brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2015

Av Kerstin Frithiof - 23 augusti 2015 08:18

    

Tänkt att en så liten hund som lilla mor kan lämna ett så stort tomrum efter sej..


Igår flyttade lilla morsan temporärt hem till Agneta eftersom det var dags för fästingsmörjning.. Varken jag eller matte kände oss bekväma utan henne.. Gick mest och lyssnade efter hennes tassande..


Idag börjar vi vänja oss, och eftersom vi  v e t  att hon kommer hem i eftermiddag känns det inte alls tungt längre..


Nu ber jag matte sätta in ett kort på lilla mor.. Det känns bra att hon finns nånstans inne i kameran trots att hon inte är personligt närvarande..


    

 Här sitter lilla mor och begrundar.. J a g  håller mej i bakgrunden.. Som vanligt.. Det är lilla morsan som är stjärnan här i huset..


Apropå "vänja sej".. Matte har vant sej vid sitt nya utseende vid det här laget.. Hon börjar tycka att hon är riktigt  s n y g g.. 


Det var en aning krispigt i luften när vi kissvandrade i morse.. Matte hittade två sniglar att mörda och lilla Hallon levererade som vanligt en påse full..


Solen skiner från en molnfri himmel och matte tänker sej ut i trädgårn med sekatören.. Bladen på vinplantan ska glesas ut och buskarna mot gatan jämnas till.. Inget speciellt betungande arbete.. I morron blir det värre när hon ska ta itu med taggen, där det växer rosor och lavendel.. Tyvärr åtskilligt med ogräs också..
















Av Kerstin Frithiof - 22 augusti 2015 13:49


Varje år vid den här tiden anordnas en trädgårdsdag i Sölvesborg.. Så skedde idag och matte och Agneta var med..


Det var otroligt mycket folk, som samlats vid Slottet för att titta på vad utställarna hade på sina bord.. Köpa också givetvis..


--Köpte  d u  nåt till trädgårn, matte.. Lilla Hallon bereder sej på att få sej en lång lista med inköpta växter till livs..


--Nä, inte ett dugg.. Jag har så mycket växter att jag inte vet vad jag ska göra med allt.. För var dag gräver jag fram nya ur trädgårdens övervuxna och glömda vrår..


Lilla mor fick följa med Agneta hem efter trädgårdsfestivalen.. Den var dags för vår fästingspruta igen.. Agneta bor just nu i Boket i sin sommarstuga så lilla mor är inte  s å  långt hemifrån..


 


Den här monsterväxten har stått hos oss nu i en femton år ungefär och ingen vet vad det är för nåt..


Matte träffade faktiskt kvinnan som hon fått växten av på trädgårdsdagen, men inte heller  h o n  har en aning om vad det är för nåt..


--Det kanske bara finns  d e n  i hela världen.. Matte vågar sej på en gissning, men ingen håller med henne..


Värmen fortsätter med oförminskad styrka.. Det är faktiskt tid att vi går och sätter oss i stolen matte och jag.. Och lurar till lite.. Vi gör det inte så ofta numera eftersom vi inte vill att lilla mor ska känna sej åsidosatt..














Av Kerstin Frithiof - 21 augusti 2015 07:00

    

Jag berättade visst, att matte skaffat en liten manick för att koppla ihop två vattenslangar..


Eftersom vår mänska inte alltid är den vassaste kniven i lådan köpte hon  t v å  och sen gick hon ett helt dygn och undrade hur hon skulle bära sej åt för att klara ihopkopplingen..


Till slut kom hon på det.. Piece of cake.. Hon  b e h ö v d e  inte mer än en manick.. Den andra får vara reserv..


--Det gäller bara att fundera först och göra sen.. Matte mallar sej..


Det är väldigt  d i m m i g t  idag, men matte förklarar, att det är vanligt så här års..


Nåt annat som är vanligt så här års är dom enorma lockespindlarna, som gungar omkring överallt.. Matte, som normalt lider av spindelfobi, är inte alls rädd för dom här varelserna.. Hon tycker nog, att dom ser alldeles för sköra ut för att utgöra nåt hot mot henne..


Inte så att hon skulle få för sej att  t a  i dom men  r ä d d  för dom är hon inte..


Igår var matte hos frisören och fick håret på ända.. Hon har förklarat, att hon inte ska  k a m m a  sej längre.. Bara smörja in och puffa upp..


Matte är väldigt  s t o l t  över sin nya frisyr.. Vändorna framför spegeln är ganska många.. Dessutom  l u k t a r  det konstigt om lockarna.. Vi har iallafall ett före -och  ett efter -foto att sätta in:


 


Innan matte for till frisören tog hon kameran med in till grannfrun och bad henne ta ett kort.. Ett förekort således.. När hon kom tillbaka fick grannfrun ta ett efterkort också..


 


--Jaha.. Ska du  a l l t i d  se ut på det här viset.. Hundarna ställer sej aningen undrande till mattes nya utseende..


--Så länge det  r o a r  mej, vovvarna.. Så länge det roar mej..
















Av Kerstin Frithiof - 20 augusti 2015 09:18


Igår kom svaren på lilla mors blodtester.. Hon var fullt frisk.. Inget fästingburet elände.. Lättnaden är stor liksom glädjen..


Att hon är lite trött får man skylla ålder, hetta och en viss övervikt för..    


Sommaren ångar på med oförminskad styrka.. Matte och vovvarna tar inga skogspromenader i värmen.. Men varje kväll gör vi en ordentlig koppelrunda i byn..


Igår flyttade matte nåra nästan bortglömda växter från undanskymda vrår till en plats i solen.. Vi vet inte vad dom heter, men ena sorten liknar orangeröda borstar och den andra rosa, feta ax.. Matte fick dom av Britta för en åtta år sen.. Sin vana trogen körde hon ner dom i jorden och glömde sen bort dom..


 


Under rönnen är det numera gott om plats, och matte planterade dom roströda borstarna till vänster och dom rosa veteaxen till höger om den.. Borstarna är omblommade, men axen är i knopp..


Längst ner till höger ser man en liten höstsyren.. Den sattes också en gång i forntiden och var då bara nån decimeter hög.. Sen glömdes den bort och gömdes under markkrypande saker matte planterade för att slippa rensa ogräs..


--Höstsyrener måtte vara seglivade växter.. Hundarna gör en helt logisk anmärkning och matte ser skamsen ut..


--Ska du flytta om nåt idag, matte.. L i t e  spännande tycker vi allt att det är med mattes trädgårdande..


--Jodå, men först måste jag  t ä n k a  u t   v a d  jag ska flytta och  v a r t  jag ska flytta det..


Alldeles uppenbart är den tiden, när matte tryckte ner vad som helst var som helst, förbi.. Numera omfattar hon trädgården med största omsorg..


--Glädje och kärlek också, vovvarna.. Precis som jag omfattar  e r..















Av Kerstin Frithiof - 19 augusti 2015 13:32

    

I morse blev matte otroligt stolt över sin lilla hund..


Det var så här:


Vi gick vår vanliga kissrunda.. En bit bort närmade sej en kvinna med en liten valp i band..


Vi till att vråla.. Kvinnan stannade och ropade, till mattes ytterliga förvåning, i det hon pekade på sin lilla hund:

--Det är bara en  v a l p..


Tydligen trodde hon av  v i,  v i  var rädda för bebisen..


Matte fick henne slutligen att fatta, att  v i,  v i  inte var rädda, men att det fanns all aledning för valpen att vara rädd för lilla mor..


För att reparera det vi redan eventuellt ställt till för den lille, frågade matte om hon fick släppa loss den "snälle hunden"..


Matte vet mer än väl, att det för en valp inte finns nåt bättre än träffa snälla vuxna hundar..


I ett susande sprang jag bort till valpen och berättade för honom att jag är stor och snäll.. Den lille blev väldigt förtjust i farbror Hallon och ville tillåmed  l e k a..


När kvinnan sen ville möta även lilla mor, satte matte P för den idiotin.. Lilla mor är inte den hund, som är snäll mot valpar.. Sånt folk ska tas i nacken och skakas tills dom lär sej veta hut, menar hon..


Mötet med lilla Hallon slutade som synes på bästa sätt, och valpen fick lära sej att det finns snälla stora hundar.. En lärdom även  j a g  fick som valp..


Jag fick träffa alla sorters hundar, stora som små, och bekanta mej med dom.. Det är därför jag är så beskedlig.. Att jag nästan dog av förfäran när jag mötte Agnetas jättestora, snälla landseer Kängan är en annan historia..


Lilla mors bekantskap hade jag hela tiden om än inte varje vecka.. Och  s å  hemsk att hon hotade

tugga sönder sitt  e g e t  barn, har hon aldrig varit.. Det räcker med att hon snor min mat   ..


Tyvärr hade inte matte kameran med sej så nån bild på mej och valpen har jag inte att visa upp.. Men en gammal på mej och lilla mor kanske kan duga.. Det är jag som tittar upp..


Matte har köpt ett par doningar, som man kan fästa ihop vattenslangar med.. Hon behöver nämligen förlänga sin.. Hur   d e n  hopkopplingen ska gå till kan varken hon eller jag begripa oss på, men mattes glas är fortfarande halvfullt..


--Kan andra dumskallar ska väl jag kunna, verkar hon anse..


Tja, mja..
















Av Kerstin Frithiof - 18 augusti 2015 06:47

    

Under över alla under.. Matte blev  k l a r  med sisyfosarbetet på västsidan.. Det, som vovvarna trodde skulla ta ända till jul..


--Är du mallig nu, matte.. Vi vet båda två, att matte har lätt för att malla sej när hon gjort nåt bra..


--L i t e  mallig är jag, men inte så mycket som jag hade trott.. Det är mycket kvar att göra.. Men först måste jag fundera ett par dar på hur jag vill ha det..


 


Det är hett ute och solen steker.. Som väl är blåser det duktigt.. Ännu mer än vanligt och det gör att värmen inte känns så varm..


Vår mänska är intresserad av att  e x p e r i m e n t e r a.. Det har hon alltid varit.. Igår kväll experimenterade hon fram ett bröd.. Surdegen hade hon experimenterat fram redan för ett par dar sen.. Det var nog hög tid att använda den, för det hade börjat bli liksom  h å r på den..


 


--Brödet  s e r  iallafall ut som det ska.. Hoppas det är  g o t t  också..


--Om det  i n t e är gott enligt  d i t t  sätt att se, vad gör du då.. Hundarna slickar sej förväntansfullt om nosarna..


--Tja, då får det väl bli  f å g e l m a t..


Äsch..


















Av Kerstin Frithiof - 17 augusti 2015 09:20

    

--Är du inte klar snart med din logistik och resajkling, matte.. Hundarna börjar tröttna på att matte försvinner ut i trädgårn långa stunder.. Att  v i  mest ligger och sover antingen hon är inne eller ute, hör liksom inte till saken..

Där hundarna är ska deras mänska ock vara..


Nåt svar får vi inte direkt, men hon liksom  b l ä n g e r  på oss.. Det verkar som om hon tycker det är  r o l i g t  att stå med baken i vädret och rota i jorden.. Eller sitta på en  p a l l  och rota för den delen..


Sommaren fortsätter med oförminskad entusiasm..


--Mmm.. Luften är som  c h a m p a g n e..  Det var en kvinna, som vi brukar möta på våra morronpromenader, som gjorde  d e n  jämförelsen..


Matte jamsade förstås med medan vovvarna fortsatte att snusa i en särdeles intressant kissfläck..


--Champagne, fnys..


Jo, resajkling: Vi har trädgårn smockfull med olika slags växter.. Både såna som matte har planterat och inte lyckats ta kål på, och såna, som har flyttat in av sej själva..


Det är bara för matte att ta fram  l o g i s t i k e n  och   r e s a j k l a  allt som växer och gror.. För att inte tala om allt, som hon måste göra sej av med..


--Jag gör som vanligt, säjer hon.. Jag frågar om det är nån som vill  h a  innan jag far med rasket till tippen..


Förra året (Det var  i n n a n  matte blev trädgårdstokig på fullt allvar) strödde hon ut frön från en miniriddarsporre, som hon alltid har tyckt vara så vacker..


Av en handfull frön var det  e t t  som utvecklade sej till en blommande växt.. Den höll för övrigt U. på att sätta sin stora fot på för en tid sen.. Matte räddade växten i sista stund..


--I år ska jag försöka få fler frön att växa upp, säjer matte.. Hon har blivit helt förälskad i den blåa färgen och vill ha massor av miniriddarsporrar..


 


Precis  n u  var det två stora trutar som lågflög över vårt hus.. Skrek och kacklade gjorde dom också.. Precis som om dom trodde att här finns nåt att äta.. Det gör det  i n t e..  Alla maskar har krupit långt ner i jorden och där ligger dom hoprullade och väntar på regnet..


Och biggarråerna  h a r  dom för länge sen ätit upp.. Dom och skatorna..














Av Kerstin Frithiof - 16 augusti 2015 09:00

    

--Go´morron därute i galaxerna.. Lilla Hallon hälsar er och önskar er en god söndag..


Igår var hundarna borta nästan hela dan.. Vi bodde hos Agneta medan matte var i Nybro på släktträff..


--Inte visste vi att du har släkt, matte.. Hundarna förundrar sej.. Det  h ä r  var nåt nytt..


--Jo då.. Jag har tre syskonbarn och en kusin.. Och så ett litet antal syskonbarnbarn..


Matte kom inte tillbaka förrän det var mörkt.. Dom sista milen hade varit besvärliga att köra, sa hon.. Hennes  ö g o n  hänger inte riktigt med som förr, och det gör att mörkerkörning ställer sej svårt för henne..


Agneta hade bara gott att säja om vovvarna, och det är klart, vi känner varandra så väl vid det här laget, Agneta och vi, att samvaron oss emellan inte bjuder på nåra problem..


Nästa helg får lilla mor bo hos Agneta igen.. Då är det nämligen dags att smörja oss med fästingsmedel..


Lilla Hallon höll på att säja "fästningsmedel" och  d e t  hade varit ägnat att förbrylla..


Idag är det mulet.. Så pass mulet att matte går och hoppas på regn.. Trädgårn behöver vatten, menar hon, och håller tummen..


 


Hemma igen efter att ha bott borta en hel dag.. Nä, förresten  d e t  var ljug.. Kortet är taget tidigare, men det passar bra som illustration.. Det tycker matte och det tycker vovvarna med.. Det är jag som slickar mej om nosen..













Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards