brimikshallon

Alla inlägg under februari 2014

Av Kerstin Frithiof - 4 februari 2014 07:39


Det är tidig morron.. Men, tänk, det börjar ljusna.. Matte traskade upp redan vid sextiden och en timme senare gick vi också upp..

Det var förskräckligt halt på gatan.. Vi små hundar, som har medfödda broddar, klarade oss ganska hyfsat.. Matte däremot, som fått för sej att det var plusgrader ute och därför lämnat broddarna hemma, kasade och hasade sej fram.. Nåja ingen damp, men det kändes som om matte var väldigt lättad när vi kom hem..


Snötäcket har verkligen krympt sen i söndags.. Nu hoppas vi bara att det inte ska komma mer snö..

--Det är snart tid för musöron, säjer matte..

Om hon med det menar det jag  t r o r,  är hon verkligen ute och cyklar.. Musöronen bukar inte dyka upp förrän tidigast i slutet av april.. Och dit är det långt..


Jag förstår mej inte på matte..

Jag har upptäckt ett tjockt plastsnöre, som går till en lampa, och som smakar nåt sagolikt gott.. Men så fort jag försöker ta mej en liten tugga kommer matte alldeles hysterisk och jagar iväg mej.. Arg och hemsk är hon och så drar hon bort plastsnöret ur dom två hålen i väggen, där det är instucket, och lägger upp det på skrivbordet.. Utom räckhåll för sin lilla hund..


--Du är inte fullt klok, fnyser lilla mor.. Elsladdar är livsfarliga att tugga på.. Det är därför matte blir  hysterisk.. Hon är rädd att du ska få ström i dej och kanske inte överleva..














Av Kerstin Frithiof - 3 februari 2014 09:31


--Matte, du nämnde "Pompe" häromdan.. Vem är det.. Hundarna börjar känna sej redo för lite mer hundhistoria, och slår sej ner på mattan framför matte..


--Inte är,  v a r, mina små möss.. Förmodligen var han nån slags jakthund och levde för  en 300 år sen.. Hans mänska var kung i Sverige, fast han inte vistades här.. Han var en krigstokig galning, som hette Karl XII.. Ja, XII  h e t t e  han förstås inte.. Tolvan var hans ordningsnummer som kung..


--Sin tid tillbragte han krigandes ute i Europa.. Och där gick det ganska "bra"  för honom..


Då blev han tokig på riktigt och menade, att han skulle läxa upp alla kungar och kejsare, som på nåt sätt förargat honom..


Allra ilsknast var han på ryske kejsaren, Peter den store.. Och iväg till Ryssland med här och tross och snyltare av olika slag och  P o m p e, for han..


Där gick det förstås åt pipsvängen med både honom och hären.. För att klara livhanken drog han iväg till Turkiet.. Sina mannar lämnade han att försmäkta i ryska fångläger..


Efter närmare tio år i Turkiet klängde han upp på en häst och red, tillsammans med ett par andra galningar hem igen.. Under färden lämnade de här tre värda herrarna ett antal ihjälridna hästar efter sej..


--Man skulle tycka, att han borde ha skämts för att ha förstört både sin här och sitt land.. Han  b o r d e  ha kommit hem med svansen mellan benen.. Men nix.. Så fort han kommit hem, satte han igång med att skrapa ihop en ny här och med den drog han iväg till Norge.. Och där var det nån som sköt honom.. Alldeles för sent, tyckte många..


--Jaha, men vad hände med Pompe då.. Hundarna börjar känna sej trötta på den här tokiga kungen.. Vi vill veta om hans  h u n d..


--Jo, om honom finns det en dikt, som berättar både om hur han levde och hur han dog.. Den går ungefär så här:


--"Pompe, kungens trogne dräng, sov var natt i kungens säng"..


--Precis som  v i  gör hos  d e j, matte.. Hundarna gillar den här versen från början..

--Precis som  n i , små vovvar.. Matte nickar och bereder sej på att fortsätta..


"Tills av år och resor trötter, han led av vid kungens fötter"..


--Usch så sorgligt.. Hundarna bestämmer sej på stört för att omvärdera sitt omdöme om pompeversen..


--Nja, stanna kvar.. Det kommer mera.. Nu har matte kommit i gasen igen och då finns inget stopp på henne..


"Mången ung och fager mö önskat få som Pompe levat.. Mången yngling efterstävat, att få liksom Pompe dö"..


Tja, att lägga sej och  s o v a  hos kungen hade väl  v i  också stått ut med, men det  a n d r a.. Aldrig på tiden vill v i lägga oss och  d ö  vid nåra som helst fötter.. Kungliga eller ej..


--Jaha, tack för lektionen, matte.. Kan du nån  m e r  hundhistoria.. Vi kan kanske ta det  e n   a n n a n   g å n g..


--För all del, vovvarna, det gör jag så gärna..










Av Kerstin Frithiof - 2 februari 2014 08:43


Alldeles otroligt vad snön krymper.. För två dar sen bottnade inte hundarna och idag var delar av gatorna snöfria..

Den snö, som är kvar, smakar inte alls lika gott som den gjorde för ett par dar sen.. Det finns kanske  "bäst före datum" på snö också..


--Det finns det på  m ä n s k o r  också, påstår matte.. Och på  h u n d a r.. Alla, som befinner sej på den "aviga sidan av blomstermånaden", oavsett om dom går på två ben eller fyra, har med råge passerat "bäst före datum"..


--Har  v i  gjort det.. Det där du vet.. Hundarna skyggar för ordet.. Det låter så slutgiltigt..


--Jadå, alla tre, men det är bara att gilla läget och inse att vi aldrig kommer att lära oss dansa tango.. Men:

Opp med hakorna.. Det finns så mycket  a n n a t  trevligt kvar att göra.. Och vet en sak: Vi ska göra dom här trevliga sakerna tillsammans..


Det är söndag idag.. Den dag som matte inte trivs med.. Och det inte trivs med faller heller inte hundarna på läppen..

Vi påverkar allt varandra matte och hundarna.. Eftersom lilla mor inte har bott hos oss mer än lite drygt ett år har  h o n  fortfarande kvar lite  e g e t  sunt förnuft.. Och det demonstrerar hon genom ljudliga fnysningar när hon tycker att matte och lilla Hallon inte håller sej på mattan..


Den här gråa dan kommer vi inte ut i skogen heller.. Visserligen har vi fått rätt så ordentliga promenader de sista två dagarna.. Men det är ingenting som går upp mot  s k o g e n.. Suck..
















Av Kerstin Frithiof - 1 februari 2014 09:22


Idag är det plusgrader, och det betyder, att snön har börjat smälta..


--Det betyder också, små möss, att det blir  ä n n u  halare på gatorna.. Och  d e t  för med sej, att våra promenader får ske på ett högst  h a s a n d e  sätt.. Åtminstone för  m i n  del.. Men det  k a n  också betyda, att vintern håller på att försvinna..


--Blir du glad då, om vintern försvinner.. Hundarna vill inte uppmuntra matte till att börja  g n ä l l a  igen så därför tar vi upp nåt, som ska föreställa att glädja henne..


--D å  blir jag  m y c k e t  glad, säjer matte allvarsamt..


Häromdan berättade jag om dom där bären, som  k a n s k e  var lingonoxbär och som inga fåglar ville ha..

Knappt hade jag skrivit det förrän det kom ett helt gäng stora gråa fåglar och rensade hela busken.. Inte ett bär finns kvar..

Vad det var för fåglar.. Matte  t r o r  att det var björktrastar, såna som hon kallar störtbombare.. Snöskator är ett annat namn på dom.. "Kärt barn har många namn" ..


Tänk, årets första månad är nu slut och nummer två har börjat.. Februari kallas den och jag, lilla Hallon Romanus vet varför.. Och det tänker jag berätta för vem som vill veta.. Och för alla andra också.. På mej finns ingen hejd när jag sätter den sidan till..


Givetvis går namnet tillbaka till romartiden.. Alla månaderna har romerska namn men inte februari.. Det namnet, tror man, i stället syftar på långa skinnslansor, februa, som unga män av god familj sprang runt på gatorna nakna och piskade de romerska  kvinnorna med för att dessa skulle bli fertila under året..



Tilldragelsen för dom här besynnerliga aktiviteterna kallades lupercaliefesten och den ägde rum under vintern.. 

Lilla Hallon Romanus misstänker, att det från börjat handlat om vargskinn eftersom varg heter lupus på latin..

(En hemskt misstanke om att det så småningom handlade om  h u n d s k i n n  dyker upp i min lilla hundhjärna)..


--Lugna ner dej, tokfrans, fnyser lilla mor.. Dina små hjärnceller mår inte bra av att du hetsar upp dej för tilldragelser ett par tusen år tillbaka.. Hundsläktet har alldeles uppenbarligen  ö v e r l e v t  och det har vargsläktet också..


Tja, februari är det i vilket fall som helst och "Man skönjer ljuset i tunneln".. Det är ialla fall vad matte påstår..

















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards