brimikshallon

Alla inlägg under september 2014

Av Kerstin Frithiof - 14 september 2014 06:16

    

--Tänk, matte.. S å n  tur du har haft dom senaste dagarna.. Först bilen, sen källaren, sen en massa god svamp och sist men inte minst: Du har jordplätten bredvid kvittenbusken alldeles  p r o p p a d  med små fina lavendelplantor..


Det var så här:

En väninna till mattes syster hade läst i lilla Hallons blogg, att matte tycker om lavendel, men att hon köpte ett slags hängplockepinn i stället för dom lavendlar hon planerat på trädgårdsdan för ett par veckor sen..


Matte stötte händelsevis ihop med den här damen, I., häromkvällen, och  h o n  erbjöd henne att hämta självsådda lavendelplantor hos henne..


För att göra en lång historia kort:

Matte har planterat ett  t r e t t i o t a l  små lavendlar och överlever bara nåra stycken så har hon nog för att fylla ut helt och hållet mellan summerwindrosorna, som för övrigt fortfarande blommar..


Dessutom kommer hon att ha tillräckligt för att få en liten häck på sydsidan, där annars det mesta avlider av torka och hetta.. Enligt I. så tål lavendel den sortens miljö alldeles utmärkt.. Och matte fröjdar sej..


--Medge att du haft  f l y t  dom sista dagarna.. Hundarna viftar och hässjar och gläder sej med sin mänska..


Morgnarna börjar bli mörka.. Liksom kvällarna.. Men fortfarande är det varmt och skönt ute..


I går var vi lösa på Stiby medan matte och Agneta letade efter stolta fjällskivlingar.. Dom hittade faktiskt nåra stycken också, men ett par av dom var sorgligt angripna av insekter.. Och fick slängas..


Det är söndag.. Igen.. Dessutom är det risk för mera regn.. Inga hektolitrar ska emellertid forsa in i vår källare längre.. Bara lite fukt och kanske en och annan  d e c i l i t e r..


Hundarna undrar över hur man kan bygga hus utan att dränera.. Visserligen är huset byggt under det glada 60-talet, men redan  d å  måste man varit klar över att ett hus inte mår bra av att vatten rinner in..


Fast.. Ingen kunde väl förutse, att grunden skulle spricka..


Vi kommer till den slutsatsen, att "byggmästaren"  inte begrep bättre.. För att han skulle ha varit en medveten fuskare tror vi inte..


Matte och hennes mänska begrep absolut ingenting.. Dom var bara  j ä t t e g l a d a  över att ha fått ett hus till överkomligt pris..


Nåja, nu är det värsta åtgärdat och vem vet, vi kanske kan bo här utan att drunkna eller blåsa bort i ytterligare 40 år..


Go´söndag..
















Av Kerstin Frithiof - 13 september 2014 06:52

    

--Alldeles  f´runderbart, sa matte och sken som en storögd sol, alldeles, alldeles  f´runderbart..


Hundarna vill naturligtvis veta varför matte är så glad så hon låter som nåt ur en gammal musikal..


Saken är den, att källarlagningen och tröskelgjutningen inte alls blev dyrt.. Ta det tillsammans med det lilla det kostade att laga bilen, så hamnar vi nästan på  p l u s.. Åtminstone enligt matte.. H e n n e s  glas håller på att rinna över..


Visserligen varnade muraren henne, och sa, att det  k o m m e r  att fukta in i källaren fortsättningsvis också.. Beroende på att huset saknar  d r ä n e r i n g.. Men den nya betongtröskeln, tillsammans med att grannen B. högtrycksspolat avrinningskanalen, gör att det  a l d r i g  kommer att rinna in tiotals liter igen.. Och  d e n  tanken  får matte att känna sej trygg och nöjd..


Veckorna går snabbt.. Det är redan  l ö r d a g  igen.. Visserligen fick matte för sej att det var lördag redan igår, och ringde Agneta för att föreslå hundpromenad.. Till sin häpnad fann hon att Agneta var på arbetet.. Hur kunde detta ske.. Jobba på en lördag..

Tja, missförståndet rättades till och båda damerna fick ett gott skratt.. Mattes uppblandat med aningen skamsenhet och aningen förfäran.. "Håller jag på att..."


Lilla mor har börjat klia sej igen.. Matte ringde till veterinärerna och fick prata med veterinär Vibeke.. Hon tyckte gott att matte kunde sätta in prednisolon igen.. Åtminstone till att börja med..


--Nåt som är bra med veterinärer, sa matte, är att dom inser att djurägare är folk med förnuft, som dom kan resonera med..


Hundarna hajar liksom till en minisekund när dom hör matte påstå sej tillhöra en förnuftig befolkningsgrupp, men sen inser vi att det är just det hon faktiskt gör..


Allt gott i den bästa av världar..














Av Kerstin Frithiof - 12 september 2014 08:37

    

Igår kom hantverkaren och gjorde vid mattes källare.. Fint blev det.. "Hoppas bara det  h å l l e r  också", sa matte, som börjar bli normalt luttrad..

Vi vet inte vad det kommer att kosta, men det var inte  s å  många timmar han var här..


Bilen blev klar och  d e t  jobbet var inte dyrt.. Åtminstone enligt matte, som inbillar sej att det det ska kosta skjortan bara att gå in på verkstan och säja  "go´da"  till verkmästaren.. 


--Bara 1029 riksdaler, jublade hon, som riktat in sej på en fyratusen sådär..


Agneta, som nog är mera verklighetsanknuten än matte, tyckte att det var ett normalt pris..


I tre timmar var matte och Agneta i skogen och letade svamp.. V i  fick inte vara med.. Liten surhetshämnd fick vi iallafall eftersom vi sov i soffan hela tiden..


Det var inte så mycket svamp damerna hittade.. Nåra Karl Johan och blodriskor bara.. Och   s å  under över alla under.. Ett bestånd av den svamp som inte finns i verkligheten.. Gul och grann stod där ett helt gäng och lyste bland mossa och torra löv..

Matte fick nästan hjärtsnörp när hon såg dom:  k a n t a r e l l e r n a..


I vårt ena tomthörn växer det stora nötbuskar.. Just nu är det ett förfärligt rafsande och farande inne i lövverket.. Det är faktiskt en   e k o r r e  som håller på och skördar.. Matte tycker det är roligt medan  v i  gärna skulle jaga iväg den.. Busan, grannens ytterligt lurviga katt, skulle för sin del mer än gärna sätta tänderna i den..


En gång gjorde hon det, satte tänderna i en ekorre.. Matte, som satt och såg det hela, fick fart på långbenen.. Rusade ut och skrämde Busan så hon släppte kurren.. Den stackaren kom undan med blotta förskräckelsen.. Och  det  gjorde Busan också..

Matte kände sej stolt över sin insats och bestämde sej för att belöna sej med ett par godisbitar..


Dom gör så, mänskorna, belönar sej när dom anser att dom gjort nåt bra..

Det liknar precis det dom gör vid h u n d d r e s s y r..














Av Kerstin Frithiof - 11 september 2014 07:08


--Om man inte är intresserad av idrott, redan  h a r  röstat och dessutom väljer bort världens ondska och elände tillsammans med hysteriska sångtävlingar, våldsamma actionprogram och ilskna kockar.. Vad har man  d å  kvar att titta på.. På TV, alltså, sa matte förbittrat i går kväll, när hon dessutom valde bort ett antal repriser.. Som sändes för 4711:te gången..


Som väl är har matte aldrig haft svårt för att roa sej själv.. Det måste vara svårare för ensamma mänskor, som i stort sett bara  h a r  TV som sällskap.. Och som kanske sitter handikappade i sina hem.. Matte kan iallafall ränna runt.. Än så länge..


Under över alla under.. Hantverkaren  k o m  i går och har har lovat att fixa till vår källare så att det inte ska rinna in vatten i fortsättningen.. Fixandet ska ske i dag eller i morron.. Han skulle ringa, sa han.. Matte hoppas det blir i morron eftersom hon och Agneta har planerat att åka till svampskogen idag..

Lilla mor och jag får givetvis inte följa med.. Eftersom matte inte vill att vi ska dra hem  f ä s t i n g a r..


Får man inte med sej fästingar om man går på stigar i skogen, då.. Jo, det kan visst hända, men inte som om man ligger och rullar sej i lingonris och högt gräs, vilket är fallet om mänskorna håller på att plocka svamp..


Mattes bil står på verkstan och torkar.. Vilken innerlig tur att hon  m ä r k t e  att det var vatten inne i kupén innan det hade gjort nåt skada..


Damerna ska för övrigt äta lunch här hos oss.. Det blir väl stekt fläsk som vanligt.. Och matte som stoltserar med att ha  f a n t a s i.. Nåt matfantasi verkar hon iallafall inte ha.. Kan just undra vad nån av TV:s ilskna kockar skulle säja om hennes val av meny..


Vädret artar sej att bli vad mänskorna kallar vackert, vilket betyder att dom fortfarande kan gå utan strumpor och skor..


Go´morron och allt gott..
















Av Kerstin Frithiof - 10 september 2014 08:20

    

--Du ser  n e r v ö s  ut, matte.. Hur kan det komma sej.. Hundarna är mycket känsliga  för sin mänskas stämningar.. Vi känner henne innan och utan vid det här laget.. Och avläser henne  d i r e k t..


--Jo, vovvarna.. I går fick jag, på en grannes rekommendationer, kontakt med en hantverkare, och han har lovat komma idag vid 10-tiden och undersöka vad som bör göras åt ruckligheterna i källaren..


--D e t  är väl bara  b r a  och inget att vara nervös för.. Hundarna fattar ingenting..


--Min ringa erfarenhet av hantverkare är, att dom inte är särskilt  o r d h å l l i g a.. Och  j a g  får väl räknas som en ytterst obetydlig kund, som man kan hantera ungefär hur som helst.. Strunta i att komma vid uppgjorda tider tillexempel.. Eller komma i tid och spilla omkring nåra minuter, för att sen försvinna och inte visa sej på tre veckor..


--Dom enda hantverkadre  j a g  har litat på är Swärdh, som hade rörledningefirma i Norje förr i tiden, och Rörspolarna i Kristianstad, som alltid kommer när dom har sagt..


Man kan inte säja annat än att matte har  f ö r b e r e t t  sej för det här hantverkarbesöket.. I går kväll sopade hon källaren mycket noggrannt.. Bara så han inte ska tro annat än att hon är en  o r d e n t l i g  person..


--Matte, det verkar som om du  f j ä s k a r  för en person som  d u  eventuellt ska anlita för att göra ett jobb.. Det borde väl i all rimlighets namn vara  t v ä r t o m.. Hundarna är  h e l t  förbryllade..


--Ni har  r ä t t, vovvarna.. Jag fjäskar.. Det måste man när man har med hantverkare att göra.. Man är  h e l t  i händerna på dom.. För 14 dar sen bad jag rörmokaren, inte Swärdh,  h a n  är pensionär, utan en annan komma hit och kolla ett  a v l o p p .. Ännu har jag inte sett till honom..


--Strunt samma, förresten.. Avloppet verkar ha spolat rent sej självt.. Kommer han, vilket jag betvivlar, kan han bara kolla att så är fallet..


--Men idag handlar det inte om  a v l o p p  utan om  h u s g r u n d e n..


--Du.. Vovvarna skiner upp.. Kan du inte  g i f t a  dej med en hantverkare.. Då slipper du alla bekymmer..


Matte verkar inte alls gilla förslaget..


--Skulle jag falla så djupt att jag gifte mej för snöd  n y t t a s  skull, så försökte jag  hitta en  v e t e r i n ä r..

Det vore inte  h e l t  och  h å l l e t  egoistiskt.. Ialla fall inte  l i k a  egoistiskt som att slå klorna i en hantverkare..

Dessutom  skulle jag inte  t r i v a s  med ytterligare en person i huset.. Ensamseglare som jag är..















Av Kerstin Frithiof - 9 september 2014 08:12

    

--Är du dum på riktigt, matte.. Eller är du bara sen i din  u t v e c k l i n g..  M y c k e t  sen, skulle vi nog säja.. Hundarna tittar barskt på matte..


--Vad menar ni, små möss..  D u m  eller sent  u t v e c k l a d.. Nu får ni förklara er.. Matte rynkar ögonbrynen åt hundarna..


Det är så här:


I flera månader, om inte  å r  har matte gnällt över att huset är ruckligt, men det har  a l d r i g  fallit henne in att hon kan  g ö r a  nåt åt förfallet.. D e n  tanken har inte dykt upp i hjärncellen.. Inte förrän nu..


Sprickan i husgrunden, den där vattnet rinner in när det regnar ordentligt, ska tätas.. Och dörrkarmarna och den lösa, ruttna tröskeln till källardörren ska bytas ut..


Så nu håller matte på att försöka få tag i nån, som kan  u t f ö r a  dom här reparationerna..


Alltså måste vi fråga oss om vår mänska är dum på riktigt eller bara sent utvecklad..


Vi tror, att det är mattes eget arbete i "gillesstugan" som har fått henne att förstå, att det  g å r  att få huset i ordning.. Utan att det ska föra oss raka vägen till fattighuset..


Nja, hennes barndomsvän U. som är en handlingskraftig och praktisk person, är den, som matte får tacka för att hon fått upp ögonen.. För U. är ingenting omöjligt.. H o n  sätter fart och  g ö r  saker som behövs.. N ä r  dom behövs..

Och hon får  a n d r a  att sätta fart också..


--Ja, men, säjer matte.. D u m  kan jag väl ändå inte vara.. Jag  k a n  ju lära mej och jag  k a n  utföra.. Det är bara det att jag inte kan  k o m m a  p å  vad som ska utföras.. Faktiskt inte ens när jag har det mitt framför ögonen..


--L i t e  korkad är jag kanske ändå.. Tanken är inte behaglig..


--Hm..















Av Kerstin Frithiof - 8 september 2014 08:11

    

--Vissa somliga, sa matte, när hon stormade in genom dörren för en stund sen.. --Vissa somliga borde inte få gå lösa..


Två små hundar tittar förfärade på varandra.. Vad i all sin d-a-ar menar matte.. Inte gå lösa..


--M-men vi har väl inte ställt till med nåt.. Hundarna hukar och lyfter var sin framtass mot bröstet.. Svansarna smyger sej in under magarna..


--Inte  n i  vovvarna.. J a g... Jag är det som inte borde få gå lös..


Matte steg upp ännu tidigare än vanligt i morse för att hinna med allt som hinnas med skulle innan hon åkte för att lämna bilen.. Och så visade det sej att hon kommit  e n  d a g  f ö r  t i d i g t.. Så nu får hon göra om hela proceduren i morron igen..


Hundarna kan förstå hennes frustration, men oj, vad vi är glada att det var  h o n  som ställt till det.. Och inte  v i..


Annars är det måndagsmorron.. Veckans bästa stund, enligt matte.. Hela veckan ligger ny och bara väntar på att tas i bruk..


--Hur ska du bruka den här veckan, matte.. Hundarna vill så gärna, att hela veckan ska tillbringas i skogen..


--Tänk så mycket svamp vi skulle kunna plocka då.. Det sistnämnda sagt för att puffa på matte lite..


Njaä, det blir nog källaren.. Åtminstone ett par dar.. Matte har inte varit där sen i tisdags så det börjar bli dags nu..













Av Kerstin Frithiof - 7 september 2014 08:26

    

Allra som godaste söndag önskar lilla Hallon hela universum.. Det är fortfarande sommar och det är september.. Den sjunde för att vara noggrann..


Matte och Agneta var i skogen i går också och plockade svamp.. Bleka taggsvampar och Karl Johan.. Eller.. Det kanske var  K a r l  J o h a n  som var blek.. Jag kan faktiskt inte säja vilket.. V i  små hundar fick nämligen inte vara med..


--Det är i  m i n  säng dom sover, sa matte, när Agneta frågade varför..


Vi undrade också varför, och då sa matte, att vi kan få fästingar på oss, och eftersom vi är smorda  mot dom här parasiterna, så är risken stor att dom hamnar på  h e n n e   i stället..


Därför.. Således..


--Äpplen, sa matte,  d e t  är ingen frukt jag uppskattar direkt, sa hon..


Det är egentligen bara cox orange hon kan äta utan att få ont i magen..


Nu har hon emellertid hittat ytterligare ett äpple, som inte illfänas med henne.. En väldigt lätt och ljus frukt, som heter Alice.. Ett ganska  l i t e t  äpple med ytterst tunt och fint skal..


Det är märkligt att mänskor jämt ska ge  n a m n  åt nästan allting.. Husdjur och mat och inte minst åt sej själva..

Tajson och Jansson och Alice och Signe Tillisch tillexempel.. För att inte tala om lilla  H a l l o n..


Jag kan höra matte gruffa om att  "Nu har Hallon snaskat i sej Jansson, som  j a g  skulle ha till lunch i morron"..


En del namnger sina hus dessutom.. Villa Lyckebo tillexempel.. V i  får väl kalla  v å r t  hus för Ville Ruckelbo..


Snart sagt börjar dom väl också ge sina redskap och inventarier namn.. Spaden Karlsson och sopskyffeln Amanda.. Hur låter det.. Tja.. Förvirrande vill jag nog påstå..


Matte kanske berättar att hon "stängt in Karlsson i garaget efter att ha vält omkring honom i jorden".. Och "Amanda har tappat skaftet och ska till tippen"..


--Vad du tramsar.. Lilla mor tittar strängt på sonen sin.. H o n  är inte mycket för trams, korrekt och pragmatisk som hon är..


Tja...






















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards