brimikshallon

Alla inlägg under juli 2015

Av Kerstin Frithiof - 23 juli 2015 08:20


--Ska du ta livet av dej idag igen, matte.. Hundarna är bekymrade.. Matte tittar storögt och oförstående på oss..


--Ja, igår var du nära att försmäkta efter en hel förmiddag i trädgården..


Saken är den, att matte mer eller mindre  s t r u n t a t  i gräsmattan en hel vecka.. Hon trodde väl att växandet tappat farten.. Det  b r u k a r  det göra fram på sommaren..


Icke, sa Nicke.. Gräset var jättehögt och megatjockt och både matte och klipparen fick slita som galärslavar för att få någorlunda bukt med det..


Matte måtte fått en flitknäpp, för efter gräsklippningen satte hon igång med att städa rabatterna.. Nåja, hon  h a n n  inte så mycket innan hon kroknade..


Det är mycket överblommat, som ska bort om den andra blomningen ska ha en chans.. Bland annat har vi massor med nepeta som har gjort sitt för denna gången..


"Summerwind"  heter en ros, som matte planterade för tre år sen.. Ja, inte  e n  ros.. Hon satte ett helt gäng, som hon vattnade och skötte om på bästa sätt..


I år blommar dom här rosorna riktigt ordentligt..Matte har satt lavendel och persilja också i rabatten, men rosorna har tydligen gett sej attan på att vara ensamhärskare på jordplätten..


 


Summerwind som sagt.. Det blåser summerwind över hela Norje.. Riktigt ordentligt blåser det.. Bara inte vår vinranka blåser sönder.. Det vore sorgligt med tanke på att det är en hel del klasar på den..


--Nå, matte.. Ska du slita ihjäl dej i trädgårn i dag också.. Hundarna upprepar frågan.. Är man terrier ger man sej inte så lätt..


--Vovvarna små.. Ja, jag tänker jobba i trädgårn i dag också, och nej, jag tänker inte slita ihjäl mej.. Jag jobbar så länge jag tycker det är roligt..


--Är det riktigt roligt glömmer jag tiden och  d å  blir jag en aning vingbräckt.. Men slita mej fördärvad.. Aldrig i livet.. Det är jag alldeles för lat för..











   


Av Kerstin Frithiof - 22 juli 2015 09:59

    

--Minsann, sa matte, glatt överraskad.. Det hjälpte, sa hon..


Hundarna  t r o r  att vi förstår vad matte syftar på..


Under en tid har vår mänska varit orolig för en vit pelargonplanta, vars "lilla mor" hon fick av sin syster för att par år sen..

"Lilla moren" blommar och trivs, men det har  i n t e  den andra plantan gjort..


Ynkligare och slokigare för var dag blev den.. Blött var det i krukan, men det verkade som om växten inte förmådde tillgodogöra sej fukten..


Till slut tog matte växten ur krukan och fann, att den nästan helt saknade rötter..


--Frisk luft och naturlig jord kanske gör susen, tänkte hon och planterade ut den lilla växten i rabatten mot vägen.. Lite gössel fick den med på färden.. Liksom vatten..


Nu har det gått två dar sen utplanteringen och växten har hämtat sej på ett strålande sätt.. Matte gläder sej och plockar fram fototgraferingsutensilierna..


 


--Visst ser den fin och kry ut, säjer matte stolt..


--Varför tog du ingen före-bild på plantan, matte.. D e t  hade väl varit en bra idé.. Hundarna tycker, att en före-efter-serie hade varit på sin plats..


--Man fotograferar inte döende, säjer matte strängt.. Det är att visa bistande  r e s p e k t..


Igår kväll gick vi sista rundan väldigt sent.. Det var nästan midnatt när vi tassade ut i mörkret.. Gatlysena var tända och där  d o m  lyste såg vi nåra jättestora, grymfeta sniglar..


Matte hickade till och tog sats.. Hon såg nästan lite rädd ut.. Precis som om hon trodde dom skulle ge sej på henne..


Men, mandom mod, matte trampade ihjäl fyra stycken så det skvätte..


--Nu har jag befriat världen från 1600 sniglar i nästa generation, sa vår mänska och såg både lättad och mallig ut..















Av Kerstin Frithiof - 21 juli 2015 08:43

    

I morse vrålade vi hela kisserundan från början till slut..


Inledningsvrålet drog vi igång precis när vi kommit ut på gatan.. Det är ett "för-säkerhets-skull-vrål" för att skrämma allt som eventuellt kan tänkas få för sej att skrämma  o s s..


Nästa avgrundsvrål tryckte vi av utanför danskarnas.. O m  utifall att deras feta tik Chika skulle vara ute.. H o n  kan behöva få sej en tankeställare..


Vid grinden till Strätet var det dags igen.. Alldeles säkra på att det är fiendefritt runt stengärdshörnet kan man inte vara.. Nytt avgrundsvrål således..


Sen bajsade lilla mor och då var  j a g  extra vaksam.. Glodde argt omkring mej och morrade..


Längre bort på strätet såg vi ett par kvinnor, som stod och pratade.. Med sej hade dom en liten vit hund.. D e n  fick inte förbli oskrämd så vi gjorde vårt bästa för att höja ljudnivän ytterligare ett par snäpp..


D å  hände det skämmiga.. Damerna med hunden  s k r a t t a d e  åt oss.. Och så kallade dom lilla mor,  m i n  lilla mor, för en "sur gammal käring".. Och så skrattade dom lite till.. Tillåmed  m a t t e  drog på munnen..


All denna sinnesrörelse satte sina spår i min lilla mage, så jag var  t v u n g e n  att sätta ner svansen  mitt  framför Hellbergs grind..


--Du väljer då dina platser, sa matte.. Tur att jag aldrig går ut utan mina goda bajspåsar, sa hon vidare och städade upp efter mej..


Sista vrålet kom när vi fick syn på katten Tajson.. Matte skäms när jag vrålar på honom..


--Han var ju din  v ä n  en gång, säjer hon och ser båda arg och lessen ut..


Sen hade vi bara ett halvt kvarter hem, och den sträckan nöjde vi oss med att småmorra..














Av Kerstin Frithiof - 20 juli 2015 08:18

    

Idag tjuvstartar matte sitt andra jobb för sommaren.. Hon ska hjälpa till att blomsterpryda kyrkan i Ysane inför vägkyrkoveckorna..


Hennes  e g e n t l i g a  arbetspass börjar inte förrän nästa vecka.. Kyrkvärden E. tar denna..


Matte var som vanligt tidigt igång idag på morronen.. Det som är  o v a n l i g t  är, att hon har plockat en massa blommor.. Blomplockning är nåt, som matte vanligtvis undviker.. Enda gången hon tar fram sekatören är när det är vägkyrka.


 


Det går åt enorma mängder blommor och matte är inte den enda som har plockat.. Det brukar bli  v ä l d i g t  fint i kyrkan..


Det är fjärde sommaren matte guidar i Ysane.. Det är inte så många besökare som brukar komma, men matte är ändå väl förberedd..


--G i l l a r  du det här jobbet, matte.. V i  små hundar har egentligen ingen som helst aning om vad en kyrka  ä r,  och inte begrper vi heller vad matte ska  g ö r a  där.. Utom att sätta in blommor.. Och  p r a t a..  Förstås.. 


--Titta på den här bilden, vovvarna, så får ni veta vad en kyrka är.. Det är precis  h ä r  som jag ska jobba nästa vecka.. Och, ja, jag  g i l l a r  att göra det här jobbet..


   


Här kommer matte att sitta nästa vecka och vänta på besökare.. Ärligt talat brukar det inte vara så många som kommer för att få kyrkan förevisad för sej.. Dom som infinner sej gör det för andaktens, föreställningens och kaffets skull..














Av Kerstin Frithiof - 19 juli 2015 08:01

    

Hundarna lade märke till, att luften kändes krispig när vi morronkissade.. Krispig med en aning skärpa..


--Ja, suckar matte.. Jag kände det också.. Och det betyder, att sommaren håller på att gå över i höst.. Inte med  e n  gång.. Men sakta men säkert..


Förra året varade sommaren ovanligt länge, och det gjorde hösten också.. Nån  v i n t e r  att tala om hade vi inte.. Ett par dagars frost bara.. Våren varade också mycket länge.. Och nu är det sommar igen..


Man kan nog påstå, att årstiderna dom senaste månaderna varit ganska  l i k a  varandra..


Igår på eftermiddagen var matte iväg igen.. Hon var inne på festivalen i Karlshamn och såg en föreställning med operanummer.. En gammal elev till matte, Johan Wållberg, var ledande stjärna tillsammans med Katrin Johnsson, en dam, mycket välkänd i operasammanhang..


Föreställningen var rolig och vacker.. Det var inte bara sångarna som var duktiga.. Musikerna, piano, flöjt och cello, var också superba..


--Det är roligt när det går bra för gamla elever, sa matte apropå föreställningen..


--B r u k a r  det inte gå bra för dina gamla elever då.. Hundarna känner sej aningen oroliga.. Tänk om det brukar gå  i l l a  för mattes elever.. D e t  vore förskräckligt..


Matte ser lite snopen ut.. Vad hon  v e t  har det inte gått  i l l a  för en enda, men det är nog bara Johan, som har blivit en kändis..


--Fast.. Du matte.. Det kanske finns en och annan master criminal bland dina gamla skolelever.. Kan man säja att det gått  b r a  för dom.. Eller har det gått  i l l a..


Matte ser plötsligt ytterligt förvirrad ut.. Att hundarna vrider och vänder på ords mening och betydenhet hör inte till vanligheterna..


Och vovvarna mallar sej.. Att göra matte förvirrad räknar vi som en fjäder i hatten..


Det är söndag, men det ska väl bli ett slut på den också..










Av Kerstin Frithiof - 18 juli 2015 08:35

    

--Skator, sa matte argt och blängde upp mot bigarråträdens kronor..


Svaret lät inte vänta på sej.. Det blev ett förskräckligt skrikande och hotande uppe bland bären..


--Nu inbillar sej dom förpepprade skatorna att det är  d e r a s  trän.. Matte är uppbragt..


Så fort matte går ut för att äta lite bär, sätter skatorna igång och skränar.. Matte är inte sämre  h o n.. Hon står på marken och hotar och skatorna flänger omkring uppe bland grenarna och gör ungefär samma sak.. Fast på  s i t t  vis..


--Jag är ingen  m i s s u n n s a m  person, grymtar matte.. Skatorna skulle  g ä r n a  få ta toppbären och dom bara visade lite  t a c k s a m h e t,  säjer hon.. I stället för att  h o t a  mej, fräser hon..


A l l d e l e s  mogna är förstås inte bären ännu.. Det är sällan dom blir det hos oss.. Inte med matte på marken och skatorna uppe bland grenarna..


För att iallafall ha ett  m i n n e  av bären tog matte fram kameran:


 


Matte  f l ä n g e r.. Varenda dag försvinner hon  b o r t  nånstans.. I torsdags var hon i Hällevik och igår på Östersjöfestivalen.. Frågan är om hon ska nånstans i dag också.. 


--Köpte du nåt på festivalen.. Hundarna tyckte matte såg  t o m h ä n t  ut när hon, varm och svettig, kom inom dörren..


--Nä, men jag åt en god pizza på Köpmannagårdens trädgårdsservering.. Kanter och fyllning.. Precis som vanligt.. Agneta, som var med, åt botten och fyllning.. Precis som vanligt..


--Agneta köpte för övrigt ett mycket vackert handgjort och handglacerat fat.. Och  d e t  var hon glad för..


--D u  köper aldrig nåt till  v å r t  hem, matte.. Varför inte.. Hundarna känner sej besvikna på att deras mänska inte köper prydnader till hemmet..


--Vi  h a r  redan prylar så det räcker.. Fast.. Det är klart.. För ett antal år sen hade jag smått pippi på att köpa parfym.. Det har vi numera också så det räcker.. Fram till nästa millennieskifte..


Fnys.. Matte behagar skämta..












Av Kerstin Frithiof - 17 juli 2015 08:20

   

Medan vi håller på och trasslar oss fram till vår blogg får vi lyda åtskilliga kommandon.. Det allra sista lyder som följer: "skapa inlägg"..


Lilla Hallon känner ett stråk av mallighet varenda gång han passerar hindret "skapa inlägg"..


--Ser du matte, din lilla hund  s k a p a r.. "Skapar".. Det är stort, matte..


Matte svarar inte, men ser ovanligt förvirrad ut.. "Skapa", är kanske stort även för henne..


Är det nån, som minns  h ä g g e n,  som matte stal i våras och som hon skötte om och stöttade på bästa sätt.. Bland annat räddade hon den från att bli uppäten av  l ö s s..


Den här lilla plantan har kommit sej riktigt bra och nu skjuter den skott på skott..


 

Det syns faktiskt riktigt bra på bilden, att häggen skjuter skott.. Matte känner sej nöjd och aningen mallig..


--Var var du i går kväll, matte.. Hundarna gillar inte att matte ger sej iväg på kvällarna.. H o n  ska vara hemma och sitta i stolen med vovvarna.. Och så ska hon ge oss en liten  m a t b i t  och gå ut med oss.. Och sen ska hon se till att vi kommer i säng.. Och framför  a l l t  ska hon  s j ä l v  komma i samma säng.. Rutiner får man inte rucka på hur som helst..


--Jag var med min barndomskamrat U. i Hällevik och gick på  l o k a l.. Tittade på folk, lyssnade på musik och åt chips och drack en öl, som efter ett par timmar var ljummen och odrickbar..


--Varför lät du ölen bli odrickbar, matte.. Hundarna begriper sej inte alls på mänskors sätt att  s m u t t a  och

k n a p r a..


--Jo, den var så dyr så jag tyckte inte jag hade råd att dricka ur den medan den var god.. Då hade servitrisen kommit och tagit bort glasen.. Och då hade vi kanske måst köpa en till..


--Betyder det att du är  s n å l,  matte.. D e n  aspekten på vår mänska har vi aldrig övervägt tidigare..


--Nä, inte snål.. Men en och annan gång är jag aningen förståndig..















Av Kerstin Frithiof - 16 juli 2015 08:29

    

Dags för mer tal om växtlighet..


För flera år sen köpte matte en miniriddarsporre.. Klart blå och mycket vacker.. Den flyttades runt i trädgården ett par år.. I bästa välmening.. Matte ville att den skulle ha det så bra som det bara gick..


Under tiden tog matte fröer och sådde i krukor och i rabatter.. Dom tog sej och bildade trådsmala små plantor, som inte överlevde..


Förra sommaren var det dock  e n  som klarade sej och tur var väl det, eftersom moderplantans tid var ute..


Nu växer den nya lilla plantan och frodas..


Häromdan fick matte nästan hjärtstillestånd när en väninna till henne höll på att sätta foten precis på mattes skötebarn..


Matte skrek som en stucken gris, och skrämde halvt om halvt vettet ur väninnan.. Men  f o t e n  drog hon tillbaka..


 


--Till  n ä s t a  sommar, vovvarna..  D å  ska vi ha vackra blå blommor på vår riddarsporre.. Matte låter  optimistisk..


--Idag, du lilla Hallon.. Idag ska du till veterinären och vaccineras.. Matte tycker tydligen, att det är bäst att  f ö r v a r n a  sin lilla hund.. 


Tänk, att det gått ett helt  å r  sen sist.. Nu är det faktiskt så, att  j a g  inte har nåt  d i r e k t  emot att åka till veterinären.. Till skillnad från lilla mor, som  d e l s  försöker smita undan och  d e l s  brukar göra utfall mot andra hundar på mottagningen.. Ju större desto bättre..


Liten är hon och dåligt med tänder har hon, men  t u f f  till tusen är hon.. Utom när det åskar, för då är lilla morsan r ä d d..


När det mullrar som värst försöker hon antingen klänga upp i mattes famn  e l l e r  gömma sej så långt under sängen hon kan komma.. J a g,  för min del, sover tryggt vidare.. Å s k a  är jag inte rädd för..






























Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards