brimikshallon

Alla inlägg under oktober 2014

Av Kerstin Frithiof - 15 oktober 2014 09:15

    

--Är du fortfarande lessen, matte.. Och har ditt glas blivit  ä n n u  tommare än det var igår..


Hundarna tassar försiktigt runt matte.. Tittar ängsligt på henne och slickar oss om nosarna.. Vi hundar gör så när vi är oroliga.. Vi  v i l l  ju så gärna att vår mänska ska må bra.. Att hon ska vara glad och positiv.. Det  ä r  hon för det mesta, men igår ängslades hon nästan till döds för fukt och mögel i källaren.. Och för att huset ska flyta bort en hemsk dag..


--Nä, vovvarna.. Idag är jag  m y c k e t  gladare.. Huset kommer inte att flyta bort.. Och vad beträffar  m ö g e l  är det inte så farligt.. Det ska vi nog fixa med luftavfuktare och tvätt med Atamon..


--Huset kommer att stå  v å r  tid ut.. Klart är, att jag kan låna en förfärlig massa pengar och göra rucklet tiptop, men gör jag  d e t  kommer vi inte att ha råd att bo kvar..


Saken är den, att en medarbetare rån Anticimex har varit här och tagit diverse prover på huset, och han fann visserligen fukt, men inte  av dom dimensionerna matte föreställt sej..


Han försäkrade matte att hon skulle kunna bo kvar livet ut utan att huset ska rasa ihop eller flyta bort.. B l å s a  bort sa han ingenting om.. Matte gläder sej.. Och det  h o n  gör gör vovvarna..


--Hur kan det komma sej, att du alltid tror att precis  a l l t i n g  är värre än det är, matte.. Och så tar du ut bekymren i förskott.. Glädjeämnen också..


--Det är bra att vara  f ö r b e r e d d ,  vovvarna.. Händer det värsta så är jag redan inställd på det och har hunnit att inrätta mej psykiskt efter nya och förfärliga förhållanden..

Händer det  i n t e  så blir glädjen så mycket större..


--Så då känner du en stor glädje idag då, matte..


--Mja, iallafall en  l a g o m  stor.. 
















Av Kerstin Frithiof - 14 oktober 2014 08:02


I går kväll regnade det duktigt.. I natt också.. Det var med en viss bävan matte tassade ner till källaren.. Nja,  l i t e  fuktigt var det där muraren lagat.. Det hade han ju också förberett matte på.. Allt var således någorlunda frid och fröjd..


Men så råkade matte kasta en blick längre in i källaren, och vad fick hon till sin stora förvåning se: Jo, en pöl  m i t t  på golvet, långt från väggen..


Där stod matte som ett fån och bara glodde.. Varifrån kom  d e t  vattnet.. Det var bara att klia sej i huvet och torka upp..


När vattnet var borta såg matte att det var fullt med små sprickor i cementgolvet.. Jaha, vatten har lyckats ta sej  u n d e r  huset och tryckt  u p p å t.. Vårt hus ligger alltså och  f l y t e r..


--Vad ska du göra åt detta, matte.. Tänk och vi flyter  b o r t.. Hundarna är skrämda.. Nåt sånt  h ä r  hade vi aldrig väntat oss.. Inte matte heller, givetvis..


--Tja, säjer matte.. Tja.. Jag tror, vovvarna, att vi sitter här vi sitter.. Ser till att det eventuella möglet i gillesstugan kommer bort..

Vad beträffar vattnet  u n d e r  huset.. D e t  kan jag inte göra nåt åt eftersom försäkringsnissarna inte vill ha med mej att göra..

Vi får helt enkelt  l e v a  med det..

















Av Kerstin Frithiof - 13 oktober 2014 09:52

    

Matte, som vanligtvis kryssar fram för fulla segel och med glaset alltid halv- f u l l t,  verkar idag tämligen dämpad och slokande.. Glaset är i det närmaste hel- t o m t..


--Vad är det som har hänt, matte.. Hundarna står färdiga att stötta och trösta..


Dom sista dagarna har matte som hundarna känt en svag men stickande lukt, som kommer från den så kallade gillesstugan, som ska göras om till syrum.. Dessutom kliar det både i hudarnas och mattes ögon.. Lilla mors tillåmed  r i n n e r..

Det kliar för övrigt både i hundpälsar och mänskokalufs..


--Jag tror, sa matte med bävan i rösten för ett par timmar sen.. Jag tror att vi fått in  m ö g e l  i "gillesstugan"..


Hon har ringt till Anticimex och dom kommer på onsdag och gör en undersökning, och bara  d e t  kommer att kosta 5000 kronor.. Måste det till sanering också får matte masa sej till  b a n k e n  och be om lån..


--M-men du får väl nån hjälp av  f ö r s ä k r i n g s b o l a g e t.. Hundarna anser att d e t  är en självklarhet.. Så mycket som matte har betalt in till försäkringsbolaget dom sista hundra åren..


--Har ringt till dom, men dom tar inte i mej med tång ens.. Matte är dyster..


--För en tid sen samlade jag ihop ersättningsbara notor från veterinärerna på lite drygt 3000 kronor.. Fick ett vänligt brev, men inte ett korvöre.. Dysterheten tilltar..


--Jag fattar inte att jag inte säjer upp bekantskapen med försäkringsnissarna.. Om jag satte undan det belopp jag varje månad skickar till  d o m,  skulle jag snart ha så jag kunde bygga ett helt nytt  h u s .. Dysterheten börjar ersättas av  v r e d e..


--Den enda försäkring jag enligt lag måste ha är den på  b i l e n.. Betalar jag inte  d e n  så tar fan bofinken..


--Kan du inte göra som vanligt.. Sticka huvet i sanden och inte låssas om problemen.. Hundarna tycker dom har kommit på nåt bra..


--Nä.. I detta fallet går det inte.. Ä r  det fråga om mögel kan vovvarna bli sjuka och  d e t  vore det värsta som kunde hända..


Omtänksamma matte.. 
























Av Kerstin Frithiof - 12 oktober 2014 08:30

    

--Deckare, sa matte med nåt som misstänkt liknade avsmak.. Jag fattar inte att jag lägger ner tid på  s å n a..


Hundarna sätter sej tillrätta.. På oss verkar det som om matte håller på att pumpa upp sej till ett vredesutbrott.. Och  s å d a n a   är alltid trevliga att bevittna.. Så länge dom inte går ut över  o s s..


--Deckare, fortsätter hon.. D o m  ska lösa mordgåtor.. Ju blodigare desto bättre.. D o m  ska inte vela omkring med familjer och snoriga ungar.. Undansmugna älskare respektive älskarinnor.. Och dom ska aldrig, aldrig utvecklas.. Dom ska vara sagofigurer.. Inte likna vanliga mänskor alls.. S å n a  ska dom vara..


--Dom enda som kan skriva om någorlunda mänskliga deckare är Mankell och Robinson och ett par till.. Han som hittade på kommissarierna  Van Weeteren och  Morse tillexempel.. Vad dom hette har jag glömt..


--Är du inte lite väl hård nu, matte.. Vovvarna är  s ä k r a  på att det finns mänskor som  g i l l a r den här sortens deckare.. Med vardagsbekymmer och snoriga ungar.. Och ont om pengar och problem med både det ena och det andra..


--Problem har väl alla till vardags.. Inte vill man läsa om romandeckarnas personliga tillkortakommande.. Det räcker väl så bra med  d o m   e g n a.. Deckare ska klart och tydligt bara vara just deckare.. Inte alls mänskliga.. Nä, just det..


--Men varför  l ä s e r  du deckare då, matte.. Det är väl bara att  s t r u n t a  i dom.. Hundarna har svårt att förstå att matte fortsätter att läsa sånt hon retar sej på..


--Det gör jag inte längre.. Jag struntar fullständigt i att öppna böcker av Läckberg och Jungstedt och allt vad dom heter.. Problemskrivarna..


--Om du skulle skriva om en deckare, matte.. Hur skulle detta fenomen vara då..


--Det skulle jag inte.. Om  j a g  skulle  skriva en kriminalberättelse så skulle det inte handla om deckare.. Mina hjältar skulle vara veritabla master criminals..














Av Kerstin Frithiof - 11 oktober 2014 08:01

    

Vi var på Stiby igår och gjorde en häpnadsväckande upptäckt..


Det var så här:


Matte hade precis satt sin kastrull med den fruktanskvärt starka soppan på spisen när Agneta ringde..


--Kom och ät lunch med oss, sa matte.. Men hon varnade samtidigt för att anrättningen var  s t a r k..

Så långt var hon ärlig och sann..


Agneta tyckte soppan var supergod och matte var belåten..


Och sen åkte vi till Stiby.. En rejäl runda gjorde vi och vi avslutade med att springa över koängarna..  Dettvillsäja det var  j a g  som sprang.. Resten av sällskapet plockade svamp.. Stolt fjällskivling..


Fyra stora bajspåsar fiskade damerna fram ur fickorna och dom fylldes med läckerheterna..


S e n  gjorde matte sej skyldig till  d ö d s s y n d e r n a:


På kvällen satte hon sej vid datorn för att berätta om svampfynden på fejsbok:


Fyra  b a j s p å s a r  beskrevs då som tre  k a s s a r..


--M-men matte, nu ljugade du ju.. Hundarnas ögon blir stora som tefat och alldeles, alldeles fyllda med tårar..


--Nja, inte kan jag tala om på facebook att jag har lagt svamp i  b a j s p å s a r.. Det verkar   o h y g i e n i s k t,  förstår väl vovvarna.. Matte tittar åt alla håll utom åt vårt.. Hon är uppenbarligen generad..


V i  små hundar har svårt att inse det ohygieniska med  o a n v ä n d a  bajspåsar, men vi fattar mycket väl att tre kassar rymmer väldigt mycket mer än fyra bajspåsar..


Vi är smått chockade: Inte bara  s k r ö t  matte  om att hon hittat svamp.. Hon  l j u g a d e   också om  hur mycket..


--För en tid sen medgav du att du ibland ägnade dej åt  f r o s s e r i.. Nu  s k r y t e r  du och  l j u g e r.. Hundarna är stränga och hyttar med pekklorna..


--Matte, matte.. Det är dags att vända tillbaka till den smala stigen innan du helt och hållet fastnar i syndens garn..






























Av Kerstin Frithiof - 10 oktober 2014 08:13

    

Sommaren bara fortsätter och mänskorna ser så  n ö j d a  ut.. Alla matte möter nämner det vackra  v ä d r e t..


Det är således så, att sommarväder är vackert.. Vårväder och i viss mån höstväder också..


--Hur är det med  v i n t e r v ä d e r,  anses  d e t  också vackert.. Hundarna försöker sätta sej in i mänskors vädertänkande..


--Det beror nog på vem man frågar.. Matte ser ut att tänka över frågan.. Det gör hon alltid när vi frågar om nåt.. Och så svarar hon så gott hon kan..


--Det finns dom, som tycker att snö och kyla är fint.. Det tycker i och för sej  j a g  också.. Minns du, lilla korv, den gången vi gick på  s k a r e n  ut till Grydet.. Inte isen.. Skaren..


--Fast en massa snö som ömsom smälter och ömsom fryser till is, är förvisso ingen höjdare.. Bäst är snöfritt och ett par minusgrader.. Och ingen blåst..


För vovvarnas del är alla väder utom ösregn vackra väder.. V i  har nämligen skyddande pälsar.. Och inte fryser vi om fötterna heller..


Det är redan fredag.. I går lagade matte en stor kastrull med kycklingsoppa, så nu blir det soppa de närmaste dagarna..

Det blev en väldigt  s t a r k  soppa, för matte la i ett par piripiri.. Det brukar hon ofta göra, men vanligtvis fiskar hon upp dom efter ett litet tag..


I gårdagens soppgryta försvann dom små "påsarna" bland alla grönsakerna och matte kunde inte hitta dom.. Hela tiden låg dom där och avgav sin hetta, och soppan,  d e n   blev som sagt stark.. Men fullt ätbar.. Enligt matte..


--Tror du  M a n n e r s t r ö m  skulle ha gillat din soppa, matte.. Hundarna har tittat en hel del på mat-TV  och känner igen en del av stjärnkockarna.. Framför allt Mannerström för han ser så bister ut..


Matte bleknar och tar sej åt hjärtat..


--Häda inte, vovvarna.. Häda inte..














Av Kerstin Frithiof - 9 oktober 2014 08:06

    

Sen vår dator var på service hos datordoktorn har den en väldigt fin skärmbild bestående av ett enormt fält med lavendel.. Tänk vilket tur matte hade som fick en sån bild att titta på.. Hon älskar som bekant lavendel..


Det är nästan så att hon går och  k l a p p a r  på dom trettio småplantorna hon fick av en dam här i Norje för en tid sen..


Nu ser inte matte plantorna som dom små pinnar dom är.. Nä, hon ser dom som dom kommer att se ut om ett par år.. Stora och frodiga med massor av väldoft.. Nästan som datorbilden.. Fast på  d e n  är det väl närmast trettiotusen plantor i stället för trettio..


Det finns faktiskt mänskor som har lavendel som krydda i kakor.. Så långt tror jag aldrig att matte kommer att sträcka sej.. Möjligen kanske hon kan tänka sej att ha lavendel i  s å s..


Igår städade matte.. Idag upptäckte hon allt hon glömt.. Så förmodligen tar hon ett tag med trasan i dag också..


I denna vecka kommer matte gamla lekkamrat och ungdomsvän U. upp från Skåne.. Hon ska se till sommarstugan inför vintern..


--Aha, säjer två små klipska hundar, aha, är det  d ä r f ö r  du slet med städning i går.. Du vill inte ha rörigt eller lortigt när  h o n  kommer och hälsar på..


Matte skrapar med foten och blir alldeles  m ö r k  om kinderna.. Blicken har hon sänkt.. D e t  är svar nog på vovvarnas påstående..


"Skenhelighet" är ett ord som kommer för hundarna.. Undras om  d e t  tillhör dödssynderna.. I så fall är det inte bara frosseri matte hänger sej åt en och annan gång..


Regnar gör det emellanåt.. Men  v a r m t  är det.. Nu går matte och hoppas på att det ska bli svamp igen..


Att  v i  småttingar ska få följa med ut i svampskogen är förstås inte att tänka på.. Efter regnet är det inte bara svampar, som dyker upp.. F ä s t i n g a r  trivs också i fukt..


















Av Kerstin Frithiof - 8 oktober 2014 08:25

    

Idag har lilla Hallon varit i farten.. Minsann..


Det började vid femtiden.. Ulkandet, som innebär att lilla hunden kommer att leverera inom kort..

Matte tog mej med ut i köket och där kom, förhoppningsvis, det sista bokollonskalet..


Lättnaden var stor för både mänska och hund.. Mänskan hade för sin del trott att träflisor och bokollon redan lämnat hundmagen, men så var alltså inte fallet..


Nåja, vi kurade ihop oss under täcket ytterligare ett par timmar.. Tja, först fick matte baxa en cirka 50 kilo tung liten mor åt sidan, eftersom  h o n  behagat sprida ut sej över  h e l a  sängen medan vi var i köket..


Så småningom blev det dags för kissrunda i morronsolens glans.. Då mötte vi en stor, svart hund.. Lilla mor till att utmana och jag hängde på.. Men hur det var kom jag åt att  n o s a  på den stora hunden, och strax var  v i  vänner.. Lilla mor hotade och svor och tänkte för  s i n  del inte erbjuda annat är strid..


Matte gladde sej mycket åt att lilla Hallon, Hinnbäa, Framboise, Malina  osv.. Inte glömt bort sina goda maner mot andra hundar.. Hon har gått omkring och varit rädd att jag skulle ha tagit intryck av lilla mor och blivit lika argsint som hon..

Men ingen går emot sin natur.. Lilla Hallon är född beskedlig och lilla mor ilsken..


--Du då matte, är du ilsken eller beskedlig.. Det vore roligt att veta hur matte ser på sej själv..


--För det mesta är jag beskedlig in till mesighetens gräns.. Fast.. En och annan gång kan även jag få lust att bitas..


I går var det ett förskräckligt blåsande och regnande.. Den där  d e c i l i t e r n  som förväntats sippra in i källaren uppfyllde förväntningarna..


--Tänk, sa matte, tänk om jag inte låtit fixa muren så gott det nu gick,  d å  hade jag haft hela källaren full med vatten.. 


--Hur många millimeter tror du det kom i går.. Hundarna har svårt att hålla styr på mungiporna.. --Inte kom det väl nåra hundra, eller..


Matte svarar inte på uppenbara taskigheter.. Hon går till fönstret och konstaterar att solen skiner och att det har börjat blåsa igen.. Det ska väl torka upp den värsta blötan..

















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards