brimikshallon

Alla inlägg under oktober 2014

Av Kerstin Frithiof - 7 oktober 2014 06:26

    

--Det här med  f ä r g e r,  matte, kan du förklara det för oss.. Hundarna hör ofta mänskor tala om färger.. Träden "skiftar färg".. "Den färgen klär henne  i n t e".. "Han är nog lite  f ä r g b l i n d"..


--Vad  ä r  egentligen färg, nu vill vovvarna  v e t a..


Matte blir alldeles tyst.. Och så går hon ett slag på golvet.. Sen sätter hon sej ner.. Vovvarna placerar sina små bakar på mattan.. Det ska bli spännande att få veta..


--Tja, säjer hon slutligen och mycket tveksamt.. F ä r g  är egentligen uppspaltat ljus.. Olika material reflekterar olika delar av ljuset.. Det vi uppfattar som vitt är egentligen alla färger som finns och svart är ingen färg alls..


--Hundarna kan egentligen bara se svart och vitt och blandningar av dom båda färgerna..  Jag däremot kan se tusentals om inte hundratusentals olika färgnyanser.. En mänsklig  t i k , vilket jag är, urskiljer lite flera färgnyanser än en mänsklig  h a n e..


--Jag kan inte förklara vad exempelvis  r ö t t  är för nån som inte kan se färger.. Alltså inte för vovvarna..


--Å andra sidan kan  h u n d a r  känna lika många  d o f t e r  som jag kan se färger.. Så i slutändan är det väl så, att vovvarna och jag uppfattar världen lika bra.. Ni med nosen och jag med ögonen..


Med den förklaringen får hundarna nöja sej.. A l l d e l e s  säkra på att matte själv riktigt  v e t  vad färg är, är vi inte.. Men vi känner oss smått  m a l l i g a  över att vi har så utmärkt luktsinne..


Mörkare och mörkare blir morgnarna.. Klockan är nu kvart i sju, och det är nermörkt ute..Om ett par veckor ändrar mänskorna på klockan så att vi får  n o r m a l t i d  igen.. Vad det ska vara bra för kan inte hundarna begripa.. Tiden själv ändras ju inte bara för att mänskorna håller på att rucka  k l o c k a n  fram och tillbaka..


--R o m a r n a,  matte.. Hur gjorde  d o m  med sina klockor.. Höll dom också på att ändra dom fram och tillbaka..


--Nja, k l o c k o r  hade dom inga, men ett och annat  s o l u r  fanns väl uppställt på torg och öppna platser..


--Dom gick upp med solen och arbetade tills det blev för hett.. Då slutade jobbet.. Sen gick man till badet eller spelen (Om det var nåra just den dagen)..


--Eller så fördrev man tiden bäst man kunde.. Med tärningsspel på kvarterskrogen tillexempel.. Hemma i sina pyttesmå bostäder var man inte gärna annat än när man sov..


--S l a v a r n a  däremot,  d o m  fick nog hålla på hela dan.. Inte  a l l a , men dom som stod längst ner på rangskalan..


Jaha.. Det här samtalet slutar som vanligt med att matte talar  r i n g a k t a n d e  om romarna.. Dom som lilla Hallon håller så högt..















Av Kerstin Frithiof - 6 oktober 2014 06:58

    

I lördags var vi i skogen och i går var vi i Boket.. Så här på hösten kan vi små hundar springa lösa i Boket eftersom det inte är särskilt många sommargäster kvar.. Dessutom sprang vi en härlig runda på Sweden Rock..

Många pinnar bar jag omkring och dräpte med den äran.. Sånt hämnar sej..

I natt har jag nämligen kräkts opp massor med trävirke..


Förr, när sådant hände, blev matte alldeles hysterisk och drog iväg mej till veterinären.. Hon fick nog för sej att hela magen var förstörd.. Numera är hon härdad.. Hasar ur sängen och torkar upp spyan..


Ibland ligger spyan i sängen och då torkar hon lite noggrannare..


Idag måste matte ringa till datordoktorn och be honom återställa hennes mejlfunktion.. Den som hon av misstag tryckte bort första dan hon hade fått tillbaka datorn efter servicen.. Jag ser nog på henne att hon drar sej.. Hon skäms.. Det skulle nog lilla Hallon göra också..


Det är väldigt mulet väder och  k a n s k e  det blir regn.. I källaren har murningen  n ä s t a n  torkat.. Det är bara en handflatstor mörkt fläck kvar.. Om det inte blir en fruktansvärd ösa kommer det inte att regna in i dag iallafall..


Matte förundrar sej.. Tänk, att hon inte begrep att be en murare ställa iordning källaren.. Hade inte grannfrun IB tipsat henne, hade hon gått i ständig ångest för översvämning.. Resten av livet..


Måndag och ny vecka är det.. Matte går och såsar och  v e t  att hon har mycket att bestyra med, men det  b l i r  sällan så mycket gjort.. Jag vet inte om matte är  l a t  eller  o f ö r e t a g s a m.. Njaä, knappast nåtdera.. Hon har massor av järn i elden, men har svårt med struktureringen.. Och svårt med att  s e  vad som egentligen ska göras..


Denna veckan kommer U. till Norje, och  h o n  brukar sätta fart på matte.. H o n  vet precis hur man ska lägga upp aktiviterna..













Av Kerstin Frithiof - 5 oktober 2014 07:18

    

--Oväsen, sa matte eftertänksamt, finns det flera sorter av.. En del värre än andra.. En del  n ä s t a n  uthärdbara..


--Tillexempel, sa hon vidare, det oväsen hundarna för när dom kommer ur huset på morgnarna,  d e t  oväsendet ligger högt på outhärdligskalan.. Dessutom får det mej att  s k ä m m a s.. För att jag inte kan få tyst på er, era illbattingar..


Nu är det så, att vi gormar nåt förskräckligt, det värsta vi  k a n,  bara för att skrämma bort sånt, som skulle kunna skrämma  o s s.. Och matte förstås.. Således anser vi att vi gör en god gärning med vårt oväsen.. Att inte matte har fattat det..


Vidare tycker vi inte att det låter särskilt mycket om oss.. Och inte särskilt länge heller.. Ungefär som ett normalt barnprogram på TV..


Till detta har matte inga kommentarer.. I stället börjar hon orda om motorer och fotbollar och vrålande pubertetsynglingar.. Tja, att vi bidrar till oväsendet är helt klart, men vi gör det med de bästa avsikter..


Det är söndag.. Igen.. Och veckans tråkigaste dag.. Det finns en gammal fransk visa, som handlar om hur tråkigt barnen har det så söndagarna: Les enfants `s`ennuint la dimanche, la dimanche les enfants s´ennuient, aux knickerbokers et aux robes blanches..


--Stavade du  r ä t t  nu matte, och fick du till grammatiken också.. Hundarna är vederbörligen imponerade av att matte kan komma ihåg en vers på  u t r i k i s k a, men ändå lite skeptiska till hennes franska kunskaper.. Det är länge sen dom användes-- Nämligen..


--Vovvarna små, i bloggarna har det ingen som helst betydelse hur man stavar.. Matte sätter näsan i vädret..


--Nä, fnissar vovvarna, inte hur man  r ä k n a r  heller..


Och så fick  v i  sista ordet den här fina söndagen den femte oktober 2014..













Av Kerstin Frithiof - 4 oktober 2014 08:38

    

--Egentligen, matte, så  ä r  du inte  särdeles  b r i g h t.. Hundarna är helt eniga om  d e n  saken..


Matte slokar.. Hon säjer inte emot hundarna, fast hon ser ut som om hon gärna  v i l l e  göra det.. Men eftersom hon är en  ä r l i g  mänska låter hon bli..


Saken är den:

I går fick vi hem vår nyrenoverade och servade dator.. Glädjen var stor.. Vi hade nämligen  s a k n at  vår maskin..


Matte till att prova och knappa och betala en och annan räkning.. Och så tittade hon på  b l o g g e n  och konstaterade belåtet att läsare varit inne och kikat medan datorn varit borta..


Men så kom katastrofen.. Matte råkade trycka bort mejlbrevlådan, och hon vet inte hur hon ska få dit den igen..

Alltså måste hon ringa till datordoktorn och be honom göra det åt henne..


Matte ser med all rätt skamsen ut.. Och hundarna konstaterar faktum: hon  ä r  inte så särdeles  b r i g h t..


Det är dimmigt här vid havet.. Och det är helt i sin ordning.. Det  s k a  vara dimmigt så här års.. Men det är också varmt, och  d e t  är mera ovanligt..


Oktober heter den här månaden, den åttonde enligt Caesars almanacka.. Den tionde enligt vår.. Slaktmånad sa man förr.. Det tycker matte är ett förfärligt namn på en månad, som dessutom är  h e n n e s  födelsedagsmånad..

M i n  födelsedag infaller den trettisiste juli (namnet efter Julius) och då råder l e j o n e t  bland stjärnorna..


M a t t e s  födelsedag infaller i slaktmånaden och då härskar  s k o r p i o n e n..


Det är inte konstigt att hon ibland är lite obright  och bortkommen.. Slakt och skorpion, som dessuton är en slags livsfarlig  s p i n d e l.. Stackars matte..





















Av Kerstin Frithiof - 3 oktober 2014 16:29

    

Vår dator har varit hon datordoktor Niklas och blivit omsedd.. Så nu inbillar vi oss att den ska leva ett par år till..


Matte blev otroligt glad när hon fick hem vår maskin igen.. Och så satte han igång att knappa runt.. Allt fungerade på bästa sätt utom matte själv..


H o n  blev nämligen lite nervös och svettig om händerna.. Som hon alltid blir när hon  ska pröva på nåt nytt.. Nu var funktionerna tack och lov inte   ä n d r a d e  utan matte hittade allt som hon är van att hitta..


Hundarna är också glada.. Fortsättningsvis slipper vi att slicka på blyertsen när vi ska skriva om våra öden och äventyr..


--Det känns som om både matte och vovvarna fått tillbaka lite av vår tidigare kondition.. Vi har faktiskt varit ute en hel del denna eftersommar.. Idag gick vi "finrundan" på Nytorpet.. Tre kilometer på 40 minuter.. Det hade vi inte klarat i somras..


Idag mötte vi en vandringsman med tält och packning.. Han skulle gå leden till Ronneby, sa han..

Det blir väl minst sex-sju mil.. Eftersom leden inte går som "kråkan flyger".. Tur med värdret har han iallafall..


--Tänk att  v i  har gått hela leden, alla tjufem milen, sa matte och Agneta och pös av inbördes beundran..


Det är på nåt vidunderligt sätt fortfarande sommar.. Matte var i skjortärmarna i skogen idag..


--Hade jag tagit på mej en tröja hade jag  s t o r k n a t,  sa hon..



















Av Kerstin Frithiof - 2 oktober 2014 05:55

    

Tänk, det är alldeles  m ö r k t  trots att klockan är sex.. Fast.. egentligen är den bara fem eftersom vi fortfarande har sommartid..

Sommar,  d e t  har vi faktiskt fortfarande.. Trädgårdarna är sprickfulla av blommor och gräset växer.. I dag är det torsdag och gräsklippningsdags..


Igår var matte med Agneta på IKEA.. Hu, så stort det var där, sa matte och kastade sej ut i en livlig skildring hur damerna hamnade i nån slag karusell, som dom inte klarade av att komma ur.. Runt, runt gick dom.. Till slut fick dom be om hjälp för att kunna hitta ut från avdelningen..


--Är detta verkligen  s a n t.. Hundarna tittar lite misstänksamt på vår mänska.. Att  h o n  skulle kunna gå vilse på IKEA håller vi för synnerligen troligt, men att  A g n e t a  skulle göra det.. Tja..


Jo då, matte förklarar att det är alldeles sant.. "Fråga  vem som helst"..


--K ö p t e  du nåt då.. Hundarna tyckte att matte var väldigt tomhänt när hon kom hem..


--Glödlampor, sa hon.. Och så servetter.. Fyra glödlampor och en packe servetter och kalaset kostade bara lite över 100 kronor..


--Behövde du åka sju mil bara för att handla det lilla.. Hundarna häpnar över hur matte tänker..


--Nä då.. Jag var bara liksom  s ä l l s k a p  åt Agneta och hon handlade på riktigt..


Idag var matte uppe och skramlade  ä n n u  tidigare är vanligt, och det beror på att hon ska åka bort till Hällaryd och träffa datorexperten och han är bara anträffbar på morronen..

Både matte och hundarna håller alla tummar vi har för att det ska räcka med att göra nån slags  s e r v i c e  på vår apparat..

Köpa  n y.. Nja.. Inte gärna.. Dels har vi  v a n t  oss vid den vi har och dels tycker inte matte att hon är stadd vid kassa.. Iallafall inte förrän hon har fått på vinterdäcken.. Som kanske måste bytas..


I vilket fall som helst kommer vi att vara utan dator ett par dar.. Hunden kan inte skriva och matte kan inte betala sina räkningen och inte spela RÖJ..

--Då kanske du kan  s t ä d a  i stället, fnissar hundarna.. Vi är ibland lite försmädliga, men vi är det med  k ä r l e k..














Av Kerstin Frithiof - 1 oktober 2014 07:20

    

--Höns, sa matte och tittade missmodigt på sitt frukostägg,  d o m  ska inte sitta i en bur och värpa i två år och sen avlivas och slängas på nån sopbacke..


--Nä,  h ö n s,  sa hon vidare, och nu började hon låta ilsken, höns ska gå ute och sprätta och nappa gräs och snaska mask.. Och sen ska dom  r u g g a  och vila.. Och  s e n  när det blir vår igen ska dom släppas ut i Guds fria natur och göra vad dom vill.. D å  blir äggen goda och gulorna alldeles, alldeles, tja nästan  r ö d b r u n a..


--S å  ska hönsen ha det, sa hon.. Vi små hundar kan inte annat än hålla med henne.. Alla levande varelser ska ha det bra.. Som vi små hundar.. Och matte själv vad det beträffar..


Smörblomma.. Hur låter det.. Som hundnamn betraktat.. I går fick jag för första gången höra lilla mors riktiga namn.. Hon heter inte  a l l s  Nellie, som mänskor envisas med att kalla henne.. Hon heter  S m ö r b l o m m a..

Finns det nåt finare: Smörblomma..


Apropå  n a m n..  M a t t e  heter inte alls matte.. H o n  har också ett helt annat namn.. Det börjar faktiskt gå runt i huvet på mej.. Snart är det bara jag som heter mitt riktiga namn..


I duschrummet i källaren har det bott en läskig spindel ett tag.. Den har suttit på väggen uppe under taket och glott illasinnat.. Det har varit med största försiktighet matte har använt sej av duschrummet.. I morse var den emellertid borta.. Matte törs knappast hoppas på att den har dött eftersom den inte stod att finna nånstans..


Matte tycker själv att det är löjligt att vara så rädd för just spindlar.. Dom är faktiskt helt harmlösa, men säj  d e t  till henne..


Hon är dessutom långt ifrån ensam om den här fobin.. Mänskor kan få okontrollerbara rädslor för i stort sett vad som helst: ormar, hissar, öppna platser och små rum.. Och katter.. Och  h u n d a r..


Matte påstår att det finns åtskilliga här i världen, som lider av  a r b e t s f o b i.. Hon menar dessutom att hon själv då och då får en släng av  d e n  sjukan..













Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards