fast, säjer hon och skiner upp, dom tar kanske erbjudandet i stället för  p e n g a r.. Ingen dum idé, faktiskt..
























Av Kerstin Frithiof - 13 maj 2013 08:28


--Good morning, good morning.. Lilla Hallon svänger sin käpp, lyfter på halmhatten och slår en liten step..

--Å, what a lovely day, good morning, good morning to you..


Matte applåderar förtjust, liksom jag  glad över att kloklippningen gick så bra i morse, medan lilla mor himlar sej..Hon är väldigt jordnära min lilla mor..


--Oh, what a beautiful mooorning... Hrm, harskl.. Rösten tuppar sej och konserten får ett brått slut..


Halmhatten åker av och käppen ställs i garderoben, där för övrigt togan ligger snyggt hopviken.. Tillsammans med musketörhatten och värjan..


--Matte, vad ska vi göra idag.. Hundarna dunsar sina små bakar i golvet och viftar förväntansfullt med svansarna..

Mungiporna dras upp till öronen och ögonen glittrar..


--Tja, säjer matte avkylande.. Vi får väl se.. Vi får väl se..


Är  d e t  ett svar "vi får väl se".. Hundarna vill ha besked på en gång.. B l i r  det nån skogspromenad i dag eller blir det inte..

--Tja, säjer matte.. Skulle nästan tro det..


Därmed får hundarna låta sej nöja..


Matte var tidigt hos kissarna i dag.. Tilda, den långa magra, (modellika) storåt medan Svante mest bara nosade på det som bjöds.. Aslan snodde sej kring mattes fötter och spann så det dånade.. Idag hade han tydligen beslutat sej för att vara   t a m k a t t ..


Gräsmattor och fält har plötsligt blivit prickiga..

--Maskrosor, säjer matte.. --Det är med dom som med  s k a t o r.. Vore dom inte så  vanliga skulle man tycka dom vore vackra..

--Kan inte det  v a n l i g a  vara vackert, då, frågar hundarna..  F a s t  egentligen  v e t  vi inte riktigt vad som är vanligt.. Eller vackert heller för den delen.. Förmodligen skiljer sej mänskors och hundars uppfattning på den punkten.. Precis som på så många andra punkter..


Vare med det som det vill.. Solen lyser, maskrosor och skator frodas och livet är gott att leva..


























Av Kerstin Frithiof - 12 maj 2013 10:12


--Nåt med det bästa med  h u n d a r , sa matte, är att dom  k o m m e r  när man ropar på dom.. D e t  gör garanterat inte katter, åtminstonen inte systerns katter..

Av detta kan man förstå, att matte har ett fasligt sjå när hon ska ta in missarna för natten..

U t e  får dom inte sova med tanke på vad som kan smyga omkring i mörkret.. Dessutom kan dom bli påkörda av bilar.. Att dom skulle vela iväg nånstans och inte hitta hem, tror varken matte eller jag på..


--M-men matte, du har ju berättat om  d i n a  katter, att dom kom när du ropade på dom..


--Jo, det är klart, men det var  m i n a  katter det.. Min systers kissar kommer förmodligen när  h o n  ropar på dom, men struntar fullständigt i mina inkallningsförsök..


Jaha, där fick vi nåt att tänka på igen.. Malliga katter och lydiga hundar..

"Dogs have masters, cats have staff"..


Själv fördrar jag att tänka på oss hundar som mänskans bästa vän och samma tanke har matte..


Igår tog matte sina bästa vänner till Nytorpet tillsammans med Agneta.. I en timme ungefär fick vi vara lösa och roa oss och springa av hjärtans lust.. Matte hade lindat foten och dragit åt snörningen på kängan så hon hade inte det minsta ont..

När vi kom hem sov vi gott för återstoden av dagen.. Hoppas vi får komma ut idag också.. Vädret är vad matte kallar

"superbt".. Med den lilla reservationen att det skulle behövas en del regn.. Framför allt för rosornas skull..

Men generellt också för potatisens och brödsädens..











Av Kerstin Frithiof - 11 maj 2013 09:18

Jaha, så for mina funderingar precis ut i luften och blev dessutom  s p a r a d e ..

I går kväll talade datorn om att den skulle  o p t i m e r a s .. Den har kanske blivit så optimerad att den avslutar inläggen innan dom ens är påbörjade..

Var var jag nu..

Jo, matte sa åt hundarna att dom fick roa sej själva ett litet tag tills dess att hon hinner ifatt med det som göras skall..


Eftersom matte är en tämligen  rushig person sätter hon en sjuhelsickes fart när hon gör nåt.. Följaktlign kroknar hon lika snabbt.. En som jobbar långsamt hinner inte mer än matte fast det tar längre tid.. Men vederbörande är inte alls lika trött förstås..


Solen halvlyser idag men det är väldigt varmt..

--Som läge för ett ordentligt åskväder, menar matte, vilket får lilla mor att darra av förskräckelse..

Är det nåt lilla mor är rädd för så är det åskväder och nyårssmällar..

I vanliga fall gormar lilla mor och hotar med både det ena och det andra när nån för oväsen utanför.. Så inte när det åskar eller fyrverkerias.. Då far hon som en liten rädd pälsboll och gräver ner sej i vår säng och sen ligger hon där tills oväsendet är över.. Eller tills hon håller på att kvävas för den delen..

J a g,  lilla Caesar, (Bläng inte så matte) är inte det minsta rädd för smällar..

--Jag kanske skulle ta tjänst som  j a k t h u n d , föreslår jag matte övermodigt..


Matte har redan varit och släppt ut kissarna.. Vilket dom uppskattade.. Märkte ni  upps-kattade.. Inte klokt så vitsig lilla Hallon är..

Igår var missarna ute hela dan i solskenet.. Den stunden matte höll på med systerns rabatter höll Aslan henne sällskap..

Plötsligt upptäckte matte en stor gul katt, som hade slutit sej till sällskapet.. Matte sjasade dock bort den..

--Det får vara nån måtta på katteriet, sa hon..










Av Kerstin Frithiof - 11 maj 2013 09:13


Vovvarna har tråkigt.. Visserligen tar matte ut oss på kiss-och-bajsrundor flera gånger om dan, men nån skogspromenad har vi inte fått på flera dar..


--Hinner inte, flåsar matte.. Det är så mycket  a n n a t  som är angelägnare.. Att få fint i trädgården och hålla undan det värsta i systerns täppa..

Vovvarna får faktiskt roa sej själva nåra dar..

Av Kerstin Frithiof - 10 maj 2013 08:48


Sex dar. Så länge varade mattes systers sejour hemma.. Igår fick hon åka tillbaka till sjukhuset med ambulans.. Och hur länge hon får stanna där vet ingen.. 

Matte tycker så synd om sin syster..

--Är det min  l i l l a s y s t e r, som är så eländig och sjuk, säjer hon.. --H o n,  som var den käcka och frejdiga av oss två..

Hon var den som sprang snabbt och hoppade långt.. Som klättrade i träd och aldrig nånsin trillade ner.. Eller vrickade anklarna.. Som for omkring på cykel så det fräste, och ytterst sällan for omkull..

För matte är det som en ond berättelse att just denna snabba och starka lilla flicka ligger och är fruktansvärt sjuk..


Matte ska åka bort till systerns hus om en stund.. Mata och släppa ut kissarna, rensa i kattoaletten och fortsätta snygga till rabatterna..

--Jag tar shorts på mej, säjer hon.. Då kan jag sola benen samtidigt som jag gör lite nytta..

Vädret är nämligen vackert och soligt fortfarande..


Matte har haft shorts på sej hela tiden hon har varit i trädgårdarna.. Med påföljd att fötter och knän är bruna medan resten av benen (och  d e t  är ett rätt långt stycke) fortfarande för tankarna till albyl..

--Kan just undra vad dom vackra, unga och modemedvetna skulle säja om mina ben och fötter, fnissar matte..


Idag är det en så kallade  k l ä m d a g .. Det var nåt matte uppskattade väldigt mycket när hon arbetade.. Ofta åkte hon och hennes mänska till Danmark på klämdagen..

--Det känns lite längtansfullt, säjer matte.. Att åka till Danmark med sin mänska på en klämdag..


Nåväl, den tiden är för längesen förbi och det är ingen mening med att "gråta över spilld mjölk" som dom säjer i England..Flydda tiden kommar aldrig tillbaka, men man kan försöka att ha så trevligt det går i den nuvarande..

"Carpe diem".. Så säjer väldigt många just nu.. Eller snarare för ett par år sen..


Apropå romerska citat.. Det var länge sen jag lekte Caesar..


--För Guds skull börja inte med  d e t  igen, säjer matte.. Jag vill inte ha dej svassande i toga kring mina fötter..

Jag står på öronen lätt nog ändå..












Av Kerstin Frithiof - 9 maj 2013 08:18


Minsann.. Tog inte matte sitt förnuft till fånga och tog oss till skogen i går eftermiddag..

Marken var täckt av nåt som hade en svag likhet med  s n ö .. Men det v a r  givetvis inte snö utan nån slags växter, som  bredde ut sej i stora, täta tja.. sjok.. Fast större.. Nästan som  h a v e t ..

Dom här växterna luktade på en ganska speciellt sätt.. "Doftade", sa matte.. Ja, inte mej emot.. Fast doft förknippar jag med sånt som luktar gott.. Sånt, som dessutom är härligt att rulla sej i..


Det är plusgrader hela dygnet och körsbärsblommorna håller på att slå ut..

--Bara det inte blir frost igen, säjer matte och verkar lite ängslig.. I år vill jag ha  b ä r på mina träd..


Dagen i dag heter Kristi Himmelsfärdsdag och är söndag trots att det är torsdag.. I morron är det följaktligen fredag i stället för måndag och lika gott är det.. Med tanke på vad matte utsätter sej själv och sin lilla hund för på måndagarna..


Igår rensade matte en rabatt hos sin syster.. Jobbet blev inte riktigt klart eftersom matte kroknade framåt lunchtid.. Hon ska åka och göra klart i dag..

Medan hon höll på hade hon sällskap av både Svante och Aslan.. Svante låg och bredde ut sej i gräset och liknade på pricken en tiger..

Aslan gömde sej i buskarna.. Men han hoppade fram emellanåt, och vid ett par tillfällen sträckte han fram en nyfiken liten tass mot mattes krafsande..


Vädret är disigt i dag och det  k a n  bli regn känns det som.. Matte skulle välkomna en ordentlig rotblöta..

--Växterna  b e h ö v e r  få regn på sej, säjer hon..


På lördag är det den Elfte maj.. Varför jag skriver den Elfte maj med stor bokstav beror på att det är Mörrums nationaldag.. Det har med laxfisket och kalenderomläggningen på sjuttonhundratalet att göra..


Numera är det mest marknad och kolifejs nere vid ån.. Jag undrar hur det vore om matte tog oss små hundar med sej och åkte dit..

--Hu jeda mej, ryser matte..

























Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards