brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2014

Av Kerstin Frithiof - 15 augusti 2014 07:48

    

--Artificiell intelligens, sa matte fundersamt.. Kan det verkligen finnas..


Saken är den, att vi satt och tittade på en snutt på TV, där det sades att en av denna världens förnämsta schackspelare har spelat ett (eller möjligen flera) partier mot en dator.. Och  f ö r l o r a t..


Således hade man totat ihop en dator som förmår inte bara  t ä n k a  som en mänska utan dessutom tänka  b ä t t r e .. Tänka  f r a m å t  tillåmed.. Vilket inte alla mänskor förmår..


Matte erinrar sej att det i hennes gröna ungdom förekom en del skräcknoveller där datorerna tog över världen.. Riktigt hemska berättelser var det, men dom hade det goda med sej, att det alltid var mänskorna, som drog det längsta strået..


--Dom där fantasierna håller kanske på att bli verklighet nu, funderar matte..


--Kommer det att bli farligt och skrämmande för oss  l e v a n d e  då.. Hundarnas svansar börjar sänkas.. En värld , där maskiner bestämmer låter inte som nån lockande framtidsutsikt precis..

Och hur ska det gå med  h u n d m a t e n.. Datorerna kan väl knappast begripa att  h u n d a r  måste äta..


--Äsch, gaska upp er vovvarna.. Börjar maskinerna jäklas med er så är det bara att dra ur sladden..


Ikväll ska det bli gatufest, och den ska äga rum i  v å r  trädgård.. Detta eftersom grannarna har bestämt att mattes 

e l d k o r g,  den där hon köpte för fyra år sen och satte ihop under stor vånda och mycket svettande, äntligen ska invigas..


--Matte gäder sej.. Att sitta ensam och brassa på är det ingen mening med, men nu kommer hela kvarteret och då blir det roligt att elda..

Matte har dessutom satt ihop en tipspromenad, och grannfrun K. och matte har plockat ihop en del sånger..


Grannarna får ta grillmat och dryck och stolar och eventuellt bord med sej.. Matte har inte så gott om den varan..


Senap och ketchup kan våra mänska dock bidra med..


Jag  u n d r a r  om hundarna får vara med.. Troligen inte.. Suck..













Av Kerstin Frithiof - 14 augusti 2014 07:41

    

--Tänk, sa matte, tänk att det gick så fort och lätt..

Matte förundrar sej över hur snabbt och enkelt det var för åkerifirman att tömma källaren.. Det gick på en halvtimme ungefär..


Lika snabbt gick det att klippa ner diabolobuskarna.. Matte förundrar sej storligen.. H o n  hade trott att källartömning  och buskansning  skulle ta hela dan.. Om det ens skulle gå..


Hundarna misstänker att matte på nåt egendomligt sätt är kvar på 1800-talet när man gjorde allt för hand.. Och slet sej till ryggskott och allmän invaliditet.. Hon har hela tiden trott att det var meningen att  h o n  själv skulle kånka upp stora byggplattor och dörrar och tunnor ur källaren.. Eftersom  d e t  har varit fysiskt omöjligt har skräpet blivit kvar.. År efter år..


-- Ä r  du dum på riktigt, matte, eller är du bara  o t i d s e n l i g.. Hundarna tittar storögt på sin mänska.. Som inte ser ut att veta  v a d  hon ska svara..


S y s s e l s ä t t n i n g e n  under hösten är iallafall säkrad.. Är det torrt och fint ute ska matte jobba i trädgårn.. Regnar det blir det källaren.. Visserligen är den i det närmaste  t o m,  men städjobbet återstår..


--Synd att inte vovvarna kan sättas i arbete, säjer matte eftertänksamt.. Allt skulle gå så mycket  f o r t a r e  om vi vore tre om jobbet..


--Och tänk vilken fin  m o t i o n  det vore för dom..


Fnys..









Av Kerstin Frithiof - 13 augusti 2014 08:07

    

Idag ska det komma folk till huset.. Lilianes städ och trädgårdsfirma ska komma om klippa ner dom lilabruna diabolobuskarna mot gatan.. Dom har blivit jättehöga och ska tas ner så långt det går.. Dessutom kommer en åkare hit och forslar bort mattes källarskräp..


--Tänk, allt detta bara för att det blev översvämning i källaren.. Matte förundrar sej och börjar smått fundera på orsaker och verkningar.. Dessutom: Hade inte U. pushat på matte är det inte säkert att hon satt igång med det här jobbet alls.. Iallafall inte i den  h ä r  omfattningen..


--Allting passar ihop som hand i handske, säjer matte och förvånas..


Sen blir hon allvarlig och börjar fundera i  h e l t  andra banor.. 


--Det här är kanske början till nåt helt annat för oss, alla tre, säjer hon allvarligt.. Först tar vi källaren.. Sen kanske vi finner att resten av huset  o c k s å  behöver tömmas.. Och  s e n  kanske vi sitter i en liten lägenhet på tredje våningen i ett lyhört hus med högljudda grannar.. D e t  vore det absolut värsta som kunde hända oss..


--Nä förresten.. Det absolut värsta vore att vi dog.. Alla tre..

--Visst okej.. Det  s k a  vi ju göra en gång.. Det  v e t  jag.. Men det vore trevligt om det dröjde lite till med den saken..


Sedan matte miste sin syster pratar hon mycket om livets slut.. Och tänker förmodligen ännu mera på saken..

Inte så att hon går omkring och kurar och är rädd.. Jo,  l i t e  rädd är hon kanske, men mest tänker hon på vad hon kan  l ä r a  sej av den här tiden hon har kvar..


Till den ändan  l ä s e r  hon resonerande böcker och diskuterar innehållet med hundarna.. Och så  t ä n k e r  hon en hel del.. Vad det verkar..


Blir hon   k l o k a r e   av sitt läsande och diskuterande, kan man fråga sej..


Ärligt talat har vi inte märkt nåt klokhetsförbättring.. Inte ännu iallafall.. Skönt är  d e t  förresten.. En klok och förståndig matte är det svårt att tänka sej.. En som håller reda på upp och ner i tillvaron och som är väl förankrad i den.. Nä, en  s å n  person skulle inte hundarna känna igen..











Av Kerstin Frithiof - 12 augusti 2014 07:54

    

--Om du vore en  a v l ö n a d  sekreterare, matte, så hade du inte fått betalt för i går..


--? ? ?..


--Jo, du skrev  m a t t l i g  skur i stället för  n a t t l i g  skur.. Och det i  r u b r i k e n..  Det är kanske inte  b a r a  matematiken som är usel.. Hundarna kan inte låta bli att retas lite med matte.. Vi retas aldrig elakt.. Det sista vi vill i världen är att göra matte  l e s s e n.. Men ändå kan vi inte låta bli att vara lite, lite försmädliga..


Mänskor har uttryck att ta till när dom vill vara lite snällelaka..  Tillexempel  "Det är mänskligt att fela,"  "En gång är ingen gång"..  Tja just nu kommer inte vovvarna på flera försmädligt trösteord.. Fast fortsättningen på "en gång "  är allt annat än trösterik: "två gånger är två gånger för mycket"..


Just nu är matte lite stolt över sej själv.. Hin har tagit bort över halva ena långväggen i "gillestugan".. Men väldigt mycket återstår.. Sisyfos skulle känna sej hemma i vår källare..


Apropå källare:

I går kom åkaren och undersökte hur han bäst skulle ordna logistiken när han ska forsla bort nästan alltihop.. Och så gav han ett pris, som matte kände sej nöjd med.. Inte för att hon haft mage eller kunskaper att pruta..


--Vad ska du använda "gillestugan" till när den blir klar.. Hittills har du inte använt den  a l l s.. Hundarna vill som alltid  v e t a..


--Jo då.. När min mänska levde satt vi alltid där och tittade på TV.. Det var riktigt trevligt att sitta där ner.. Snyggt tapetserat och mysigt möblerat..


--Och vad jag ska använda kalasplatsen till när den blir färdig, undrar ni små möss.. Jo, jag tänkte ha ett stryk- och syrum där.. Skaffa ett stort bord på loppis, så stort att jag ska kunna använda det att klippa på..


--Kan  d u  sy, matte.. Hundarna spärrar upp ögonen i största förvåning..


--Jojomän, det är ett tag sen, men kunskaperna finns kvar.. Behöver väl friskas upp en aning.. Men  f i n n s  det gör dom..
























Av Kerstin Frithiof - 11 augusti 2014 08:13

    

I natt kom det en förskräcklig regnskur..


Matte flög ur sängen och försvann som ett skott ner till källaren.. Vad hon än väntat sej att se där så uteblev det..


--Matte, det behövs mer än  e n  skur, hur kraftig den än  ä r,  för att ge 800 millimeter.. Hundarna sätter ihop huvena och fnissar..


Matte blänger och muttrar nåt om att  v e m  s o m  h e l s t  kan räkna lite fel..


-- Jo då, men inte  v e m  s o m  h e l s t  kan räkna  så  e n o r m t  fel som en viss person här i huset..


Så fick hundarna sista ordet för en gångs skull..


Vädret är igenmulet och kvävande hett.. Jag undrar om matte ska orka hålla på i källaren som hon gjorde i går.. Mycket blev gjort och hon verkade nöjd med sin insats..


Vi, små hundar, har gjort våra försök att ta oss ner dit, men vi blir bara bortmotade.. Lilla mor har helt sonika lagt sej på trappavsatsen varifrån hon har full koll på mattes förehavanden.. Hon är allt bra klok min lilla morsa..


Det är måndag och matte har varit och lämnat bilen och fått en lånebil med sej hem.. En knallgul Skoda..


--Det enda som är trevligt med  d e n  är  f ä r g e n, säjer matte, som för  s i n  del gärna skulle köra en knallgul bil..


Vår mänska skiljer sej från oss, småttingar, genom att hon, dels kan  s e  och dels  u p p s k a t t a r  färger..


Dom här sista tio åren, när svart varit den förhärskande färgen, har matte inte mått bra.. Hon gillar överhuvudtaget inte likformighet, vår mänska, och visst måste man kalla det likformighet när precis  a l l a , gammal som ung klär sej i exakt samma färg.. En färg som dessutom dom flesta missklär.. (Det där sista var mattes kommentar)..


Ha en trevlig måndag, en trevlig vecka och ett trevligt liv..












Av Kerstin Frithiof - 10 augusti 2014 06:51

    

--Godaste söndag till alla vi känner.. Vädret är fuktigt och temperaturen har sjunkit till under 20..


Igår var det bakugnshett och mycket fuktigt i luften.. Matte och U. åkte ner till jazzfestivalen i Hällevik och råkade ut för ett jätteregnväder.. Följaktligen blev dom inte kvar så länge.. Ett par timmar bara..


Källaren var torr iallafall och idag fortsätter matte sitt jobb med gillestugan..


--Om det svalare vädret fortsätter kan vi väl ta skogen en dag.. Kanske redan idag.. Hundarna är ivriga och skrattar med hela ansiktena..


Jag tittar på lilla mor, och hon tittar på mej.. Plötsligt slås vi av samma tanke: "Vi har allt bra stora  m u n n a r  vi små hundar"..


--Har jag väl alltid sagt.. Först kommer ett stort gap och bakom det en liten hund.. Matte rufsar om oss i pälsarna..


--Så snart jag fått påfyllning i kassan tar jag er med till Ebbarp.. Ni behöver  t r i m m a s, säjer hon.. Och klorna behöver klippas..


Jaha, säj den glädje som varar beständigt.. Trimning och manikyr är inga höjdare i hundarnas värld..


--Men  f i n a  blir ni, säjer matte, och  d e t  kan väl vara värt ett litet besvär, säjer hon och plockar fram  burken med hundmat..


Vi slickar oss om våra breda hundmunnar.. Livet är allt bra härligt.. Trots frisering och manikyr..














Av Kerstin Frithiof - 9 augusti 2014 08:28

    

Visst är den ganska fantastiskt att sommarvädret bara fortsätter och fortsätter.. Till oktober, var det nån profet som spådde i massmedia..

Är detta sant kommer hundarna att bli alldeles förslöade.. Vi  o r k a r  helt enkelt inte gå ut i denna hettan.. En liten koppelrunda inne i byn på nån halvtimme framåt kvällen är vad motion vi får..


Matte för sin del håller igång i källaren.. Dessutom börjar uppfarterna grönska igen.. Det blir  f j ä r d e  rensningen för i sommar.. Vanliga somrar brukar det räcka med två..


--Det är konstigt, menar matte, att det växer gräs på gångarna men inte på plätten, där det  s k u l l e  växa..


I morse var det inte många sniglar på vägen.. Fem--sex stycken bara.. Och  d e r a s  tillvaro förkortades brutalt..


Ett mysterium har uppstått.. Någon, ingen  vet vem, eller vad, har behagat välja hörnet mellan vår och grannens tomter till sin privata toalett.. Matte har plockat bort  e n  ruka och grannfrun  f y r a..

Dessutom körde granfruns dotter på en med gräsklipparen.. "Tala om gösselspridning", fnissade matte..


I sitt stilla sinne har hon börjat kalla den mystiska besökaren för Smygskitaren.. H o n  har närmast roligt åt det hela.. Grannfrun, däremot, grämer sej och är arg..


--Vi får väl sitta uppe en natt och vänta ut Smygskitaren, säjer matte och flinar.. I sitt stilla sinne tror hon att det kan vara en grävling..


En hund kan det inte vara för vi får inte springa omkring hur som helst, och  katter gräver ner sin lort..


--Att det ska vara en  m ä n s k a  är förhoppningsvis uteslutet, menar matte och ser väldigt bestämd ut.. Inte ens busungar gör nåt sådant..


Mysteriet får nog aldrig sin lösning..















Av Kerstin Frithiof - 8 augusti 2014 06:25

    

--Är detta  s e n s o m m a r.. Hundarna har snappat upp ett nytt ord.. Och var det  t i d i g s o m m a r  och  m i t t s o m m a r  dessförinnan..


--Nja,  f ö r s o m m a r  heter det.. Inte tidigsommar.. Och ja, midsommar, eller mittsommar eller, som  v i  säjer missommar, var det för nåra veckor sen.. Nu är det, alldeles som vovvarna frågar, sensommar..


--Vad ska du göra idag, matte.. Ska du fila i källaren i dag också.. Hundarna börjar bli  o t å l i g a..  Ska matte bosätta sej i källaren, eller..


--Jo då, jag ska fortsätta i källaren.. Dessutom ska jag kleta "husfix" i en lång sicksackformad spricka i betongen utomhus.. Hur  d e n  kom till har jag ingen aning om.. Jag tycker väl att jag skulle hört ett knak eller bräck när  d e n  uppstod..


--Du var väl inte hemma då, matte.. Så mycket som du varit borta den senaste tiden kunde mycket väl hela huset rasat ihop utan att du märkt det..


--Det här är inte logiskt tänkt, vovvarna.. Hade huset rasat ihop har jag alldeles säkert märkt det.. Om inte annat så när jag kommit hem, och hittat två små lessna hundar på trappan till vårt hoprasade hus..


Jaha, så har då matte hittat ytterligare en defekt på huset.. Egentligen har det alltid varit lite bristfälligt..


Avloppen började krångla redan efter ett par år.. Väggarna har sprickor i hörnen.. Dom sprickorna har matte tätat med spackel så gott hon har kunnat när hon har satt upp tapeter..


Fönstren är otäta och det har regnat in, både i källare och på vind..


Värsta översvämningen hade vi för ett par  veckor sen, och det var den som gjorde att matte satte igång i källaren.. Eller rättare sagt: Det var U. som gav matte en spark i hennes andliga bakdel så hon satte igång..


--M-men  f ö r s ä k r i n g s b o l a g e t, kan inte d e t  hjälpa dej, matte.. Hunderna har en svag aning om att finns nåt sånt som försäkringar..


--Har pratat med dom och dom tar inte i såna som mej och mitt ruckliga hus med  t å n g.. Här gäller det att göra allt jag kan själv.. Jag kanske ska  s l u t a  betala husförsäkringen förresten.. Det räcker med att vovvarna och bilen är försäkrade..


--Du  ä r  bestämt inte riktigt klok, matte..














Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards