brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2014

Av Kerstin Frithiof - 23 augusti 2014 08:03

    

--Lavendel, sa matte drömmande.. D e t  ska jag köpa i dag..


--M-men du  h a r  ju redan flera stycken lavendlar.. Hundarna kan inte begripa nöjet med att köpa mer av det man redan  h a r..  Om det inte är  h u n d m a t,  förstås..


Saken är den, att matte har satt rosor och lavendel på det hon kallar "taggen", en rabatt, som sticker ut som en tagg från ena husknuten.. Ett tag försökte hon med persilja där också.. Persiljan skulle fylla ut fint mellan rosorna och lavendeln var det tänkt..


Det är emellertid inte alltid tanke och verklighet stämmer överens.. Av persiljan blev bara glesa små pluttar.. Men, det är klart, den gick att använda alldeles utmärkt i matlagningen.. Dumt nog petade matte också ner en del annat tillsammans med rosor, lavendel och persilja..


Allt sådant ovidkommande ska bort i höst och bara rosor och lavendel ska finnas kvar.. Menar matte och är bestämd på den punkten..


Var ska då all den här lavendeln inhandlas, kan man fråga sej.. Jo, det är trädgårdsdag i Sölvesborg i dag och där säljer man praktiskt taget alla världens växter..


På trädgårdsdagen för två år sen köpte matte en liten vinplanta.. Den stod och tjurade i över ett år, men så i våras satte den fart och växte nåt enormt.. Långa klasar har den nu, men eftersom matte inte visste hur hon skulle beskära den är klasarna liksom lite  k l e n a.. Plantan i sej är inte klen.. "Den får mej att tänka på sagan om sötgröten", sa matte häromdan.. "Den växer över alla breddar"..


Det verkar som om trädgårdsarrangörerna får tur med vädret.. Solen skiner och det är  l a g o m  varmt..

Det kanske blir tid för en liten skogspromenad i eftermiddag..


Hoppas.. Hoppas..
















Av Kerstin Frithiof - 22 augusti 2014 07:53

    

--Vad jag  i n t e  kan begripa, sa matte, är varför så många väljer att skriva sina bloggrubriker på  e n g e l s k a..


Matte  l ä s e r  egentligen inte andras bloggar, men  r u b r i k e r n a  tittar hon på.. Många är som sagt skrivna på engelska.. Matte gör reflexionen, att engelskundervisningen måste vara god i skolan numer.. Dom flesta som stilar med det språket i sina rubriker, verkar nämligen vara mycket unga mänskor, som skriver om sina  g a l n a  och  i n t r e s s a n t a   liv..


--Begriper inte hur dom har  h u n n i t  m e d  så mycket på den korta tid dom har levat, säjer matte fundersamt..

Och så ser hon skamsen ut eftersom  h o n  inte alls hunnit med särskilt mycket av det galna och intressanta här i livet..


Ändå har hon levat ganska länge.. Har hon traskat omkring sovande, eller..


--Roligt har jag för det mesta, säjer hon, men menar att hon nog har missat ett och annat tillfälle till galenskap och intressantheter..


--Fast, säjer hon eftertänksamt.. Det hela är nog en definitionsfråga.. Mina roligheter och en 15-årings sammanfaller med all säkerhet inte..


Hundarnas och mattes roligheter sammanföll på allra bästa sätt igår.. Då var vi äntligen i skogen.. Vi åkte upp till Nytorpet och fick springa lösa..


Matte muttrade nåt om att vi kanske skulle gå "åttan", men ångrade sej och valde "invalidrundan" i stället..

Det är en rullstolsanpassad runda på lite drygt två kilometer och det var  t u r  att vi valde den.. Varken matte eller hundarna hade haft kondition nog för att gå åtta kilometer.. Efter  t v å  var vi tämligen färdiga alla tre..


Tacka för det så lite som vi har rört oss i sommar..


Vi har bestämt oss för att träna upp oss i höst.. En kort runda utan backar som den vi gick i går, ska inte ta femtio minuter att hasa sej runt på..


Agneta gapskrattade när matte berättade om  "långpromenaden" för henne i telefon i går kväll.. Men hon höll med om att kondition är en färskvara..


Damerna bestämde, att vara flitiga i spåren i höst.. Vovvarna också.. V i  för vår del är alldeles för runda om magarna och lite motion vora faktiskt bra för oss.. Med..








Av Kerstin Frithiof - 21 augusti 2014 07:53

    

Den här morronen är absolut fantastisk.. Ja, det var matte som påstod det.. Solsken, klar himmel, lagom värme och lagom blåst.. Kan det vara bättre..

Hoppas bara  v i  små hundar också kan få lite glädje av all finheten.. Som det ser ut är det en idealisk skogsvandrardag..


Det är så länge sen vi var lösa i skogen.. Matte har varit rädd för ormar och fästingar.. Dessutom har det varit för varmt.. Men  n u  är det precis lagom.. Nytorpet eller Sternö hade varit toppen.. Absolut toppen..


I går var det  m i n  tur att bli friserad.. När jag var klar fick jag följa med Ann in i bostaden och vänta på matte där.. Jag fick tillåmed smaka lite på familjens lunch.. Det var kassler efter vad jag förstod..


Beröm fick jag också.. Hade skött mej strålande.. Sa Ann, som berättade att hundar ofta försöker kissa när hon tar in dom för första gången.. Inte så lilla Hallon.. Och matte mallade sej..


Igår kväll ringde U.. Hon ville veta hur det går för matte med källararbetet..


Jo då.. Matte kunde meddela, att det går framåt.. Ibland med raketfart och ibland med snigeldito..


U. berättade att hon köpt en fin bild på loppis.. Hon beskrev den för matte, som genast förstod att det var ett foto av Vermeers "Flicka med pärlörhänge"..


Det var roligt för matte, att kunna berätta lite om konstnären och hans verk.. Det är inte ofta  h o n  har nåt att komma med.. Men igår fick hon faktiskt visa framfötterna lite grann..


--Matte, nu har du sekreterat färdigt för i dag.. På med kängorna så går vi ut i skogen.. Snälla..


--Ja, vovvarna.. D e t  gör vi.. På studs..
































Av Kerstin Frithiof - 20 augusti 2014 07:58

    

Det är nåt nytt och spännande som händer.. Vi små hundar känner det i våra små kroppar.. Vi drar in det i våra små nosar och tar in det genom våra små tassar..

Året har flyttat fram ett steg.. Sommaren är slut och hösten har så smått börjat..


Hösten är en härlig årstid.. Skogen ligger tillgänglig för oss igen.. Efter sommarhetta, fästingar och huggormar..


Svampsäsongen börjar.. Matte och Agneta drar till skogs med korgar och hundar.. För tre år sen plockade dom mängder med trattkantareller.. En och annan vanlig kantarell hittade dom också.. Märkligt nog, eftersom den svampen inte existerar.. Enligt matte..


Löven trillar ner och det prasslar så härligt när vi små hundar plöjer runt i lövhögarna..


Matte, som är ganska så reslig, får nöja sej med att  s p a r k a  omkring i löven.. Hon verkar nöjd med  d e t..


Sammanfattningsvis: Det stundar härliga tider..


Matte var hon  f r i s s a n  i går.. Inte kunde  v i  se nån skillnad, men själv tyckte hon att hon blivit fin..


--Så  h ä r,  precis så här, var jag klippt i min ungdom, sa hon och snodde framför spegeln..


Matte tycker  a l l t i d  att hon blivit fin när hon varit hos frissan.. Precis som hon tycker att  v i  blivit fina när  v i  varit i Ebbarp hos Ann och fått pälsarna trimmade..


I går kväll tog matte fram  s t i c k n i n g e n  igen.. Den har legat nerpackad hela varma sommaren, men nu tyckte hon tydligen att det var dags att  t i l l v e r k a  lite igen.. Stickning och mat är för övrigt det enda hon tillverkar..


Jobbet i källaren fortskrider.. Ett rejält pensum varje dag ska väl ge resultat framåt jul, skulle jag tro..

Heja, heja..














Av Kerstin Frithiof - 19 augusti 2014 06:44

    

--Igår såg vi inte mycket till dej, matte.. Du var och stökade och bökade i "gillestugan" nästan hela dan.. Kan det verkligen vara  r o l i g t  att hålla på så där..


--Det är knappt jag tror det själv, men svaret är "ja".. Det  ä r  faktiskt roligt.. Det är mycket att göra där, så jag kommer att ha roligt länge..


--Kommer du att bli en sån där  "å t e r v i n n a r e" , matte.. Du vet en sån, som hittar lite skräp på en vind nånstans och sen gör en käck hylla av det.. Eller klädhängare.. Eller matsalsbord.. Och sen sätter in en bild på sitt verk på facebook..


--Nä vovvarna,  d e t  kommer aldrig att ske.. Hittar  j a g  nåt skräp nånstans ser jag till att det kommer till tippen.. Som jag gjorde när jag tömde källaren förra veckan..


--Förresten kan jag inte sätta in nåra foton på facebook.. Jag vet som bekant inte hur man gör..


--Visste du  d e t,  matte, skulle du sätta in kort på  o s s  då.. Hundarna ser ivriga ut och svansarna börjar stiga mot skyn..

--Eller skulle du bara fota  d e j  själv..


Hundarna blir plötsligt allvarliga;


--Är du fortfarande lessen och saknar din syster, matte..


--Jag är fortfarande lessen och saknar min syster.. Mer än nån annan jag har mist.. Och dom är många.. Jag saknar dom allihop, men mest henne..


--Har du inget roligt alls numera.. Hundarna ser frågande ut och svansarna dalar mot marken..


--Jo, vovvarna.. Jag har fortfarande roligt.. Har faktiskt roligt för det mesta.. Saknaden efter henne hindrar mej inte från att se livets glädjeämnen.. Mänskan kan hysa  m å n g a  känslor samtidigt..


--Äsch, vilket virrvarr.. Skönt att vara  h u n d.. Särskilt  t e r r i e r...















Av Kerstin Frithiof - 18 augusti 2014 07:37

    

Det är måndag morron och stopp i tvättstället.. Ytterligare ett rucklighetstecken..


--Är du bekymrad, matte..


--Nä, jag har vant mej..


Måndag morron som sagt, och matte ska fila i källaren.. Hundarna är inte nyfikna längre.. Nu  v e t  vi vad som pågår.. Matte står eller sitter på en pall och drar loss gamla tapetlager.. Ibland släpper dom lätt.. Ibland måste hon blöta ordentligt för att få dom att lossna..


Ibland undrar vi hur huset har kunnat bli så ruckligt på bara ett 40-tal år.. Det troliga är, att det varit illa byggt från början.. Matte och hennes mänska var inte särskilt observanta utan köpte huset i stort sett obesett.. Vad skulle dom för övrigt ha tittat efter, kan man fråga sej..


--Blir du inte lessen när du tänker på hur illa det är ställt med vårt hus.. Hundarna kan för  s i n  del inte låta bli att bekymra sej..


--Nä, inte egentligen.. Jag tror nog inte att huset trillar ihop med ett brak.. Det sker nog snarast med ett stilla pysande.. Precis som i den där dikten, ni vet.. Den som handlar om jordens undergång..


Hundarna vet ingenting om dikter över huvud taget.. Och om jordens undergång vill vi inget veta.. Den kommer nog när den kommer.. Om det sen blir med en knall eller med ett pysande kan göra detsamma..


--Har vårt hus börjat  pysa så smått, matte.. Hundarna är alldeles förfärade..


--Jag tror det har pyst ända sen det byggdes.. Matte verkar ta lätt på saken.. Men, som sagt, hon har hunnit vänja sej..


Efter ett par regniga dagar har solen börjat skina igen.. Men en viss skärpa kunde vi känna i luften i morse..  


Först fick vi en korvskiva per man.. (Jag tror matte tog  t v å ).. Och sen gick vi ut.. Matte hade fått med sej  e n  enda bajspåse, vilket gjorde henne aningen förvirrad..


--Nåja, tänkte hon när hon knutit ihop lilla mors skörd, nåja, Hallon brukar spara tills vi kommer hem..


Inte så idag.. Mitt på gatan satte jag ner svansen och där stod matte och såg snopen ut.. Hon fick se till att sparka in fångsten i närmsta häck.. Det gick bra det med..


--Var det nån, som muttrade nåt om "skitprat"..
















Av Kerstin Frithiof - 17 augusti 2014 07:51

    

--Matte, kom nu och sekretera åt oss.. Lägg ifrån dej den där boken och skynda dej hit.. Vovvarna är otåliga som vanligt.. När  v i  bestämmer oss för nåt ska det ske på studs..


--Nu ska du börja med att berätta att det är söndag och att sommaren verkar vara slut.. Sen kan du tala om att hundarna inget högre önskar än att komma till skogen idag..


--Sån tur att vi hade gatufesten i fredags medan det fortfarande var full sommar, säjer matte och ser tacksam ut.. Det finns inget tråkigare än att ha en utomhusfest inomhus..


--Har du varit med om  d e t  nån gång matte.. Vad vi kan erinra oss har vi ytterst sällan haft fest över huvud taget.. Och aldrig utomhus.. Och aldrig med mer än tre gäster..


--Nä, men jag kan  f ö r e s t ä l l a  mej..


Det finns inte mycket som matte inte kan föreställa sej.. Tillsammans med att missa avfarter och stå på öronen är nog att föreställa sej nåt av det hon är bäst på..


--Jag kan tillexempel föreställa mej att vovvarna bör trimmas och kloklippas nästa vecka, säjer hon och drar en eftertänksam hand genom pälsarna på oss..


--Skulle det inte vara bättre om du föreställde dej en skogspromenad i eftermiddag.. Du kan ju ta med dej svampkorgen och samla på dej lite kantareller..


--Häda inte.. Kantareller finns inte i verkligheten.. Dom får man bara  f ö r e s t ä l l a  sej..














Av Kerstin Frithiof - 16 augusti 2014 09:30

    

--Dom börjar bli stora och feta nu, sniglarna, sa matte när hon satte foten på ett praktexemplar i morse.. Det gäller att ta kål på så många det bara går innan dom lägger sina ägg..


Hundarna tycker  hela snigleriet är osmakligt och önskar att matte inte var så mordiskt inställd..


Mattes alldeles egna förskräckliga mardrömsfantasi handlar om att sniglarna  m u t e r a r  och blir stora som lagårdsstövlar.. Om man då inte har  a v l i v a t   tillräckligt många så kommer mänskor att  v a d a  upp till knäna i sniglar, så  f e r t i l a  som dom är.. Hundarna kommer att  d r u n k n a  i sniglar.. Matte ryser bara hon tänker på det..


--M-men det är ju bara som du  f a n t i s e r a r.. Hundarna har själva ingen fantasi  och kan följaktligen inte förstå mattes upprördhet..


Igår kväll hade vi gatufest i vår trädgård.. Hundarna fick visserligen inte vara med, men komma och  hälsa fick vi..


För första gången eldade matte i sin braskorg, och det blev väldigt fint.. Det tyckte alla som var hos oss..


Matte hade gjort en liten tipsrunda om svampar, och det verkade som om den uppskattades.. Gästerna delades in i "killar mot tjejer"  precis som på skolgårdarna.. Där är det alltid killarna som propsar på att det ska vara så.. Eftersom  d o m  är säkra på att vinna.. Och oftast  g ö r  dom det också..


Igår vann "tjejerna"..


Dessutom vann dom ett slags kubbliknande sifferspel.. I första omgången satte  m a t t e  till sin oförställda häpnad in den vinnande stöten.. I den andra gjorde grannfrun E. om bravaden..


Tre noll till damerna alltså.. Gubbarna kvirrade en aning..   Fast  d e t  hörde nog mest till spelet..


Matte var vöjd och glad och tyckte nog att det varit en lyckad tillställning..Fast hon blev väldigt sömnig framåt midnatt..


Nu på morronen har vår morronfågel till mänska städat upp efter festen.. Grannarna kommer väl och hämtar sina tillhörigheter vad det lider..











Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards