brimikshallon

Alla inlägg under april 2015

Av Kerstin Frithiof - 6 april 2015 06:51

    

--Ska du inte  f o t a  honom.. Agneta tittade med avsmak på lilla Hallon.. Det finns  s å n a  foton också, sa hon och rynkade på näsan..


Och matte blängde..


Det var så här:


Redan tidigt i går förmiddag bestämde matte och Agneta att åka till Stiby med vovvarna.. Lilla mor fick gå i band, medan Hallon sprang lös..


--Jag är så stolt över honon, sa matte.. Hans varken slåss eller springer bort.. Och träffar vi på lös jord och lera kopplar jag bara honom..


Vad hon inte tänkte på var små hundars oemotståndliga drift att  p a r f y m e r a  sej..


Bredvid stigen låg en stor hög av dem mest ljuvliga parfym man kan tänka.. Och jag rullade mej och njöt..


Matte gick i sina tankar och märkte ingenting förrän hennes lilla hund kom skuttande, blank och doftande..


--Jag rör honom  i n t e, sa hon.. Kommer världens argaste och största hund och vill klå upp honom, ska iallafall inte  j a g  lyfta ett finger för att rädda honom.. Sa hon.. Kan tillåmed tänka mej att  h j ä l p a  t i l l,

sa hon och såg  grym ut..


--Rör honom inte, sa hon med lärarrösten till ett par damer, som oade och åade över den söta lilla hunden som sprang så snällt efter sin mänska..


--Rör honom inte.. Han har rullat sej i  s k i t..


Och damerna bleknade och såg förfärade ut.. 


Hemma blev det badkaret och sen var jag våt och eländig hela dan..


Igår tänkte matte att hon skulle visa en del logerare i vår trädgård.. Såna blommor som kommit alldeles spontant..


Det är vårlök, viol,  (k a n  det vara hundviol)  och svalört.. Scylla och vårstjärna har matte hittat i tallet och påtat ner bredvid körsbärsträdet..


       





























Av Kerstin Frithiof - 5 april 2015 07:15

    

Snö vet vi vad är.. Dimma och regn också.. Men igår stiftade vi bekantskap med nåt mycket egendomligt.. Nämligen hagel..


Matte hade precis tagit ut oss på en liten kisspromenad när vi hörde ett förskräckligt prasslande.. Vi hann precis undra vad  d e t  betydde när haglen började daska ner runt oss..


--Jaha, sa matte.. Nu vet ni vad hagel är, sa hon..


En gång förra sommaren kom det så mycket hagel, att det låg som  d r i v o r  på gatan.. Det fanns tillåmed en bild i tidningen på det..


På förmiddagen var vi på Stiby.. Det var mycket folk där och promenerade och tittade på alla blommorna..Trots att det regnat så mycket var det torrt och fint på ängarna.. Således kunde matte gå lös.. Så icke lilla mor eftersom det inte bara var folk i skogen.. Dom hade sina  h u n d a r  med sej också..


Veterinär Wiebke berättade för matte, att hon haft lilla mor med sej ut och gått en sväng tillsammans med tre andra hundar den där dagen då lilla mor var patient hos henne.. 


Det hade gått bra, sa hon.. Bara dom andra hundarna höll avståndet till lilla morsan..


Det är så mycket som blommar i vår trädgård.. Det mesta har flyttat in här av sej självt.. Annat har matte påtat ner under årens lopp..


Det kommer att bli massor av ramslök under hasselbuskarna, som för övrigt flyttat in dom också.. Matte går en sväng varje dag och tittar till dom små lökarna.. Det kommer att bli vackert när dom blommar..


Här var det meningen att matte skulle sätta in bilder på lite vårblommor, men det smög sej eftersom hon inte fört över dom från kameran till datorn.. Nåja, nån gång ska hon väl lära sej hela proceduren..


Idag är det både söndag och påskdagen.. I morron är det måndag och annandag påsk.. Matte tycker som bekant inte om helgdagar.. En i taget kan räcka, menar hon.. Det här med annandagar begriper hon inte alls meningen med..


Mattes stora fingertuta trillade av i morse.. Kvar var bara innerbandaget..


Hiskligt nyfiken på hur det ser ut under  är matte, men hon törs inte skala bort  d e t  bandaget..


I stället lindade hon om det med nåra häftplåster..


Det verkar som om den här dagen ska bli solig.. Det är väl knappt att våga hoppas på en längre skogspromenad i dag också.. Men ett litet tjat kan vi iallafall sätta igång..












Av Kerstin Frithiof - 4 april 2015 08:30

    

--Visst är det  o r ä t t v i s t,  matte.. En del djur har dagar eller helger eller tillåmed hela  m å n a d e r  tillägnade sej.. Älgar och katter.. och.. och nu på påsken  h ö n s.. Vi hundar, som ändå är mänskans bästa vän, har  i n g e t i n g.. Inte ens en  k a f f e r a s t  tillägnas oss..


Matte drar på smilbandet..


--Katterna har månaden  m a r s  som sin speciella tid, men det beror inte på att man vill  h y l l a  katterna.. Tvärtom.. Man  r e t a r  sej på dom eftersom dom för ett förskräckligt liv just i mars.. Vrålar och slåss..


--Älgarna har sin tid på hösten, och  d e t  är då inga trevliga dar för dom stackarna.. Då  j a g a s  dom, skjuts och äts upp.. Nåt  s å n t  vill väl inte vovvarna vara med om.. Eller...


--Vad beträffar att påsken skulle vara  h ö n s e n s  högtid är det helt fel.. Ingen hyllar dom stackarna hönorna.. Dom får bara sitta i sina burar och värpa.. Hela livet..


--Varför man äter ägg på påsken kommer från forna tider.. Då  v i l a d e  hönsen sej under vintern, och värpte inte alls..


--När så äggproducerandet kom igång igen fick man plötsligt massor med ägg, och då gällde det att äta upp dom..


--Men man hänger ju upp hönsfjädrar i trädgårdarna.. Är det inte för att  h e d r a  hönsen..


--Inte ett ögonblick.. Mänskor rycker fjädrarna av dom stackars hönsen, färgar dom i alla färger och hänger upp dom i buskarna för att dom tycker det är  f i n t..


--Men varför  f i r a r  man då påsk, matte.. Och gör det på ett sånt sätt att små  hundar tror att det är hönsen man firar.. Och  v i  blir avundsjuka..


--Jo, man firar en hemsk händelse, som ägde rum under romartiden.. Fast på ett annat ställe..


--Man avrättade en man, ja, man avrättade friskt på den tiden, och det skämmigaste sätt man kunde bli avrättad på var att, just som den här mannen, bli uppspikad på en träställning.. Och där fick man hänga tills man dog..


--Å. fy.. Hundarnas ögon blir stora som tefat och fylls med medlidandets tårar..


--Nåväl.. Berätteslsen slutar bra.. Mannen, som  som inte gjort nåt ont, utan var helt oskyldig, levde upp igen.. Och det är framför allt  d e t  man firar påsk för..


--Dom stackars hönorna har  i n g e n t i n g  med den händelsen att göra.. Dom får bara släppa till sina fjädrar..


--Och vad beträffar  h u n d a r n a... Alla dagar tillägnas vovvarna.. tminstone i det här huset.. Och åtminstone så länge ni veter hut..


 


Vovvarna önskar hela galaxen en trevlig påsk.. Och matte instämmer.. (Matte smög ut för en stund sen och fotade grannarnas hönsfjädrar.. V i  har inga såna prydnader.. Och inte äter vi fler ägg än vanligt heller)..


--Betyder det att vi är särskilt  t r å k i g a,  matte.. Varken fjädrar eller ägg.. Har du ens dammsugit...


--En del skulle säkert tycka det.. Vi själva är ganska nöjda med oss som vi  ä r.. Eller hur vovvarna..


--Dammsuger gör jag när det behövs..














Av Kerstin Frithiof - 3 april 2015 21:44


Det här inlägget gör jag, Kerstin, bara för att träna.. Den här hanteringen är ännu så ny för mej, att jag känner mej osäker och lite nervös.. Samtidigt blir jag.. tjohoo.. v ä l d i g t  glad när jag lyckas.. Som jag gjorde nu.


Bilden föreställer som synes vovvvarna.. Det är Hallon, som står bakerst..



 

Av Kerstin Frithiof - 3 april 2015 08:06

    

--Matte, du kan väl låta mej berätta om det som hände igår.. Du vet det där som gjorde att du tyckte så synd om dej..


--Mjaa.. Matte drar på det.. Hon menar väl, att synd-om-tyck-episoden är förbi och inte så mycket att orda om längre..


--Det tyckte du inte igår.. Du  f o t a d e  ju tillåmed nästan alltihop..


Det var så här:

Matte tänkte sej att skära en gurka och lägga ner i ättika och socker.. Hon gör det emellanåt.. H o n  tycker det är väldigt gott med sån här gurka.. Vi, små hundar, är väl av en helt annan uppfattning..


Nu är det så, att matte köpte en slags skärapparat, mandolin kallas det visst, på marknaden för ett par år sen.. En enda gång har hon använt den och då skar hon sej nåt förskräckligt..


Igår tog hon fram den.. Med största respekt.. Och började skära..


Det gick som en dans.. Gurkskivorna trillade jämna, tunna och fina ner i sin skål..



--Jaha, sa matte.. Nu får jag sluta  i n n a n  jag skär mej igen..


Hon hade knappt sagt det så ..  skar hon av halva tumblomman..


Det är mycket blod i en tumblomma.. Och inte slutar det rinna heller i första taget..


Matte fick faktiskt åka in till vårdcentralen och bli omlagd..


 


--Nähä, sa matte.. Aldrig mer ska jag skära mej på den här manicken, sa hon, och gick ut och slängde den i soptunnan..


Turligt nog var det sophämtardag, så det dröjde inte länge förrän "manicken" fick åka ut på sin sista färd..


 


Vovvarna drog en suck av lättnad.. Nu kommer inte matte att skära sej på  m a n d o l i n e n  en gång till.. Iallafall..


Tittar man till höger på bilden kan man se att vår forsythia håller på att slå ut.. Den var med det första matte och hennes mänska planterade i trädgården.. Så den är gammal..


--Ska du vara i trädgården idag, matte.. Hundarna hoppas att svaret ska bli nekande.. Så vi kan hoppas på att komma till skogen i stället..


--Njaä.. Matte drar på det.. Och så tittar hon sorgset på sin bandagerade tumme, suckar och säjer, att det dröjer nog ett tag innan hon kan vara i trädgården igen..













Av Kerstin Frithiof - 2 april 2015 07:18

    

Tänk att en sån  l i t e n  hund som lilla mor kan lämna ett så  s t o r t  tomrum efter sej när hon inte är här..


Så här var det:

Lilla mor var lite trött under ett par dar.. Särskilt på morgnarna.. I går var det riktigt illa med henne.. Hon ville inte ens äta, och  d e t  fann vi väldigt oroande..


Matte ringde och fick tag i en veterinär.. Inte Lena, som vi brukar åka till, utan en kollega till henne i Näsum, veterinär Wiebke..


Lilla mor lastades in och iväg bar det..


Lilla mor undersöktes å det grundligaste.. Allt, allt gicks igenom.. Hon fick tillåmed bli kvar under nåra timmar för ytterligare röntgenundersökning..


Resultatet: Lilla mor hade svalt luft och den luften hade på nåt sätt stannat kvar i magen och låg där och proppade igen..


För övrigt var hon i mycket gott skick.. Åldern har farit väl fram med henne..


Åter till det stora  t o m r u m  vi kände när lilla morsan inte var här.. J a g  kunde ju inte begripa vart hon tagit vägen.. Ett tag trodde jag att hennes gamla mänska varit och hämtat henne.. D e t  vore bland det värsta som kunde hända matte och mej..



 


Slutet gott.. Allting gott.. Lilla mor tillbaka.. Lite trött efter veterinärbesöket är hon förstås, och det är skönt för en liten hund att vila ut i sin gamla slitna stol..


Nu är det som det ska vara hemma hos oss.. Dessutom artar det sej att bli soligt och fint idag.. D e t  betyder förstås att matte ska ut i trädgårn.. Det är en  r o s  som ska flyttas  i n n a n  den börjat växa..















Av Kerstin Frithiof - 1 april 2015 07:28

    

Idag är det den förste april och idag får mänskorna ljuga och luras hur mycket som helst.. Det gör dom visserligen andra dagar också, men idag är det  t i l l å t e t..


--Brukar  d u  lura nån april, matte..


Eftersom matte bor ensam med sina vovvar, finns det i stort sett bara  v i  som kan  b l i  lurade..


--Nä, det har jag egentligen aldrig gjort.. Har ingen  f a l l e n h e t  för den leken.. Matte ser väldigt likgiltig ut när hon säjer detta..


--När jag jobbade, försökte alltid eleverna lura mej april, och det var väl en och annan gång dom lyckades, men, som sagt, jag är inte så road av den sortens sällskapslek..


Gråvädret fortsätter.. Alldeles jämngrått är det.. Ända ner till marken.. Men det varken regnar eller snöar.. Och det är ju alltid nåt att glädjas åt..


--Dom där väldigt  k o n s t n ä r l i g a  korten du skulle ta av gårdagens usla väder, matte..  B l e v   det nåt av dom..


Matte ser generad ut, skrapar lite med foten och mumlar nåt ohörtbart..


Det var så här:

Matte tog kameran med sej i bilen.. Hon skulle fotografera regnvädret, sa hon.. Och det tänkte hon göra  innifrån bilen.. Dropparna skulle bilda nåt slags tröstlöshetens och konstnärlighetens mönster på korten..


Hon började storstilat med att fota gatan utanför vårt hus..


 


Jo då.. Tröstlösheten finns där på kortet, men eftersom inte matte riktigt begriper sej på kameran ännu, så la hon skärpan fel.. Fotot verkar föreställa en deprimerad skånegård.. Och det är  g r a n n e n s  skånegård..


Och sen drog hon iväg.. Kommen mitt emot skolan såg hon ett par damer komma mot sej.. Till fots med fladdrande regnkappor.. Att  d e t  varit ett ypperligt motiv begrep hon inte förrän ögonblicket var förbi..


--Jaha, jag möter väl andra motiv, tänkte matte karskt och for iväg neråt Lörby till.. På rakan mötte hon en bil med lysena speglande sej i vattnet på vägen..


--Äh, en miss till, tänkte matte förargat.. Men så kom hon på att det troligen skulle komma flera bilar och det ganska snart.. Glad i hågen stannade hon vid vägkanten och väntade.. Och.. minsann.. kom det inte en bil väldigt snart.. Men inte så snart att inte vår mänska hann ställa in skärpan.. Och precis när bilen hunnit dit knäppte hon..


 


--Mja, vovvarna.. Alldeles misslyckat är väl inte det här fotot, eller..


Vi, små hundar, ser att matte  e g e n t l i g e n  mallar sej lite och tycker att hon gjort ett bra jobb.. Skärpan finns där.. Dessutom tycker iallafall  h o n  att hon kan se en viss  t r ö s t l ö s h e t  i bilden.. Och var ju  d e t  som var meningen..


Trevlig första april önskar vovvarna.. Trevlig resten av månaden också..






























Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards