brimikshallon

Alla inlägg under november 2013

Av Kerstin Frithiof - 22 november 2013 08:51


Har jag berättat hur vi har det hemma hos oss.. på morgnarna.. Nähä, då gör jag det..


Först att vakna är matte.. Så fort det ljusnar börjar hon röra på sej och det betyder att vi sover  l ä n g r e  nu än på sommaren.. Då är hon uppe och skramlar mitt i natten, vad det verkar..


Lilla mor och lilla sonen fortsätter att ligga och dra sej ytterligare en stund innan matte kommer och drar undan gardinen..

Saken är den, att lilla mor är betydligt piggare än lilla Hallon, så medan hon snor runt i rummet och är förväntansfull ligger jag kvar och blundar.. Åtminstone med ett öga..


Frukosten är nästan alltid  l i t e  för snålt tilltagen.. Matte påstår, att det är för att vovvarna ska få plats med lite tallriksslick senare på dan.. Dessutom håller hon stenkoll på våra magar så att dom inte blir för trinda..


Efter maten går vi rundan för att lyfta ben och sätta ner svans.. Precis när vi lämnar trappan talar vi om att vi är på utgående genom att gorma och hota och morra nåt förskräckligt.. Ingen ska tro annat än att  v i  är ena riktiga kaxar..

Matte, för sin del, kurar ner sej i kappkragen och verkar låssas att hon inte hör till sällskapet..


Nu när det är vinter kommer stora flockar gäss flygande över oss när vi går ut.. Dom lämnar havet och ska söka upp matställen längre in i land..

Matte verkar mindre förtjust i gässen för hon kryper  ä n n u  längre ner i kappkragen..


Oftast är vi ensamma i byn på vår kissrunda, men ibland händer det att vi träffar andra hundar.. D o m  får allt veta att dom lever.. Bara ungefär så länge det passar  o s s  att låta dom få det..

Matte, som är en ganska reslig dam på 170 centimeter, n ä s t a n  iallafall, har vid det här laget krympt till barnstorlek..


--Suck, jag minns när du var en beskedlig och snäll liten hund, säjer hon med sorg i stämman.. Nu är du en första klassens gaphals.. Värsting nästan..


Matte har  h e l t  missuppfattat mej.. Skulle  a l d r i g  anfalla nån på allvar.. Men jag finner stort nöje i att hjälpa lilla mor med morronskället..


--Nä, fnyser lilla mor.. Du är en vekling och valp och ska det bli nån action är det  j a g  som får stå för agerandet..

D u  gormar och går an, men jag misstänker att du är så enfaldig att du inte ens vet  v a r f ö r..















Av Kerstin Frithiof - 21 november 2013 08:49


I dag ska lilla Hallon skriva mycket om  m a t..

Det var med stor självövervinnelse matte ställde sej på vågen i morse.. (Igår blundade hon bara hon kom i närheten av den).. Till sin glädje fann hon att frosseridagarna inte gav utslag.. Hon kom alltså undan md blotta förskräckelsen..


--Nu ska jag akta mej i dagar och månader, säjer hon..


Mattes systerson  h a n  är i Thailand och äter konstigheter.. Nästan varje dag visar han bilder på facebook över sånt som serveras..

Härom dan snaskade han i sej jättelarver och skalbaggar.. Man  s å g hur det krasade mellan tänderna på honom..

Matte blev förfärad och trodde det var  s k o r p i o n e r, men det var det inte, meddelade han..


Idag hade han med en bild på thailändska jätteräkor.. Dom var inte kokta tydligtsvis, utan låg slemmiga och hopkrupna i en låda.. Matte, som är djurvän, tyckte mest  s y n d  om dom..


Visst, matte har rätt.. Det  ä r  synd om alla dom, som lever bara för att bli mat åt andra..


--Hela tillvaron är ett enda slaktande och tuggande, säjer hon och far illa när hon tänker i dom banorna..


Nu närmar sej   j u l e n  och  d å  äter mänskorna vanvettigt mycket mat.. Fet sådan framför allt.. Griskött och fisk är det mest populära..

Vi brukar ha en skinka på julen och den är så stor att vi inte behöver köpa nåt annat.. Den brukar räcka till Trettondagen ungefär.. L i t e  trötta på den brukar vi vara vid det laget..


Matprogram är populära på TV.. V i  för vår del börjar tröttna på dom.. Kockar hit och dit och från alla världens hörn hackar och steker, skär och kokar.. En del av dom gormar och gapar och skäller ut annat folk, som inte är så duktiga med verktygen..

Matte tycker dock det ser stiligt ut när dom hanterar stora knivar med en faslig fart..


--Skulle bara fattas att du försöker dej på nåt sånt, fnyser lilla mor och fryner på nosen..















Av Kerstin Frithiof - 20 november 2013 09:25


Idag har lilla mor och jag övat på vårt vackra sångnummer.. Sittande på trappavsatsen i hallen lät vi tonerna flöda..

Ledande stämma har lilla mor.. Märkligt nog är det hon som sjunger bas medan jag ackompanjerar med min spröda sopran..


Vår vackra sång gjorde till att börja med matte alldeles till sej, men hon fann så småningom för gott att sitta stilla och bara lyssna..


Just nu vilar vi ut efter prestationen..  M ö j l i g e n  kan vi tänka oss att gå ut i köket och svalka oss med lite vatten..


Matte har dåligt samvete idag. Igår kväll gjorde hon nåt, som egentligen är .. tja..väldigt mycket  f ö r b j u d e t..

Hon storåt nämligen.. Först stekte hon en jättebiff, som hon åt med smörstekt potatis och brynt lök.. Till detta drack hon ett par glas chianti..

Som det inte var nog med detta så fortsatte hon ätandet precis innan hon skulle gå till sängs..

Då glupade hon i sej smörgåsar med precis alla pålägg vi hade i kylskåpet.. Hundarna satt bredvid och storåt dom också..


V i  mår bara bra efter matorgien, men det gör inte matte..

Hon vaknade mitt i natten med förskräcklig halsbränna...

D e n  fick hon bukt med tack vare en pilla, som hon har i medicinskåpet.. Värre är det med det onda  s a m v e t e t..


Till yttermera visso var det inte första gången den här veckan som matte åt för mycket.. I söndags klämde hon i sej mängder med äppelpaj..


Pajen skulle egentligen frysas, men matte bestämde sej för att  s m a k a  en bit först.. Att den var  g o d  visste hon, men hon hade inte räknat med att den var  s å  god som den var..

Bit efter bit tog hon.. Först  s m å  men  många.. Till slut var det inte så mycket kvar..

--Ingen idé att spara så här lite, mente matte.. Och så åt hon upp resten också..


Så här beter sej  a l d  r i g   matte i vanliga fall.. Hon skulle hellre få  s p e t ä l s k a  än  vräka i sej på det viset.. Hon är alltför rädd för att bli tjock..


--E n  gång.. nåja..  t v å  gånger.. är inga gånger.. menar hon.. Att en tredje gång kommer, förnekar hon bestämt..


--Senast jag betedde mej på det här viset var på en skolavslutning på Stålagården för tjugo år sen, bekänner hon.. Den gången glupade jag i mej kakor och tårta i vansinniga mängder..


Nåja, sker det inte oftare än vart tjugonde år är det väl inte så farligt.. V i  små hundar skulle kunna göra så  v a r e n d a

dag.. Och det utan att skämmas det minsta..

Men det är  v i  det.. Hundars moral är inte alltid likadan som mänskors..







Av Kerstin Frithiof - 19 november 2013 08:49


Insändarspalten i tidningen läser matte nästan varje dag.. Det är inte alltid hon fattar vad skribenten menar.. Det kan bero på att hon inte har en aning om vad ämnet i fråga handlar om.. Det kan också bero på att den som skrev utryckt sej otydligt eller tillåmed virrigt..

--Att utttrycka sej klart och tydligt är svårt, menar matte, och rodnar av skam när hon tänker på en del grodor  h o n   har kväkt ur sej.. Inte minst när hon sekreterat åt lilla Hallon..


Idag var det ett par, tydligtvis ganska ungdomliga, skribenter som ilsket försvarade nya ord och sätt att uttrycka sej på.. Förmodligen var det nån, som ondgjort sej över just det..

En av dom här skribenterna var riktigt arg och jämförde så kallad normalprosa med 1600-talsspråk..


--För bövelen.. D e t  var väl ändå att ta i, mente matte, som trivdes ganska väl med att läsa just  d e n  insändaren..

Hon gav  "hen"  helt rätt i att språket förvandlas och utvecklas.. Men 1600-talet.. Puh..


Det är väl trots allt så, att man får anpassa sitt uttrycksätt efter i vilket sammanhang det ska framföras.. Asså..


Igår var matte med sin syster och hämtade hennes nya glasögon.. Snygga var dom, tyckte matte, men inte så snygga som hennes egna.. Dom som praktiskt taget ruinerade henne för ett par år sen..


--Aldrig jag byter dom bågarna mot nåra andra, säjer hon.. G l a s e n  OK, men aldrig bågarna..


Tja, vi små hundar undrar det.. Om det plötsligt blir modernt med lilafärgade trekantiga bågar kanske hon tänker om..















Av Kerstin Frithiof - 18 november 2013 08:35


--Matte, vet du vem dom brukade kalla "Månskenshjässan".. Han var rätt så skallig nämligen.. Men  s t i l i g.. Väldigt stilig..


--Lilla, lilla Hallon.. Jag vet mycket väl vem som kallades så, men om han var stilig vet jag inte.. Han var i allafall inte rund om magen, snarare mager.. För övrigt lär han inte ha varit så förtjust över att han blev tidigt skallig.. Han gjorde som flintskalliga män i alla tider gjort. Kammade testarna över flinten eller satte på sej nån slags huvudbonad..


--Till skillnad från  d e j  brydde han sej inte om mat utan stoppade i sej vad som sattes fram.. Hade väl annat att tänka på, antar jag.. M y c k e t  annat.. Noga med sin  k l ä d s e l  var han dock.. Inget hafs på den punkten..


--Åh, matte.. H u r  kan du veta så mycket om honom.. Lilla Hallons ögon är alldeles runda av förvåning.. Vederbörligen imponerad känner jag att matte har stigit i min aktning..


--Tja, det lär inte ha funnits så många under tidernas gång som det skrivits så mycket om som honom.. Han skrev själv också och fick sej att framstå som en stor man.. Falsk  blygsamhet låg inte för honom..


--Men hur kan  d u  veta detta matte.. Nu börjar lilla hunden bli otålig.. Upptäcker man att matte vet en hel del om hundens  i d o l  vill man ju veta hur hon fått redan på det..


--Jag fick vara så vänlig  att lära mej ett och annat om honom i skolan.. Och eftersom jag gick latinlinjen var jag tvungen att kämpa mej igenom hans beskrivning av det galliska kriget.. D e n  var ingen höjdare.. Seg och totalt ointressant.. Åtminstone för  m e j, som var tonårig flicka då, och hade helt andra intressen än en gammal krigares berättelser för tvåtusen år sen.. Lite drygt.. 


Lilla Hallon är tillintetgord.. Tänk att  m a t t e  (av alla mänskor) har läst nåt som Caesar har skrivit.. Och att hon har mage att kalla honom seg och ointressant..

Imponerande är dock att hon faktiskt har gjort det, sen får hon tycka vad hon vill.. J a g  vet iallafall vad  j a g  tycker..

















Av Kerstin Frithiof - 17 november 2013 08:50


Alldeles, alldeles go´söndag till allt som går, flyger, simmar och krälar där ute i galaxerna.. Ett  s ä r s k i l t  go´söndag till dom, som sjunger eller spelar.. Dom behöver inte ens göra det  b r a.. Go´söndag till er.. I alla fall..


Vädret denna novembersöndag är superbt.. Vindstilla, strålande sol och tio värmegrader.. Nåt annat än skogspromenad är knappast möjligt.. Ska ta upp saken med matte på stört..


Igår bakade matte en  n y  äppelpaj.. Efter ett recept hon fått av grannfrun B..

--Aldrig jag bakar nån annan paj än denna, sa matte när hon provsmakade..

--Aldrig, sa hon och provsmakade en bit till.. En lite  s t ö r r e  den här gången..


Det är märkligt med vädret.. För ganska många år sen körde matte bil till Småland just vid den här tiden och då låg snön i djupa drivor och det var många grader minus.. I dag är det  n ä s t a n  lite sommaraktigt.. Om man kan tänka sej en sommar utan löv, förstås..


Imorse mötte hundarna Teddy, en keeshond med jättepäls.. Han är nog bra beskedlig, Teddy, för han gormade inte tillbaka på oss, små terrrier, när vi hotade att klå upp honom..


--Om jag fick önska mej  n å t, säjer matte, så vore det att ni, gaphalsar, hade vett att hålla era breda hundmunnar stängda när vi möter kollegor till er..


Fattar hon inte att vi hotar och skäller för att  h o n  ska känna sej trygg och säker..

Fnys..
















Av Kerstin Frithiof - 16 november 2013 08:43


Igår kväll  f r ö s  vi når förskräckligt.. Matte värst..

Det var så här:

På eftermiddagen bestämde vi att vi skullle gå en sväng i Boket.. Sagt och gjort.. Glada i hågen traskade vi iväg.. Det var nog inte meningen att vi skulle gå  h e l a  Boket runt, men hur det var så blev det så.. Promenaden tog två timmar.. Det var  kallt och det blåste, men inte så att vi frös.. Då..

Frysandet började när vi kommit hem..


Eftersom vårt hus har duktig ventilation dröjde det inte länge förrän vi fick svepa in oss.. Inte lilla mor för hon la sej på sängen och där fryser hon inte.. Matte och jag satt insvepta i en pläd i stolen.. Vi fick sitta ett bra tag innan vi blev någorlunda varma..


Idag har jag gjort nåt  b r a..

För en stund sen kom matte in i arbetsrummet där bland annat datorn står.. Mitt på mattan låg nåt  s v a r t, som liknade en trasa..

--All sin dar, sa matte.. Vad kan det där vara för nåt..

Minsann, var det inte mattes fotbandage.. Det som hon har letat såå efter i flera veckor.. Men det var lilla Hallon som hittade det..

Matte blev givetvis glad och berömde sin lilla hund.. Men  v a r  jag hittade bandaget har jag inte talat om.. Matte kommer inte ihåg var hon la det.. Nämligen..


Det är tydligen ofta så med mänskor att dom lägger saker på  "säkra"  ställen så att dom ska kunna hitta dom snabbt och lätt nästa gång dom här föremålen ska användas..

Och sen  g l ö m m e r  dom  b o r t  var det säkra stället var.. Det är därför mänskorna blir så glatt överraskade när de oväntat hittar ägodelar.. Som de trott vara för evigt borta..


Mattes mänska,  h a n  brukade förlägga sina saker i  k y l s k å p e t ..  D e t  var han nog ensam om i hela universum..














Av Kerstin Frithiof - 15 november 2013 08:37


Det verkar som om alla mänskor går omkring och längtar efter nåt som kallas "advent".. Jag, iallafall  j a g,  undrar vad det kan vara.. Lilla mor säjer sej ha minnen av att det varit advent många gånger, så hennes intresse ligger inte direkt på topp..


--Tja, matte ser ut att ta sej en funderare.. Så skiner hon upp..

--Advent är faktiskt  l a t i n  så  d u   bör spetsa öronen riktigt noga.. Det betyder att nåt ska  k o m m a.. Och detta något är julen..

--C a e s a r  sa faktiskt  "veni"  när han summerade en seger han vunnit en gång.. Sen sa han  "vidi, vici också".. 


--Och detta gjorde han och sen blev det jul.. Eller hur, matte..


Jag önskar att matte lät bli att rufsa om min päls så  i n  i  b ä n k e n  som hon gör när hon antingen finner mej oemotståndlig eller töntig.. Jag undrar vilket det är.. Den här gången.. 


--Vad ska  v i  göra när det blir advent.. Även lilla mor undrar intresserat..


--Jo, vi ska sätta fram våra el-ljusstakar i stora fönstret.. Och där ska dom stå och lysa i flera veckor..

Förr hade vi en pappstjärna, som hängde i köksfönstret, men den gick sönder förra året.. Jag funderar på att skaffa en som står på fot som ersättning..

Tja, och sen ska vi börja förbereda den jul, som vi egentligen inte firar, men som  ä n d å  fordrar en del.. Åtminstone vad gäller mat.. och städning.. I viss mån.. Lite grann iallafall..


Det verkar som om vi har en hel del att se fram emot de kommande veckorna.. Hoppas det blir tid över till skogspromenader också.. I dag skiner solen och det är frost på marken.. Det känns som om det är läge för en längre vandring.. Utan tvång och koppel..











skogen..













Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards