brimikshallon

Alla inlägg under juni 2014

Av Kerstin Frithiof - 23 juni 2014 06:48


Under över alla under.. Vi  k o m  till skogen i går.. I lite drygt en timme fick vi vara lösa på Listers huvud.. Vädret var lagom svalt och soligt och precis när vi kom tillbaka till bilen började det regna..

Visst var det perfekt.. Det tyckte både mänskorna (Agneta och matte) och hundarna..


Vår mänska är morrontidig.. Det har jag berättat många gånger..

I morse slog hon alla rekord.. Hon vaknade vid fyratiden, men knölade ner sej mellan vovvarna och försökte somna om.. D e t  var förstås väggen, så efter en stund tassade hon upp för gott..


--Varför i all sin dar gick du upp så tidigt.. Hundarna tycker nog att matte fungerar lite besynnerligt.. Med hennes syster var det tvärtom.. H o n  för sin del gick sällan och la sej förrän fram på småtimmarna..


--Jo, jag har lovat att skjutsa G. till stationen och ville vara uppe i god tid..

För matte är det tydligen helt i sin ordning att knalla upp flera timmar  i n n a n  hon måste, bara för att hon tagit sej an ett uppdrag.. Hundarna häpnar..


I går kväll var det gott om sniglar på gatan.. Matte trampade ihjäl flera stycken..

I morse också.. Och när vi kom hem strödde hon ut gift.. Inte mycket, men tillräckligt för att sniglarna ska äta ihjäl sej..


--Tänk, att du är en sån  m ö r d a r e, matte.. Hundarna häpnar över mattes brutalitet..


--Yes, vovvarna.. Sådana varelser ska sådan smörja ha.. Mördare ska mördas..


Brrr...













Av Kerstin Frithiof - 22 juni 2014 08:08


--Kommer du ihåg vilka massor av trattisar och vanliga kantareller vi plockade för tre år sen.. Matte ser lyrisk ut när hon frågar..


--Jaa då.. Och jag var med lös i skogen hela tiden..


--Just det och för det mesta höll du dej till Agneta.. Jag undrar varför..


--Givetvis för att  h o n  nog skulle hitta hem om vi gick vilse, medan  d u  med  s ä k e r h e t  skulle gå ännu mera vilse..


Matte blir mörk i ögonen, och släpper ämnet..


--Förförra året fanns det inte en svamp i skogen och i fjol vimlade det av lömsk flugsvamp.. Nåra  ä t l i g a  svampar hittade vi inte.. Det borde vara dags nu.. Matte smilar upp sej och ser hoppfull ut..


Idag är det söndag på riktigt.. Igår var det söndag fast det var lördag.. I morron är äntligen tiden i kapp sej själv igen.. Sen blir det inga konstiga helgdagar (såna som matte trycker så illa om) förrän till jul.. Och dit är det tack och lov en bra bit..


--Vart ska du åka idag då, matte.. Hundarna  m e n a r  att vara lite försmädliga.. Vi har inte varit med ut på flera dar.. Matte, däremot,  h o n  har varit både här och där.. Senast på missommarafton på kalas..

Igår försvann hon också en liten stund.. Hon sa inte var hon varit..


--Idag ska jag och U. åka till Fiskerian i Krokås och äta torsk, och  d i t  får ni inte följa med heller..


Hundarna hänger med sina huven.. Svansarna slutar vifta.. Ryggarna är krumma..

Tolkar inte matte  d e t t a  rätt måste hon vara blind..


--Gaska upp er, hängläppar, muntrar hon upp oss  (tror hon)..

--Kommer  n i  till skogen i dag får ni värmeslag och pälsarna full av fästingar.. Och  d o m  tömmer er på blod fortare än ni hinner säja flasklock..


Hundarna titta skrämda på varandra.. Att bli tömda på blod är det sista vi vill.. Hu.. Svansarna smyger in under magarna.. Förfärade tassar vi in i vardagsrummet.. Bäst att hålla sej så långt från skogen det bara går..


--Där ser ni, småttingar, lita på er mänska.. H o n  är den som vet bäst..


Äsch..















Av Kerstin Frithiof - 21 juni 2014 07:52


Matte var borta hela eftermiddagen i går.. Kom inte hem förrän klockan var nästan nio.. Två små hundar väntade otåligt i flera timmar.. Kissnödiga var vi också..


Nåja,  h e m  kom hon i alla fall.. Det gör hon alltid och lika glada blir vi varje gång.. Lilla mor i synnerhet.. J a g  blir förstås glad jag också, men visar det inte lika tydligt som lilla mamsen..


--Fick du nån sill, matte och nåra jordgubbar.. Mat intresserar alltid hundarna..


--Jajamen.. Först fick vi kaffe och tårta.. Sen gick vi på missommarfirandet vid stranden och sen blev det sill och snaps..


--Vi satt ute hela kvällen.. Vädret var ljuvligt.. Hade gärna suttit lite till, men hemma hade jag ett par små personer, som behövde ut och kissa.. Så därför fick jag gå hem lite tidigare..


-- G i c k  du hem, matte.. M-men det är ju  l å n g t  från U:s  och hit..


--Jojo, firar man missommar med sill och snaps så får man vara så vänlig och använda apostlahästarna när man ska hem.. Kängorna hade jag med mej så allt gick geschwint och bra..


Idag hänger regnet i trädtopparna.. Nån skogspromenad lär vi knappast få..


Inte en mänska har vi sett idag.. Matte påstår att det gör man aldrig dan efter missommarafton.. Som räknas som stora sovaredan..


Det  f i n n s  faktiskt nåt som kallas  s j u s o v a r e d a n.. Men den infaller först om en månad, men då sover mänskor inte mer än vanligt.. Det är idag, som är den  e g e n t l i g a  sjusovaredan..


--Berätta varför en helt vanlig dag, när folk är uppe och i verksamhet, kallas för sjusovaredan..


--Det ska jag göra, men vovvarna få  vänta på den skrönan ytterligare nåra veckor..














Av Kerstin Frithiof - 20 juni 2014 08:02


--Missommar, sa matte.. Lite  v e m o d i g t  så där.. Nu vänder det igen..


--Vad är det som vänder.. Hundarna tycker att matte uttrycker sej oklart..


--Å r e t  små möss.. Det är året, som vänder..


Inte begrep vi så värst mycket av den förklaringen.. Menar matte att tiden kommer att gå  b a k l ä n g e s  efter missommar..


Inte oss emot.. Bara den inte går alltför mycket baklänges.. Så att vi inte ens är födda innan vi vet ordet av..


Nä, så kan det inte gå till.. Matte menar att dagarna kommer att bli kortare framöver.. Till slut är dom så korta dom kan bli och då vänder det åt andra hållet.. Och dom blir längre igen..


Just på missommar blir mänskorna som galna.. Dom binder blomkransar och sätter i håret.. Dom reser upp höga stänger med blad och kransar.. Och så rusardom runt dom här stängerna och sjunger om små grodor och rävar, som raskar på isen.. Inte vet vovvarna hur kusinerna gör när dom raskar.. Men så står det i visar..


Och så  ä t e r dom massvis, framför allt sill och jordgubbar.. Och till sillen serveras  s n a p s  som luktar grymt illa..


Och inte går dom och lägger sej heller.. Nä, dom håller sej vakna ända tills solen går upp och så sjunger dom och äter lite till..


Sover, det gör dom på missommardan i stället..


--Ska  v i  raska runt en stång och äta sill och dricka snaps i kväll, matte..


--Inte  n i  men kanske jag.. Jag är nämligen bortbjuden till U. i Boket i eftermiddag, och jag är tämligen säker på att det vankas sill och en liten snaps.. Hur det blir med raskandet vet jag inte.. Men jag kommer hem i god tid så vi kan lägga oss och sova som vanligt..


Det är soligt och klart och varmt, vilket är ovanligt för missommaren.. Då brukar det ofta regna och vara kallt.. Det är åtminstone vad matte berättar..

















Av Kerstin Frithiof - 19 juni 2014 20:42


Vi har tre olika sorters rosor, som blommar nu: Paul´s Scarlett, som är röd, New Dawn, som är svagt rosa, och White Dawn, som är vit..


Matte plockade en av varje och satte ihop den första med mattram, den andra med alunrotblommor och den tredje med daggkåpa.. Med stor omsorg och mycken kärlek band hon sina tre buketter med vita bomullsband..


Alla tre buketterna skulle läggas på mattes lilla systers kista.. Matte skulle ha en och en av systersönerna (han med kissarna) skulle ha en.. Slutligen skulle hans ena dotter ha den tredje..


Så vackra buketter har matte aldrig satt ihop förr och aldrig har hon lagt ner så mycken omsorg på nånting över huvud taget..


Ja, så kom då begravningsdagen.. Den som matte både fruktat och sett fram emot.. Akten, som var borgerlig, hölls i Vilans kapell i Karlshamn, och var vacker, värdig och gripande..


En systersonson spelade tillsammans med sin gitarrspelande pappa ett vackert pianostycke som inledning..


--Tänk  att han  v å g a d e, sa matte.. Och så fint det blev..


Så var då mattes lillasysters stund på jorden  fullbordad..


--Är du mycket lessen, matte.. Hundarna känner sej nästan lite  b l y g a  men vågar ändå fråga..


--Ja, mina vovvar.. Det är jag..













Av Kerstin Frithiof - 18 juni 2014 06:26


Datorn trögar sej.. Hoppar över bokstäver och har svårt att vakna.. Novastadiet verkar vara passerat.. Med råge..

Sparvarna kalasar på biggarråkarten.. Skatorna för oväsen.. Matte är uppe och skramlar och hundarna försöker sova en liten stund till..


Det är onsdagsmorron.. Himlen är molnfri.. Solen skiner.. Ute växer det så det knakar.. Matte var nere i Boket hos U. ett slag i går och det var knappt det gick att komma fram med bil på dom smala vägarna för all växtlighet som liksom trängde på..


--Vad ska vi göra i dag, matte.. Hundarna hyser inga större förhoppningar om skogspromenader..


--J a g  ska klippa bort vipporna ur spirean.. Dom är överblommade.. Och så ska jag ta bort lönnarna ur häcken..

Egentligen skulle jag vilja ta bort häcken helt och hållet.. Den är ful och till besvär..


--Det kunde vara  v ä r r e,  matte.. Det kunde vara en tujahäck.. Dom är dystra och hemska.. Vovvarna gillar inte barrväxter nåt vidare.. Mest beroende på att dom smakar illa..


I vardagsrummets stora fönster mot söder har matte en gurkplanta hon har fått av Agneta.. Egentligen skulle den väl sättas  u t,  men den ger goda skördar där den står.. Just nu har den tre ganska stora gurkor, som bör skördas ganska omgående..


Matte ringde systersonen häromkvällen för att fråga om Strunten.. Jo, kissen kommer och går genom balkongen precis som dom andra katterna.. Mattes glädje och lättnad var enorm..


I morron ska mattes syster begravas.. Matte ska sätta ihop den finaste bukett hon nånsin kan och ta med sej..












Av Kerstin Frithiof - 17 juni 2014 06:31


--Börjar du också bli gammal, matte.. Hundarna för sin del är båda veteraner och gråa om nosarna..


Matte ser en aning förvånad ut.. En sån fråga hade hon nog inte väntat sej..


--Gammal har jag väl varit ett tag, säjer hon eftertänksamt.. Och jag har faktiskt ingenting emot det..

Vissa saker klarar jag inte av längre.. Springa tillexempel.. Men å andra sidan har jag aldrig kunnat det.. Fotlederna har varit klena i all min tid, och springande har för min del oftast slutat med platt fall..

Numera är en av fötterna ganska förstörd som ni vet.. Om det är ålderns fel vet jag inte, men antagligen är det så..


--Förr lärde jag mej snabbt och glömde långsamt, fortsätter hon.. Numera är det precis tvärt om..


--Och så har jag fått silver i håret, åtminstone fläckvis..


--Vad säjer  h u n d a r n a.. Lilla mor är äldre än jag i hundår räknat, och du, lilla korv, är ingen ungdom du heller..

Gillar  n i  läget..


Nåväl.. Varken hundarna eller matte bekymrar sej stort om åldern.. Så länge livet är härligt och skogen luktar gott kan vi  för vår del gott vara gråa om nosarna och matte kan linka omkring på sin dåliga fot.. Livet är som sagt härligt..


Igår var vi på Nytorpet och gick en kombinerad runda på nåra kilometer.. Det var länge sen sist och både hundar och mänskor (Agneta var med) mådde väldigt bra..


Vi var ute tidigt på dagen och tur var väl det för senare kom det ett fruktansvärt störtregn..


Igår fick matte köksavloppet rensat för andra gången på nåra dar, så nu äntligen flödar det fritt ur vasken igen..


Jag har sagt det förut: Vårt lilla hus  ä r  ganska ruckligt och  trädgården vildvuxen, men vad gör det.. V i  trivs med både hus och trädgård och vill inte ha det annorlunda.. Vi tycker det är fint, vi..
















Av Kerstin Frithiof - 16 juni 2014 06:46


--Samma spänning varje morron, sa matte.. Ska datorn fungera eller ska den inte..

Idag fungerar den perfekt.. Är tillomed snabb.. Kan den hålla på att förvandlas till  n o v a..


--Vad är nova, matte.. Hundarna tycker det låter som ett modernt flicknamn.. Men man kan aldrig veta.. Matte svänger sej med så många konstiga ord.. Vill hon göra sej riktigt märkvärdig svänger hon sej på franska..


--Jo, vovvarna.. Det är så här:

När en stjärna håller på att bli gammal och håller på att ta slut, då flammar hon upp i ett sista rasande energiutbrott.. Som kan ta tusentals år.. Då kallas stjärnan nova.. Och sen slocknar hon och dör..


Hundarna sitter stilla på sina små bakar och ser omtumlade ut.. Tänk att stjärnor kan slockna och dö..


--M-men då måste det ju  f ö d a s  stjärnor också.. Slutsatsen är glasklart logisk.. Det är  bland stjärnor som bland hundar.. Och mänskor.. En del blir novor och slocknar.. Andra föds..


Solen skiner, fåglarna väsnas och allt är ganska gott i denna den bästa av världar.. (Så länge solen inte håller på att förvandlas till nova).. Det kanske den  g ö r förresten.. Den och datorn.. För i dag visar den snabbhet och en rasande energi..


Matte tog fram måttbandet i går och fann, att hennes mage minskat nåra centimeter.. Hundarna tillåter  i n t e  att hon utsätter  o s s  för en sån kränkande behandling..


Matte och E. var i kyrkan på konsert i går kväll.. Det var en mycket fin konsert..Otroligt vilken förmåga energi som den nya kantorsfamiljen lägger i dagen..

Den kanske håller på att bli en nova den också..














Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards