brimikshallon

Alla inlägg under september 2015

Av Kerstin Frithiof - 15 september 2015 08:37

    

--All sin daar.. Hundarna och matte spetsade öronen när vi kom ut på trappan i mörkret i går kväll..


--All sin daar, har trafiken flyttat  t i l l b a k a  till gamla E-22:an..


Det brusade och väsnades som i fornstora dar..


Men se, det  v a r  inte nån trafik som brusade.. Det var  h a v e t.. Ett par dars sydlig vind hade byggt upp ordentliga vågor, som  lät rejält när dom bröts mot den långgrunda stranden..


--Ger mej  d e n  på att det är varmt i vattnet, muttrade matte för sej själv.. Men att gå ner och testa hade hon inte en tanke på.. Inte vovvarna heller.. Om sanningen ska fram..


Bada kommer lilla mor att göra ändå idag.. Men i badkaret.. En gång i veckan badas hon i ett medicinskt shampo.. För att bli av med sitt kliande en gång för alla..


--Men nu kliar lilla mor sej inte längre, eller hur, matte.. Lilla Hallon kan inte förstå varför hans lilla morsa ska badas varenda vecka mot en klåda som hon inte längre har..


Dessutom badades hon  t v å  gånger förra veckan, men den ena gången i mild  s å p l ö s n i n g..


--Usch, fryner matte.. Ena  gången hade hon rullat sej i nåt onämnbart i skogen och stank som ett gammalt utedass en het sommardag.. D e t  badet hade inget med medicin att göra.. Bara med uthärdlighet.. För  m e j  vill säja..


Hundarna trivdes alldeles utmärkt med stanken.. Det är nu en gång så, att hundar och mänskor har olika uppfattning om  p a r f y m..


 


Så här lurvig är lilla mor i sin päls.. M i n  päls är mycket slätare..




 


--Sen du permanentade dej är  d u  också tämligen lurvig, matte.. Lilla Hallon har funderingar kring det mesta, och att matte och lilla mor är lurviga medan  h a n  är slät sätter myror i huvet på honom..


I natt har det regnat och det var pölar på gatan.. Sniglarna, som hållit sej borta nåra dar, hade kommit tillbaka, och matte trampade ihjäl flera stycken när vi morronpromenerade.. Med stor entusiasm trampar matte ihjäl sniglar.. Det har hon alltid gort..


Det är för övrigt inte bara mördarsniglar vi träffar på under våra promenader.. Trädgårdssnäckor är det också gott om.. Samt en och annan vinbergssnäcka.. Men  d o m  arterna går säkra för mattes mördarkängor..





















Av Kerstin Frithiof - 14 september 2015 08:11

    

Matte har så smått börjat städa i trädgården, "hösta"  som hon säjer på blekingedialekt.. Motsatsen är "våra", och har man inte höstat ordentligt blir det värre att våra.. Fråga matte.. Hon har oftast struntat i att hösta.. Således har vårandet blivit som det blivit, och trädgårn har varit tämligen förfallen..


Och så: plötsligt i somras blev matte trädgårdsintresserad.. Hon stökade och satte och flyttade och städade och krattade och grävde.. Inte precis i den ordningen, men  f i n t  blev det..


Och så läste hon i en tidning, att en trädgård blir trevligare om det finns lite  v a t t e n  i den.. Ett par  f a t  skulle räcka..


--Aha.. Matte fick en idé och hämtade en gammal gjutjärnsgryta med emaljerad botten, som hon köpt på loppis för nåra år sen..


I med vatten och blomhuvuden..


 


Och så gick veckorna.. Blommorna i grytan  byttes ut och andra sattes dit.. Sista prydnaden var ett par krysantemer från bollkryssen och ett blad från vinrankan..


 


Dom små pluttarna i vattnet är björknötter.. En och annan insekt har också trillat i.. Dom flesta har dock matte lyckats rädda livet på..


Igår tömde matte grytdammen och bar in den i garaget.. Säkert kommer den att få tjänstgöra nästa sommar också..


Det blåser idag och är mulet.. Men  v a r m t.. Det kommer att vara idealiskt väder för att hösta.. Vi, små hundar tänker vila oss  h e l a  dan.. Och samla krafter.. Och  a p t i t..











Av Kerstin Frithiof - 13 september 2015 08:48


Under ett antal år har vi hört matte och Agneta tala om att vandra skogsleden mellan Hörvik och Nogersund..


För länge sen var den här stigen ofta frekventerad av ortsbefolkningen.. Kanske av smugglare och sjörövare också, menar matte, som gärna vill förgylla vardagen med lite spänning..


Nång gång på sjuttiotalet var det nåra eldsjälar som rustade upp stigen och rösade den..


Igår var det  v å r  tur att gå den här, bitvis svårframkomliga stigen..


Ja, den var nog mest svårframkomlig för mänskorna.. Vi, små hundar, slank lätt igenom passager där det var svårt för mänskorna att ta sej igenom..


Alla fyra klarade dock vandringen hur bra som helst.. Två timmar var vi ute, och mänskorna förvånades över hur bra allt gått.. Tillåmed lilla mor, som väl får anses vara äldst i skaran, pinnade på riktigt galant.. 


Nån kamera hade inte matte med.. Hon var väl rädd att tappa den i nåt stenröse..


Med mänskor  ä r  det faktiskt så, att dom inte använder sej av dom apparater och hjälpmedel dom  h a r  för att dom är rädda att dom ska gå sönder.. Eller förfaras på nåt annat sätt..


Matte stickar mycket, men en tröja får inte börja användas med en gång.. Ånä, den ska ligga till sej ett par år först.. Sen hänger den å andra sidan på dagligen tills dess den är alldeles uppsliten..


Det är söndag och inte en mänska var till synes under vår kissvandring i morse.. Inga  s n i g l a r  heller..


--Har du trampat ihjäl dom allihop, frågade hundarna..


Matte trodde emellertid att så inte var fallet.. Dom finns nog nånstans och ligger och tar igen sej, sa hon..


 


--I morron börjar jag höststäda i trädgårn, säjer matte, och fotar sitt älsklingshörn en sista sommargång..


--Känns det inte  v e m o d i g t  att börja städa och ta bort ett och annat, som du har pysslat om dom sista veckorna..


--Nä, jag ska inte  f ö r s t ö r a  nåt.. Allt som fortfarande blommar ska få stå kvar, men en del ogräs, som har börjat spira efter regnen ska bort.. Gammalt visset också.. Och knölar och rötter ska ner i källaren.. I år ska jag inte glömma att sortera dahlieknölarna efter färg.. Det glömde jag förra hösten, men det blev fint ändå..


Till sist önskar vovvarna allt och alla en riktigt god söndag..




















Av Kerstin Frithiof - 12 september 2015 08:46

    

Utan lilla mor är livet trist..  V ä l d i g t  trist.. Suck..


--Kommer inte lilla mor  h e m  snart.. Lilla Hallon tittar uppfordrande på sin mänska.. Det är snart ett helt  d y g n  sen hon försvann..


--Om två timmar är hon här.. Matte tittar på klockan, som hon egendomligt nog bär på  h ö g e r  handled..


--Varför har du klockan på  f e l  handled, matte.. Det finns säkerligen en helt logisk förklaring till detta, och  lilla Hallon är intresserad av att höra denna förklaring..


--Jo, säjer matte. Det var så här, säjer hon:


--Under många år satt klockan (Ja, det var inte bara  e n  klocka, det var minst  t v å  vill jag minnas) på vänster handled som sej bör..


--Hade du  m i n s t   t v å  klockor..  Var du inte fullt klok, matte.. T v å  klockor..


--Inte  s a m t i d i g t,  tokfrans.. E f t e r  varandra i tiden förstås.. Avbryt inte nu..


--Jo, som sagt.. En vacker dag upptäckte jag att det kliade på den arm jag hade klockan..


--Kliade det.. Precis som på lilla mor.. Fick du medicin då.. Och fick du badas en gång i veckan.. Precis som lilla mor..


--Öäh, jo, det kliade.. Jag hade fått eksem.. Detvillsäja  k l i a..


--Därför flyttade jag klockan till andra armen.. Och nu var det förresten en annan klocka igen..


--Dom sista 19 åren har jag haft ännu ett armbandsur, en med blå urtavla som går på batteri.. Som jag för övrigt vann på en frågesportstävling i TV.. De´ du, lilla illbatting..


Vederbörligen imponerad återgår vovven till att tugga på sin lekring.. Vråla och skutta omkring..


I går fick jag matte att visa ett kort på Vesan.. Idag vill jag att hon visar en bild från Sundet..


 


När vi ända håller på och visar bilder så tar vi en från andra sidan sundet också..


 


--Den här bilden är ju mycket  l ä g r e.. Varför då, matte..


--Därför att jag  v i l l e  ha den lägre, lilla tokfrans..






























Av Kerstin Frithiof - 11 september 2015 11:56

    

--Matte, tror du inte att folk  ( o c h  h u n d a r)  börjar tröttna på dina trädgårdsbilder.. Åtminstonen lite grann..


--För att inte tala om dina bilder på  o s s..


--Det finns väl  a n n a t  att fotografera.. Hundarna är aningen missnöjde med mattes motivval..


Matte tar åt sej av vovvarnas kritik och sätter sej i bilen för att åka ut och leta motiv..


 


En bild från Vesan i skördetid blev fin.. Det tycker både matte och vovvarna, som känner sej nöjda med att slippa vara med på nästan  a l l a  bilder i bloggen..


Det är inte  k l o k t  så bra vi har haft det hela veckan.. Fyra dar har vi varit lösa i skogen.. Drygt en timme åt gången: Vi har varit både på Nytorpet, Sternö, Stiby och i dag på Listers Huvud..


Agneta har varit med alla dagarna.. Varken matte eller Agneta är så förtjusta i att gå ensamma i skogarna längre.. Båda två har vid nåt tillfälle trillat och slagit sej halvt fördärvade.. Agneta bröt tillåmed armen ute på Sternös hala klippor för nåra år sen..


Lilla mor följde med Agneta när hon åkte hem för en stund sen.. Det var dags för insmörjning mot fästingar..


Det är så tomt när inte lilla morsan är hemma.. Fast, det är klart, jag börjar  v ä n j a  mej vid att hon är borta nån dag var tredje vecka..










  

Av Kerstin Frithiof - 10 september 2015 06:54

    

Vovvarna och matte är oense.. Inte jättemycket, men iallafall..


Det handlar om gårdagen och vilket som var den viktigaste händelsen då..


Vovvarna menar, att det var över en timmes springande på Sternö, lösa och lediga i solskenet..


--Jodå, säjer matte.. Att det var alldeles underbart på Sternö i går kan jag hålla med vovvarna om, men för mej var det viktigaste att jag fick hjälp med att få igång gräsklipparen..


Så olika kan man tycka..


--Ska vi gå i skogen idag också.. Hundarna är ivriga..


--Det är så tänkt, vovvarna.. Och det blir tidigt på förmiddagen.. I eftermiddag ska jag följa med E. till torsdagsträffen i Mjällby..


--Torsdagsträffen.. Vad är  d e t.. Nåt sånt har vi aldrig hört talas om, och varför skulle inte  v i  kunna följa med dit..


--Nja, det är lite olika program.. Idag är det en dam, som ska berätta och sjunga skånska visor..


--Blir det  m a t  där också.. Svansarna går i topp och saliven rinner till..


--Det  v e t  jag inte, men det kan jag inte tro.. Möjligen kan det bli lite eftermiddagskaffe..


Äsch..


 


Det var länge sen vi visade nån bild på stegen och kaprifolen.. Nu är lianen faktiskt ända uppe så långt det går..

Frågan är om den vänder och klättrar  n e r  igen eller om matte måste  t v i n g a  den.. Det bir dock en fråga som löser sej till våren.. I höst lär den inte växa så värst mycket mera..












    


Av Kerstin Frithiof - 9 september 2015 09:26

    

För åtskilligar år sen  (Detta hände sej, o mitt hjärtebarn, långt innan trädgårdsintresset vaknade..)  stod matte i mataffären och tittade på hyllan med  f r ö e r..


--S p i n d e l c i n n i a,  stavade hon..


--Örk, tänkte hon.. Spindlar är som bekant inga djur matte uppskattar..


--Varför inte, tänkte hon sen och köpte påsen..


Sen den dagen finns det gott om spindelcinnia på vår sydsida.. Dom har frösått sej år efter år och matte har fullständigt  s t r u n t a t  i dom.. Hon har ente ens  s e t t  dom..


Häromdan upptäckte hon emellertid dom här små intensiv färgade blommorna och fann att hon tyckte dom var  f i n a..


Alltså: Nu kommer dom att skötas  o m..


--Bara dom  ö v e r l e v e r  omvårdnaden matte.. Vovvarna fnissar bak håriga tassar..


 


Var det nån som visste att cinnia heter "frökenhatt" på danska..


Man behöver inte titta så värst noga på bilden för att upptäcka, att blåregnet börjat bre ut sej.. Och att det numera växer lavendel hos oss.. Och så ligger det en vattenslang mitt upp i härligheten..


--Får vi gå till skogen idag, matte.. Hundarna hässjar ivrigt..


Matte ser ut att ta saken under allvarligt övervägande.. Det syns på henne, att  h o n  också vill komma ut..


Hon  h a r  för övrigt redan varit ute och stått och glott på gräsklipparen..


Och kommit på, att hon kanske ska byta tändstift..


Och kommit på att hon inte kan hitta skruvnyckeln..


Och kommit på, att hon får fråga grannen om   h a n  kan hjälpa henne att få bort tändstiftet..


Och om han  s e n a r e  kan hjälpa henne med att sätta dit det nya.. Puh..













Av Kerstin Frithiof - 8 september 2015 06:33

    

--Jaha, det var  d e n  maskinen,  det, sa matte surt och föste in gräsklipparen i garaget..


Faktum är, att matte inte klarade av ens att dra i snöret i går när hon skulle starta klippmaskinen.. Hela apparaten var fullständigt  d ö d..


Matte anser, att det inte finns nånting som är så illa att det inte kunde vara värre.. Maskinen kunde ha lagt av i somras, när gräset växte tjockt och högt och behövde klippas var tredje dag..


Som det är nu, är det i stort sett bara gräs fläckvis, och  d e t  får vänta på frisering till nästa sommar.. Matte anser sej inte ha råd att köpa en ny maskin eftersom hon först och främst måste köpa nya vinterdäck till bilen..


--Kan du inte köra med dom däck du köpte för ett par  m å n a d e r  sen.. D o m  är väl inte uppslitna på långa vägar.. Hundarna tycker, att det är ett förfärligt slöseri att köpa  d ä c k  stup i kvarten..


--Gör jag  d e t  och polisen får se det åker jag på böter, och kan jag inte betala  d o m  hamnar jag förmodligen i fängelse..


Att matte ska hamna i fängelse är det värsta hundarna kan tänka sej.. Vem ska ta hand om  o s s  om matte måste skaka galler.. Nä, det är nog bäst att gräset får växa ett tag till och att matte lägger krutet på nya däck om ett par månader..


--Äsch, säjer matte och ser glad ut.. Jag har gjort så fint i trädgårn för övrigt så inte gör det nåt om gräset tovar sej lite.. Det har det gjort förr..


I dag ska vi ha en lunchgäst.. Matte byter lunch med en gammal barndomsvän ett par gånger varje gång kamraten är på besök i sin sommarstuga i Boket.. I söndags åt matte hos  h e n n e  och idag ska matte bjuda tillbaka..


--Det kommer att bli en varm och solig dag så vi kan kanske sitta  u t e  i min resaiklade trädgård och äta, säjer matte hoppfullt..


I går var det en "glädjens dag"  för två små hundar.. Vi fick springa lösa i nästan en timme på Nytorpet.. Det sker troligen inte i dag eftersom matte som sagt ska ha en gäst till lunch..





























Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards