brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2015

Av Kerstin Frithiof - 7 augusti 2015 06:55

    

--Matte, vad är outfits, remark, dates och ... och.. Obegripligheternas lista är lång..


--Ärligt talat vovvvarna.. Jag  v e t  inte.. Och ärligt talat vovvarna: jag  b r y r  mej inte heller..


Av ovanstående kan man utläsa att vår mänska inte direkt följer med sin tid.. Och att hon inte är lessen för det..


Man kan inte låta bli att undra varifrån dom här uttrycken, och tusentals andra, kommer..


--Från datorvärlden, gissar lilla Hallon..


--Från reklamvärlden, fyller lilla mor på..


--Från nåra, som antingen försöker göra sej riktigt välförstådda, eller, som försöker utestänga halva mänskligheten från den "nya, sköna världen".. Matte är fundersam.. Snarare det sistnämnda, misstänker jag.. Dom här fraserna är riktade..


--Är man dum om man inte förstår alla dom nya uttrycken.. Hundarna tittar lite försiktigt på matte.. Att vara dum är ingenting man vill vara.. Varken mänska eller hund..


--Nä, ingen är dummare än man kan  l ä r a  sej.. Allt kan man lära sej.. Frågan är vad man sätter  h ö g s t  på listan över sånt man vill tillägna sej..


Vill man svänga sej med dom nyaste och coolaste uttrycken hoppar man in i långdansen och hänger och slänger där så länge man orkar hålla i.. Annars struntar man i det och mår lika bra för det..


--Du sa coolaste, matte.. Är inte detta ett sånt där nytt ord.. Hundarna ser lite glada ut.. Matte är inte alldeles obildbar iallafall..


--Mja, så sa ungarna i skolan på nittitalet.. Så särdeles  n y t t  är inte  d e t  uttrycket..


--Betyder det, att det tar tjugo år för dej matte att börja fatta nyspråket.. Svansarna börjar sloka betänkligt.. L i t e  inne vore väl trevligt att vara..


--Inne, ja, så började dom unga och vackra säja på sextiotalet.. Nu är  d e t  uttrycket allmän egendom.. Motsatsen var givetvis ute, och  d e t  ville väl ingen vara..


--Numera är det inget konstigt alls med dom uttrycken..


--Så går det kanske med dagens obegripligheter också.. Matte ser totalt likgiltig ut.. Precis som om hon struntar i vilket..


Värmen fortsätter.. Hundarna lägger sej där det fläktar lite.. Detvillsäja ovanför trappan.. Där, där vi brukar sitta och sjunga vår vackra stämsångsvisa..


 

Inte konstigt att matte liknar oss vid två små ludna korvar.. Här mår två små korvar bra i värmen..



















Av Kerstin Frithiof - 6 augusti 2015 07:28

    

--L i t e  må du iallafall skämmas, matte.. Hundarna är inte nådiga..


--Igår skrev du om vår  r ö n n,  som börjar få mogna bär, och så kallade du den för  l ö n n.. Och dessutom kallade du bären för  b l o m m o r..  Sånt kallas  f a d ä s,  matte, och får inte förekomma.. Men  b i l d e n  var fin..


Matte slokar och lovar bot och bättring på studs..


Igår var det en varm och kvav dag och matte jobbade i trädgården en hel del.. Tog bort visset skräp och letade reda på små självsådda plantor, som hon flyttade på och planterade om.. Förhoppningsvis hinner dom att bli frodiga och vackra innan  h ö s t e n  kommer..


Nåväl.. Varm var matte.. Så pass varm att hon beslöt sej för att våga sej ner till stranden och ta ett dopp.. D e t  har hon inte  gjort på ett par-tre år.. Har inte haft lust eller så har hon tyckt att vattnet varit för kallt..


Sagt och gjort.. På med badkläder och tass, tass ner till stranden.. Som var avfolkad, nästan i allafall.. Ut på bryggan och plums i drickat..


Det blev inget långt dopp med simtur och sånt.. Nä i och upp bara, men det var faktiskt  s k ö n t, sa matte..


När hon sen tassade hem igen hoppades hon innerligt, att nån skulle vara ute så hon fick stila lite och visa att hon varit och badat.. Drypande våt som hon var.. Men, näe, ingen var ute så hon fick gå hem obeundrad..


--Förr i världen, när kvarteret var fullt av barn och deras föräldrar, var det sed, att familjerna  gick till stranden för ett kvällsdopp.. Det var nästan som en social  b e g i v e n h e t..


--Det låg ett par bojar ett hundratal meter ut, och till dom simmade man..


--Ja, ja.. Det var  d å  det.. Matte ser inte nostalgisk ut. Bara konstaterande.. Fast.. det är klart.. Det hade kanske varit roligare ett ta kvällsdoppet i går om det varit nåra fler med..


Matte tog en bild i går också.. Den blev ovanligt besynnerlig.. Matte fotograferade skuggan av sina ben ovanpå sina rikiga fötter..


Säjas kan, att mattes fötter  ä r  stora, men inte så stora som på bilden.. Och hennes ben  ä r  långa och smala, men inte så långa och smala som på bilden..


--Det är nog  p e r s p e k t i v e t,  matte, fnissar vovarna..


 



















Av Kerstin Frithiof - 5 augusti 2015 09:39

    

--Vad är det för en visa du går och gnolar på, matte.. Har gjort en vecka nu.. Hundarna börjar bli trötta på vindar och lindar och sängar i det fria..


Dessutom  k a n  inte matte vare sej melodin eller orden.. Det hela blir lite hur som helst.. En plutt hit och en annan dit..


Matte ser aningen plågad ut, och så förklarar hon, att gnolstumparna härhör från en barnvisa hon hörde i kyrkan för en vecka sen..


Sen dess har hon haft bitar av den här visan i huvet till och från hela tiden.. Och det går  i n t e  att bli fri från den..


 

 Så här såg det ut för en veckan sen när sommarvindvisan fastnade i mattes huvud.. Den här trion  k u n d e  visan helt och hållet och gjorde den  b r a..  (Kantor Maria med sin syster och Alice)..


--Nu vet jag.. Det är lilla mor, som kommit på nåt genialiskt..


--L ä r  dej visan och sjung den som den ska vara.. Sen kan du lägga den åt sidan och slipper plåga både dej själv och oss..


Superklyftiga lilla mor..


Inatt har det regnat..


Vi vaknade vid fyra-femtiden nån gång av att det plaskade utanför fönstret.. Vovvarna höll tassarna för öronen och borrade sej ned under täcket.. V i  tänkte inte gå upp vid denna okristliga timme, även om matte skulle få för sej att göra det..


Nja, hon var bara uppe en liten stund.. Sen kom hon tillbaka till oss och sen sov hon till nästan  å t t a..  D e t  har inte hänt under detta årtusendet..


Uppfarterna till huset är fädigrensade.. Det tog flera dar.. Det  b r u k a r  inte ta fullt så lång tid, men eftersom matte haft ont i kroppen nåra dar har hon fått ta det lite lugnt.. Idag är det vått i trädgårn och då blir det inte så mycket gjort..


Vi har en liten lönn, som flyttat in alldeles av sej själv.. Förra sommaren försökte matte para ihop den med en klängros, men  d e t  gick inte alls.. Både rosen och lönnen for illa och visade med all tydlighet att dom inte föll varandra på läppen.. Så matte flyttade isäd dom..


I sommar har rosen blommat och varit frisk.. Nu börjar  l ö n n e n  blomma och  d e n  verkar frisk också..


--Det gäller att välja sitt umgänge.. Det är som vanligt lilla mor som står för visdomsordet..


 


--Egentligen ser vår trädgård mycket finare ut på bild än i verkligeheten.. Lilla Hallon är fundersam.. --K a n  det ha att göra med perspektivet det också..


--Nja, säjer matte.. Snarare med kameravinklar.. Säjer hon och ser mallig ut..











Av Kerstin Frithiof - 4 augusti 2015 08:01

    

--Är du bättre nu, matte.. Hundarna tycker att matte har börjat  r ö r a  s e j  lättare.. Dessutom  s t ö n a r  hon inte längre när hon reser sej upp från en stol..


--Ja tack, snälla vovvarna.. Jag mår bättre.. Som väl är..


När det var som värst förra natten fick matte i sin stora ångest för sej att hon hade fått  h j ä r t i n f a r k t..


Men sen kopplade hon på förnuftet, som sa, att hjärtinfarkt  i n t e  sätter sej i nederdelen av buken..


Och sen kändes det bättre.. Det var ganska förskräckligt hela dan i går, men  n u  är hon definitivt på bättringsvägen..


--Nu ska jag sluta upp med att se ut som en gammal  g u b b e, sa matte innan hon åkte till frisören Pia igår.. Nu ska jag börja se ut som en gammal käring i stället..


Det betyder, att matte ska sluta klippa sej i nån slags  p o j k f r i s y r  som hon haft till och från ända sen tonåren..


Nu ska här stajlas och friseras..


Till den ändan frågade hon frisören om det vore bra för henne att  p e r m a n e n t a  sej, och fick till svar att det var en utmärkt idé.. Så nu ska det ske om ett par veckor.. Hundarna väntar med spänning..


Solen och sommaren fortsätter och inte lär det bli nån skogsvanding i dag heller.. Det är för varmt..


Både lilla mor och lilla sonen börjar bli aningen  t r i n d a.. Inte matte dock.. Hon börjar till sin förtjusning kunna använda kläder som legat på vänt i flera år..


   


--Det här är väl ändå  p e r s p e k t i v e t s  fel, matte.. Lilla Hallon vill inte riktigt kännas vi  d e n  magen..


--Lilla, lilla Hallon, Klart att det är  p e r s p e k t i v e t s  fel..













Av Kerstin Frithiof - 3 augusti 2015 08:30

    

--Vovvarna, vovvarna, tyck åtminstone  l i t e  synd om mej.. Matte slokar och verkar ha svårt att gå..


--Jae då, matte.. Vi tycket  f ö r f ä r l i g t  synd om dej.. Varför gör vi det, förresten..


Saken är den, att matte har lemlästat sej nåt besumligt med att klippa gräset med en klippare, som var totalpackad med klipp.. Fast  d e t  visste inte matte förrän hon vände på den..


Hon skrapade bort allt det filtade klippet, kilovis var det säkert, och låste in klipparen i garaget.. Sen stapplade hon in till vovvarna..


Det värsta kom inte förrän efter en dag eller två, och allra värst var det i natt..


Fortfarande har matte ont, ont, ont.. Och särskilt längs med magen och utåt ryggen till..


Trädgårdsarbete kan inte komma på fråga.. Även om det verkligen skulle behövas..


 

Så här risigt är det i vår trädgård för närvarande, men med tanke på hur risig  m a t t e  är i kroppen får rensningsarbetet anstå ett par dar..


Solen och sommaren har kommit tillbaka, vilket inte förvånar oss.. Den  b r u k a r  göra det i augusti..


Det är konstigt.. Man  b o r d e  ha lärt sej, att sommarmånaden framför andra är augusti.. Likaväl stänger arbetsplatser under juli.. När det oftast regnar och är kallt..


Idag ska matte åka till frisören och bli fin i håret.. (Om hon klarar av att masa sej upp i bilen vill säja)..


Sen blir det som vanligt ett förfärligt vridande och vändande framför spegeln.. Vovvarna jamsar med och säjer att matte är jättefin.. Trots att vi inte kan se nån skillnad..















Av Kerstin Frithiof - 2 augusti 2015 08:43

    

--Matte, augusti, låter det inte lite  r o m e r s k t.. Lilla Hallon ser sin chans, att prata  r o m a r e.. Det är längesen nu..


Matte blänger till.. Ska romartossigheterna börja nu igen.. Det har varit tyst om Urbs i flera månader..


--Ja, jo.. Roms förste kejsare kallades så.. Inte augusti men Augustus.. Månaden har fått namn efter honom..


--Kallades.. Hette han inte Augustus.. Ingen kallar honom nåt annat.. Nånsin..


--Nä, han hette Octavianus, eller Octavius, men fick hedersnamnet Augustus.. Vilket betyder "den  v ö r d n a d s v ä r d e"..


--Det är för övrigt samma namn som August..


--En hel den unga pojkar går faktiskt omkring och heter "den vördnadsvärde" i dag eftersom namnet August verkar ha blivit i ropet igen..


--Fniss.. Matte tycks ha roligt åt nåt och hundarna undrar givetvis åt vad..


--Tänk en mamma eller pappa som säjer till sin lilla son i vaggan: --Rapa nu ordentligt Vördnadsvärde, annars får du ont i lilla magen..


--Jag tror jag måsta byte blöja på den Vördnadsvärde innan vi äter..


Matte verkar ha omåttligt roligt åt tanken på ett vördnadsvärt spädbarn.. Men, ibland är mänskor lättroade..

Hundar också..


Matte verkar ha fått trädgårdsenergi till tusen.. Det behövs för det är massor som blommat över och måste tas bort..


Frågan är om hon ska påta ner nåt  a n n a t  i stället.. 



















Av Kerstin Frithiof - 1 augusti 2015 09:04

    

I natt har lilla mor sovit borta.. Vi har nämligen fått vår månatliga insmörjning mot fästingar, och då kan vi inte vara tillsammans på ett dygn..


På vår kisserunda mötte Lilla Hallon och matte ett par med en jättestor labrador.. Svart som synden och tydligen med vanan att lyfta benet trots det var en tik..


Omedelbart återtog lilla charmören Hallon sitt gamla älskvärda sätt och hälsade med förtjusning på den stora damen.. Hade lilla mor varit med hade vovvarna vrålat ikapp..


--Jag tror inte han  v e t  varför han morrar och vrålar, sa Agneta en gång.. Och matte höll med..


I går avslutade matte sitt sommarjobb i kyrkan, och tog ett foto av utgången..


 

"Tack och adjö för den här sommaren" tycks mattes forto säja..


--Var det  m e n i n g e n  att det skulle bli en farvälbild, eller var det bara som det  b l e v.. Lilla Hallon tror inte riktigt på mattes planeringsförmåga..


--Både och.. Med det svårbegripliga svaret får vovven låta sej nöja..


Sykomorlönnen har  ä n t l i g e n  satt igång med att växa.. En liten bladkrona håller på att slå ut.. Matte är omåttligt stolt.. Och  g l a d  över att hon hade vett att stjäla den lilla plantan..  


D e n  i sin tur kan också vara glad.. Hade inte matte pillat upp den hade den varit bortrensad från rabatten och vissnad och död för länge sen..


--Om du sköter om sykomoren ordentligt, kan du använda till att bygga en fiol om ett par hundra år.. Lilla Hallon är omåttligt full i fniss.. Matte snickra en  f i o l..


Och matte blänger.. Och bestämmer sej för att gå ut och klippa gräset..


 


Det är redan den första augusti och sommaren börjar lida mot sitt slut.. Märkligt.. Den har ju inte ens  b ö r j a t..





















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards