brimikshallon

Alla inlägg under mars 2015

Av Kerstin Frithiof - 15 mars 2015 07:26

    

Go´morron och go´söndag.. Lilla Hallon hälsar världen.. Hans lilla morsa och hans långa mänska instämmer å det hjärtligaste..


I går var vi på Nytorpet, men det var ingen höjdare.. Jag fick inte gå lös.. Inte matte heller..


Det var så här:

Redan efter nåra fattiga meter utan koppel fick jag syn och sniff på riktigt fin ävja, och började äta..


Om det är nåt matte avskyr så är det när jag äter ävja, bokollonskal och småkottar.. Således satte hon koppel på mej och inte tog hon av det heller.. Hela rundan fick jag vara kopplad.. Visserligen gjorde jag en del ansatser ansatser till att ta mej en tugga  t r o t s  koppel, men matte var obeveklig..


J a g  hade således ingen större glädje av promenaden, och det hade inte matte heller.. Lilla mor och Agneta, som strosade omkring utan hindrande snören,  d o m  trivdes som fisken..


Matte var bortbjuden i går kväll..  D e t  är det inte ofta hon är..  Desto gladare blir hon när det sker.. Hon gick inte så långt bort.. Bara tvärs över gatan..


Vår mänska är lite egendomlig.. Hon blir väldigt  g l a d  när hon får komma på fest, men hon  s t a n n a r  aldrig länge.. Hur trevligt hon än har så vill hon hem ganska snart..


Numera har mänskor accepterat denna hennes rastlöshet, men så har inte alltid varit fallet..


Häromdan hade matte främmande.. Hur det var kom damerna att tala om  s y s k r i n.. Vi små hundar undrade i vårt stilla sinne vad  d e t  var för nåt, och började en liten gissningstävlan oss emellan..    


Ingen av oss kom ens i närheten av vad det faktiskt  v a r..


Matte erinrade sej plötsligt att  h o n  hade ett syskrin, ett som hon fått i gåva nån gång redan när hon var mycket liten, och som hon haft som "skattgömma"  under hela sin barndom..


Skrinet hade stått i ett skåp i många år, men nu letade matte upp det, dammade av det och tog ett foto på det..

Numera står det på byrån i sovrummet..


Vi får väl försöka sätta in en bild på den lilla lådan.. Håll klor och tummar för att det ska gå..  


Det fungerade på andra försöket.. Matte mallar sej en aning och påstår, att hon så smått börjar komma underfund med bildhanteringen..


--Nu gäller det bara att lära mej klippa och retuschera, säjer hon och sätter näsan i vädret..

Ja, ja..

















Av Kerstin Frithiof - 14 mars 2015 16:16

    

--Nu, sa matte, nu ska jag bara  t r ä n a  ett tag.. Vovvarna behöver inte bry sej.. Ingen annan heller..


Ja, nog tränade hon alltid.. Det här är mycket gamla bilder.. Den första är mattes första hund, Joker, ett halvt år gammal.. Barnet är mattes systerdotter, och hon är precis fyllda året..


Bilden togs 1972 på våren..


Andra bilden föreställer matte och hennes  a n d r a  hund, Piccolo, och är tagen på Stiby 1987..

Gamla bilder således..


    

Av Kerstin Frithiof - 14 mars 2015 07:20

    

Matte tror, att vi, små hundar, inte alltid förstår hur hon tänker.. Faktum är, att  v i  förtstår hur hon  s k a  tänka..

Långt innan hon själv en kommit på  t a n k e n  att tänka...


Ta tillexempel igår.. Matte lassade in oss i bilen och for till Stiby.. Glada i hågen var vi alla tre..


Vär  d ä r  fann vi att parkeringsplatsen var nästan full, och vid ett bord strax inanför stängslet satt ett gäng mänskor i solens glans och fikade..


Matte hittade en plats att ställa bilen på.. Vovvarna satte som vanligt igång med sin  f ö r v ä n t a n s k o n s e r t..


I stället, för att som vettigt folk,  k o p p l a  hundarna, öppnade matte bara bakdörren och lät oss forsa ut.. Och  h  ä r  kommer dubbeltänkandet in.. Vi visste vad hon tänkte och såg till att tänka likadant..


Hon  v i s s t e  givetvis, att vi skulle följa med henne som dragna på ett snöre.. Det gör vi alltid.. Ingen av oss har nånsin smitit..


Men  d e t  visste givetvis in dom, som satt och fikade.. Vad matte gjorde var alltså att  s t i l a  inför dom här mänskorna.. Och  d e t  var  v i  helt på det klara med.. Och  s o m  vi stilade.. Vi låssades tillåmed vara väluppfostrade..


Det var inte första gången matte hundstilade.. Joker, den praktfulla noffen, hade hon ofta med sej i stan och  h a n  lufsade bredvid henne utan koppel.. H a n  stilade således han också..


--Jae, sa matte, har man ingenting att malla sej över för egen del, kan man alltid malla sej med hundarna..


Och lilla mor och lilla Hallon håller med..


Både matte och hundarna kommer ofta tillbaka till "Vesan".. Förr var där en grund sjö.. Sen blev det åkermark.. Fin sådan.. Utan besvärande stenar.. Bara med ett och annat bottelöst sumphål, som bönderna fick akta sej för att köra ner i..


Och nu far bilarna omkring på den nya vägen, som går tvärs över både sjöbotten och åkermark..


Matte fick för sej att testa sin kamera och försöka ta ett kort på vesantrafiken.. Hon fann emellettid, att kameran "såg" bättre än hon.. D e n  såg vägen. Inte bara trafiken..


Matte ser inte vägen alls.. För henne verkar det som om trafiken gick direkt på åkrarna.. Nu finns det väl nåt sätt, att mackla med kameran.. Så att  d e n  inte heller ser vägen, men det tar vi en annan gång..


Igår förmiddag såg det ut så här: =Om det nu går att lägga in bilden..  


--Tänk, att det ska vara så svårt att komma ihåg hur man  g ö r  gång efter gång.. Matte börjar tvivla på sin intelligens.. Särskilt hög har den aldrig varit, men tillvaron har hon iallafall klarat..


--Vad gör det, att du måste hålla på och knappa hit och dit, matte.. Bilden  k o m m e r  iallafall in.. Förr eller senare.. Oftast senare.. Fniss..


--Ja men då tar vi en till.. Matte är segerviss och sätter hakan i vädret..  


--Förr eller senare kommer det att gå som ett rinnande vatten, matte.. Fast det lutar åt  s e n a r e..












Av Kerstin Frithiof - 13 mars 2015 08:50

    

Solen skiner varenda dag och på en del träd är bladknopparna färdiga att brista..


--Bara det inte blir ett  b a k s l a g,  säjer mänskorna och ser smått  r ä d d a  ut..


Vaddå  b a k s l a g.. Det är frost varenda natt, men inte inverkar  d e t  menligt på knopparna..


Vi, små hundar, tror, att mänskorna är så inställda på att våren har kommit, att bara  t a n k e n  på att det faktiskt fortfarande är vinter, känns främmande  o c h  skrämmande för dom..


Igår tog matte oss till Sternö, och  d ä r  är det längesen vi var..


Förr i tiden, när matte hade Joker, och sen även Piccolo, var Sternö det oftast besökta vandringsmålet..


Men för nåra år sen föll Agneta och slog sej fördärvad på sternöklipporna (bland annat bröt hon en handled) och sen dess känns det inte lika angeläget att vandra på den platsen..


Igår var dock inte Agneta med utan vi var ensamma på praktiskt hela halvön.. Och därför fick vi springa lösa..

Ända tills jag började ägna mej åt  j o r d f ö r f l y t t n i n g.. Då var det bara  e n  hund som fick gå lös..


Matte har (med stor förtjusning) ägnat sej åt fotografering denna morron.. Det är framför allt lilla mors nya  f r i s y r  som har förevigats..


--Det bästa med den nya kameran, säjer hon, är att man kan ta hur många kort man behöver.. Dom man inte gillar raderar man bara..


Så gick det inte till på sextiotalet.. Då fick matte sätta sej på golvet i matkällaren, där det var tillräckligt  m ö r k t.. Och sen fick hon krångla in filmremsan i framkallningsdosan.. Sen följde sköjlning och torkning av filmen och först  d å  kunde man se om det var nåra negativ som dög..


Sen följde en bökig process med mörkläggning, förstoring, kopiering, sköljning igen och slutligen torkning av kopiorna.. Jobbet tog flera timmar.. Undra på att matte tröttnade..                                 
                                      


   

Visst är det skillnad på lilla morsan före och efter att Ann hade friserat henne.. Nu är vi ganska lika, och matte påstår, att om man ska kunna se vem och är vem, så måsten man se oss  b a k i f r å n..

Lilla mor är lite  k o b e n t  medan jag är aningen  h j u l b e n t..


Matte tog också ett kort där vi är med båda två.. Nu ska vi se om hon kan få med det också..


Nähä.. På det igen..  


Viss är vi förtjusande.. (Det är jag, som slickar mej om nosen)..


--Hm, muttrar matte.. Skenet bedrar..


Fast  d e t   m e n a r  hon egentligen inte..













Av Kerstin Frithiof - 12 mars 2015 08:48

    

Egentligen skulle matte ha fotograferat lilla mor i dag.. Hon var nämligen hos hundfrisören igår och är väldigt elegant idag.. Fast.. nåja..  l i t e  tjock är hon.. Precis som lilla Hallon.. Men av  d e t  fotandet blev intet..


Matte hade nämligen råkat komma åt på-knappen på kameran  när hon lade ner den i skrivbordslådan igår.. Alltså.. batteriet urladdat.. Alltså.. inga kort..


--Du kan fota lilla mor i  m o r r o n  i stället.. Pälsen växer inte ut på  e n  e n d a  dag.. Lilla Hallon vet råd på det mesta..


Nu är det så, att matte häromkvällen fick för sej att göra en "selfie"  trots att hon egentligen inte riktigt visste vad det var.. Hon satte sej framför datorskärmen och tog en bild på spegelbilden.. (Nu gäller det att få in den bilden precis här)..


Två gånger har matte försökt få in bilden men det har inte gått.. Nu gör hon ett nytt försök  


--Tralalaa.. Matte är glad.. Tredje gången gillt.. Men fasligt stor blev bilden..


Nåväl.. Matte satte stolt in sin "selfie" på facebook.. D e t  har hon lärt sej..


Reaktionerna lät inte vänta på sej..


"Vänd på kameran"  var kontentan av de goda råden, och då gjorde matte det..


(Nu gäller det)


Nähä..


 


Minsann!!


Det här gången gick bilden in på  a n d r a  försöket..


--Du matte, du lovade att inte sätta in konstiga bilder, eller bilder, som kan skrämma nån.. Dom här båda fotona är både konstiga och lite smått skrämmande.. Skulle du inte kunna träna på lite  s n y g g a r e  bilder..


--Det tar vi i morron när jag har fotograferat lilla mor i all hennes glans.. D å  lovar jag att det blir en jättesnygg bild..


.. Och lilla mor myser.. Och ser så innerligen belåten ut..














Av Kerstin Frithiof - 11 mars 2015 06:36

    

--Tänker du klanta dej idag igen, matte.. Vi små hundar tittar strängt på vår mänska.. V i  vill att hon ska vara duktig och kompetent..


Sätter hon in bilder på vovvarnas blogg så ska det vara ordentligt gjort.. Dessutom ska det inte vara bilder, som kan skrämma vettet ur folk.. Eller reta upp små hundar.. Vad det beträffar..


Matte försöker  f ö r k l a r a  att hon inte alls haft för avsikt att skrämmas och att  a l l a  bilder hon  v e l a t  ha med faktiskt  h a r   k o m m i t  med.. Fast på lite annan plats än  h o n  tänkt sej.. Det har liksom inte varit nån riktig  s t y r s e l  på verksamheten..


--Jag tänker  l ä r a  mej det här hantverket, säjer hon och snörper.. Alla barn i början..


--Jag tänker ta kort och sätta in tills jag  k a n  det här jobbet.. Och  s e n,  när jag faktiskt behärskar det,  d å  ska jag ge mej ut och ta kort på allt som rör sej.. S t o r a  fina kort ska jag ta.. Och inte ska det vara på stillastående motiv.. Jag ska.. Ja,  d e t  ska jag..


--Tack, tack.. Entusiasm är nog bra, men vi, små hundar, nöjer oss med att matte tar helt vanliga bonnakort.. 


--Har du nåt kort du vill sätta in idag, matte.. Hundarna lirkar in matte på vardagens realiteter.. Hennes högtflygande kanonfotograffantasier tonas ner.. För tillfället iallafall..


--Ja, det har jag.. Ett kort från det ljusblå spåret på Nytorpet.. Där har vi gått många gånger, vovvarna.. Jag har klättrat på ställningen ni ser på kortet och ni har sprungit under den..


Vädret verkar bli soligt och fint idag.. I skogen blommar blåsipporna..Inte för fullt, men på väg.. Svalörten kommer också och vitsipporna sticker upp små blad..


--Jaha, då är det kanske dags för  f a s a n e r n a  att dra till skogs igen, matte.. Hundarna begriper sej inte på dom här halvtama fåglarna, som går och sprätter i trädgården..


--Gillar ni inte fasaner, vovvarna.. Matte ser förvånad ut.. Hon för sin del har inget emot dom.. Duvor däremot är närapå ett hatobjekt för henne.. Dom för nämligen ett fasligt oväsen..


--Matte, matte.. Du får trösta dej med att dom inte bara är till förargelse.. Dom ger  g ö s s e l.. Ska du veta..

Massor av det.. Gläd dej, matte..


--Förresten kan du  f o t o g r a f e r a  dom..


--Äsch, matte blir blank i ansiktet.. Det kom ingen bild alls i dag.. På det igen..  


--Jaha, det  g i c k  ju till slut, men bilden blev större än tänkt, matte slokar..


--Men  f i n  är den.. Hundarna tröstar..


--Förresten, matte, ska vi inte åka till Nytorpet idag.. Så kan du  t a  o m  kortet..













Av Kerstin Frithiof - 10 mars 2015 09:43

    

Matte tänkte sej att sätta in sångbilden i den här texten, men det gick åt pipsvängen.. Bilden skickades iväg och där stod matte med lång nos..


Annars är det en bild som vi, små hundar, är nöjda med.. Vi  ä r  faktiskt bra på stämsång.. Synd bara att inte matte begriper hur man sätter ljud till sina bilder..


Det kändes konstigt när vi gick ut i morse.. Förr hörde vi alltid trafiken  ö s t e r  om oss.. I morse konstaterade vi att bullret kom från  v ä s t e r.. D e t  har vi inte tänkt på tidigare..


Ännu konstigare är det att se långtradarna forsa fram ute på Vesan.. Den nya vägen går nämligen på Vesan, en gammal sumpig sjö, som vallades ut för hundra år sen ungefär.. Fortfarande är dom gamla pumparna igång.. Miljontals liter vatten pumpas ut varje år..


Vad som skulle hända om pumparna slutade fungera för en tid, vågar åtminstone inte  v i  tänka på..


Ett jätteslurp skulle förmodligen bli fallet..


Nu ser jag på matte, att hon funderar på att bildträna igen.. Sätter hon in den där hemska bilden som liknar en hällristningsgubbe, håller jag för ögonen.. Lilla mor också..


--Det verkar, som om du dras till att fota underligheter, matte.. Igår satte du in en bild på en liten mopp och idag på en skranglig forntidsjätte.. Som dessuton saknar  f ö t t e r.. Ä r  du egentligen fullt klok..


Lilla mor blänger..


--M o p p  kantänka.. Fnys..


Lilla morsan är uppbragt.. Det var ju  h e n n e  matte hade satt in på bloggen.. Snurrat på kortet dessutom..


--Vad beträffar forntidsbilden, säjer matte högdraget.. Beträffande  d e n  kan den lika gärna vara en teckning av el Greco.. H a n  målade nämligen såna figurer eftersom han hade svår astigmastism.. Berömd blev han dock.. Fnys..


--Men, matte.. El Grecos figurer saknade väl inte  f ö t t e r..


--Äsch..  

Jaha.. Då försvann en text till.. Nu struntar matte i det här och sätter sej att tjura i stället..


























Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards