brimikshallon

Alla inlägg under september 2013

Av Kerstin Frithiof - 22 september 2013 08:28


Hundarna plockar upp ett och annat både på TV och i radio och bland helt vanliga samtal mänskor emelllan..

Ibland förstår vi vad som säjs och ibland fattar vi alls ingenting..

Hur vi fick tag i ordet  k o n s t f ö r v a n t  har lilla Hallon ingen aning om.. Vi vände och vred på ordet men kunde inte för våra liv komma på vad det betydde..

--Kanske nån  s l ä k t i n g, som samlar  k o n s t,  föreslog lilla mor.. Det  l å t e r  så i alla fall, mente hon..

--Eller en  i n g i f t  eller  a d o p t e r a d  släkting.. Lilla Hallons gissning var så god som lilla mors.. Eller tvärtom: lika dålig..


Vi tänkte och tänkte:

Till slut kom vi på att det kanske inte är nån släkting alls..


En hemsk tankte slog oss plötsligt

--Det är kanske nåt  k r i m i n e l l t.. En riktig  c r i m i n a l  m a s t e r.. En sån som matte vill bli.. Fast  h o n  skojar förstås när hon påstår nåt sånt.. Förhoppningsvis..


Vi funderade och funderade.. Visste inte riktigt om vi tordes fråga matte vad ordet betydde.. Det  k u n d e  ju sätta griller i huvet på henne.. Så hon störtade iväg och blev detsamma..

Om det nu var nåt mindre hedervärt.. Vill säja..


--Små, små möss.. Konstförvant kan man inte störta iväg och bli i en handvändning.. Det tar många år av lärlingstid innan man får lov att kalla sej nåt sånt.. Och det är rakt inte kriminellt.. Frågan är om det ens  f i n n s  nåra konstförvanter kvar.. Frågan är om det ens finns  t y p o g r a f e r.. Allt sker ju med datorernas hjälp numera..


--Så konstförvant var nån slags typograf då, matte..


--Just det, mössen små.. Den finaste sorten, som satte för hand..


Jaha, så har två små hundar fått nåt att tänka på igen.. Vi  v e t  egentligen inte vad typograf  ä r  för nåt, men vi nöjer oss med att det är (eller var)  ett hederligt yrke.. Och tillåmed riktigt  f i n t.. Om man kunde kalla sej konstförvant, förstås..





















Av Kerstin Frithiof - 21 september 2013 08:01


Sommaren har kommit tillbaka.. Hoppas,  hoppas matte tar ut oss till skogen  i n n a n  det blir för varmt.. En morronpromenad vore väldigt trevligt.. Vi får väl sätta igång ett riktigt kalastjat..


Det har varit en hel del skogspromenader den senaste tiden.. Matte har den goda smaken att välja skogen framför trädgårn och huset..  I valet mellan att städa inne eller ute väljer hon att gå till skogen med hundarna.. Det kan eventuellt ha nåt med  l a t h e t  att göra..


Det skrivs mycket om  2 - 5- dieten.. Tidningarna säljer lösnummer om den.. Det skrivs tillåmed  b ö c k e r  om hur slankande den är.. 

Men inte ett ord om dess  effekt på  h j ä r n a n ..


Begriper man inte av sej själv att man blir mager genom att sluta äta, ja då behöver man verkligen bli lite smartare..

Matte har för sin del helt slutat dieta..

--Är tillräckligt mager som jag är, menar hon och håller in magen.. Smartheten skulle väl kunna ökas.. Men inte genom att gå med i en  m a s s r ö r e l s e .. Tänk på Hitler..


Som vanligt drar mattes inbillningsförmåga iväg med henne.. Hundarna begriper inte vad  H i t l e r  har med saken att göra..


I går var matte och besiktigade om bilen.. Man måste nämligen det om man fått anmärkning vid första tillfället.. 


Allt gick som en dans trots att matte blev lite nervös när hon skulle köra in bilen i hallen..


Hon tyckte att den långa gropen hon skulle parkera över, såg kuslig ut.. Så hon bad besiktningsmannen att hjälpa henne.. Han var mycket vänlig och hjälpsam och verkade inte alls tycka att hon var våpig..


--Han verkade nästan tycka att det var  t r e v l i g t  att få göra mej en tjänst, sa matte belåtet..


















Av Kerstin Frithiof - 20 september 2013 07:15


Nu är det bevisat.. Hundars tid går långsammare än mänskors.. Men  m y c k e t  fortare än flugors.. Det stod i tidningen.. Så det så..


Det har forskare räknat ut genom att mäta hur många ljusblikningar olika djurs ögon kan uppfatta.. Hundar uppfattar ungefär dubbelt så många som mänskor och därför lever vi vovvar mera  u l t r a r a p i d i s k t.. Det är således därför matte verkar röra sej ryckigt som i en gammal stumfilm i våra ögon..

Tja..


Igår blev det panik i bygget.. Matte skulle lägga i en tvätt men kunde inte få igång sin nya maskin.. Hon försökte ringa till affären som sålt den, men hamnade hos en pratmaskin.. Mattes franska nerver höll på att bränna ihop.. Faktum är att jag tyckte mej se en liten rök runt huvet på henne..


Matte ut genom dörren och i bilen och iväg till affären.. I ett enda susande..


--Har du kollat propparna, frågade mannen bakom disken..


Matte kände att hon höll på att få hjärnblödning, men lyckades lugna ner sej så pass att hon kunde uppfatta vad mannen sa.. Han var  h e l t  säker på att den maskin,  h a n s  affär sålt, var perfekt.. Nåt annat fanns inte på kartan..


Matte hem igen och började rota i proppskåpet.. Mannen hade instruerat henne om vilka proppar, som skulle bytas..


Tveksamt nästan blygt smög hon in i tvättstugan igen.. I med tvätten och försiktigt på med strömmen..

JA, maskinen satte igång.. Det  v a r  en säkring eller två som gått.. Puh..


Faktum är, att det var ett förskräckligt blixtrande i förgår kväll.. Det kanske var  d e t  som var orsaken till elstoppet..

Slutet gott..


Matte tvättar faktiskt idag också.. Beroende på att hennes lilla hund kräktes i sängen i natt..














Av Kerstin Frithiof - 19 september 2013 07:42


--Matte, du som har så många  o r d,  kan du tala om för hundarna vad  f u l a  ord är..


--Tja, matte drar i en hårtest och ser ut att fundera..

--Tja, ord kan vara fula för att dom hänsyftar på nåt fult eller ont.. Det är väl  d e t  som menas med fula ord.. Men ord kan också vara fula för att dom  l å t e r  fult..


--Finns det  v a c k r a  ord också..

Ämnet intresserar hundarna.. Framför allt eftersom  v i  inte har särskilt många ord..


--Absolut.. Det finns många, många fler vackra ord än fula..

--Säj nåt ord som du tycker om, matte..


--Dagsmeja är ett sånt ord.. Och höststorm.. Sommaräng och bokskog..

Hundsuck och kattkurr..Dom här orden är vackra för mej för dom syftar på sånt som jag tycker om.. Listan kan göras lång..


--Säj nåt riktigt  f u l t  ord också.. Hundarna ser otillständigt intresserade ut..


--Tja, njaaä, det  v i l l  jag faktiskt inte.. Inte  ett ord som är fult på  r i k t i g t.. Det mår jag inte bra av..

Småsvär gör jag väl lite då och då.. Jag som alla andra.. Men ett  r i k t i g t  hemskt ord  d e t  vill jag inte säja..


Med det får vi nöja oss.. Men bara tanken på att det finns ord, som är så fula att matte inte vill säja dom, får oss att känna oss kusliga till mods.. 


"Skogspromenad".. D e t  är ett ord båda matte och hundarna tycker om.. För det beskriver nåt som är med det bästa vi vet..

Igår gjorde vi en sådan.. Vi var på Nytorpet och vi var lösa hela tiden eftersom vi var helt ensamma i skogen..

För en gångs skull var inte Agneta med..


Det var en hel del svamp i skogen.. Mest skräp, men vi såg ett par blodriskor och  d o m  är ju goda.. Eftersom det bara var ett par stycken lät vi dom stå kvar..

--Så dom kan  f ö r ö k a  sej, sa matte..


Vad hon menar med det ordet förstår inte hundarna..














Av Kerstin Frithiof - 18 september 2013 07:53


Vi sitter och väntar på att Mekonomen ska ringa.. Det är nämligen dom, som ska reparera mattes AC.. Frågan är om den lilla motorn, som ska ersätta den pajade, har kommit.. Om inte så får vi vänta ytterligare nån dag..


Matte och hennes syster var ute och körde en sväng i går kväll..

--Det var  k a l l t  i bilen, sa matte.. Jag frös om fötterna..


Nu ligger lilla mor i hallen och småskäller med sin nya basröst igen.. J a g  gör mitt bästa för att åstadkomma ett sopranackompanjemang.. Matte, för sin del, håller fortfarande tyst, men det är nog bara frågan om sekunder innan hon blandar sej i konserten.. Om vovvarnas insats är  s t a c c a t o  är mattes mera  l e g a t o..


I morse såg vi inte en enda mördarsnigel och mötte inte en enda hund.. En ovanligt stillsam vandring.. Stillsam och tyst..


I över en vecka har vi haft stora upphuggningar i asfalten på gatorna i vårt kvarter.. Det har inte varit trevligt att köra bil i dom här kvadraterna..

Matte, som vanligtvis inte lägger märke till särskilt mycket här i världen, blev varse dom här hålen väldigt snabbt, eftersom bilen skumpade till nåt besumligt när hon körde över ett av dom..

Sen dess har hon kört väldigt försiktigt och nåra skador har inte uppstått varken på bilen eller på asfaltkanterna.. Inte när  v i  har passerat i alla fall..

Att matte dessutom har  s a g t  ett och annat säjer sej självt..


Nu är emellertid hålen igenfyllda med ny asfalt.. Jag tror alla grannarna känner sej nöjda.. V i  är det i alla fall..


Och får vi nu AC-n också lagad kommer det att bli en ren fröjd att ge sej ut igen..














Av Kerstin Frithiof - 17 september 2013 08:13


--Inte  m e r a, jublade matte..

--Så  m y c k e t, ynklade systern..


Vad damerna diskuterade var vad det kommer att kosta att laga mattes AC..

Lilla Hallon kan inte fatta  att två personer kan ha så totalt olika uppfattning om  s a m m a  sak..

Inte konstigt att det blir ett och annat världskrig..


--Du tar då i också, fnyser lilla mor.. Det vet du ju, att det tillhör den  m ä n s k l i g a  rättigheterna att ha sin egen uppfattning om saker och ting..


Nåväl, AC-n ska lagas i morron.. Det var en liten motor som gått sönder och måste bytas.. Nu får vi hoppas att inte flera små motorer går sönder och måste ersättas, för  d å  börjar nog matte också att ynkla sej..


Det verkar som om  h ö s t e n  äntligen har kommit.. Det är flera grader kallare och det blåser och regnar.. Inte  h e l a tiden förstås, men ofta nog..


--Det är kanske snart dags för lite Karl Johan, smörsopp och trattisar, säjer matte och ser förväntansfull ut..

Hundarna är också förväntansfulla.. När det är svampplockningsdags brukar vi nämligen få lämna stigarna och ge oss rakt ut i terrängen..


--Det verkar, sa matte, som om olika svampar trivs under olika år.. Häromåret hittade jag massor med Karl Johan..

Ett år var det gott om stolt fjällskivling och för två år sen fanns det hur mycket trattkantareller som helst..


--Ja men, matte minns du, häromdan såg vi stora mängder  l ö m s k  f l u g s v a m p.. Det är kanske flugsvampsår i år..


--Äsch..














Av Kerstin Frithiof - 16 september 2013 08:27


Matte var på bio i går kväll. I femton minuter var hon där.. Sen hade hon fått nog och for hem.. E., som också var på bion, hade även hon fått tillräckligt och följde med matte hem..

Varför i all sin dar ville dom inte se filmen klart..

Jo:

För den första var ljudet outhärdligt.. Högljudd bakgrundsmusik och klapper av skor och trafikbrus.. Slarvigt och sluddrigt uttal av de medverkande.. Samt sist och inte minst: Ämnet var tydligtvis "småflickor på glid"..

Det var säljande  för femtio- sextio år sen och borde väl för herrans namn vara slutbehandlat vid det här laget..


Tyckte matte, som var så trött på alltihop att hon inte ens gitte bli arg..


AC-n i vår bil fungerar inte som den ska.. Den skickar bara in kalluft och  d e t  har väl varit bra under sommaren..

Men nu, när vintern närmar sej, vill matte gärna ha in lite  v a r m l u f t..

Hon ska åka iväg och få en sökning på Ac-n om ett par timmar.. Förhoppningsvis är det ett lättåtgärdat fel.. Om inte så får vi leva knapert i vinter..


--M å s t e  vi ha värme i bilen..

Hundarna föreslår, att matte ska strunta i att laga AC-n.. Och sitta i kylan i stället.. V i  för vår del fryser inte och matte kan väl svepa in sej i lager på lager och toppa med sin gamla malätna päls från 70-talet..


Förslaget vann inte gehör.. Matte surrade nåt om  k o n d e n s  och  i m m a  och  r i m f r o s t..


För övrigt är det redan  m å n d a g  och en hel vecka till nästa söndag och det tycker hela familjen är skönt..








Av Kerstin Frithiof - 15 september 2013 07:56


Matte blev med i en läsecirkel för en tid sen.. Hundarna var väldigt skeptiska till hennes medverkan, eftersom hon, dels inte gärna går hemifrån på kvällarna, och dels trivs bäst som solitär..

Nåväl  m e d  gick hon och för nåra dar sen kom den beställda boken.. En  t e g e l s t e n  på drygt 600 sidor.. Tätskrivna sidor..


Matte tog sej för pannan.. Herregud,  hur skulle hon orka igenom allt detta.. Men se  d e t  orkade hon..


--Hade gärna läst lite flera av dom här skrönorna, sa hon när hon lade ihop boken..


Skrönor och skrönor förresten.. Matte påstår, att hon inte läst nåt liknande nån gång.. Sorgligt och roligt på samma gång-Och totalt väsensskilt från nånting hon träffat på tidigare..


Nu går matte och väntar på nästa litteraturträff, och tycker det ska bli spännande att höra vad de andra deltagarna tycker om  "De obotliga optimisternas klubb".. 

Redan titeln är missvisande, menar matte, som hellre velat kalla boken  "De obotliga  f ö r l o r a r n a s  klubb"..


Just nu ligger lilla mor i hallen och för ett förskräckligt oväsen.. Hon ha lagt sej till med  b a s r ö s t  och den låter hon höra utan uppehåll..

J a g  för min del hjälper till med sopranstämma..

Vad gör matte i allt detta oväsen.. Gormar förstås för att tyst på hundarna..


"De obotliga  g a p h a l s a r n a s  klubb.. 














Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards