brimikshallon

Alla inlägg under april 2014

Av Kerstin Frithiof - 22 april 2014 09:43


Forår, Spring, Frühling, Printemps.. och så förstås VÅR.. Den här fina årstiden har minst lika många namn som Hallon..


Allt är grönt och alla årstidens växter blommar..


Igår jobbade matte i trädgårn mest hela dan..


--Det blev jättefint, stönade hon när hon dubbelvikt kom in framåt kvällen..


Idag blir det inte mycket gjort eftersom matte ska till ortopedingenjörn med sin dåliga fot.. Nån slags hjälpmedel ska provas ut..


Dessutom ska hon till veterinärn med lilla mor.. Det är dags för hennes vaccinering.. Matte hoppas att det inte ska vara så många hundar på mottagningen eftersom lilla mor nog kommer att föra ett Herrans oväsen i så fall..


Förra året följde veterinär Christoffer med matte ut till bilen och gav lilla etterbläran sprutan där.. Det var hyvens, tyckte både matte och lilla mor..


I går kväll när vi nattvandrade satte grannens billarm igång med ett förskräckligt tjutande och  blinkande.. Hundarna blev helarga och skällde och hotade.. Matte kände sej nöjd och säker..


--Är det en  b o v  som är framme så kommer hundarna att försvara mej till sista blodsdroppen, sa hon..


Lita på det, matte..













Av Kerstin Frithiof - 21 april 2014 08:17


Igår var det söndag.. I d a g  är det också söndag.. I morron är det  i n t e  måndag utan  t i s d a g.. Och just nu är inte klockan 08:20, som det står i min dator, utan 07:20..


Mänskorna är minst sagt knäppa när det gäller tid.. Annars är de nog så förståndiga.. Tänk bara på allt dom har uppfunnit: tvättmedel och månresor och.. tja.. rock´n roll tillexempel..


Det där sista skrev jag bara för att årets stora evenemang här i Norje närmar sej: Rockfestivalen..


Varken matte eller hundarna är särskilt förtjusta i att det dras ihop såna mängder mänskor på en så pass liten plats..

Inte så, att vi är  f o l k i l s k n a,  nä då.. Det är bara det att det ofta brukar stinka begagnat öl i flera dagar efter festivalens slut..


Förra året satt matte i gamla tinghuset och bredde frukostsmörgåsar i Hembygdsföreningens regi.. Hon tyckte det var så roligt att hon har anmält sej i år också..


Nåt  b e t a l t  fick inte alla dom som hjälpte till, men  k a l a s  blev dom bjudna på.. Matte erbjöd en av grannfruarna skjuts till kalaset, men fick rådet att ställa bilen hemma och  g å  till tinghuset i stället..


Det skulle nämligen bjudas på  s n a p s  till maten.. Matte tog  t v å..


--Tålde du verkligen det, matte.. Hundarna tycker det verkar äventyrligt.. Matte, som alltid haltar en aning, borde väl vara lite försiktig med snapsar..


Allt avlöpte emellertid på bästa sätt, och matte kom hem utan nåra som helst problem.. eller biverkningar..


I natt har det varit gott om plats i vår stora säng.. Lilla mor har nämligen sovit hos Agneta.. Men  d e t  berättade jag om i går..


Trots att jag visste att lilla mor inte skulle vara hemma igår eftermiddag och kväll, kände jag mej väldigt desorienterad utan hennes trippande och fnysande.. Och snodde runt, runt och nosade och letade..

Det ska bli skönt när hon är hemma igen.. Och  d e t  sker redan i eftermiddag..













Av Kerstin Frithiof - 20 april 2014 08:15


Lilla mor vet inte om det, men i natt ska hon sova hos Agneta..

Hundarna ska nämligen få en liten dos Frontline i nackarna och då får vi inte vara tillsammans eftersom ett av våra små nöjen är att dra varandra längs golvet.. I just nackskinnen..


--Hu så hemskt om fästingmedlet hamnade i  m a g a r n a  i stället för på skinnet, säjer matte och ryser..


Agneta för sin del har inget  e m o t  att ta hand om lilla mor ett dygn.. Men jag undrar vad hon säjer om att ha henne i  s ä n g e n  dessutom.. Lilla mor kan nog svårligen tänka sej att sova nån annanstans..


--D e t, säjer matte med eftertryck, d e t  är Agnetas och Nellies huvudvärk.. Dom får komma överens om en lösning om passar dom båda två..


Igår kväll var matte på  k a l a s  och idag hörde jag att hon jämrade sej i badrummmet.. Den enda anledning hon har att jämra sej i badrummet är om hon finner att hon gått upp i vikt..

--Måttbandet törs jag inte ens   t i t t a  på, säjer hon med darr på rösten..


För många år sen hade matte gått upp ordentligt i vikt och bestämde sej för att göra nåt åt saken.. 12 kilo plockade hon bort på ett halvår, och den vikten har hon i stort sett hållit sen dess.. Ta och ge ett par tre kilon..


--Nu är det dags igen, matte, säjer lilla mor allvarligt.. Skala av kilona  n u  innan dom blir fler..


Matte håller med förståndiga lilla mor.. Hon ser nog för sin inre syn hur hon sväller upp till förskräckliga dimensioner.. Ungefär som deltagarna i "biggest looser"..


--Aldrig på tiden att nåt sånt ska ske, säjer matte bistert.. E t t  kilo i veckan i fem veckor, sen kan jag ställa upp på carwalken om så skulle vara..


--Kom ner på jorden, matte..

--Fnys, dubbelt fnys eftersom lilla Hallon också försöker sej på att fnysa..














Av Kerstin Frithiof - 19 april 2014 08:19


"Glad Påsk",  "God Jul",  "Trevlig Helg",  "Ha En Bra Dag"  åsåvidare.. Så här fint tilltalar mänskor varandra då och då, när det passar med tiden för övrigt..


--Är ni  a l l t i d  lika välvilliga och mysiga mot varandra.. Hundarna vill veta.. Om så vore fallet vore världen en lättare plats att bo på..


--Njaä.. Dom  f l e s t a  vill nog varandra väl och är uppriktiga i sina välgångsönskningar.. Men långt ifrån alla tänker e g e n t l i g e n  på vad det betyder när dom tillexempel uppmanar nån att "ha en bra dag".. Fraserna har mest  b i l v i  just det: fraser.. Ungefär som "hej då" eller "go´middag"..


--Ungefär som  v i , små hundar, gör när vi skäller och morrar så det ekar när vi kommer ut på gatan.. Fast  t v ä r t  o m  så att säja..


--V i  menar inte heller så värst mycket med vårt sätt att uttrycka oss.. Ungefär som  "hej då"  eller "go´middag"..

Ingen ska ta oss på  a l l t f ö r  stort allvar..


I går hände inte så mycket här i Norje.. Nåra små ynkliga kissrundor bara.. Matte var nog rädd att vi förtog oss tidigare i veckan när vi sprang lösa två dar..


Pionen lever fortfarande.. Slokar inte ens..


Nåja, den fick ordentligt med vatten i sitt stora hål.. Vatten, jord och en liten aning gössel.. Matte springer ut och tittar till den allt som oftast.. Vad hon ska göra  o m  den börjar sloka, har hon ingen aning om..


Idag på morronen fick lilla mor sin sista prednisolonpilla.. Matte höll på att stoppa den i  f e l  hundmun, men upptäckte sitt misstag och hejdade sej i sista sekunden..


Av detta kan man förstå, att hundarna är intill förblandning lika..


--Bästa sättet att skilja dom åt är att se dom  b a k i f r å n , menar matte.. Lilla mor är lite  k o b e n t  och lilla Hallon är tvärtom  h j u l b e n t..


GLAD PÅSK  och  HA EN BRA DAG  och  HEJ DÅ..














Av Kerstin Frithiof - 18 april 2014 09:11


Hundarna är undrande.. Varför heter den här dagen Långfredag.. Är den verkligen längre än alla andra dagar.. Och var det för att korta av den som vi låg en timme längre i morse..


--Vad beträffar det  s i s t n ä m n d a  så råkade vi bara  s o v a  lite längre än vanligt..

Det  f ö r s t n ä m n d a  är lite svårare att svara på..


Nu blir hundarna nyfikna.. Vi skruvar ner våra små bakar på mattan och sätter oss i lyssnarposition..

--Berätta, matte.. Är det nåt  s p ä n n a n d e..


--Janaä, spännande är fel ord.. Kusligt och sorgligt och skrämmande är vad det är.. Den här dagen ska påminna oss om en förfärlig händelse för väldigt länge sen.. Under  r o m a r t i d e n  faktiskt..


--Åh.. R o m a r t i d e n.. Lilla Hallon är idel öra.. Romartiden är nåt som intresserar lilla hunden mycket..


--Den här dagen lät romarna avrätta en man på hemskast möjliga vis.. Ja, han var inte ensam om att dö på det här förfärliga sättet.. Mängder av mänskor avrättades så..


Det var så här:

--Om man var slav, eller lågättad, och hade gjort sej skyldig till nåt som romarna fann brottsligt, blev man uppspikad på ett kors och där fick man hänga tills man dog..


--Om man var av fin familj och gjorde nåt brottsligt, slapp man straff då.. Lilla Hallon börjar misstänka att romarna inte var så ädla och rättrådiga som han trott.. 


--Nädå, var man  brottsling och romersk medborgare blev man halshuggen.. Det gick åtminstone fort och ansågs mer ärofullt än att bli uppspikad på trä..


--Det verkligt hemska med  avrättningen av den man vi tänker på, var att han inte hade gjort nåt ont..


--Men eftersom han inte gjort nåt ont så slapp han ligga död mer än ett par dar..


Han levde faktiskt upp igen och träffade folk han umgåtts med innan han avrättades..


Det egendomliga var, att dom hade svårt att känna igen honom.. Han kunde gå tillsammans med dom en lång sträcka och prata och diskutera och inte förrän har sa eller gjorde nåt välbekant, kändes han igen..


Och när han blev igenkänd bara försvann han..


Hundarna sitter alldeles still och smälter det matte berättat.. Sen ruskar vi på oss och börjar skojbrottas..

Allt är som vanligt igen..


--Matte ser plötsligt sorgsen ut och så klappar hon om oss och så nästan viskar hon "vovvarna, vovvarna"..






















Av Kerstin Frithiof - 17 april 2014 08:08


Minsann.. Blev det inte Nytorpet i går eftermiddag trots allt.. Visserligen bara den korta rundan, men det räckte så bra med den, både för hundar och mänskor..


Efter promenaden hämtade matte  p i o n e n  hos Agneta.. Hundarna blev nog en aning fundersamma när vi såg att den rymdes i en mataffärskasse.. Som matte bökat och grävt trodde vi nog att den skulle likna en jättestor morot..


Som det nu var fick matte fylla igen det mesta av hålet.. Hon vattnade och krafsade och fyllde på med jord.. Pionen hade redan börjat skjuta skott och  d o m  fick förstås stå ovan jord..


Till sin belåtenhet konstaterade matte att skotten överlevt natten..Nu återstår för pionen bara att överleva resten av sommaren och resten av... jag höll på att skriva..  "evigheten" .. också..


Igår såg vi inte mycket av matte.. Hon hade massor av ärenden att uträtta, både åt sej själv och åt systern.. Och så bytte hon till sommardäck..

I tre års tid har bilfirman bytt och förvarat däck åt matte.. Utan att det kostat henne nåt.. I går var det dags att betala räkningen och den var på tämligen mycket..


När matte betalat och någorlunda hämtat sej från chocken for hon hemåt.. Nästan hemma fann hon att hon glömt ett ärende på apoteket åt systern.. Tillbaks till Sölvesborg igen i en fart.. Och hem och puh, nu var väl allt lugnt, trodde hon..


Nästa programpunkt var att ta hundarna till Agneta och skogen och så småningom hämta pionen..


Allt flängande hade gjort att det fanns betänkligt lite  b e n s i n  kvar i tanken, och däckbytet hade gjort att det var lika betänkligt lite  p e n g a r  kvar på kontot..


Nåväl matte tryckte i för hundra kronor på en mack, och hoppades att det faktiskt  f a n n s  så mycket att handla för..

Det gjorde det.. Det var tillåmed två kronor och nåra ören kvar..


Puh, lättnaden var enorm..


--Tänk om jag hamnat hos  k r o n o f o g d e n.. Matte har som sagt lätt för att hetsa upp sej, och eftersom hon tittar på "Lyxfällan"  då och då, har hon lärt sej, att om man inte betalar hamnar man där.. Och i förlängningen på gatan..


En riktigt trevlig PÅSK önskar hundarna att alla levande varelser i hela galaxen ska på.. Voff, voff..











Av Kerstin Frithiof - 16 april 2014 08:06


Det var frost i gräset i morse.. Och nu skiner solen och det artar sej till att bli en varm dag.. Matte bekymrar sej för biggarråträden.. Dom håller på att gå i blom, nåt som  kan bli förödande för skörden.. Vi fick inga bär förra sommaren och inga året dessförinnan heller.. 2011 däremot dignade träden.. Matte gav bort spannvis.. Men det var  d å  det..


Idag ska matte åka och sätta på sommardäcken och plantera pionen..

Hålet är minst en halv meter djupt och går att göra djupare.. Men inte mycket..


--Gräver jag djupare stöter jag på urberg, säjer matte bistert..

Hundarna har för sin del inga synpunkter på vare sej urberg eller pioner.. För mattes skull hoppas vi på att flytten ska lyckas..


--Varför är det så viktigt för dej att plantera just  d e n  pionen, frågar vi och lägger våra huven på sned..


--Därför att vi hade såna i mitt barndomshem, säjer matte.. Dom var så vackra, stora och djupt röda.. Och så luktade dom förfärligt illa..


Det är väl sånt, som kallas  n o s t a l g i..


Idag är det den 16 april.. D e n  dagen för ohyggligt länge sen förlovade sej matte och hennes mänska..


--Precis på tolvslaget natten till den 16 bytte vi ringar och sen gick vi korvgubben och festade med var sin tjock med bröd, minns matte..


Hundarna för sin del, tycker att det var ett futtigt förlovningskalas.. Champagne och nåt läckert i skaldjursväg hade väl passat bättre..


Matte håller med, och säjer, att om hon skulle förlova sej idag skulle det alldeles säkert bli läckerheter i stället för  varmkorv..


--Ska du det, matte.. Förlova dej idag.. Hundarna bespetsar sej på ett finare kalas.. Svansarna börjar redan vibrera och vi slickar oss förväntansfullt om nosarna..


--Nä, varken idag eller nån annan dag.. Matte verkar väldigt bestämd på den punkten..


--Jag är alldeles för mycket ensamseglare för att klara av nån mer än vovvarna ombord..































Av Kerstin Frithiof - 15 april 2014 08:09


--Go´morron du gröna, sköna värld..


--Två små hundar hälsar hela världen och önskar allt gott till alla, som går, står, krälar, flyger, simmar eller cyklar..

Och till alla dom, som bara sitter still.. Go´morron, go´morron..


--Ska du städa idag också, matte.. Hundarna börjar bli trötta på mattes fläng..


--Jo då.. Och  det lilla köksfönstret måste jag putsa om.. Det blev alldeles flammigt.. Det syns nu när solen skiner..


---Det är förskräckligt besvärligt att putsa just det fönstret.. Jag måste krypa upp på arbetsbänken för att komma åt och det gör ont i kropp och knän.. Och utsidan måste jag stå på stege för att nå..


--Du kan väl spara det fönstret till nästa år.. Hundarna är rädda om sin mänska.. "Ont i kropp och knän" låter inte bra.. För att inte tala om att hon kan trilla ner från stegen.. Och slå sej fördärvad.. Nåt som matte alltid varit duktig på..


Hundarna har förslag på en helt annan slags sysselsättning..


--Bry dej inte om att städa idag matte.. Ta med oss till skogen i stället.. Vi  l o v a r  att du inte kommer att ångra dej..

--Eller till Sternö och vandra på klipporna vid havet.. Eller till Ryssberget.. Eller Halen eller.. Det finns så många fina ställen vi kan åka till.. Listers huvud tillexempel.. Eller Nytorpet..


--Visst är det väl roligare att vandra med  o s s  än att klänga på stegar och ramla ner.. Och slå sej fördärvad.. Och få ont i kropp och själ..


--Inte  s j ä l, dummer.. Lilla mor fnyser till.. K n ä n  ska det vara.. Knän..


--Vovvarna, vovvarna.. Det  n i  håller på med kallas att  f r e s t a , och det anses inte särskilt anständigt.. Och faller jag för era locktoner  g a r a n t e r a r  jag att jag får ont i  s j ä l e n..


--Men  k r o p p e n  och  k n ä n a  kommer att må prima..





















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards