brimikshallon

Alla inlägg under mars 2014

Av Kerstin Frithiof - 23 mars 2014 07:45


--Salve och go´morron alla som lever och bor runt Mare Nostrum.. Oavsett om ni är medborgare, fria män, frigivna eller slavar.. Imperator romanus hälsar er..


Ett enormt jubel hälsar mej från massorna på Forum.. Jag hälsar och vinkar och bugar och strålar.. Ingen är så populär hos populus romanus som Caes.. ..plupp...


--Aj, vad gör du matte.. Låt bli att rycka i kopplet på det sättet.. Det är  o v ä r d i g t...


--Jag ser nog vad du håller på med.. Matte suckar uppgivet.. D u  är en liten svensk bonnhunn och ingen caesar.. Du lurar dej själv.. Och  d e t  håller jag för ovärdigt.. Har gjort det själv ett antal gånger under resans gång, så jag vet vad jag talar om..


Igår gick vi en rejäl promenad på nya vägen.. Eller rättare sagt på det som ska  b l i  nya vägen.. Det är inte direkt behagligt att gå där.. Sprängsten och skravel..


Jag hittade emellertid goda saker att äta.. Jord och gösssel, som traktorer släppt ifrån sej.. Följaktligen kopplade matte mej, medan lilla mor fick springa lös..


Idag på morronrundan kom godsakerna ut igen.. Vesanjord inne i själva byn.. Så förvånade mänskorna ska bli..


--Inte alls.. Matte förnekar totalt att nån ska bli förvånad. Hon har nämligen plockat upp efter sin lilla hund..


Och lilla hunden förundrar sej som vanligt storligen.. Har  a l d r i g  begripit vad matte ska ha upplocket till..




















Av Kerstin Frithiof - 22 mars 2014 07:43


--Hur fasen får man bort en otroligt hönsig kvinnoröst och en förskräckligt hurtig mansdito..

Som på datorn håller på och försöker intala småbarnsföräldrar att just deras febernedsättningsmedel är medicinens största landvinning hittills.. 


Matte verkar smått uppgiven.. H o n  för sin del har inget som helst intresse av dom här rösterna.. Och inte av produkterna heller..


--Kan det möjligen rubriceras som  i n t r å n g.. Eller  h e m f r i d s b r o t t, funderar hon.. 


--Det här mässandet är lika otrevligt som vovvarnas vrålskäll när dom ska ut i tidiga morronen.. Ja, annars också.. Men då  v ä c k e r  dom iallafall ingen, funderar hon vidare..


Lilla mor har börjat  k l i a  sej rent besumligt.. På måndag har matte bokat in lilla morsan hos veterinär Lena.. Som är expert på hudåkommor.. Vad lilla mor säjer om arrangemanget, ja,  d e t  återstår att se..


Våren har kommit av sej lite grann.. Inte så att det är frost och snö, men lite kallare är det.. Matte började böka bland rosorna och lavendeln och persiljan för ett par dar sen, men fick sluta för det blev för kallt..


Är det nån som tycker att det låter besynnerligt att ha persilja i rosenrabatten..


Det är tänkt att den täta krusiga persiljan ska fylla ut mellan rosor och lavendel så det blir som en matta.. Ja, så är det som sagt  t ä n k t.. Ännu så länge är det ganska glest mellan persiljestånden..


--Får väl trycka ner lite mer om det skulle behövas.. Matte är oföränderligt optimistisk..


Det är altid spännande med vår trädgård.. Vi vet aldrig vad som flyttar in där.. Det enda vi med säkerhet vet är, att gräsplätten på södersidan har gått hädan..



















Av Kerstin Frithiof - 21 mars 2014 07:35


--V a r  det verkligen bättre förr.. Hundarna är intresserade och vill veta, och eftersom matte faktiskt var  m e d  förr kanske  kan berätta för oss..


Matte tar sej en ordentlig funderare innan hon svarar..


--Mycket var bättre men annat var  m y c k e t  sämre, säjer hon till slut..


--Precisera.. Hundarna ger upp ett befallande gläfs..


--Jo, luft och vatten var  r e n a r e.. M a t e n  också.. Iden mån man hade nån mat.. För hundra år sen var det inte givet att man hade nåt att sätta fram på bordet..


Matte tänker lite till..

--En del  s j u k d o m a r, som i dag är lätta att bota, kunde vara livshotande på den gamla goda tiden.. Blindtarmsinflammation tillexempel.. Och lunginflammation..

Och så fanns ju  l u n g s o t e n.. Fick man den så fanns det inget hopp.. Då låg man sin loppiga säng och hostade sej till döds..


Om man sen var fattig och gammal hamnade man på fattighuset, och  d ä r  var det inte muntert vill jag lova..

Svält och smuts och sjukdomar.. Gräl och bråk och sorger och ilska också.. Och framför allt hopplöshet..


--M-men hur hade  h u n d a r n a  det.. Var det lika hemskt för  d o m.. Hundarna slokar och vill bli uppmuntrade..


--Ingen skulle väl kommit på idén att gå till veterinären med sin hund eller katt.. Blev djuren sjuka fick dom självläka och gjorde dom inte det så sköt man dom.. Eller dränkte... Eller slog ihjäl med yxa..


--Matte, sluta.. Hundarna håller för öronen och ylar i ren förfäran.. Svansarna ligger klistrade mot magarna.. Så otroligt hemskt att vara hund på den gamla goda tiden..


--Jo, då.. Livet var ingen dans på rosor oavsett man gick på två ben eller fyra.. Tycker vovvarna att ni har fått svar på frågan om det var bättre förr..



























Av Kerstin Frithiof - 20 mars 2014 08:11


--Finns det nåt du är suveränt bra på, matte.. Hundarna börjar misstänka att matte inte alls är nån höjdare.. Inte i nåt avseende..

Förr trodde  hon iallafall att hon var bra på att laga  s å s,  men efter att att suttit och tittat på Sveriges Mästerkock i nåra veckor, börjar hon inse att  d e n  skickligheten nog bara fanns i hennes fantasi..


--Kan bara komma på  e n  enda sak jag är riktigt bra på, säjer hon sorgset..


Tänk så bra då.. Det finns  n å t  matte är fena på.. Hundarna gläder sej storligen och markerar med svansarna hur glada vi är..


--Berätta, hässjar vi ivrigt.. Berätta vad du är bra på, matte..


I andanom ser vi matte kliva upp på prispallen och ta emot lagerkransen efter att ha blivit bäst i världen i .. Ja i vad då..


--Äsch, säjer matte blygt, äsch,  d e t  är ingenting att skriva hem om, säjer hon och liksom  v ä r j e r  säj..


Men hundarna ger sej inte.. Vi är väl   t e r r i e r s.. Och vi vill så innerligt gärna att matte ska vara bra på  n å t..

Så vi kan känna oss lite  s t o l t a  över henne..


Matte hummar och snor sej och knäpper ett par knappar i koftan.. Verkar blyg och generad.. Liksom..


Hundarna blir ivrigare och ivrigare.. Svansarna darrar och öronen nästan reser sej..


--Säj det nu, matte.. Skynda dej.. Vi står inte  u t  längre..


Så kommer det då äntligen.. Blygt och försagt.. Nästan skamset..


--Jag är väldigt bra på att missa  a v t a g s v ä g a r..















Av Kerstin Frithiof - 19 mars 2014 07:25

Matte sitter och väntar på att det ska bli tid att åka iväg och få sina tänder omsedda.. Som lilla mor och jag för ett par veckor sen.. Fast jag  t r o r  inte hon åker till veterinären i det ärendet..


Visserligen for hon till veterinär Lena den gången hon trodde hon fått rävskabb, och alla mänskliga vårdinstanser vägrat ta emot henne, men det var synnerligen undantagsvis.. Hyvens av Lena var det att ta emot henne, dock..


H a d e  matte fått skabb då, kanske nån frågar.. Inte då.. Skabben satt i  h u v e t  på henne.. Inte utanpå, som hon trodde ett tag, utan inuti..


Precis i dag är dag och natt lika långa.. Och det över hela jorden.. I morron är  d a g e n  längre än natten och ska så förbli ända tills i höst..


Det var nästan ljust ute när matte vaknade i morse.. Klockan var bara halv sex, sa hon, men hon tassade upp ialla fall..


--Har mycket att stå i med, sa hon.. Kattomskötning, hundomskötning och mänskoomskötning.. Och så ska jag som sagt till tandläkaren..


Det är så med matte, att hon låter stressa sej väldigt lätt, och för att inte hamna i en outhärdlig stresspiral, ser hon till att alltid vara ute i  v ä l d i g t  god tid..


Att kunna sitta vid frukostbordet med tidning och kaffekopp länge och väl, är ett måste för matte.. Hon kan inte tänka sej nåt värre än att flänga iväg, okammad och med en halväten smörgås i handen..


Men att skramla upp klockan halv sex när man ska vara nånstans strax före nio, är nog ändå att ta i, tycker hundarna..


Det är väldigt mörka moln i väst och nordväst.. Men precis över oss skiner solen..

Igår var det fint väder och vi fick en tur till Stiby.. Inte så lång, men vi var iallafall lösa en dryg halvtimma..


Matte pratade i går i telefon med en gammal skolkamrat från forntiden och denna kamrat bor i Södertälje..  D ä r  var det snö..


--Hu, så hemskt, sa matte.. Och för att markera att det faktiskt är  v å r  gick hon ut och klippte lavendelbuskarna.. Rosorna ska följa om nån vecka..


Matte ringde till Ljungsleds plantskola och tog reda på klippningstider igår.. Så  d e t  friserandet och hundarnas friserande ska bli av inom den närmaste framtiden.. Hur det ska bli med hennes egna vildvuxna kalufs återstår att se..


















Av Kerstin Frithiof - 18 mars 2014 08:58


Konstigt väder vi har.. Det är liksom  d i m m a,  men ändå  i n t e.. Dimma brukar hänga kvar i luften (fråga mej inte hur) men det  h ä r  vattnet trillar ner.. I och för sej ett fullständigt  n o r m a l t  beteende för vatten i luften, men ändå ägnat att förvåna..


--Den här sortens nederbörd kallas  d u g g r e g n,  förklarar matte, och tillägger att det är "ett underbart vårregn"..

                                                  
         

Vi noterade i morse, att en del häckar börjat få löv..

--En skir grönska, sa matte och såg salig ut..


Eftersom hundarna inte vet vad vare sej skir eller grönska är, så lät vi mattes anmärkning gå oss förbi.. Förmodligen kan den hänföras till avdelningen "svammel"..


--Senast våren var så här tidig var 1989, minns matte.. Då var Gustavssons björk helt utslagen den 18 mars.. Alltså precis den här dan för exakt 25 år sen..


--Tänk, att du minns så långt tillbaka matte.. Du måtte allt vara bra gammal.. Hundarna kan inte annat än förundra sej..


--Jo då.. Matte ser bister ur.. Snart är jag att hänföra till kategorin yngre fossil, säjer hon och blänger..


Vad "kategorin yngre fossil"  är för nåt är förborgat för hundarna.. Men med tanke på mattes bistra min bestämmer vi oss omedelbart att lägga frågan till handlingarna..



















Av Kerstin Frithiof - 17 mars 2014 07:55


--Märker du att det  b l å s e r  i dag igen, matte.. 


Som svar får vi en djup suck från vår mänska.. Hon, som för ett par dar sen påstod, att hon tyckte  o m  när det är fräs på vädret..


--Varför gör det det, matte.. Blåser.. Och så ofta.. Och så  m y c k e t.. Hundarna är uppriktigt intresserade, och vill ha svar omedelbart..


--Tja, det har med  t e m p e r a t u r v ä x l i n g a r  på andra sidan jordklotet att göra.. Då stiger och faller lufttrycket och det börjar blåsa.. Och så far den här sålunda uppkomna vinden iväg och hamnar hos oss.. Öäh, liksom.. På nåt sätt..


--Ärligt, matte.. Du  v e t  inte hur det går till, eller hur..


--Ärligt, vovvarna.. Jag  v e t  inte hur det går till.. Kan bara konstatera resultatet av dom här temperaturväxlingarna..


--Vad ska vi hitta på idag.. Hundarna är idel iver och förväntan..


--En sak är säker, säjer matte, till skogen går vi inte i den här blåsten, säjer hon bestämt..


Hundarna slokar svans och vill veta  v a r f ö r..


--Risken är att nåt blåser ner på oss, en trädgren.. Eller ett helt träd för den delen.. Och slår ihjäl oss..


--En annan risk är att vi blåser iväg ut över havet alla tre.. Så vidare roligt vore inte det, eller hur.. Så kallt som det är i vattnet..


--För övrigt ska jag plantera en rot i rabatten idag.. Som ska utvecklas till en fin blomma i sommar.. D e t  blir väl trevligt, vovvarna..


--Tja, var och en har sin smak.. Har du förresten slagit upp vad det heter på franska än, matte..


--Nä..




















Av Kerstin Frithiof - 16 mars 2014 08:04


Go´morron och go´söndag alla därute i det stilla, läiga vädret.. Huset och växterna står kvar efter ovädret och tapeterna har inte blåst ner heller..


Det är fortfarande ganska tidigt och Norje har inte vaknat än.. Verkar det som.. Inte en enda hund att skälla på när vi kissrundade för en timme sen.. Ingen   k a t t  heller.. Kissemissarna har hållit sej ovanligt lugna den här kattmånaden..

Inga hemska vrål på nätterna och inget hotfullt gloende på två små hundar när vi gör vad vi ska på morronen..


--Låt som glo, bara.. Låt dom komma an så ska dom få se vem dom har utmanat.. Lilla mor är morskare än nånsin efter att hon fått tänderna omsedda av veterinär Lena..


Apropå  k a t t e r.. Matte har redan varit och matat och släppt ut systerns kissar.. Om en stund ska hon åka tillbaka och släppa in Tilda, som har tunn päls och inte vill vara  ute så länge.. Pojkarna får vara ute tills i kväll..


Mattes syster är svag och har ont efter sin stora operation häromdan.. Tydligtvis har operatörerna plockat ut hennes höftimplantat, rensat upp en varbildning och satt in en ny skål för höftkulan..

Inget under att hon var sjuk..

Inget under att hon haft ont i flera månader.. Hoppas, hoppas att hon ska bli bra äntligen.. F a s t  efterbehandlingen lär ta sin dryga tid..


Häromdan satte matte, som inbillar sej att hon har gröna fingrar, rätt så gröna iallafall, nåra tomatkärnor i en kruka.. Andra fröer har hon också skaffat hem..

Tydligtvis tänker hon ägna sej åt köksträdgårdsmästeri i sommar..

Rosor och lavendel och annat fint tänker hon förstås sköta om på bästa sätt också..


Bara odlandet inte blir upp som en sol.. Matte har lätt för att bli överentusiastisk inför nya projekt.. Inte alltid genomför hon dom till full belåtenhet..


Vi får hoppas på det bästa..





































Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards