brimikshallon

Alla inlägg under december 2014

Av Kerstin Frithiof - 15 december 2014 09:16

    

--Knepet  ä r, sa matte belåtet, att gå och lägga sej en gång  t i l l..


Som alla, som nån gång har läst hundarnas blogg, vet, är vår mänska en morronskramlare utan like..


Nu tror hon sej emellertid har kommit på nåt bra.. När hon vaknar vid femtiden, medan natten fortfarande "går tunga fjät", snor hon ner sej hos vovvarna en gång till, drar täcket över oss alla tre, blundar.. och.. somnar om..


Idag sov vi om till klockan var nästan nio.. Alldeles som vanligt folk.. Och hundar..


Apropå "vanligt folk".. Det verkar som om de flesta mänskor  ö v e r  tjugo räknar sej som vanligt folk..En del  u n d e r  också..

Många  y n g r e  verkar dock sätta en ära i att försöka vara så  o v a n l i g a  som möjligt..


--Äh, säjer matte förnumstigt, det är medan dom håller på att söka efter sin identitet.. Vanligt folk blir dom också.. Om inte förr så när dom måste börja  f ö r s ö r j a  sej..


--Har du nån gång träffat en mänska över tjugo, som varit  v e r k l i g t  ovanlig, matte..


--Jadå,  e n  person, min mänska.. H a n  var inte lik  n å n  annan.. Och hade ingen  a n i n g  om att han inte var det..


--Jag misstänker, att han skulle ha blivit förargad om nån påpekat för honom hur helt och håller originell han var.. 


Om  v ä d r e t  kan säjas, att det är alldeles förfärande vanligt.. Grått och mulet.. Men det regnar inte och är ingen frost..















Av Kerstin Frithiof - 14 december 2014 08:41

    

--Är risken för oväder över för den här gången, matte.. Hundarna känner en viss lättnad efter att vi inte haft varken blåst eller regn under kissvandringen..


--Jag  t r o r  det, vovvarna.. Men det kan komma fler och  v ä r r e  oväder..


Matte minns en del hemska stormar, Oktoberstormen och Gudrun tillexempel.. Vid dom här tillfällena blåste halva skogsbeståndet ner.. Ungefär, iallafall..


Dagen efter Gudrun tog matte och Agneta sina  d å v a r a n d e  hundar med ut till skogen vid Nytorpet..


Matte har många gånger sagt, att  d e n  utfärden kunde blivit deras sista.. S o m  dom fick klättra över och krypa under nerfallna träd..Nu, så här långt efteråt, fattar matte hur dumdristigt det var.. Hon borde ha begripit det redan  d å,  men eftersom hon aldrig kavat runt i en stormfälld skog förr, föll farlighetstanken henne inte in.. Inte Agneta heller.. Om sanningen ska fram..


Koppelrastning i byn har gällt dom här sista dagarna och  d e t  har väl varit OK.. Att vi skulle få gå ut i skogen idag är nog en orimlig begäran.. Inte för att det ligger en massa stormfällda träd där.. Nä, men efter regnet en massa god lera och annan ävja, som faller lilla Hallon på läppen..


Äter aldrig lilla  m o r  nåt som matte ogillar, kan man fråga sej..


Nä,  ä t e r  gör hon inte, men väl  d r i c k e r.. H o n  lapar med välbehag lortvatten ur pölar på gatan..


Och matte ulkar och drar iväg med henne..


Idag har matte tänt det tredje adventsljuset, och alla tre lyser så snett och vackert på vårt köksbord.. Hundarna uppskattar verkligen dekorationen..












Av Kerstin Frithiof - 13 december 2014 08:31

    

Av det befarade ovädret blev det tack och lov inte så mycket.. Tydligen drog det norr om oss.. Det blåste  l i t e  hårdare än vanlig normalblåst när vi kissvandrade i går kväll runt halv tio..


Regnet kom dock inte av sej, och av allt vi kan förstå kan det börja regna idag också.. Mulet är det iallafall.. Blåser gör det också..


Mattes silvertejplagningar har hållit och inget regnvatten har runnit ner i källaren..  Däremot forsade det bra i den lilla rännan hon har grävt i gräsmattan..


Allt som allt är vintern ingen trevlig årstid.. Mörkret är värst.. Det tycker åtminstone matte.. Och det  h o n  tycker det tycker hundarna..


Luciamorron är det idag.. Det verkar dock som om luciafirandet har kommit av sej en aning.. Det har varit ganska så tyst om lusseriet i städerna i Blekinge.. Frågan är om det ens finns nåra officiella lucior längre..


Förr i tiden var lussevalet en stor fråga.. Alla städerna hade en liten skara kandidater, som ståtade i lokalpressen..

Dom som var intresserade kunde skicka in röster på sin favorit..


--Har  d u  varit lucia nån gång, matte.. Det vore roligt om  v å r  mänska hade fått åka omkring på en vagn och vinka åt menigheten.. För det var precis  d e t  som lucian gjorde.. Förutom att tåga runt i kyrkan och på åldersomshemmet, förstås..


--E n  enda gång var jag lucia och det var i sjätte klassen i folkskolan.. Jag var en ytterst  o v i l l i g  lucia, kan jag tala om för vovvarna..


--I tre år hade jag skolkat från hela lussefirandet.. Lagt mej sjuk och sålunda lurat min snälla mor och fått stanna hemma.. Men det fjärde året gick inte den gubben längre.. Dessutom hade jag redan blivit utsedd till att ha ljus i hår och rött sidenband om magen..


--Och så skulle jag tåga runt i klasserna med hela tärnföljet.. Jag kan lova att jag tågade med raketfart.. Swisch..


--V a r  det så hemskt, matte.. Dom flesta flickor  v i l l e  ju bli lucia.. Varför satte  d u  dej så emot det..


Matte ser ut att fundera.. Hon tar iallafall frågan på allvar..


--Tja, säjer hon eftertänksamt.. Det var inte värre än befarat.. Men det var illa nog det.. Och varför jag  i n t e  ville vara med om lussandet  k a n  ju bero på att jag var blyg..


--Förresten hade kyrkliga Kamratringen här i församlingen ett luciatåg härom året.. Ingen i följet var väl under 50 och lucian själv runt 80..


--D e t  kallar jag ett rekorderligt luciatåg.. Det tyckte dom på tidningen också och slog upp en stor artikel med foton och allt..














Av Kerstin Frithiof - 12 december 2014 08:57

    

Hundarna har fått nåt att tänka på.. J u l k l a p p a r..


Vi  v e t  att julklappar är presenter, som framför allt  b a r n  får på julafton..


Det verkar som om världens fortsatta existens hänger på om mänskor köper julklappar..


Matte påstår, att hon aldrig sett maken till annonsmängd som detta år.. Tidningarna flödar över av annonser och artiklar om julklappar.. Allt från köksmakiner till leksaker.. Framför allt leksaker..


Stämningen piskas upp och förväntningarna antas vara skyhöga..


Och det räcker inte med presenter.. Det ska städas och fejas.. Bakas och lagas mat..


--Är det verkligen  v ä r t  allt detta, frågar matte sej.. Alla dessa förberedelser och allt detta stressande för en enda dag.. Lite grann som berget, som födde en råtta..


Samtidigt som tidningen svämmar över av annonser om klappar och recept på julmat, såg vi idag en

 artikel om fattiga barn..


Det måste vara förskräckligt att vara barn och fattig just i dessa tider när det inte är nån hejd på överflödet.. För att inte tala om de fattiga barnens föräldrar..


--Är  v i  fattiga, matte.. Hundarna har inte riktigt kläm på vad fattig betyder..


--Det är som så mycket annat en definitionsfråga, säjer matte fundersamt..


--Inte skulle vi ha råd att vräka på med säckvis med julklappar.. (I själva verket köper vi inga alls)  Men lite  m a t   kan vi fixa.. Och  l j u s.. Och en bilresa till Småland.. En fin stjärna har vi redan köpt..


--Och  j u l s t ä m n i n g  känner vi.. Den kostar ingenting..


--I själva verket är vi  r i k a,  vovvarna.. Inte i pengar och prylar.. Sånt har vi inget behov av.. Men vi har det trivsamt i vårt ruckliga hus och aldrig nånsin har vovvarna behövt gå hungriga.. Inte jag heller.. Om jag inte bantar, förstås..

































Av Kerstin Frithiof - 11 december 2014 09:11

    

--Det var inte så värst länge vi var på den fina festen i går kväll, du matte..


--Nä..


--Varför stängde du av TV:n så tidigt.. Och sen satte du inte  p å  den igen.. Var det inte en trevlig fest.. Hundarna kan inte alltid begripa sej på vår mänska..


--Jo, då.. Visst var det en fin fest, men att sitta och titta på hundratals mänskor som äter blir lite tråkigt i längden..


--Visserligen var det en massa experter som kommenterade både mat och kläder och allt vad ni vill, vovvarna.. Men ändå tyckte jag det var en rätt trist tillställning..


--Var det inte  n å t  du gillade, matte.. Svansarna börjar sloka.. L i t e  roligt tyckte väl ändå matte att det var..


--Tja, mja.. Kronprinsessans klänning gillade jag..


--Vad var det för märkvärdigt med  d e n.. Sådana detaljer som klänningsmodeller övergår hundarnas förstånd rejält..


--Jo, den var en enorm illande röd krinolin med bara axlar och åtsittande liv.. Som hämtad ur "Borta med vinden"..


--Kronprinsessan klädde den utmärkt, lång och slank som hon är och med nödiga axlar försedd.. Dessutom är hon begåvad med egna färger, som klär i det mesta..


--Skulle  d u  passa i en sån klänning, matte..


--Jadå.. Jag såväl som en pilsnerflaska.. Lägg därtill vandrarskor, som väl tillsammans med  s a n d a l e r  är det enda som min taskiga fot kan ha, så har ni stassen fullbordad.. 


Hundarna tittar frågande på varandra.. Inte nog med att matte ibland skojar med  o s s..  Hon skojar med  s e j   s j ä l v  också..



I går regnade och blåste det ordentligt.. Vattnet flödade och rann ut i den ränna, som matte grävde för nåra veckor sen.. Källaren hölls sej torr.. Matte sprang (nåja)  då och då ner och kollade..


Vädret var så  dåligt, att matte inte ens tog ut bilen.. Den fick sej en välförtjänt vila, vilket den inte ofta får..


--Vad ska vi göra idag, matte..


--Minsta möjliga, vovvarna.. Minsta möjliga..


















Av Kerstin Frithiof - 10 december 2014 07:32

    

Det blåser duktigt ute.. Men ännu regnar det inte.. Ordentligt med båst hör liksom  i h o p  med duktigt med regn..


--Tror du dina silvertejplagningar håller om den blir ett riktigt oväder, matte..


Matte ser tvivlande ut.. Plåtfirman, som var här och tittade på stupröret har inte hört  a v  sej, så matte har förstärkt  s i n  lagning med ytterligare ett lager silvertejp..


--Det verkar som om typiskt  m a n l i g a  hantverkare inte tar  k v i n n l i g a  uppdragsgivare riktigt på allvar, säjer matte och ser lessen ut..


Hon misstänker att det beror på att kvinnor vill hyra för hantverksarbete som är lite futtigt.. Be hantverkaren komma och fixa nåt, som  m a n l i g a  husägare skulle fixa själva, lätt som en plätt..


--Om det inte gäller  s t o r a  arbeten förstås, tillägger hon fundersamt.. Såna som genererar tiousentals kronor..


--Strunt samma, vovvarna.. I kväll ska vi gå på  f e s t.. S t o r  fest..


--M-men du sa häromdan, att vovvarna aldrig fick gå med på fest.. Har du ändrat dej..


--I kväll, vovvarna, ska hundarna och jag gå på festernas fest.. Finare fest finns inte än den här..


--Vad är  d e t  för en fest, matte, och hur har  v i  lyckats bli medbjudna..


--Det bästa med den här festen är att vi inte behöver fara nånstans för att vara med.. Vi kan sitta hemma i  s t o l e n  och ändå delta.. Tillsammans med vetenskapsmän och kungligheter och annat folk.. Nobelfesten kan alla vara med på.. Och är väl så också..


Äsch..


















Av Kerstin Frithiof - 9 december 2014 06:25

    

-I natt var det kallt, du matte. Hundarna huttrar och drar pälsarna närmre sej..


--Tur att vi  h a r  varandra, för tillsammans behöver vi inte frysa..


--Så rätt, vovvarna, så rätt..


Den här mörka, mörka tiden är det inte så mycket vi kan hitta på.. Visserligen var vi en runda nerom motellet igår, men, ärligt talat, det var ingen höjdare.. J a g  för min del stretade bakåt och lilla mor drog framåt.. Matte hängde ganska hjälplös mitt emellan..


--Och jag som tog ut er för att vi skulle må bra, gruffade hon.. Och så försökte hon återföra åtminstone  m e j  till ordning och reda..


Det gick väl sådär..


Det är som sagt kallt.. Trots att det fortfarande är plusgrader och att det fortfarande blommar rosor i en del rabatter..


Det är  i n o m h u s  det är kallast.. Vi har, vad som förr var så inne: en öppen planlösning.. Det betyder bland annat att det är fritt blås genom hela huset..


Förr, när vi hade oljeeldning, kunde matte själv reglera hur varmt hon ville ha inomhus.. Det går inte längre..


Nu sitter det en  g i v a r e  på utsidan och det är  d e n  som bestämmer hur varmt vi ska få..


Är det ganska  v a r m t  ute, som nu exempelvis, anpassar  apparaten värmetillförseln efter det.. Strunt samma hur kallt det är  i n o m h u s..


--Det är tur att jag alltid har tyckt om att sticka, säjer matte med aningen av belåtenhet.. Tröjor har jag så jag kan packa på mej till michelingubbarnas dimensioner.. Att det sen blir si och så med  r ö r l i g h e t e n.. Ja,  d e t är en annan sak..


















Av Kerstin Frithiof - 8 december 2014 07:59

    

--Jag tror, sa matte, jag tror, att vår dator  börjar bli gammal och trött.. Ibland hoppar den ur nätverket.. Eller är det möjligen nätverket som stöter ut den..


--Det sorgliga är, sa hon, vidare, att jag inte kan tyda dom instruktioner, som då och då dyker upp på skärmen..


--Jag måste nog, sa hon till slut, kontakta  d a t o r d o k t o r n  i Hällaryd, och be honom ta en titt på maskinen.. Eller hjälpa mej att skaffa en ny..


--Har du  r å d  med en ny dator då, matte.. Hundarna har fått smak på att skriva sin blogg, och vill inte gärna vara utan en dator..


--Med knapp nöd, vovvarna.. Men om vi drar in på  h u n d m a t e n  nåra veckor kanske det går.. Dessutom kommer hundarnas  m a g a r  att krympa åtskillligt.. Bara vinster med andra ord..


--Förresten:  J a g  kan dra in på maten jag också.. Och bli av med  m i n  mage..  Ännu flera och större vinster..


Hundarna tittar undrande på varandra... Undrande och lite skrämda.. Ibland är det svårt att veta om matte skojar eller menar allvar..


Imorse var lilla Hallon den som vaknade först.. När jag hoppade ner vaknade matte också, men inte fick jag följa med henne ut i resten av huset.. Ånä, jag fick vackert stanna i sovrummet..


Det var  m ö r k t  när vi vaknade, mörkt när vi kissvandrade och mörkt är det fortfarande..


--Snart ljusnar det.. Matte är obotligt optimistisk..















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards