brimikshallon

Alla inlägg under april 2015

Av Kerstin Frithiof - 22 april 2015 08:04

    

--Ni hade  r ä t t,  vovvarna.. Fotona  b l e v  stora och tydliga när jag tryckte på dom.. Hur kunde  n i  veta  d e t..

Matte är vederbörligen imponerad..


--Tja, äsch.. Ä r  man begåvad så är man.. Hundarna kråmar och gör sej till..


Matte knegar på i trädgårn.. Det börjar bli riktigt fint.. Städat och rent.. När det sen slutat att frysa på nätterna ska dahlior och gladiolusar ut.. Matte planerar att peta ner en del nepetasticklingar i kanten på den ena rabatten längs vägen.. Om plantera en fjärilsbuske förstås.. Men det berättade jag om igår..


Lavendelplantorna hon fick i höstas av en grannfru ska hon sätta längs sydväggen eftersom där är torrt och hett och få andra plantor trivs där..Blåregnet, flammentanz-rosen och vinplantan undantagna..


Det har börjat skjuta skott på vinplantan och matte hoppas givetvis på att det ska bli  d r u v o r  också.. Förra sommarens skörd var riklig och druvorna söta och goda.. Ganska stora var dom också..


   


Matte gillar bilder, som visar före och efter.. På första bilden syns en rabatt, som den såg ut i går morse.. Före städning således.. På nästa bild ser man hur ren och fin den blev.. Här ska fjärilshotellet planteras.. Redan i eftermiddag..


--Matte,  v i  tycker du  s k r y t e r  med ditt trädgårdsstädningsresultat.. D e t  är väl inte fint enligt mänskors sätt att se.. Knappast enligt  h u n d a r s  heller..


--Vadå, skryter.. Jag har gjort ett bra jobb och det gör mej stolt och glad.. Sen får ni, småttingar, kalla det skryt om ni behagar.. Och.. förresten.. det  ä r  skryt och det står jag för.. Matte sätter hakan i vädret..


--Ska du vara i trädgårn i dag också, matte.. Kan du inte strunt i trädgårdsmästeriet och ta oss till skogen i stället..


--Vi får väl se..


SUCK,  dubbelt  SUCK..





























Av Kerstin Frithiof - 21 april 2015 08:04

    

Vi fick ett mejl från en gammal norjebo häromdan.. Hon hade läst i lilla Hallons blogg om hur Norje håller på att avkrokiseras..


--Inte har dom väl lagt ner  m a c k e n,  skrev hon..


Jo vad dom har.. Matte tog kameran ner till före detta macken tidigt i morse.. För att  d o k u m e n t e r a..


Nu vet ju alla, att matte inte precis gått på Chalmers och lärt sej teknikens under, och därför kan hon inte klura ut hur hon ska mejla foton..


Således bad hon så snällt om att få låna lilla Hallons bloggutrymme för att visa förfallet..


På vägen till macken (Matte tog bilen.. Man gör det om man är född lat) såg hon ett par vackra blommande träd som hon fotade.. Som  o m v ä x l i n g,  menade hon..


När hon sen kom hem tog hon ett kort på det fulaste i vår trädgård, en totalt försummad "rabatt".. Ett ställe, där matte brukar påta ner sånt som hon inte vet vart hon ska ta vägen med..


Meningen är att det fotot ska ingå i en liten serie kallad "Före och Efter".. Ungefär som på TV där dom visar vardagsgrå personer med stripigt hår och fula skor, som blir uppsnofsade till tusen.. Snyggt klädda och friserade och sminkade..


--Vore inte  d e t  nåt för  d e j,  matte.. Hundarna är ivriga.. Tänk vad  r o l i g t  det vore för matte att bli omgjord på TV-vis..


Matte bara fnyser.. H o n  tycker tydligtvis att hon är bra som hon  ä r.. Och.. det tycker  v i  också.. Det vore ärligt talat inte roligt om matte kom hem och inte liknade sej alls.. Och ingen annan heller.. Hu..


       


Det här var en gång en mack och verkstad.. Sen blev det mack och butik och sen bara butik.. Och numer ser det ut så här..


   


Iträdgårdarna blommar magnolian.. Inte i vår eftersom  v i  inte har nån.. Utanför sköterskemottagningen, som för övrigt  o c k s å  är nedlagd, såg matte det här vackra prydnadsträdet..


Det är konstigt, att mattes foton aldrig blir  l a g o m.. Antingen blir dom så  s t o r a, att man bara kan titta på dom bit för bit.. Eller blir dom dom som ovanstående, så små att man måste ha förstoringsglads för att se dom..


--Det kanske går att  t r y c k a  på dom för få dom större.. Hundarna har för sej att vi har gjort så vid något tidigare tillfälle..


--Vi kan ju  f ö r s ö k a .. När dom är lyckligt och väl ivägskickade.. Trycker vi  i n n a n  kanske dom försvinner helt..

Matte låter inte helt övertygad..











Av Kerstin Frithiof - 20 april 2015 08:05

    

Matte är bestört.. Hon såg på facebook för nån timme sen, att hennes systersons lägenhet brunnit upp..


Två av kissarna hade han fått med sej till sin dotter.. Den tredje (Strunten?)  var ute i skogen och levde friluftsliv och kommer att hämtas vad det lider..


Väldigt typiskt för både matte och systersonen var att första tanken gällde kissarna.. Två katter och en tunna kattmat var vad  h a n   hade räddat.. Matte erbjöd sej på stubinen att åka och köpa kattmat.. Vilket således inte behövdes..


Branden hade börjat på balkongen och  d e t  får matte att börja fundera..


Idag får två små hundar vackert sitta inne.. Vädret är precis det rätta för trädgårdspåt.. Det brådskar faktiskt..


Ett bekymmer är körsbärsträden, som har sprickfärdiga knoppar..


--Varför är  d e t  bekymmersamt, matte.. Det blir väl bra att få gott om körsbär i år..


--Jodå, bara  f r o s t e n  håller sej borta.. Gör den inte det får vi inte ett bär.. Varken vi eller måsarna..


För ganska många år den fick matte en del plantor av en dam, som skulle flytta ifrån Norje.. Däribland en rosa fjärilsbuske..


Sommaren för två år sen fick matte för sej, att hon ville ha en till likadan, och tänkte sej till plantskolan för att inhandla en..


Då kom hon på, att det kanske gick att  d e l a  den buske hon redan hade.. Sagt och gjort.. Resultatet blev alldeles utmärkt och nu ska hon dela en gång till.. Hon har nämligen tänkt att ha ett fjärilshotell på sydsidan också..


Fådda blommor.. Växter med proveniens gillar matte.. Inte så att hon är  s n å l,  inte alls, men hon gillar det personliga med växter som har en historia..


Jaha, det var både bekymmer och glädjeämnen denna måndagsmorron.. Det största glädjeämnet är givetsvis, att både systersonen och kissarna är vid liv..


Bekymret är givetvis den utbrända lägenheten..

















Av Kerstin Frithiof - 19 april 2015 06:33

    

En av årets värsta ångestar för matte är första gräsklippningen på våren..


--Varför är det så, matte.. Hundarna tittar medkännande på sin mänska..


--Jo, för det första kan jag inte veta om maskinen går igång.. Jag kan inte heller veta om kniven fortfarande är skarp nog att skära  a v  gräset med.. Och sist, men inte minst, är gräset i sånt skick, att det  g å r  att klippa..


Igår gick matte och  l o g i s t i s e r a d e  och sneglade på gräsmattan.. Väldigt ankommen efter vintern var den.. Mossa och tuvor och ytterst lite anständigt gräs.. Och det som fanns, var högt och svajigt..


--Ska du inte sätta  i g å n g.. Hundarna var otåliga.. Gå så där och skjuta upp det nödvändiga.. Det liknar på inte sätt  o s s..  Inte matte heller.. Om sanningen ska fram..


Matte drog på sej sina spruckna stövlar och masade sej ut.. Bensin fanns kvar sen förra sommaren.. En flaska startgas också..


För ett par veckor lyckades hon dra igång gräsklipparen på försök, så hon trodde nog att  d e t  skulle gå i går också..


Alldeles uppenbart fick hon igång maskinen, för utanför hördes ett förskräckligt bullrande.. Vrål och knatter av värsta sort..


Efter nån timme kom matte in igen.. Varm och trött.. Men lycklig..


--Nu gör jag ingenting i trädgårn mer i dag, sa hon trotsigt.. Och på måndag är det jag som åker och köper gräsmattegödning.. Om jag gösslar varannan månad och klipper ofta kan det nog bli fint en gång till hos oss, sa hon..


--Jag undrar, sa hon sen.. Jag undrar om inte en gammaldags  h a n d d r i v e n  gräsklippare vore att föredra..


--Eller en  s j ä l v g å e n d e,  fnissar hundarna..


Det är som sagt söndag, veckans tristaste dag, den dag då franska  b a r n  går och har tråkigt i sina vita, fina klänningar och högtidliga knickerbockers.. Allt enligt visan  "Les enfant s´ennuient les dimanches"..


--Stavade du  r ä t t   nu, matte.. Hundarna  ä r  angelägna om att matte inte ska göra en massa fel.. Varken i trädgårn, köket eller i datorn..


--S ä k e r  kan man aldrig vara.. Varken i trädgårn, köket eller med utrikiska.. Matte slokar.. Glaset verkar tömmas..


Det gäller för vovvarna att muntra upp henne.. Det gör vi genom att föreslå en färd till skogen..


--Eller en extra  f r u k o s t.. Lilla mor skiner av stolthet över att ha kommit på nåt så bra..


Lilla Hallon, i sin tur, kommer på nåt  ä n n u  bätte för att få matte på gott humör..


--Sätt in ett foto.. Gör det, snälla, så kommer du att må mycket bättre..


--Äsch, mattes glas börjar tömmas igen.. Om jag  t a r  ett litet kort och vill göra det i normalstorlek blir det jättelikt, och vill jag sen flytta det eller göra det mindre, ber datorn mej göra det och detta på ett språk, som jag  i n t e  behärskar.. Det är inte bara les enfants som s´ennuient les dimanches.. Les femmes gör det lika mycket.. Åtminstone "cette femme"..


--Nu säljer jag kameran.. Den är inte mycket begagnad så jag kan få nåra kronor för den.. Och sen åker vi till fjälls, vovvarna..


--Men i fjällen  b e h ö v e r  du kameran, matte..


SUCK















Av Kerstin Frithiof - 18 april 2015 08:33

    

I går var vi på Stiby.. Lösa och lyckliga.. Tur hade vi med vädret också..


På morronen sken solen och det artade sej till att bli en riktigt, vad matte kallar,  f i n  dag..


Men, hör och häpna, vi hade inte mer än stuvat in oss i bilen efter utfärden förrän regnet  ö s t e  ner.. Matte trodde det var  h a g e l  också som dunkade ner.. Det  l ä t  så iallafall, sa hon..


Innan vi for iväg hade matte jobbat ett par timmar i trädgårn.. Inte med gräsklippning dock.. Det var för blött i gräset.. I stället rensade hon rabatt och uppfart.. Ja, inte blev det klart.. Det lär det inte bli idag heller.. Det är skräpigt och ogräsigt i vår trädgård.. Båda vovvarna är emellertid säkra på att trädgårn kommer att bli jättefin när matte är klar med den... Om nåra  å r  sådär..


 


Den  h ä r  bilden har lilla Hallon visat förr.. Komplett med skärbräda och sax.. Det är exakt två månader sen matte bar upp dom små ynkliga pelargonerna från källaren.. Komplett med mager daggmask och halvdöd gråsugga..


I går satte matte ut planteringen på trappan.. Det är där den brukar stå om somrarna.. Så här såg det hela ut:


 


På kvällen började det bli kallt och hela planteringen fick bäras in igen..


--Skam den som ger sej, sa matte i morse och kånkade ut lådan igen..


--Tror du vi kommer till skogen i dag, matte.. Hundarna är ivriga och svansana går i topp..


--Vi får väl  s e..


"Vi får väl se".. Fnys.. Vad  d e t  betyder vet vi alltför väl vid det här laget..













Av Kerstin Frithiof - 17 april 2015 06:38

    

Idag är det fredag och solen lyser redan utan minsta moln på himlen..


Så fort det blir torrt i gräset ska matte klippa det.. Gräsklipparen fungerar även i vår.. Matte kunde konstatera det för ett par veckor sen..


--Så fort det blir sommaruppehåll i gräsväxandet ska jag låta serva klipparen, säjer hon..


--Varför servar du den inte  n u..  Hundarna förstår sej inte riktigt på hur matte tänker..


--Nä, nu måste jag först få ordning på gräset.. Sen kan jag serva hur mycket som helst.. Det hade inte varit så dumt om jag kunnat göra det  s j ä l v..


I går kväll var vi ensamma hemma, lilla mor och jag.. Matte var, som vanligt, höll jag på att säja, på konsert..


Den här gången var hon och lyssnade på Marinens musikkår, den, som ett tag var totalt utrotningshotad..


Man lyckades emellertid få behålla den i Avkroken.. Förhoppningsvis för gott.. Men säker kan man inte vara.. Det kan man aldrig när politiker börjar rota i saker och ting.. T r e v l i g a  saker och ting.. Antingen ska dom trevliga företeelserna strypas helt.. Eller ska dom till Stockholm.. En ännu värre avkrok än Karlskrona.. 


Nåväl, matte var nöjd och belåten.. Hon fann att hon uppskattade den här sortens orkestersammansätting..


--Mäktigt var det, sa hon..


--Dom här gossarna och flickorna vill jag lyssna på flera gången, sa hon med eftertryck..


--Dom är roliga att lyssna på, prydliga att se på och så har dom välputsade skor..


Förra våren fick matte en pionplanta av Agneta.. H o n  ville bli av med den och matte ville ha den.. Ibland är det vist ordnat här i den bästa av världar..


Matte var lite ängslig att pionen, en gammaldags djupröd bonnnaros, inte skulle tåla flytten.. Hon grävde ett jätte hål för att behaga nykomlingen.. Och så fyllde hon på med planteringsjord och aningen gössel..


Vovvarna tittade på men aktade sej noga för att komma för nära hålet.. Ramla ner är  e n  sak.. Komma  u p p  igen en helt annan..


Allt gick emellertid bra och pionen tillåmed blommade..


Nu har matte gått omkring och kikat efter den ett tag.. Angelägen om att det ska komma upp nya skott, men långt ifrån säker på att så ska bli fallet..


Nu har det emellertid börjat skjuta upp små röda pluttar ur jorden..


--Jag har  f o t a t  dom, sa matte stolt för en stund sen.. Och så har jag fotat björkskottet i stubben.. Och våra tulpaner på sydväggen.. D o m  växer lite oorganiserat eftersom dom  v a n d r a r.. Detvillsäja dom  n y a  lökarna vandrar.. Dom gamla dör..


Dom här lökarna satte matte och hennes mänska så fort dom skaffat sej huset.. Så det är  a n t i k a  tulpaner..


  

 


Dom långa revorna framför tullipanerna är mattes blåregn.. Hon har ännu inte bestämt sej för om hon ska behålla dom eller kapa dom..


--Pionknopparna tar vi en annan dag, säjer matte och skiftar färg på kinderna..


Hm.. Dubbelt "hm"..













Av Kerstin Frithiof - 16 april 2015 06:30

    

Idag blir det solsken.. Förhoppningsvis en tur till skogen också..


Igår var det ett förskräckligt väder.. Regnskurar och  b l å s t  hela dan.. Tur att matte rensat upp sin "kanal"..

Det forsade och rann hela dan men ingenting hamnade i källaren..


 

Jaha.. Det  h ä r  var ju inget vidare.. Man kan dock se att det rinner i rännan och att den är uppsnyggad..


--Matte.. Tror du inte att det är bäst att du  s l u t a r  med "fotograferandet".. Det här börjar bli skämmigt.. Lilla mor tittar strängt på vår mänska och lilla Hallon rynkar också ögonbrynen..


--Tja, säjer matte generat.. Jag tänkte bara göra vovvarnas blogg lite  i n t r e s s a n t a r e..  Det är  d ä r f ö r  jag tar kort på kort..


Hundarna svarar inte utan låter tystnaden tala..


För länge sen hittade matte ett litet självsått tallskott i en rabatt.. Efter nåra år hade det vuxit till ett litet träd och  flyttades till hörnan i sydrabatten.. Tallen trivdes, som allt annat i vår trädgård, och snart var den högre än matte..


Efter ytterligare ett par år var en så stor att den började fälla kottar.. Dessutom hade  b r e v b ä r a r e n  ett och annat att säja om den..


Att störa folk i deras jobb är inte vad matte mest uppskattar att göra.. Därför lät hon såga ner tallen..


Alla kottarna, som låg huller om päron både på gatan och i trädgårn, sopade hon upp och bar iväg.. Av tallen återstod bara en stubbe.. På stubben brukar matte ställa en kruka sommarblommor..


Stubben börjar bli gammal och sprucken och igår upptäckte vi att en liten björk slagit sej ner i en av sprickorna.. (Matte fotograferade björken, men den fastnade inte.. Hon får göra om det idag, säjer hon)..


--Överansträng dej inte, matte.. Hundarna har svårt att hålla sej för skratt, men vi hejdar munterheten när vi ser att matte ser lessen ut..


Men visst är det märkligt, att ett nytt träd börjat växa i den gamla stubben..


Lilla mor var hos veterinären i går igen.. Hon har kliat sej nåra dar.. Mer och mer har hon kliat sej, så nu får både hon och jag genomlida en skabbkur.. En snutt i munnen en gång i veckan i sex veckor.. Dessutom ska lilla mor äta prednisolon (ett kortisonpreparat) i fjorton dar..


Vår dator börjar bli riktigt långsam och trött..


--Hoppas den håller lite till, säjer matte.. Det kan inte bli tal om nån ny förrän skatteåterbäringen kommer om ett par månader..


--Nä, säjer matte med eftertryck.. Nu ska jag sätt in ett  f i n t  kort.. Visserligen har vi haft det inne förr, men det gör inget..


 

Här ser man vovvarna övandes stämsång på trappavsatsen..

























Av Kerstin Frithiof - 15 april 2015 06:30

    

Vad händer egentligen här i Norje.. Hundarna är fundersamma.. På oss verkar det som om absolut ingenting händer..

Och det som händer sker baklänges.. Det rivs och läggs ner och nån nyinflyttning lär det aldrig mer bli..


Macken är nerlagd och skövlad med marken, affärerna är borta, sköterskemottagningen är försvunnen.. Liksom posten.. Tillåmed  t r a f i k e n  går nån annanstans.. Dessutom finns inga vägskyltar till Norje på den nya vägen..


Det här var ju nästan en huvudort för inte så länge sen.. Med byggverksamhet och liv och rörelse..


Idag finns det väl ingen som inte vill flytta hit.. Om man inte är badtokig eller rockfantast vill säja..


Den här byn har verkligen blivit utsatt för  a v k r o k i s e r i n g..


Idag, den femtonde april, är det grått och mulet.. Regnat har det gjort ett par dar, och frågan är om det inte kommer att göra det idag också..


Matte, ottefågeln, var ute och tog ett par kort från vår trädgård.. Det ena visar forsythian i all sin glans.. På det andra fotot ser man en liten björk, som planterat sej vid vår garageuppfart.. Matte nändes inte ta bort den och nu börjar en riktigt trivas.. Och bli  f i n..


--Är du fullt klok, frågar folk matte, som låter ett sånt skräpträd växa upp i kanten av din garageuppfart.. Tänk vad den kommer att söla ner.. Tänk på  b i l e n..


Jo då.. Matte tänker visst på bilen.. Hon ser till att den får det den ska ha.. Men hon tänker mer på levande ting.. Som björkar och..


--Och  h u n d a r.. fyller vovvarna i..


--Just det, vovvarna.. På hundar.. Och fåglar och katter och bin och getingar.. Och.. och.. Listan är lång..


                                      

Forsythian i all sin glans.. Ibland klipper matte ner den rätt så rejält och sen blir den bara finare nästa år..


 


--Den här bilden blev märkligt stor.. Björken är bara liten och späd.. Matte är fundersam..


--Kan det bero på att jag  b e s k a r  den  i n n a n  jag tryckte av.. Meningen var att den skulle bli  m i n d r e  inte tvärtom..


Hundarna börjar tycka, att matte bör ha lärt sej fotohantverket vid det här laget..


Tja..












Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards