brimikshallon

Alla inlägg under januari 2015

Av Kerstin Frithiof - 16 januari 2015 09:22

    

Idag, just  i  d a g  har jag och lilla mor slagit nytt rekord i att vråla, morra, kissa och bajsa  s a m t i d i g t..


Jag kan bara inte förstå varför matte såg ut att vilja vara var som helst  u t o m  där hon var..


Det regnade förskräckligt i går.. Och blåste.. Källaren höll sej emellertid  t o r r.. Matte såg glad och lite mallig ut.. Det är dock tack vare hennes grävda dike i gräsmattan som vattnet inte rinner in..


--Jag  ä r  nog inte så dum trots allt, sa hon och satte hakan i vädret..


I söndags sa matte segervisst, att, den här veckan ska jag storstäda ut julen..


Ljusstakarna och stjärnan har hon iallafall städat undan.. Resten får anstå till nästa vecka.. Det har hela tiden kommit trevliga saker emellan.. Långpromenad med två små hundar exempelvis..


Matte var med E hos en elektrisk handlare i går, och där passade hon på att titta på kameror.. Inte såna som hon redan har utan elektroniska sådana.. Hon funderar skarpt på att skaffa sej en, men hon måste först komma överens med nån om att lära henne sköta den, ta kort, sätta in bilder i datorn och annat man kan tänkas göra med den..


--Vad annat kan man tänkas göra med en  k a m e r a,  matte.. Hundarna är uppriktigt intresserade och tittar uppfordrande på sin mänska..


--Det kan jag väl inte veta förrän jag har  l ä r t  mej det.. Matte tittar tillbaka.. Förnärmat..














Av Kerstin Frithiof - 15 januari 2015 09:11


Hundarna är som alla andra hundar: Vi har ingen startsträcka alls.. Tanke och handling är ett, liksom..


Nu har vi upptäckt att matte är precis likadan: Tanke och handling är ett..


Om det är bra eller dåligt kan vi lämna därhän..


I förgår var det riktigt bra..


Så här var det:


Matte kom traskande på en av "storgatorna" i Sölvesborg.. Och så råkade hon kasta en blick på en skylt där det stod "Foten i centrum"..

--Jaha, tänkte matte, det här får jag titta lite närmre på, tänkte hon, och så läste hon vidare..


Summan av kardemumman var att matte gick in och beställde en fotbehandling.. Hon hoppades väl att hennes dåliga fot skulle må lite bättre..


Nu fick  b å d a  fötterna behandling och den var noggrannt och omsorgsfullt utförd..Och fötterna mådde som prinsar.. Dessutom fick matte  l ä r a  sej hur hon ska sköta sina tassar i fortsättningen.. 


--Tänk, sa matte.. Tänk att jag lär mej nåt nytt varenda dag.. Och har så gjort i hela mitt liv, sa hon belåtet, när hon smorde in fötterna i morse.. Det ska man göra för att dom ska må bra, nämligen..


--Ska du gå till fotvårdsspecialist Pernilla i dag också, frågar hundarna, som tycker det verkar intressant med fotvård.. Så länge  v i  slipper..


--Jag ska gå flera gånger men inte  i d a g,  små tokfransar.. Om nåra  v e c k o r  ska jag gå..


Innan matte åkte in till Sölvesborg tog hon med oss ut på en längre promenad.. Agneta var också med och vi promenerade i Boket.. Båda hundarna var lösa och sprang och nosade och kissade (framför allt  j a g) i en timme ungefär..


Det är fint att springa i Boket, men det är sällan vi gör det eftersom det nästan alltid är folk och, framför allt, bilar där..


Inatt var det lite frost och det  k a n  vara halt ute, så idag får vi nog nöja oss med koppelrastning inne i byn.. Matte är nämligen rädd för att dimpa och det är vi också.. Hon  k a n  nämligen dimpa på  o s s..














Av Kerstin Frithiof - 14 januari 2015 09:07

    

--Inte helt intelligensbefriad.. Lilla Hallon nickar förnumstigt och lilla mor håller med..


--Vem är det som inte är helt intelligensbefriad, är det  d u..  Matte ser undrande ut..


--Nja, nä.. inte  h u n d a r n a.. Husets  t r e d j e  person är det jag talar om.. D u  har faktiskt visat prov på oväntad intelligens, matte..


Saken är den, att matte har genomskådat lilla Hallons nattliga manipulationer.. Både i förgår natt och i natt hoppade jag ner från sängen och började tassa omkring.. Den sortens sluga manöver har tidigare resulterat i att jag antingen kommit ut på en promenad eller fått mat.. Eller bådadera..


Numera struntar matte i sin lilla hund.. Jag får traska omkring ett tag, sen hystar hon upp mej i sängen igen.. Och där står jag med lång nos.. Ända tills jag tar skeden i vacker tass och lägger mej att sova igen..


Matte ser faktiskt en aning mallig ut.. Att ha överlistat  m e j  är inte dåligt..


Just nu sitter vi och väntar på Agneta.. Matte och hon ska ta ut oss på promenad och sen ska matte gå till en fotvårdsspecialist..


Att få mattes taskiga fot  k u r a n t  igen är inte inom möjligheternas gränser, men det kanske går att få den att må lite  b ä t t r e.. Det är iallafall det matte (och hundarna) hoppas på..


Om vädret kan säjas att det fortfarande är grått och trist..  Hade det inte varit för  o s s  så hade matte gått till sängs igen och inte stigit opp förrän till påsk.. Eller Valborg.. Eller Missommar..


--Nä, det där var en  ö v e r d r i f t.. Inte förrän klockan elva, ska det vara..














Av Kerstin Frithiof - 13 januari 2015 09:04

    

--Det är konstigt, sa matte.. Varenda dag står det på hundarnas blogg att jag är utvald att tävla om 10 000 kronor i matpengar.. Dessutom har jag bara nåra sekunder på mej att svara.. Eller så uppmanas jag att räkna trianglar på en bild.. Det är tio stycken där, men jag törs inte svara på såna här erbjudanden.. Även om 10 000 tillgodo i mataffären vore smaskens..


--Varför törs du inte svara, matte.. Hudarna ser framför sej hundmat för 10 000 sväva omkring i flygande säckar..


--Nä, man har sagt mej att det är så mycket lurt både på datorn och i telefonen.. Således svarar jag bara på telefonnummer jag känner till.. Jag vill inte att nån obehörig ska kunna komma åt mina konton.. Det kan kosta mer än det smakar, det, vovvarna..


--Tänk er att vi blir bestulna på allt vad vi äger och har.. Får sitta på gatan och frysa och svälta..


--Då kanske  v i  också får sitta och skramla med en tiggarburk utanför systemet..


Hundarna  tittar misstänksamt på matte.. Riktigt  s å  illa kan det väl inte bli.. Inte  h ä r.. I Sverige..


--Jojomen, vad det kan.. Det säjer klokare personer än  j a g.. Matte verkar säker på sin sak..


Hundarna har fått nåt att tänka på.. Vi kanske inte ska ta tillvaron alltför given..


Igår var lilla mor hos veterinär Lena och fick tänderna (jag höll på att skriva  v ä s s a d e) ansade..


Allt gick geschwint och bra även om lilla morsan spjärnade emot när hon skulle in på kliniken.. Fast.. det är klart.. hade inte vädret varit  u r v i d r i g t  hade hon säkerligen spjärnat etter värre..














Av Kerstin Frithiof - 12 januari 2015 09:46


I snart två månader har den nya vägen, den som går en bit  v ä s t e r  om oss, över vad som en gång var en sjö, Vesan, varit igång.. 


Ännu har vi inte riktigt vant oss vid att se personbilar och enorma långtradare susa förbi mitt ute på fälten.. Det verkar som om dom kör direkt på Vesan..


Nu har ju inte Vesan varit en sjö, eller rättare sagt ett sumphål på hundra år, men en gång var det livlig båttrafik, där nu lastbilarna kör..


Ute på en holme i sjön låg Gammalstorps kyrka och kyrkogård.. Präst och klockare hade man gemensamt med Ysane på fastlandet..

Orgeln var också gemensam.. Den fraktade man på båt mellan kyrkorna och förrättningarna.. En gång tappade man speleverket i sjön.. En annan gång trillade klockaren själv i.. Förhoppningsvis kunde han simma..


--Jaha, du matte.. Och nu kör bilarna där..


--Jaha, vovvarna.. Dom gör det, ja..


Men innan bilarna kom för ett par månader sen, var det  blomstrande jordbruksbygd på  h e l a den gamla invallade sjöbotten.. Nu har vägbygget tagit en del av marken i anspråk..


Det var dock inte ö v e r a l l t  det gick att odla.. På sina håll var det gungflyn och körde man ner där med traktorn fick man aldrig upp den.. Eller hästekipagen heller.. "Ruggdungar"  kallades dom här bottenlösa hålen.. Nåja, bottenlösa och bottenlösa.. Lite drygt 20 meter djupa är dom, och bönderna får fortfarande se upp så dom inte åker ner i dom..


Det är så tyst ute i denna morron.. Vinden har mojnat.. Nästan iallafall.. Det är igenmulet så det kommer säkert att regna lite senare idag.. O s s  gör det ingenting.. Vi har sett till att inget vatten ska komma ner i källaren.. Aldrig ska det det..








Av Kerstin Frithiof - 11 januari 2015 09:43

    

Usch vilken natt.. Storm och risk för husras att förglömma, men  j a g,  lilla Hallon, har haft en riktig mardrömsnatt.. Matte också, fast  h o n  somnade från alltihop..


Det var så här:


Mitt under värsta stormylandet vaknade jag och var  h u n g r i g.. Började vandra omkring ovanpå matte, gnällde och jämrade mej..


Äh, halvsovande tog matte ut mej i köket och bjöd på lite mat.. Långt ifrån tillräckligt..


Sen in och hyst upp med lilla hunden i sängen.. J a g  var fortfarande hungrig, och terrier som jag är gav jag mej inte förrän jag fått upp matte en gång till..


Den  h ä r  gången tog hon ut mej i orkanen, men inte var jag bajsig.. Det var ju  t v ä r t  o m  jag var..


Tredje gången jag trampade omkring på matte för att komma ut i köket och få mat, blev hon det som folk kallar

"blixtförbannad",  tog lilla hunden i nacken och slängde ut honom i hallen och igen med sovrumsdörren..


Jag  t r o r  nog att matte  m e n a d e  att hämta mej om nåra minuter, bara låta mej sitta i mörkret så jag skulle begripa allvaret, men hon  s o m n a d e  och sov i  t v å  timmar.. Där satt jag på hallgolven, ensam och frusen..


När matte äntligen vaknade och vovven sin saknade, var klockan redan  f e m.. Och jag satt som spikad på hallgolvet, olycklig och liten.. Då vaknade mattes samvete och hon tog äntligen fram maten..


Allt slutade lyckligt med en mätt liten hund som rullade ihop sej intill matte och en  a n n a n  liten hund, som trängdes med matte på kludden..














































Av Kerstin Frithiof - 10 januari 2015 08:47

    

Idag är det  m ö r k t.. Trots att alla klockor i huset visar nästan nio, är det fortfarande mörkt, och trots att dagen ökat flera minuter sen nyår, är det fortfarande mörkt.. Det blir kanske aldrig mera dagsljus..


Då får mänskorna plocka fram sina  s o l a r i e r  igen, dom som skrotades efter en av många  l a r m r a p p o r t e r  för nåra år sen.. Det var ungefär i samma veva som det blev livsfarligt att äta potatischips..


Smör och stekt fläsk har länge varit om inte  l i v s f a r l i g t  så iallafall  h ä l s o v å d l i g t..


--Nog är väl mänskor en sjusärdeles fårskock.. Lilla Hallon spänner ögonen i matte.. Lilla mor hakar på..


Matte verkar inte fatta vad vi menar, så vi får se till att förklara..


--Jo, så fort nån liten laboratoriegubbe--eller -- g u m m a  har funnit att labråttan kräkts av exempelvis chips eller hallonbåtar eller att sagda råtta suttit lite för länge i solen och gonat sej och blivit skinnflådd på nosen, så kommer det en  l a r m r a p p o r t..


--Och plötsligt skrivs det spaltkilometrar om hur  f a r l i g t  det är att sitta i solen och äta chips, eller hallonbåtar..


--Och så skrotas solarier och folk börjar snegla misstänksamt på chipspåsarna i mataffären..


--Förresten, matte, undergångsprofeterna har kanske skrotat den  r i k t i g a  solen också.. Det är alltså  d ä r f ö r  det är så mörkt ute..


--Äsch..


















Av Kerstin Frithiof - 9 januari 2015 09:10

    

--H a t a r  du nån, matte.. Hundarna sätter sej tillrätta och tittar uppfordrande på sin mänska..


Vi bedömer frågan som viktig eftersom det skrivs mycket om hat och hatattacker i tidningarna just nu.. Tillåmed en  b l o g g r u b r i k,  som råkade komma upp, stank av hat..


Matte ser plötsligt gammal och trött ut..


--Varför skulle jag hata nån.. Eller  n i  för den delen..


--Tja, om nån såg väldigt  a n n o r l u n d a  ut.. Eller hade en annan religion.. Eller.. tja.. Var en person med andra förtecken än vad du är  v a n  vid, matte.. 


--Näe,  h a t a r  gör jag verkligen inte.. Lika lite som jag går omkring och  ä l s k a r  hela mänskligheten.. Jag låter folk vara ifred.. Och förväntar mej samma tillbaka..


--M-men alla dom här stormrika tiggarna, som sitter med sina muggar utanför Konsum och Systemet.. Hatar du inte dom heller.. Många gör det..


--Jag varken hatar eller älskar dom, men  h a r  jag en tjuga i plånboken brukar jag lägga den i muggen.. I själva verket tycker jag synd om dom.. Att sitta och tigga måste vara den ultimata självförnedringen.. Jag kan tänka mej själv in i den situationen.. Hu..


Matte hade tur i går.. igen.. Plåtslagaren, som hon trott glömt bort oss, kom och säkrade våra stuprör.. Nu kan det regna och storma hur det vill.. Stuprören kommer inte att slitas loss.. Att restaurera den förstörda gräsmattan blir en senare fråga.. Matte är nöjd och glad.. Och är  h o n  det, är hundarna det..














Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards