brimikshallon

Alla inlägg under december 2013

Av Kerstin Frithiof - 7 december 2013 09:17


Solen skiner, blåsten har upphört, det ligger en liten aning snö på marken och vi har  v a r m t  i huset..

Det sista tack vare att matte hade vett att ringa Johan rörmokare och be honom komma och skruva upp värmen.. Dessutom lärde han henne hur hon ska göra för att ändra inställningen själv..

Igår hade vi bara 14 grader inomhus och matte höll på att frysa sej fördärvad och hon hade bara sej själv att skylla..


Det var så här:

För ett par månader sen när det fortfarande var nästan sommar, fick matte för sej att spara på elen.. Detta skulle ske genom att hon drog ner på värmen.. Det var ju ingen konst när det fortfarande var varmt både inne och ute..


Att den idén inte var så god fick vi erfara i veckan som gick..


--Hur dum får man vara, suckade matte.. Att skruva ner värmen när man vet att stormen kommer att yla och det blir minusgrader  om nåra veckor  ä r  inte särskilt bright.. Bra var förstås att jag klistrade igen dom värsta springorna vid fönstren.. Men  d e t  kan jag tacka vovvarna för eftersom det var  d o m  som kom på det..


Nä, det är inte alltid man är klok och förståndig  f a s t  man har levat en bra törn på denna jord..


Idag är vädret som gjort för en  l å n g  skogspromenad.. Helst på Listers huvud.. Men Nytorpet duger lika bra..


I morse började det bullra i min lilla mage igen, men nu har matte kommit på hur hon ska råda bot på kurrandet.. Hon tar med mej ut i köket och ger mej lite mat.. Sen sover jag som en stock ända till morronen..

Alldeles utan förstånd är hon ändå inte, matte..














Av Kerstin Frithiof - 6 december 2013 09:32


--Det är allt tur, att du alltid tyckt om att sticka, matte.. Lilla Hallon sätter sej ner och kliar sej bakom örat..


Matte, som sällan är speciellt briljant, förstår inte sambandet mellan kliade och stickning..


Nä, givetvis har stickning och kliande inget med varannat att göra..


--Jag menar, säjer jag tydligt och förklarande, att om du nu  i n t e  hade gillat att sticka hade du inte haft en massa tröjor i dina lådor.. Och  d å  hade du verkligen fått frysa nu när det är både minusgrader och storm..


Lilla hunden har onekligen en poäng där.. Matte har stickat mycket under åren och har många tröjor i skåp och lådor.. Och  d o m  kommer till sin rätt nu..


--Fortsättningsvis, säjer matte, fortsättningsvis ska jag  b a r a  sticka tjocka tröjor i ylle.. Gärna med  m ö n s t e r  i olika färger för då blir tröjorna  ä n n u  tjockare.. Så  n ä s t a  vinter ska jag frysa mindre..


Eftersom jag är en finkänslig liten hund låter jag bli att påpeka, att om matte bara bytte fönster skulle hon inte behöva nåra tröjor alls.. Jag  v e t  att tanken på fönsterbyte föresvävar henne, men samtidigt är hon rädd att sätta sej i skuld och kanske inte ha råd att bo kvar.. Och vad för nytta har hon  d å  av nya fönster..


Som  j a g  och lilla mor ser saken så har vi hundar många fördelar jämfört med mänskor.. Dels har vi högre kroppstemperatur och dels har vi päls och detta sammantaget gör att vi inte fryser lika lätt som stackars matte..


--Nä, säjer matte och skiner upp.. Nu är det slutgnällt för denna vintern.. Snart är det jul och då ska jag koka skinka och  värma glögg.. Och så ska julljusen brinna i alla stakarna.. Och då blir hela huset varmt och skönt.. Och sen så ska vovvarna och jag sjunga alla julsånger vi kan..


--Och sen ska vi vandra ut i julkvällen, glada och varma, och titta på alla dekorationerna i husen.. Och jag ska vara insvept i massor med tröjor och ha broddar på kängorna så jag inte dimper (vilket jag alltid har haft lätt för)..

Att dimpa behöver inte vovvarna bekymra sej för.. Dels har ni inbyggda broddar på alla fyra tassarna och dels har ni väldigt nära till marken..


--S å  ska det bli när julen kommer till vårat hus.. Visst blir  d e t  nåt att se fram emot..








Av Kerstin Frithiof - 5 december 2013 09:14


Matte är inte mycket till husmor.. eller värdinna.. eller ens  t a n t .. Detta brukar vanligtvis bekymra henne zero, men då och då dyker det upp situationer när alla hennes husmoderliga brister känns ångestskapande..


Idag är en sån dag:

För åtskilliga veckor sen tillfrågades matte om hon ville vara med i en läsecirkel..

Jo, visst.. Det vore väl trevligt, tyckte matte och infann sej till första träffen..


Första träffen visade sej vara ett  m a t k a l a s  av rang.. Med åtskilliga deltagare runt ett perfekt dukat bord.. Med vackert porslin och tillåmed  v i n  för dom som så önskade..


D ä r  sattes alltså ribban..

Hur trevligt det än vore så kan matte inte ställa upp på att göra kalas..

Det är inte det att hon är  s n å l  eller att hon inte kan laga mat.. Nä, saken är den, att matte bara har fyra stolar och ungefär lika många tallrikar.. Tre vinglas har hon och nåra vanliga glas också, som hon har samlat när hon köpt senap..


Hur kan det komma sej att hon är så illa utrustad..

Saken är den, att matte  ä r  en typisk ensamseglare, som ytterligt sällan har gäster, och dom tallrikar och glas hon en gång ägt, har hon antingen lyckats slå sönder eller så har hon gett bort dom..


Följaktligen kan hon bara ta emot tre gäster åt gången och att hålla en läsecirkel i  o m g å n g a r  strider liksom mot själva cirkelidén..


Ikväll ska nästa träff hållas och givetvis kommer  d e n  också att vara i form av ett bättre matkalas..


Efter mycket grubbel och rena ångesten har matte bestämt sej.. Hon fegar ur.. Säjer att hon hoppar av och berättar varför också om nån vill veta..

Förmodligen kommer dom andra deltagarna att tycka att hon är vrickad, och det är inte så roligt det heller..

Men matte tror inte att  n å n  av dom vill bjuda hem gäster utan att ens kunna erbjuda dom en stol att sitta på.. Eller en tallrik att lägga mat på.. Heller..


I allra värsta fall kommer hon att få rykte om sej att vara smått vriden och kanske snål eller högfärdig eller nåt annat som hon inte är..

I  b ä s t a  fall struntar dom andra totalt i om matte är med eller inte, fortsätter att ställa till kalas och umgås som "folk"..













Av Kerstin Frithiof - 4 december 2013 09:15


Nu har det hänt igen.. "pling" sa datorn och så försvann min text.. Men jag hittade den på bloggen.. Tänker skriva färdigt eftersom det hela handlaade om hur matte fick sitt goda förstånd tillbaka och hur hon botade lilla hunds magbuller..


Vi var alltså i köket:

Mycket försiktigt för att inte väcka lilla mor tog matte fram lite hundmat..

Åh, vad jag åt.. Jag glupade i mej och tittade efter mer.. Och det fick jag..


Mätt och belåten sov och snusade jag sen hela natten utan minsta pip.. Matte sov också den rättfärdiges sömn.. Lilla mor sover a l l t i d   gott och djupt..


--Så där ser du matte.. Det  g å r  att bli begåvad även om åren har gått..

Av Kerstin Frithiof - 4 december 2013 09:00


--Du hade fel igår, matte.. Lilla Hallon sätter sin lilla nor i vädret och ser mallig ut..

--Jaha,  d e t  var väl inget ovanligt.. Matte ser tämligen ointresserad ut.. Vad var det jag hade fel om, då, säjer hon.. Utan nåt större mått av entusiasm..


--Jo, du sa att du inte hade blivit klokare med åren.. Men  d e t  kan jag bevisa att du blivit..


--Öähh.. Matte liknar lite grann en fågelholk.. Inte precis som nån som precis fått veta att hon är klok och förståndig.. "Öähh"..


Det var så här:

I natt hände det igen.. Lilla Hallons mage satte igång att väsnas och lilla Hallon  s j ä l v  väsnades han också.. Jag hoppade ner från sängen och gick runt och dubbelväsnades..


Matte, sur och sömnig, var på väg att ge sej ut med  lilla hunden, när hon kom på nåt..


--Han är kanske  h u n g r i g,  sa hon till sej själv.. Hnas mage väsnas kanske för att den är  t o m..


Och så släpade hon sej ut i köket.. Lilla hunden, som fattade, att matte  ä n t l i g e n  insett vad som var felet, låg före som en rem..














Av Kerstin Frithiof - 3 december 2013 09:09


--Matte, har du också blivit förståndigare och förståndigare med åren..


Hundarna för sin del har faktiskt blivit  m y c k e t  klokare än vi var när vi var valpar, och nu undrar vi hur det är med mänskor..


Matte tar sej en funderare.. En ganska lång funderare.. Vi ser att hon tar frågan på allvar..


--Tja, säjer hon till sist.. Förståndigare vet jag inte om jag blivit.. Eller ens om jag nånsin varit.. Men eftersom jag levat ganska länge har jag fått andra perspektiv på tillvaron än när jag var ung.. 

N å t  måste jag givetvis ha lärt mej och det är, precis som i visan, att världen är mycket större än man tror.. Och att man själv är mindre.. Mycket mindre..


--Som sagt.. Jag ser annorlunda på tillvaron än förr men samtidigt har jag blivit tuffare och mindre angelägen om att vara till lags.. Lite  a r g a r e  har jag nog också blivit.. Lite bitchig, liksom..


Tja, det är väl ungefär som med lilla mor.. H o n  har också blivit argare och bitchigare.. Och har ett otroligt självförtroende.. "Pilutta dej, sankt Bernhard"..


För den delen har också lilla Hallon blivit tuffare.. Åtminstone när lilla mor är med.. "Bitchig" kan jag väl knappast kallas

eftersom jag saknar naturliga förutsättningar för det..


Igår var det dags igen.. Matte bakade ytterligare en äppelkaka.. Och provsmakade.. Och la ner i frysen  i n n a n  provsmakningen övergått till att bli nåt helt annat..

(Det är kanske så, att man blir  g l u p s k a r e  med åren.. Också)..












Av Kerstin Frithiof - 2 december 2013 08:28


--Halleluja, hela natten har vi sovit.. Inga illamåenden, inget magknip, inga mardrömmar eller samvetskval.. Halleluja..


--Vad menar du med  s a m v e t s k v a l.. Är det nåt du har ställt till med.. Matte ser förbryllad ut..


--Nä, inte  j a g,  men jag tänkte att kanske  d u   eller  l i l l a  m o r  har gjort nåt.. Mindre lämpligt, liksom..


Glada svansen börjar dala betänkligt.. Det där med samvetskval var kanske inte helt lyckat.. Matte tittar rannsakande på lilla mor, som tittar tillbaka, minst lika rannsakande, fnyser ett jättefnys och mumlar nåt om om hästar i stallet..

Vad hon nu kan mena med det..


Äntligen måndag och ny vecka.. Det är matte, som är så förtjust i måndagar.. På riktigt, alltså.. Inte ironiskt menat alls..


--Tyckte du om måndagar när du jobbade också, matte.. Lilla Hallon tycker sej förstå, att måndagar inte är  s å   polpulära bland dom som jobbar..


--Tja, det gjorde jag nog.. S ö n d a g a r n a  har under flera år varit ångestladdade för min del.. Om söndagarna har betytt ångest så måste ju måndagarna kommit med lättnad..

Den där "söndagsångesten" som jag kallar den uppkom under ett par år när jag var pool på ett stort antal skolor.. Då visste jag aldrig var jag skulle hamna följande dag och  d e t  skapade ångest..


--Men du visste ju  a l d r i g  var du skulle hamna nästa dag.. Du borde följaktligen haft ångest  a l l a  dagar..


--Konstigt nog inte.. Det var  b a r a  söndagarna som var ångstladdade.. Och hur egendomligt det än låter så är dom det fortfarande..


Ärligt talat:  V e m  begriper sej på mänskor.. Dom är alldeles för komplicerade för en liten hund att förstå..
















Av Kerstin Frithiof - 1 december 2013 06:50


Nä, nu går lilla mor och lilla sonen och lägger sej.. Vi har varit vakna och uppe i ett par timmar redan och börjar bli trötta..

Det hela får skyllas på min lilla mage, som började illfänas vid fyratiden.. Matte fick stappla ut med mej i vinterkylan och blåsten.. Gammalt löv och torrt gräs stoppade jag i mej och så bajsade jag också..

Matte satte ena foten framför den andra och vandrade som i dimma..


Hemkommen mådde jag inte bättre men  f ö r s ö k t e  iallafall sova.. Men det smög sej.. Ner på golvet och pep och jämrade mej.. Men sen kom lövet och det torra gräset upp..

Då trodde vi att jag skulle kunna sova men inte gick det.. Jag hade för ont i magen och var bara tvungen att gå omkring och jämra mej..


--Snälla Hallon.. Tig och lid.. Befallde matte, men inte hjälpte det..


Till slut stod ingen av oss ut längre utan masade oss upp och gick ut på riktigt..


Frukosten smakade gott och plötsligt mådde jag bra igen.. Och nu ska lilla mor och lilla sonen sova klart..


Det är åtskilliga plusgrader ute och tämligen kraftig blåst. Och det betyder att det blir kallt inne hos oss idag..


Den dyra värmeanläggningen som matte installerade för ett antal år sen ställer in sej efter utetemperaturen.. Och det betyder att den inte gör så mycket värme en sån här dag.. Att huset sen släpper igenom oanständigt mycket blåst trots att matte klistrat igen dom värsta springorna, kan inte aggregatet göra nåt åt.. Således får vi sitta och frysa..


--Det går väl an för  e r  små pälsmöss, säjer matte.. Det är  m y c k e t  mera synd om mej som inte är luden..


Nä, matte har ingen päls utan måsta palta på sej massor med tröjor och långkalsonger och tjocka yllesockor..

Frågan är om hon inte snart måste ta på sej  v a n t a r  också..






Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards