brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2014

Av Kerstin Frithiof - 7 augusti 2014 08:56

    

--Sisyfos var bara förnamnet, suckade matte när hon betraktade "gillesrummet" i sitt nuvarande skick..


Det blir förmodligen lättare att jobba när hon får bort alla gamla möbler och annat skräp som fyller golvet..

Väggarna är bitvis i tämligen bedrövligt skick..

--Där går det åtminstone att få bort gamla tapetlager, säjer matte, och betraktar  f o r t f a r a n d e  glaset som halvfullt.. Det är betydligt värre där väggarna är i  g o t t   skick..


--Hur länge dröjer det innan du är klar, frågar hundarna, som är  m y c k e t  intresserade av mattes framfart i de undre regionerna..


--Har tänkt skrapa rent en  k v a r t s  kvadratmeter om dan, säjer matte.. Bör väl vara klar med alltihop lagom till min födelsedag, säjer hon tankfullt..


Hundarna vet mycket väl att  d e n  kalkylen knappast håller, men i håller klona för att matte iallafall ska få jobbet

f ä r d i g t  nån gång detta  å r e t.. Eller åtminstone  n ä s t a..


Vi, små hundar, gör inte mycket på dagarna.. Vi äter och sover och gör en och annan nödvändighetsrunda ut i trädgården.. Eller i bästa fall runt kvarteret.. Värmen håller nämligen i sej.. Och ser ut att fortsätta..


På sina håll är det riktigt hemskt.. I mellersta Sverige rasar en jätteskogsbrand och i Avkroken var det översvämning för ett par dar sen..


Översvämning hade vi själva för en tre veckor sen, och det är på grund av  d e n  som matte har satt igång sitt husjobb..


--Vet inte om jag ska vara  t a c k s a m  eller  nåt annat, säjer matte fundersamt..


--Var du tacksam.. När du är klar med jobbet kommer husets rucklighetsnivå att ha sjunkit betydligt.. Hundarna tar på sej uppdraget att peppa matte och egga henne till, om inte stordåd, så iallafall till  a r b e t e..















Av Kerstin Frithiof - 6 augusti 2014 08:36

    

Jojo-män.. Matte satte full fart i källaren i går.. Första steget var att packa ett antal säckar med gamla böcker, som har stått i det som var avsett att vara gillesstuga.. Dom var dammiga.. Det var för övrigt hela rummet.. Fruktansvärt dammigt..

Så klart eftersom matte inte har använt det på 20 år.. Det var nämligen då hon flyttade upp TV-n till vardagsrummet..

--Och där man inte vistas behöver man inte bekymra sej om att städa, menar matte, som är  b å d e  lat och rationell..


Rummet ska totalutrymmas och sen ska matte ta bort tapeter och måla om hela rasket.. Det  b l i r  nog ett sisyfosarbete trots allt..


Storkällaren ska också utrymmas, men eftersom matte är raka motsatsen till samlare är där inte så mycket att göra sej av med.. Inte värre än att en åkare kan ta det på en mindre lastbil, skulle matte tro..


Igår regnade det lite, vilket var välkommet.. I dags skiner solen igen och det börjar bli hett.. Inga skogspromenader i utsikt alltså.. Vi skulle inte ens  o r k a..


I Hällevik, ett par mil härifrån, börjar den årliga gladjazzfestivalen denna veckan.. En festival med betydligt lättsammare musik än den som serveras här i Norje på Sweden Rock.. Och med en publik som ser både ren och snygg ut..


--Ska  d u  gå på festivalen, matte.. Hundarna är inte särskilt trakterade av att matte försvinner flera timmar gång efter gång..


--Njaä.. Jag stannar nog hemma hos vovvarna.. I alla fall mesta tiden..


Jaha...





















Av Kerstin Frithiof - 5 augusti 2014 08:31

    

--Ja-happ, sa matte och gnuggade händerna.. Nu har jag tänkt klart..


--Zzzz


--Jo, sa matte och höjde rösten, NU HAR JAG TÄNKT KLART..


--Jaha, du sa det.. Hundarna lyfter var sitt ointresserat ögonbryn.. Att matte har tänkt klart är nåt som annonseras dagligen.. Nästan.. Att tänkandet sen följs upp med  h a n d l i n g  är inte fullt lika dagligen..


Vad matte försökte tala om var att hon har börjat få ordning på planerna att röja ur källaren.. Hon har i stort sett klart för sej hur och i vilken ordning röjandet ska ske..


Förra gången hon började på ett liknande projekt förstörde hon sin högra fot och den blir aldrig som den var förr.. Den här gången har hon bestämt sej för att kånka  l a g o m  så att inte vänstra foten ryker också..

Kånkandet överlåter hon åt ett åkeri..


--Det enda som kommer att ryka denna sommar är  s k a t t e å t e r b ä r i n g e n, menar matte och ser aningen uppgiven ut..


 Vår mänska hade så smått börjat planera för en resa till nån europeisk storstad i höst, men den resan kommer med all sannolikhet inte att bli av..


--Källaren står först i tur.. Sen diabolobuskarna, som spretar iväg mot tremetershöjden, och sen den obefintliga gräsmattan på framsidan.. Som förhoppningsvis ska kunna återställas..

--Nya däck behövs också och en backspegel, eftersom den  vänstra sprack för en tid sen..  Bara sprack mitt under färd på E-22-an.. "Knack", sa det, och bitarna flög..


Matte skaffade nytt glas och lagade kåpan med silvertejp.. Men inte ens silvertejp håller i längden, så nu måste en ny backspegel anskaffas..


--Förresten, säjer matte och suckar lite, förresten kommer vi att behöva en ny dator snart nog.. Den vi har börjar bli gammal och trött..


--Gaska upp dej, matte..

--Du  h a r  fortfarande skattepengarna..

--Du  h a r  en fungerande dator, även om den är gammal..

--Du  h a r  en hyfsat bra bil.. Även om  d e n  också är lite gammal..

--Du  h a r  ett trevligt litet hus..För mysigt är det, även om  d e t  också är gammalt..

--Du  h a r  oss.. Även om vi också är lite gamla..

--Och, inte minst, du  har  e n   fot kvar.. Även om  d e n  också håller på att bli lite gammal..


--Vovvarna, vovvarna..




















Av Kerstin Frithiof - 4 augusti 2014 08:49

    

--Nu ni, mördarsniglar, sa matte i morse, när hon satte på sej  v a n d r a r k ä n g o r n a.. Nu ni, ska ni få vara med om en  m a s s a k e r  av sällan skådat slag.. Matte såg farlig och  o n d s i n t  ut..


Vädret idag är  p r e c i s  sånt som sniglar gillar.. Varmt och dimmigt.. Så nu skulle här  trampas ihjäl..


Döm om vår förvåning när vi inte såg en   e n d a  snigel på hela rundan.. Matte kunde snöra av sej kängorna  i n o m h u s.. Efter snigelmassmord brukar hon inte ta in dom.. Förståligt nog..


--Jag kan undra vart dom tagit ägen, sa matte fundersamt.. Inte kan jag väl ha tagit kål på dom allihop redan, sa hon och såg alldeles förbryllad ut..


--Dom hade kanske hört  t a l a s  om dej, matte.. Och hunnit undan innan du kom klampandes.. Hundarna fnissar med tassen för munnen..


I natt var det så varmt att matte drog täcket ur påslakanet och använde  d e t  som täcke.. Ändå hade hon svårt för att sova..


--Till en del berodde det faktiskt på att  d u  hade bestämt dej för att sova  o v a n p å  mina ben..


Matte blänger under lugg..


Lilla Hallon visslar oberört och slår en liten stepp.. Lilla mor snarkar till och sprätter lite med benen där hon har parkerat sej i en av dom slitna gamla skinnstolarna.. Dom som det är  t i l l å t e t  att ligga i..


Allt är som vanligt i vårt ruckliga hus en tidig måndagmorron..
















Av Kerstin Frithiof - 3 augusti 2014 08:15

    

Matte har slutat att ta mänskor i hand i värmen.. Hon är för våt och halkig om händerna, säjer hon.. Stackars mänskor, som tar i en sån varm, blöt och halkig näve.. Det måste kännas som att ta i en illa urvriden trasa, menar hon.. Och ler vänligt och håller händerna på ryggen..

Om mänskorna är tacksamma eller om det tycker matte sjåpar sej kan lämnas därhän.. H o n  anser sej göra dom en tjänst.. Och sej själv också..


Matte ska med E. till kyrkan om en stund..


--Har jag nån tjuga till kollekten, frågade hon sej och började rota i portmonnän.. Nähä, bara mynt..


--Kan väl inte komma med en hundralapp och be kollektskramlarna växla, eller med tjugo enkronor, menade hon, och plockade ner "sparbössan" hon har i köket..


Under över alla under.. Hon hittade två guldpengar, och  d o m  kan man utan vidare lägga i kollekten.. Dessutom går dom utmärkt att stoppa i fickan.. Hon är inte mycket för handväskor vår mänska..


Apropå pengar:

Matte påstår, att det går åt mycket av den varan numera, trots att hon sällan köper nåt oväsentligt.. Bensinen är dyr, hundmaten kostar skjortan och vovvarna har behövt både vaccinering och behandling med åtföljande medicinering.. Flera gånger under våren..


Dessutom kommer det att kosta att röja ur källaren-- Själva sorteringen gör hon själv, men hon måste ha proffshjälp med bortforslingen..


Och så får hon försöka göra källarfönstren rena från:  1:gammal smuts, 2: gammal spindelväv, 3: gammal lackfärg, som hon smetade på en gång i forntiden..


U., som är en praktisk och drivande person, påpekade häromdan att matte borde   t a   u t   fönstren och göra vid dom i trädgårn..


--Jaha.. Lätt som en plätt när dom är fastbeckade, säjer matte surt, och funderar på att försöka fixa dom "in loco"

som Gajus Julius förmodligen skulle ha sagt..


--Nä, förresten.. H a n  skulle ha beordrat nån av sina  l e g i o n ä r e r  att både ta ut och slipa och måla dom..


Go´söndag i värmen..















Av Kerstin Frithiof - 2 augusti 2014 07:46

    

Alldeles självbelåten såg matte ut när hon kopplade bort samtalet.. Och så skrockade hon för sej själv och mallade upp sej..


--Varför ser du så nöjd ut, matte.. Hundarna vill känna sej delaktiga.. I  a l l t..


--Jo, sa matte.. Det är så här sa hon:


En bit hitom Sölvesborg, där man bygger om E:22-an är det en väldigt tvär dubbelkrök på vägen.. Skymd är den också och det är förmodligen därför som det är 50 en bra bit innan man kommer till den här kurvan..

Jag kör där nästan varenda dag så jag kan svängen utan och innan, och det är  d e t  som gör mej så belåten..


Eftersom det inte är så länge sen jag fick böta för fortkörning, är jag noga med fartgränserna, och håller mej inom 50-gränsen hela långa sträckan före den skymda kröken..


Då händer det alltsomoftast att jag samlar på mej en liten kö av otåliga bilister, som nästan nafsar mej i hasorna..

Otåligare och otåligare blir dom och närmare och närmare tränger dom sej..


Och så.. pang.. d ä r  kommer svängen och  d ä r  kör jag från dom.. Så det bara visslar..


Matte skiner av belåtenhet.. Se,  d e t  var ett skämt i hennes smak..


Hundarna tittar villrådigt på varandra.. Nåt sånt trodde vi inte om matte.. Alldeles uppenbart inte bilisterna heller....


--Det trodde inte ens jag själv, säjer matte och strålar med hela ansiktet..


Värmen har kommit tillbaka efter ett par dar med uthärdligare väder.. Om nån timme ska matte klippa gräset..

Tidigare än så smattrar hon inte igång maskinen eftersom det är lördag och grannarna är lediga..


--Jag minns hur skönt det var att få ligga och sova länge på lördagmorgnarna, säjer vår mänska..

Nu, när hon  f å r  ligga och sova varenda morron,  g ö r  hon det inte..



















Av Kerstin Frithiof - 1 augusti 2014 07:02

    

Ny månad.. igen.. Det går undan måste jag säja.. Augusti börjar idag och kallas så efter Augustus, Roms allra förste kejsare..

Egentligen hette han inte Augustus utan nåt helt annat, men fick Augustus som hedersnamn.. Tillsammans med flera andra..


--Var han en  b r a  kejsare, matte.. Bäst att fråga.. Man kan aldrig  v e t a  med folk som levde för så länge sen..


--Tja.. Matte ser ut att fundera.. Ja, jo.. Romarriket stod väl på toppen av fred och välmåga under hans tid.. Bortsett från ett och annat krig i väldets utkanter..

En hel här, under fältherren Varus, slaktades i Germanien.. I slaget i Teutobergerskogen.. Men bortsett från  d e t  så..


--Han påstods ha sagt, att han startade sin långa maktperiod i en stad av tegel, och lämnade efter sej en stad av marmor..


--Således  s k r ö t  han en hel del, eller hur, matte.. Hundarna förstår sej inte på mänskors sätt att förgylla både sej själva och sina handlingar..


--Jo då, men det hörde till..


--Augustus satt för övrigt väldigt länge vid makten, ett 40-tal år om jag minns rätt.. Och inte blev han störtad eller mördad heller.. Det kan kanske bero på att han faktiskt  v a r  en god härskare, men lika gärna på att ingen  t o r d e s  sticka upp mot honom..


-- Matte, vad ska vi göra idag.. Hundarnas förmåga att koncentrera sej  är kort, och nu verkar det som om Augustus är färdigbehandlad..


-- Ni, små korvar, ska stanna inne i svalkan, och jag, för min del, ska ta sista guidepasset i kyrkan..


--Tycker du  o m  att visa kyrkan, matte.. Hundarna tycker det är en konstig sysselsättning matte har nåra dar varje sommar.. Vi begriper oss  m y c k e t  bättre på det där  a n d r a  jobbet.. Smörgåsbredningen i Tinghuset under rocken..


--Ja, det gör jag.. Men jag gillar att bre smörgåsar också..




















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards