brimikshallon

Alla inlägg under april 2014

Av Kerstin Frithiof - 6 april 2014 07:54


Osynlig, det kan man bli om man sätter på sej en ring eller drar på sej en mantel eller säjer en kraftig magisk formel.. Enligt  s a g o r n a  förstås..


I verkligheten är det inte lika lätt.. Så mycket är klart, att  i n g e n  kan göra sej osynlig för  h u n d a r n a.. Vi ser lika mycket med  n o s a r n a  som med ögonen, och sin  l u k t  kan ingen trolla bort..


Mattes systers långa, magra, svarta Tilda kan konsten att göra sej osynlig.. Poff, bara, så är hon försvunnen..

Idag försvann hon ut utan att matte märkte det.. Kattpojkarna åt sin frukost och gick ut, men Tilda syntes inte till..


Till sist hittade matte henne i trädgården, där hon satt och luktade på en buske.. Matte bar in lilla damen och bjöd henne på läckerheter, som inte gossarna får.. Detta enligt order från systern, som tycker att Tilda behöver lite extra kraftig mat.. Hon  ä r   som sagt enastående mager..


E n  enda mänska har matte träffat, som faktiskt  k u n d e göra sej osynlig.. Det var en elev, som kom från ett mycket utsatt område i en av storstäderna..


Han kunde springa mitt bland kamraterna på fotbollsplanen  u t a n  att vuxna kunde se honom.. 


Det var nog av tvingande nödvändighet, som den här gossen hade lärt sej att försvinna.. Ingen hade väl fått så mycket stryk som han.. Bland kamrater och i olika fosterhem..


Matte tänker ofta på den här lille pojken och undrar vad som hänt med honom.. Han bör väl vara i tjufemårsåldern vid det här laget.. Prognosen  k u n d e  varit bättre, om man säjer så..


Det är söndag och vädret är grått och ganska varmt..


Det är inte mycket matte fått gjort i trädgårn.. Två rabatter bara har hon klarat av.. Det har varit väldigt kallt nåra dar, och att påta i jorden med stelfrusna fingrar tillhör inte mattes favoritsysselsättningar..


Matte anser dessutom att en trädgård ska vara till gläde och njutning.. Inte till råslit.. Bara för att den ska se fin ut i andra mänskors ögon..


Tja, mja.. Det  d ä r  var nog mera ett försvarstal än en programförklaring..


Go´söndag..
















Av Kerstin Frithiof - 5 april 2014 08:23


--Jag  u n d r a r,  sa matte, jag undrar hur mycket man  e g e n t l i g e n  kan göra med en dator.. Innan den spricker av skam..


--Hundarna och jag  skriver små dagbokskåserier varje dag.. Jag själv är med på facebook, och  d ä r  var en avskyvärd bild med i går..

Den var så vidrig, att jag inte ens vill beskriva den.. Vill bara få den ur mitt huvud..

Allt jag förstår är att den handlade om ett övergrepp på en liten pojke..


--På TV, fortsätter matte sin tankegång, håller Robert Aschberg på och konfronterar folk, som gjort sej skyldiga till  hot och kränkningar på nätet..

Föremålen för sådana här avskyvärda påhopp mår så dåligt, att de vill ta sina liv.. Orkar inte leva med hat och hot längre..


--Tänk er vovvarna, om nån skulle få för sej att börja förfölja  o s s  på nätet..


--Ja men, matte.. V i  har väl inte gjort nåt..


--Nej, mina älsklingar.. Men det har inte dom stackare, som blir hotade och smädade  heller..


Matte och hundarna sitter en stund i tyst begrundan.. Det känns som om vår tillvaro inte är så trygg längre..

Vi lever i vår lilla idylliska bubbla av tillit och tillgivenhet och utanför rasar rena ondskan.. Efter vad det verkar..


--M-men vi kan väl  f ö r s v a r a  oss.. Det är lilla morska mor, som gör ett försök att få oss att må lite bättre igen..


--Det ser inte så ut.. Faktiskt.. I praktiken kan  v e m  som helst ge sej på vem som helst.. Dom behöver inte ens  k ä n n a  varandra..


--Det finns ett talesätt som säjer att "allt som kan brukas kan missbrukas"..

Det har vi nog vetat länge, men den moderna tekniken kan missbrukas på ett så infernaliskt sätt, att ingenting tidigare kan mäta sej med det..


Tillvaron har blivit skör och osäker och vanliga mänskor.. och  h u n d a r.. går inte tryggt och säkert ens i sina egna hem längre..















Av Kerstin Frithiof - 4 april 2014 08:10


Vid vår södervägg blommar forsythian för fullt.. Busken är gammal, 46 år närmare bestämt, men den blommar bara mera och mera.. Samma sak med ett par Paul´s Scarlett-rosor och en new down.. Fast  d o m  blommar inte än, förstås..


Visst är det roligt att växterna trivs i vår trädgård.. Det är bara det, att  o g r ä s e t  trivs lika bra..

Matte var ute och rensade bort en del i går, och kommer väl att göra samma sak idag..


Ramslöken, som matte lite olagligt plockade upp och satte för ett par år sen, har börjat sticka upp.. D e n  kommer garanterat inte att lukas bort..


Mattes syster är kvar på sjukhuset, och kommer väl att så få bli ett bra tag, efter vad det verkar..

Det betyder bland annat, att matte förmodligen kommer att lära sej hitta i Avkroken.. Dessutom betyder det, att kisarna får hålla till godo med matte som uppassare..


Det är frost i gräset varje morron och full sommar fram på eftermiddagen..


--Om man skulle ta och  p r e s s a  lite, sa matte häromdan..


Med pressa menas sitta i solen och bryna sej..


Hundarna för sin del kan inte fatta vad det ska vara bra för.. Pressa och göra situps.. Tror matte att hon är nån slags  a t l e t..


--Varför rationaliserar du inte matte och gör situpsen ute på ogräsmattan i solens glans.. Tänk var brynt och smal du skulle kunna bli..

Och tänk vad  g r a n n a r n a  skulle fröjdas..


Du skulle kanske rent av komma i tidningen.. Åtminstone på facebook och you tube..


Jag vet  i n g e n  som kan blänga som matte..















Av Kerstin Frithiof - 3 april 2014 07:59


I dagens tidning står att en karlshamnsbo har blivit biskop.. Och har firats med fest och trevligheter..


Hundarna tittar oförstående på varandra.. Vad kan  b i s k o p  vara för nåt..


--Kan vem som helst bli biskop och vad  g ö r  en sådan.. För att det är nån slags  j o b b  det begriper vi..


--Tja, säjer matte når vi frågar henne.. Biskop är en kyrklig  c h e f  och vem som helst kan inte bli det.. Och han eller hon leder arbetet i stiftet, men hur det går till vet jag inte.. Behöver inte veta heller.. Huvudsaken är att biskopen själv vet det..


Med detta får hundarna låta sej nöja..


--Fast.. det är klart.. Vi har hört talas om  a n d r a  kyrkliga chefer.. Ärkebiskopen och påven.. och Dalai Lama.. och

Barak Obama.. och..


--Stopp och belägg.. Matte ser sträng ut.. Barak Obama är visserligen en fruktansvärt hög chef, men  k y r k l i g  är han förvisso inte..


--Nähä, inte Fredrik Reinfeldt heller.. Hundarna har inte riktigt fattat chefsgaloppen..


--Absolut inte Reifeldt.. Han är än så länge bara chef i ett litet land långt bortom allfarvägarna, och betyder inte så mycket som tja.. Obama eller påven.. eller Dalai Lama för den delen..


--Du, matte.. Betyder "långt borton allfarvägarna" ungefär detsamma som "avkrok"..


--Precis, mina begåvade små hundar.. Har vi alltså löst frågan om kyrkliga dignitärer och andra höjdarpersoner..


--Vi  t r o r  det.. Tack matte..
















Av Kerstin Frithiof - 2 april 2014 12:52


--Var har du  v a r i t  hela förmiddagen, matte.. Hundarna är  u p p r ö r d a.. Deras mänska ska inte försvinna och vara borta under en hel förmiddag..


Det visar sej, att matte har varit i Avkroken och hälsat på sin syster, som blev sjuk igen för nåra dar sen och hastigt fick åka tillbaka till kliniken där..


Hon trodde nog inte att hon skulle behöva stanna där, för hon tog ingenting med sej..

Endast en tandborste, och hade inte matte påpekat, att hon  k a n s k e  skulle behöva bli kvar där, hade hon säkerligen inte tagit med nåt alls..


Således åkte matte tillbaka till Avkroken med en massa behövligheter till systern i dag på morronen..


--Matte, varför i all världen kallar du Karlskrona för Avkroken.. Hundarna kan inte förstå vitsen med att kalla Blekinges största stad och tillika residensstad för nåt så nedsättande som Avkroken..


--Tja-a, matte verkar fundera på frågan, men så skiner hon upp och säjer med världens gladaste röst:


--Därför att det  ä r  en jäkla avkrok.. Så långt bort från resten av länet som det nästan går..


--Det var så här.. Matte sätter sej till rätta för att förklara för hundarna:


--På sextonhundratalet, när svenskarna hade erövrat oss, tyckte dom att dom behövde vår yttersta spets för att anlägga en flottstation.. Detta för att stoppa fienderna om dom ville segla upp till Stockholm och ge svenskarna betalt för gammal ost..



Nu blev det aldrig så.. Danskarna tog sej in i Skåne istället och fick se sej slagna vid Lund i ett förfärligt blodigt slag.. 


Men flottstationen behövdes tydligen och staden Karlskrona kom att byggas runt den..


Vare med både ditten och datten hur som helst.. Karlskrona ligger där det ligger och har bara svällt med tiden..


Under de sista hundra åren har det mesta av vikt i Blekinge lokaliserats dit.. Men en jäkla  a v k r o k  är det icke desto mindre..


Och idag har jag varit i  Avkroken..Och igår också.. Och båda gångerna har jag kört vilse.. Avkrokingarna kan inte ens sätta upp begripliga skyltar till sitt utspridda lasarett..


Illa placerade skyltar och en mänska som är mästare i att missa avtagsvägar.. Kan den kombiationen bli annat än rent  katastrofal.. 







Av Kerstin Frithiof - 1 april 2014 08:50


Här i Sölvesborg har man byggt en tämligen besynnerlig, jag sa  b e s y n n e r l i g  inte ful, bro över sundet till en liten ö, som ligger ute i viken..

Den här bron är alldeles uppenbart makthavarnas stolthet.. Man har tillåmed ordnat lilaröd belysning i krusiduller över den..


I dagens tidning stod det att man nu planerar att ta avgift för dom som vill cykla eller gå över.. Den avgiften ska finansiera en krog ute på holmen..


Givetvis fattade  v i  små hundar att det var ett skämt, ett rätt begåvat sånt, faktiskt,  men inte matte.. H o n satte kaffet i halsen och började gruffa.. Hon hade eldat upp sej ganska ordentligt när lilla Hallon satte tassen på dagens datum..


Jag  t r o r  faktiskt att matte skämdes en aning över att vara så lättlurad.. Hundarna  h å n a d e  henne iallafall inte, och inte mallade vi oss heller för att  v i  inte föll för skämtet..


--Jaa må han leva... pep matte i telefonen för en stund sen.. Födelesdagsbarnet, H. från Hedemora, hennes före detta svåger, blev glad över sången och grattandet.. Och matte kände sej duktig som kommit ihåg att ringa..


Igår hade matte mycket om sej och var borta ett bra tag.. När hon kom hem fann hon till sin fasa en stor  p ö l  på köksgolvet..

Båda hundarna tassade försiktigt runt pölen och viftade på svansarna, lite skamset så där..


Jaha.. Fram med trasor och hushållspapper och noggrann rengöring av golvet så inte det ska finnas nåt doftminne kvar..


Vem av vovvarna var det som misslyckats.. Tja, matte tog ut oss på promenad precis efter pölupptorkningen.. E n  av vovvarna var inte   e t t  e n d a  d u g g   kissnödig.. Gissa vem.. Det var  i n t e.. tja.. mer säjer jag inte.. Man är väl  s o l i d a r i s k...

















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards