brimikshallon

Alla inlägg under november 2015

Av Kerstin Frithiof - 15 november 2015 09:07

    

--Hur går det med trollandet, matte.. Hundarna har inte sett till nåra trollkonster ännu, och att matte sitter med näsan i en bok betyder inte att hon pluggar trolleri..


--Jo då, tack, vovvarna.. Jag har  b ö r j a t  läsa lite och det jag hittills läst har jag fattat.. M e n  och detta är ett stort men.. För att trolla med kort behöver man en lek av amerikanskr ursprung.. Dom svenska lekarna är plastade och korten fastnar i varandra.. Och innan jag får tag på en USA-lek kan jag inte öva..


--Kortlek, matte.. Du menar väl en  p r e p a r e r a d  kortlek.. En fusklek med andra ord..


--Inte alls.. Matte låter förtrytsam.. Den här boken handlar inte om fusk utan om att  l ä r a  sej.. Jag få väl leta på nätet och se om jag kan hitta en passande lek.. Annars får jag gå direkt till att trolla med mynt.. Eller till att trolla bort vovvarna..


Usch.. Den sortens skämt faller oss inte på läppen.. Om matte nödvändigtvis ska trolla bort nån kan hon väl välja en av grannarna..


Det är söndag.. Solens dag.. Men det var ett tag sen vi såg  d e n.. November är nog den gråaste av alla månaderna.. Det är iallafall så matte ser saken..


--Nu är det bara två veckor kvar till Advent, säjer hon och skiner upp.. Då ska vi tända våra elektriska ljusstakar.. Andra ljus också för den delen.. Och innan dess ska jag städa huset..


--Det har du sagt förr, matte, ska det verkligen bli  a v  den här gången..


--Det  s k a  det, vovvarna.. Det ska det..


--Ingen  b i l d  idag, matte.. Hundarna undrar..


--Nä, jag  h a r  ingen.. Men jag önskar vovvarna och världen i övrigt en riktigt god söndag..


--Tack detsamma, små korvar.. Tack, detsamma..



















Av Kerstin Frithiof - 14 november 2015 13:41

    

--Nu har du varit borta flera timmar igen.. Vovvarna är gnälliga.. Vår mänska ska inte vara ute och ränna.. H o n  ska vara hemma och hålla vovvarna sällskap.. Klia oss bakom öronen och servera små godbitar..


--Äsch.. Matte förklarar att hon inte alls varit ute och rännt.. Hon har varit med G. i affärer och på loppis..


--Köpte du nåt i affärerna och på loppisen.. Hundarna är nyfikna och vill väldigt gärna veta..


Jo då.. Det visar sej att matte köpt  m a t  på Netto och en skinnkavaj, brun och tydligtvis helt ny, på loppisen.. Plus, givetvis, ett gäng böcker.. Inte Lagerlöf och Durrel dock..


Matte köper böcker urbilligt på loppis.. Sen  l ä s e r hon dom och lämnar tillbaks dom.. Loppiset fungerar nästan som ett bibliotek..


E n  bok kommer matte säkerligen  i n t e  att lämna tillbaka..


 

 Ända sen hon var tolv och övade kortkonster tillsammans med sina kusiner har matte inbillat sej, att hon skulle kunna lära sej till magiker..


Nu blir det upp till bevis..


--M-men om du inte  k a n  lära dej trolla då, Matte.. Blir du  v ä l d i g t  lessen då.. Hundarna inbillar sej inte ett ögonblick att matte ska kunna lära sej till magiker.. Nåra såna tvivel hyser inte matte..


--Klart jag kan.. Matte är segerviss.. S e n  ska jag trolla på gator och torg.. Vovvarna ska vara med..


--Ska vi.. Det var en glad överraskning.. Vad ska  v i  göra.. På dom här gatorna och torgen..


--Den ena vovven ska jag trolla bort och den andra ska gå runt med en hatt och samla ihop betalningen..


Det  d ä r  lät förstås inget vidare, men vovvarna tröstar sej med att matte bara skojar.. Inte kan hon förmå sej till att trolla bort en av vovvarna..


--Givetvis inte, säjer hon.. Jag ska bara förvända synen på folk så det  s e r  u t  som om vovven trollades bort.. I själva verket stoppar jag bara ner hen i fickan..


Äsch... Flerfalt äsch..















Av Kerstin Frithiof - 13 november 2015 07:17

    

--Gillade du janeaustenfilmen i går kväll, matte.. Hundarna för  s i n  del tyckte den var rena smörjan..


--Nja, så långt som till  s m ö r j a  vill jag väl inte gå, men nog var handlingen totalt främmande för en modern mänska.. V ä l g j o r d  var den dock.. Och..tja.. det var inte direkt bortkastad tid att titta på den. Jag kände igen flera av skådespelarna.. Från "Morden i Midsumer" exempelvis..


--Ä r  du det då, matte.. En  m o d e r n  mänska.. Vi, för vår del, tycker du är ganska gammalmodig..


--Jo då.. Det är  r ä t t,  vovvarna.. Jag  ä r gammalmodig, men inte som man var på 1820-talet.. Då, var giftermål den enda sförsörjning som stod till buds  för en flicka..


--Att damen ifråga skulle kunna försörja sej själv fanns inte på karten.. Iallafall om hon inte ville bli guvernant eller piga.. Eller, tja, prostituerad..


--Och  d e t  var det väl ingen som ville, fast många var säkert tvungna.. Men nåt  s å n t  finns inte i miss Austens värld..


--Men  d u  har alltid försörjt dej, matte.. Hundarna är lite tveksamma.. För att försörja sej måste man lämna huset nåra timmar varje dag, och matte är alltid hemma.. Fast det gäller kanske inte när man är pensionär.. Försörjningen kommer ändå.. Ja, så måste det vara..


--Jo då, vovvarna.. Jag har alltid försörjt mej och nu försörjer jag  e r  också.. Har ni tänkt på det..


--D ä r  fick vi nåt att tänka på.. Matte försörjer oss..


--Blir  a l l a  hundar försörjda.. Tanken på att vi hundar skulle vara som 1800-talets mamseller har aldrig fallit oss in..


--Alla hundar blir försörjda.. Fast en del får  a r b e t a  för sin försörjning.. Polishundar och blindhundar.. Tillexempel..


--Gör vi inte minsta nytta då.. Svansarna är på väg in under magarna.. Att vi skulle vara nån slags  p a r a s i t e r  har aldrig fallit oss in..


--Ni gör jättestor nytta bara genom att finnas.. Vovvarnas  m y s f a k t o r  är enorm och jag är väldigt glad att ni finns..


--Suck.. En stor belåten hundsuck.. Unisont från två små hundar..


--Matte sätt in ett fint kort.. Det gör inget om det är lite gammalt.. Det är både du och vi också..


 

Bilden togs vid en promenad runt Stora Kroksjön i vintras.. Den vintern som aldrig blev.. Hoppas den, som ska komma snart, heller aldrig blir..


Matte har förresten bestämt att  i n t e  lägga på vinterdäck i år.. Iallafall inte förrän det  b e h ö v s.. Behövs det bara nån vecka kan hon åka buss..














Av Kerstin Frithiof - 12 november 2015 08:44

             

--Ikväll, du matte, ska du väl titta på TV.. Hundarna sötter små ivriga nosar i vädret och glittrar med ögonen..


Matte fattar ingenting..


--Jo det är en   j a n e a u s t e n f i l m  klockan nio.. D å  ska du väl titta..


Det har sina sidor att berätta för vovvarna vad man tycker och tänker och vad man håller  p å  med.. D o m  tar allt bokstavligt och ivrar direkt för att matte ska läsa och titta och fortsätta sitt allänbildningsarbete..


--Hur går det förresten med "Mästaren".. Hundarna har noterat att matte läser och läser.. Ibland skrockar hon förnöjt och ibland ser hon bara förvirrad ut..


--Joo tack.. Jag har stor glädje av den här samlingen skrönor.. Samhällskritiken intresserar mej inte ens tämligen, men  s k r ö n o r n a  älskar jag.. Dom ryska namnen har jag lagt åt sidan.. Dom är inte alls nödvändiga att komma ihåg.. Man kan hänga med hur bra som helst utan att överanstränga hjärnan med dom.. I en roman i romanen är förresten Pontius Pilatus huvudperson..


--Och vem är Ponsus.. det  d ä r  du sa, matte..


--En romare.. Men strunt i det, lilla Hallon.. Han var inte alls av Caesars kaliber.. Ganska obetydlig, faktiskt.. Hade han inte undertecknat en viss dödsdom hade han aldrig gått till historien..


Vovvarna sitter stilla och smälter det matte sagt.. Det  f a n n s  alltså obetydliga romare också..


--Jaha du matte.. Nu har du  läst  o m  tre verk du inte mäktat med eller gillat tidigare.. Vad kommer näst..


Hundarna är övertygade om att matte har ett helt bibliotek obegripta eller ogillade böcker i bakhuvet.. Vi tycker hennes beslut att ta itu med dom här verken är beundransvärd.. Det har dessutom visat sej vara värt mödan.. Hittills iallafall..


--Tja.. När inte matte riktigt  v e t  vad hon ska svara säjer hon ofta tja"..


--Tja, jo.. Jag har en gås oplockad med "Alexandriakvaretten"..


--Och så måste jag ta mej an "Gösta Berlings saga".. D e n  försökte jag läsa när jag var sexton och begrep inte ett smack..


Det verkar som om vår mänska har fullt upp dom närmaste månaderna.. Bara hon inte glömmer bort vovvarna i allt läsandet så..


--Inte en möjlighet i världen att jag glömmer bort vovvarna..


(Illustrationen kom fel igen.. Det var meningen att den skulle stå  s i s t).. Äsch..















Av Kerstin Frithiof - 11 november 2015 08:40

    

Vi har kommit in i en blåsig period.. Regnar gör det också.. Bitvis.. Sammantaget betyder det koppelrastning inne i byn..


Tänk, förra veckan var vi i skogen två dar.. På skogspromenaden på Stiby tog matte en massa kort.. Fina kort, tycker hon själv.. Här kommer ett till.

En väg, som försvinner ut i det okända är ett motiv som matte gillar..


--Det lämnar möjligheter för  f a n t a s i n, säjer hon..


Vovvarna är mera jordbundna i sin inriktning.. Vet man inte vart vägen leder är det bara att sätta fart på benen och se var man hamnar.. I regel är inte stigarna så långa här i södra Sverige..


Till nåt  h e l t  annat:

Ibland tittar vi på mänskors bloggrubriker.. Och ibland  f ö r f ä r a s  vi.. En del är uppblåst snuskiga.. Andra enbart uppblåsta.. En del verkar vara ett allvarligt menat rop på hjälp.. Andra tonårsflamsiga.. Skönhet och smink och sånt..


--En del bryr sej inte alls om vad dom kläcker ur sej, säjer matte, som för  s i n  del förordar varsamhet med orden..


Det som skrivits på datorn finns kvar i evigheters evighet.. Och det är inte alltid man som femtioåring vill kännas vi vad man hasplade ur sej som femtonåring..


--Dessutom, säjer hon eftertänksamt.. Språket är ett fantastiskt fint instrument och skall behandlas med respekt.


Handlingen kommer ibland före tanken i mattes värld.. Men aldrig ordet.. Iallafall inte den  s k r i v n a  ordet..


Esaias Tegnér, skald och biskop i början av 1800-talet skrev i en av sina dikter så här: "Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta".. Och med dunkelt menar han väl vad vi skulle beteckna som närmast hafsigt..


--Har du inte predikat klart snart, matte.. Det är ändå ingen som tar åt sej det här.. Dom, som skriver hafsigt bryr sej inte att skvatt om vad en gammal stöt som du tycker.. Gammal  l ä r a r e  dessutom, nutidens paria..


Suck..


















Av Kerstin Frithiof - 10 november 2015 08:52

      

Varför bilden hamnade  h ä r  begriper varken matte eller hundarna.. Den ska stå  s i s t.. Suck..


Fyrahundrafemtio (450) riksdaler.. Det var vad matte vann på Triss i går..


--Vad ska vi göra för alla  d o m  pengarna.. Svansarna viftar ivrigt och ögonen lyser.. Vovvarna bespetsar sej på en dag i sus och dus..


--Tja, Nellie måsta ha  m e d i c i n och grannpojken kommer och lämnar jultidningarna jag har beställt.. Frågan är om det blir så mycket över.. Nåt sus och dus kan ni glömma, små korvar..


--Inte har du väl beställt en  s å n  massa jultidningar, matte..


--Nä, Husmosterns kalender och en almanacka att hänga på väggen..


I går kväll blåste det småspik.. Vi kunde inte ha fönstret öppet utan fick sova instängda.. Det kändes i huvena när vi så småningom vaknade..


Matte fick ta Treo, ni vet den där tabletten man låter en till hackspett utklädd gosse göra reklam för i TV.. En av dom få reklamsnuttar matte gillar..


--Vad är det för märkvärdigt med  d e n  snutten, matte.. Hundarna, som inte kan skilja äpplen från ärtor, vill som vanligt  v e t a..  A l l t  vill vi veta..


--Den är så härligt  b e f ä n g d..


Jaha..


På tal om befängdheter.. Mänskors  m a t v a n o r  väcker ibland hundarnas förvåning.. Dom äter efter almanackan, vad det verkar..


Till jul äter dom kopiösa mängder.. Men mest tung mat.. Korv och skinka och annat hälsovådligt..


När det sen blir påsk äter dom ägg och ansjovis.. Ansjovis och ägg och lite annat smått och gott.. Lamm tillexempel..


Vid missommar äter man sill och nypotatis och nu, när det är Mårten, äter man gås.. Eller kalkon..


--Ska  v i  också äta gås idag, matte.. Hundarna bespetsar sej..


--J a g  ska äta ett kycklinglår, som blev kvar från igår.. Vovvarna får som vanligt äta påsmat.. Och slicka tallrik..


Matte har ett par kort kvar sen stibypromenaden häromdan..


--Den  h ä r  bilden påminner mej om en tröstlös vandring över Rohans slätter, suckar matte.. Vad hon menar med    d e t  kan inte hundarna begripa..


Tittar man noga, kan man se lilla Hallon målmedvetet traska fram i ödsligheten..




















Av Kerstin Frithiof - 9 november 2015 08:25

    

--Ska du gnälla och  o n d g ö r a  dej över nåt idag, matte.. Hundarna tycker alltid det är spännande när matte hetsar upp sej.. När upphetsandet inte gäller  o s s  vill säja..


--Ondgöra är väl för mycket sagt, men  l e s s e n  blir jag..

D e t  var nya tongångar.. Hundarna drar öronen åt sej.. Är det nåt  v i  har gjort..


Saken är den, att matte har grannar, som egentligen inte bor här.. Dom har ett hus, som dom tittar till ett par gånger i veckan, men  b o r  det gör dom nån annanstans..


Nu träffade vi dom här grannarna i går på vår promenad, och kvinnan var skrämd.. Hon trodde sej ha sett muslimska kvinnor med sjal och långkappor i kvarteret.. Och fått för sej, att dom var flyktingar på väg att bosätta sej i ett hus i kvarteret som står tomt för närvarande..


-- Ska dom nu sparka sönder och bränna upp, nästan grät hon.. Och dessutom få 2000 kronor om dan av svenska staten..


Matte blev förfärad.. Det är ju inte flyktingarna som eldar upp förläggningar.. Utan skrämda och vilseledda svenskar.. Och vad beträffar 2000 kronor om dan  m å s t e  detta vara en ren vandringsmyt.. För övrigt går den siffran att kontrollera..


Både matte och hundarna känner sej nedslagna av vad vi mötte ifråga om rädsla och missuppfattningar.. V i  för vår del har aldrig gjort skillnad på folk och folk.. Bara på  h u n d a r.. Och det är lilla mor, som gör den skillnaden..


--Hyggligt folk är hyggligt folk och skitstövlar är skitstövlar oavsett vilken färg dom har eller hur dom är klädda, säjer matte, som för  s i n  del inte riktigt släppt tanken på att bli en master criminal..


Det har varit mulet hela morronen.. I natt och i går regnade det för övrigt.. Regnet var välkommet i vår lilla vrå av världen.. Bollkryssen började nämligen se lite slokiga ut.. Blommar gör dom inte längre.. Det var  b l a d e n  som slokade..


När vi var på Stiby häromdan tog matte en massa kort.. Bland annat på ett gammalt suräppelträd strax ovanför Hällevik.. Matte och trädet har morsat på varandra i över 40 år vid det här laget..


Flera stycken  s k a t l ä g e n h e t e r har trädet hyst i sommar..


--Svårt att säja om det är  t r ä d e t  eller  s k a t b o n a,  som är risigast, menar matte..


Det var dimmigt när matte tog kortet.. Det är därför man inte ser så noga..


 

















Av Kerstin Frithiof - 8 november 2015 08:31

    

Det blåser.. Det blåser nåt alldeles hiskligt.. En av mattes stoltheter, stegspaljéerna, den med kaprifol, blåste ner i natt..Lyckligtvis slogs ingenting sönder..


  f   


För säkerhets skull la matte ner den andra också..


--Vad ska  n u  växterna klänga i, sa hundarna..


--Äsch.. Vi får spika upp en riktig spaljé.. Och det gör vi i vår..


I går eftermiddag på en av våra koppelpromenader upptäckte matte nåt, som liknade en liten  p i n n e  på gatan..


--Konstig pinne, sa hon.. Den liknar faktiskt en  m ö r d a r s n i g e l..


Det  v a r  en mördarsnigel.. Men se,  d e t  är det inte längre..


--Hur går det med ambitionen att läsa konstiga och obegripliga böcker, matte.. Hundarna ser, att matte sitter med näsan i en bok en stor del av tiden..


--Jo tack, jag håller på med "Mästaren och Margarita" och så här långt är det en alldeles glimrande skröna.. Med fart och fläkt och svisch och svosch.. Nästan så att jag kommer att tänka på en futuristisk målning... Eller Selma Lagerlöf för den delen..


--Att den är att betrakta som en satir över sovjetsamhället,  d e t  hade jag eventuellt kommit på så småningom.. Men i dagsläget föredrar jag att läsa den som ren underhållning.. 


--Vad är en fur-fut.. det där du precis sa, matte.. Hundarna gillar inte när matte svänger sej med ord dom inte begriper..


--Det är.. tja.. en bild som försöker visa hur exempelvis en liten hund  r ö r  sej.. Genom att måla femtioelva små ben under den..


--Så nu är du glad, matte.. Du har läst, eller  h å l l e r  på att läsa, böcker du tidigare inte begripit eller tyckt illa om.. Är det ett tecken på att du har  m o g n a t  under dom sista 20 åren..


--Tja.. Matte drar på det.. Tja.. Det är kanske i stället tecken på begynnande  s e n i l i t e t..


 


Det syns på bilden, att vi har en  r u t i g  duk på köksbordet.. Den har matte köpt på loppis..









Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards