brimikshallon

Alla inlägg under maj 2015

Av Kerstin Frithiof - 7 maj 2015 07:25

    

För ett par år sen blev vovvarna ordentligt skrämda.. Matte skulle åka till E. och hämta en agapantus..


Inte visste  v i  vad  d e t  var.. Vi gissade lite nervöst på allt möjligt och till slut kom vi fram till att det var en  a g a p a n t e r  matte skulle hämta..


Nu vet ju alla, att pantrar är stora och farliga  k a t t e r.. Vovvarna var ordentligt skrämda.. Lilla mor, för sin del, låg  redan och tryckte under sängen, och jag övade mej på att morra farligt och visa tänder.. Utan strid skulle jag inte ge mej..


Lättnaden var enorm när det visade sej att pantusen var en växt..


Förra sommaren stod agapantern på garageinfarten till långt fram i september då matte satte in den.. Det verkade nästan som om den tjurade, för nåra blommor bjöd den inte på..


I dag på morronen tyckte väl matte att det var dags att kånka ut växten.. Först satte hon den på gången utanför trappan, men där kunde den inte stå efterson gången lutar.. P å  trappan bredvid pelargonerna fick det alltså bli..


Naturligtvis snubblade matte när hon klev upp på trappan.. Och naturligtvis tappade hon växten och naturligtvis blev hon ordentligt uppskrämd och naturligtvis gick krukan sönder.. Och naturligtvis får agapantusen planteras om..


--Gick  d u  också sönder lite grann.. Hundarna synar matte uppifrån och ner.. Hon  v e r k a r  hel och i ett stycke iallafall..


--Nä, jag lyckades återfå balansen, men  r ä d d  blev jag.. Hu..


Sen gick matte och hämtade kameran.. Inte bara agapantusen utan också pelargonerna skulle förevigas..


Medan hon höll på tog hon ett kort på vindruveplantan också.. Den artar sej fint.. Blåregnet  h a r  hon redan fotat.. Lilla Hallon kan  emellertid berätta att den har  t r e  klasar nu..


     


Första bilden har lilla Hallon visat förr.. Så såg pelargonerna ut den 19 februari.. På andra bilden visas hur dom ser ut nu.. Bakom ser man ett gäng tulpaner och en spirea.. Mot väggen står agapantusen och på sista bilden kan man se (om man tittar noga) att vinplantan har rejäla skott..












Av Kerstin Frithiof - 6 maj 2015 07:16

    

--Det är säkert  å s k a n s  fel, sa matte och blängde på datorn.. Precis som hon skulle sätta in ett foto hoppade den ur nätverket med pling och plong..


Det åskade nåt förskräckligt i går kväll.. Och störtregnade.. Lilla mor försvann som en liten rök under sängen och matte kopplade ur så mycket elektriskt hon kunde komma på..


Jag, för min del slank ner i den så kallade gillesrummet och där hittade jag en begagnad vettexduk, som jag i stort sett åt upp..


Lilla Hallon blev ordentligt sjuk.. Vettexduken kom upp omgående men den såg aldrig matte.. Däremot såg hon all mat som jag ätit hela dan.. Verkade det som.. Jag kräktes och jag ulkade och jag kräktes.. Över hela bostaden kräktes jag..Och så åt jag upp ett par nerfallna fikusblad och då kräktes jag lite mera..


I morse, när matte, stapplade ner i källaren för att kolla om "dagvattenkanalen" fungerat, hittade hon vettextrasorna .. Rosa och blöta..


--Nu tänker jag iallafall sätta in en bild, som jag tycker är fin, säjer matte trotsigt.. Det är ett foto på forsythiabusken och nåra stadiga tulpaner.. Paul´s Scarlett klänger på väggen och är kraftig och fin.. D ä r  blir det stora, röda rosor senare i sommar.. Taklök och ogräs ser man också.. Allt är lite av varje.. Precis som det  ä r  i vår trädgård..


 


Jag glömde örtspirean, som syns till höger.. Den vandrade in som en liten , liten plutt nån gång i slutet på åttiotalet.. Matte planterade om den och vårdade sej om den på bästa sätt.. Den är fin när den blommar, men kommer det regn lägger den sej ner..


















Av Kerstin Frithiof - 5 maj 2015 08:20

    

Nån gång mellan sex och sju i går kväll blev det ett förskräckligt ösregn.. Det var så att tillåmed TV-bilden försvann..


Matte fattade nervöst posto vid fönstret för att kolla om hennes avrinningsanordning skulle klara skyfallet..


Jo minsann, det gjorde den, men matte bestämde sej raskt för att gräva den ytterligare nån meter lång, men det får vara tills jorden torkat upp.. Som det är nu är grästovor och jord alldeles för tunga..


Jord är nåt matte är rädd om.. När hon kantgräver rabatter låter hon tovorna ligga på tork i garaget.. Sen skakar hon ut jorden och bär den tillbaka till rabatterna.. Häromdan fick hon ihop tre spannar begagnad jord.. Rötter och torkat gräs bär hon till hasselsnåret i hörnet..


--Det ska bli  k o m p o s t,  säjer hon malligt.. Det har hon sagt i flera år nu, men inte blir det nån kompost inte.. Ris och torra stjälkar huller om päron är vad det är.. Plus höga hasselsnår, fågelbär, svalört, violer och ramslök..


D e n,  ramslöken alltså, har stora knoppar nu.. Ser nästan ut som små tulpaner i vardande..


Igår regnade det som sagt.. Idag ligger dimman tät.. Matte har talat om för vovvarna, att dimman, den är vatten den med.. Men hur vatten kan hänga kvar i luften,  d e t  kan hon inte förklara..


Matte köpte en bok igår som handlade om dom  n y a  dödssynderna.. Vovvarna har som bekant haft en del undringar om just dödssynder.. Frosseri och vrede ägnar  v i  oss åt då och då.. Högmod också när andan faller på..


Nu har vi som sagt fått ytterligare dödssynder att begrunda.. Men matte har inte kommit så långt i boken att hon kan redagöra för dom här  n y a  synderna för oss..


--Hur syndigt är det att publicera fula och obegripliga bilder på vovvarnas blogg.. Lilla Hallon spänner blicken i matte..


Matte ser skamsen ut. Hon hade nog tänkt sej ett foto  idag också, men beslutar sej för att låta bli.. Hon vill väl inte att hundarna ska tycka att hon är en syndare.. 
















Av Kerstin Frithiof - 4 maj 2015 06:31

    

För en stund sen vaknade vi av att det porlade och kvillrade mot plåttaket.. Mattes avrinningsränna fungerar perfekt.. Vattnet fortsätter ut i trädgården.. Ut mot ett intet.. Gräs och körsbärsträd dricker och mår bra.. Och matte mallar sej..


--Tänk, att jag kom på detta, säjer hon.. Det var  j a g  som kom på det, och det var  j a g  som grävde och det var  j a g  som snyggade till det hela..


L i t e  synd att det regnar är det dock.. Matte kom bra igång med att rensa köksuppfarten och "rabatten" mot köksfönstret.. Tre timmar orkade hon.. Sen fick hon vika sej.. Det är ungefär två gånger så mycket kvar, och med det här regnande kommer återstoden att växa oxh frodas.. Där matte rensade växer dock ingenting.. Hon är väldigt pedantisk när hon rensar gånger.. Allt, allt drar hon upp med rötterna.. Hur små ogräsplantorna än är.. Det är väl därför det tar sån tid..


--Och att det gör så ont i kroppen efter ett par timmar, säjer hon.. Men hon säjer det belåtet.. Inget gnäll här inte..


Det är nåra dar sen vi var i skogen.. Vi har smorts mot fästingar.. Det dygnet sov jag på pensionat.. Lilla mot tronade ensam med matte i sängen.. J a g  fick som vanligt beröm av pensionatsvärden.. Och matte mallade sej..


I går tog matte ett  f i n t  kort.. Hon stod ute på gatan och fotade in mot vår och grannens trädgård.. Det är inget staket mellan våra trädgårdar, så när man står på gatan och tittar in, ser det nästan ut som en park.. Detvillsäja, om man inte tittar så  n o g a..


 


Det  l i l l a  körsbärsträdet är vårt.. Det stora i bakgrunden är grannens..


Matte är lite smått  s t o l t  över den här bilden.. Den är fin.. Det tycker vi också.. Helt annorlunda än en del bilder matte tar och inte drar sej för att publicera..















Av Kerstin Frithiof - 3 maj 2015 09:19

    

-- denna underbart strålande föörsommardaag..


Mattes trallande verkar mer målmedvetet än vanligt.. Det kanske beror på att hon faktiskt  k a n  texten till låten..

Eller på att hon har nåt i kikaren.. V i  små hundar hoppas att i-kikaren-haendet gäller  o s s  också..


--I dag ska här  j o b b a s,  säjer matte trosvisst.. Så länge jag bara orkar stå på benen ska här trädgårdjobbas..


Hundarna föreslår, att matte ska ta ett före-kort på den del av trädgården hon tänker stå på huvet i..


Aldrig på tiden vi trodde att hon skulle  g ö r a  det.. D e t  hade inte  v i  gjort.. Och inte mattes syster heller, som alltid förebrådde matte för att hon var för hänsynslös mot sej själv i vovvarnas blogg..


Men matte förklarar, att det inte alls är nödvändigt att bilder ska vara vackra.. Och som jämförelse med vad som kommer att fotas senare, när matte är klar, är en sån bild  v ä l d i g t  upplysande.. Och meningen är väl att den ska användas som en sporre att inte tröttna framåt eftermiddagen.. Om inte uppröjningen är klar till dess..


  


--Egentligen skulle jag vilja att bilden satt  m i t t  på uppslaget, säjer matte.. Men eftersom jag inte vet hur man får dit den då får det vara som det är..


Vovvarna noterar, att matte inte har gjort bilden  s t o r  iallafall.. Färdigbilden kommer förmodligen att bli den största matte nånsin satt in..


Igår var matte ute och fotade grönskande bokar, som är nåt med det vackraste som finns..


Det  h ä r  kortet gör du väl  s t o r t.. Hundarna tycker att en bokskog i maj  f ö r t j ä n a r  att förstoras i en blogg..


 














Av Kerstin Frithiof - 2 maj 2015 06:19

    

Vi läste ett inlägg på facebook i går, där skribenten ondgjorde sej över  m å s a r n a.. Han ansåg på fullt allvar att dom skulle  u t r o t a s..


Matte och hundarna rös när vi läste inlägget..


Troligtvis menade han det inte bokstavligt, men fasansfullt lät det..


--Har vi inte haft nog med utrotning i denna den bästa av världar, sa matte och såg rädd ut..


--Måsar i dag.. Mänskor i morron..


--För att inte tala om  h u n d a r.. Lilla mor har redan försvunnit under sängen.. För säkerhets skull..


Igår tog matte kameran med sej för att se om hon kunde fotografera nåra gröna träd.. Helst bokar.. Det regnade och var allmänt ruggigt så matte letade utslagna bokar längs vägen.. Det var kanske inte det smartaste sättet eftersom vägen var kantad med lyktstolpar, skräp och ett och annat elskåp..


 


Man kan faktiskt se en liten bok mellan tallarna.. Tittar man noga kan man se lite av vägen också, och det var inte meningen..


Igår var det söndag och i morrron är det söndag igen.. Matte gnölar lite över alla omotiverade söndagar vi får stå ut med..


--Inte ens när jag arbetade gillade jag söndagar, muttrar hon..


--Kan du inte föreslå att söndagar ska  u t r o t a s..  Hundarna försöker sej på ett skämt.. Men det faller inte matte på läppen alls.. Blänger är vad hon gör och hundarnas svansar dalar..


















Av Kerstin Frithiof - 1 maj 2015 06:57


--I går lärde jag mej  t v å  saker, sa matte stolt.. Vanligtvis brukar hon säja, att hon lär  n å t  varje dag..


Hundarna blir givetvis nyfikna.. V i  kanske kan lära oss nåt vi också av det matte kommer att berätta..


--Vad lärde du dej matte.. V i  vill gärna veta.. Bakarna skruvar ner sej i mattan och öronen står upp så mycket dom kan..


--Jo, för det första lärde jag mej att jag praktiserar  s e l e k t i v t  seende..


--Vad är  d e t.. Selektivt seende är att nytt begrepp för två små hundar..


--Jo, man väljer omedvetet vad man vill se.. Jag stod och tittade beundrande på två rabatter, som jag gjort iordning.. Där växer absolut  i n g e n t i n g  ännu,  men jag såg prunkande blommor.. Vad jag däremot  i n t e  såg var hur trasigt och ruttet staketet mot vägen är..


--Jaha, att mänskor själva väljer vad dom vill se,  d e t  är inget nytt för hundarna..


Matte hade tillexempel besök av en gammal barndomsvän härom dan.. Hon visade stolt upp sina påskliljor för vännen, men  h o n  såg bara maskrosorna på andra sidan staketet..


--Vad lärde du dej   m e r a,  matte.. Vovvarna har svårt att förstå att matte inte tidigare fattat att hon lider av selektivt seende.. Hon som dom flesta av hennes släkte..


--Jo, jag lärde mej hur snabbt det går ute i rymden..


Det var så här:

Matte råkade kasta en blick bort mot tallet.. Solen höll just på att gå ner och hela tallet verkade stå i lågor.. Matte gapade.. Och så kom hon på att hon måste  f o t o g r a f e r a  branden..


Innan hon hämtat kameran och ställt in den så att inga hustak eller lyktstolpar skulle komma med, hade solen redan sänkt sej ytterligare en bit och skogen var inte alls lika flammande längre.. Efter ytterligare ett par minuter var den alldeles som vanligt igen..


--Just det, matte.. Carpe diem.. D e t  har vovvarna alltid förstått..


Nu fick matte trots allt ett  a n s t ä n d i g t  foto att lägga in.. Dessutom fotograferade hon vårens första klase blommor på blåregnet..


    


--Varför gjorde du bilderna så  s t o r a,  matte..


--Jo, jag vill att dom ska  s y n a s.. Dom här bilderna är inte fula eller besynnerliga.. Dom är  f i n a  och då ska dom synas ordentligt..
















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards