brimikshallon

Alla inlägg under december 2015

Av Kerstin Frithiof - 22 december 2015 08:50

    

Idag fladdrar gardinerna i vårt lilla hus.. Det blåser nämligen riktigt duktigt ute.. Men det är plusgrader som på missommarn, så  f r y s a  behöver vi inte..


Så blev det då äntligen vintersolstånd.. Dagen har ökat ett par minuter på eftermiddagen och tiden kommer väl att stå stilla på morgnarna ett litet tag, men  s e n  vänder det på riktigt..


--Det känns inte precis som vinter, säjer matte, och tillägger, att det känns  ä n n u  mindre som jul.. Adventljusen har hon emellertid snyggat till, så nu brinner dom i en rak linje iallafall..


 


Mänskor  ä r  egendomliga.. V å r  tillexempel:  Hon är inte så noga med städning, och ligger det en och annan tuss på golvet bryr hon sej inte speciellt om det.. Man  a d v e n t s l j u s  ska stå i linje.. Annat att förtiga..


--Jag tror jag ska köpa julmaten idag, sa matte för en stund sen.. Julmat betyder skinka och leverkorv framför allt.. Julsenapen är redan inköpt på apoteket..


I alla år har matte köpt apotekets julsenap.. Det roliga med den här senapen är, att den smakar olika år från år beroende på varifrån den kommer.. Den allra godaste hade ett litet apotek i Gamla Stan blandat till för nåra år sen..


--Den hade jag kunnat äta med  s k e d,  sa matte..


--Har du ringt dina julkort ännu, matte.. Hundarna är noga med att allt ska ske på samma sätt som det alltid skett, och matte  r i n g e r  sina julkort.. Plus nåra som hon mejlar..


--Håller på, vovvarna.. Håller på..











Av Kerstin Frithiof - 21 december 2015 09:11

    

Inte en enda julklapp har vi köpt.. Inte hundarna och inte matte.. Om man inte räknar en bok och en massaitunika på loppis i lördags.. Det tyckte matte var ett bra köp.. Massaikläder kostar faktiskt skjortan i modebutiker och matte betalade ungefär en tjugondel..


Dom här dagarna ska matte köpa en julskinka och en leverkorv.. Och lite kål..


Julmusten får vara.. Matte anser att julmust är den verkliga skräckdrycken.. Ju mer man dricker desto törstigare blir man..


I lördags höll matte på att göra en verklig tavla.. Det var så här:


Vi  satt i soffan, ja, inte  v i,  m a t t e  var det som satt i soffan.. I huset mitt emot såg det ganska folktomt ut.. Ingen rörelse alls, men väldigt mycket julbelysning..


Plötsligt smög sej en bil fram och parkerade framför grannarnas.. En man tassade in i deras trädgård.. Han bar på en stor påse...


--Hjälp, tänkte matte: En  i n b r o t t s t j u v..


Men  i n n a n  hon hann störta ut och anteckna bilnumret märkte hon att mannen blev  i n s l ä p p t.. Med påse och allt..


Tja, grannarna firade julafton nåra dar i förväg och mannen med påsen var givetvis.. tomten..


En sån  t u r  att matte hejdade sej i tid.. 


Det är mycket varmt ute.. Betydligt över tio grader, men det blåser (Är nån förvånad) och drar upp stora  m o l n..


Det skulle inte förvåna vovvarna om det börjar  r e g n a  om en stund.. Att det ska  s n ö a  är väl knappast troligt..


--Nu, sa matte.. Nu ska jag leta redan på en  j ä t t e f i n  bild.. Jag tog den i höstas i Krokås och det är Hanö som syns i fjärran..


 


--Ser du, matte, du  k a n  ju ta fina kort.. Varför gör du inte det alltid.. Hundarna begriper sej inte på sin mänska.. Visst är väl naturbilder finare än kort på ingefärsbiter och ylande hundar..


--Både infära och hundar tillhör  n a t u r e n,  säjer matte och knycker på nacken..















Av Kerstin Frithiof - 20 december 2015 09:49

    

I duschrummet i källaren sitter en stor spindel.. Den har hängt där i över en vecka nu, och matte har inte nännts dräpa den.. Det är med viss försiktighet hon donar med sitt under duschen, för hon  ä r  fakiskt rädd för spindlar..


--Jag vill inte att den trillar ner på mej, säjer hon modstulet.. Det vore förfärligt..


Matte är mycket medveten om att en spindel, hur stor den än är, bara är pytteliten jämfört med henne.. Hon är dessutom helt klar över att en spider inte kan skada henne.. Såna hemska spindlar har vi inte här i Sverige..


--Varför är du då rädd, matte.. Inser du inte att det handlar om  i n b i l l n i n g.. Hundarna försöker peppa matte..


Jodå, vår mänska är helt på det klara med att i en fight mellan henne och en spindel sitter  h o n  med alla trumfkort på hand.. Ändå ryser hon.. Hu..


I dag hade den mänska, som betytt allra mest får  v å r  mänska, fyllt 138 år.. Bam, som var den som formade henne och som var hennes klippa och mentor så länge han levde..


--Hade så gärna velat sitta och prata med honom igen, säjer matte.. Höra honom berätta och.. tja..  bara s i t t a  inne i hans rum och höra kaminen spraka..


Matte är helt övertygad om att det var tack vare Bam, som hon blev den hon blev.. 

--Du tycker alltså, att han gjorde ett  b r a  jabb med dej, matte.. Hundarna tycker nog att matte har anledning att vara honom tacksam..


--Alldeles så, vovvarna.. Alldeles så..


I går köpte matte en ny ingefärsrot.. Den här liknar precis en liten tjock hund, som sätter nosen i vädret och ylar..


 















Av Kerstin Frithiof - 19 december 2015 09:12

    

Idag blev matte glad när hon slog upp dagens data i tidningen.. Dagen har ökat en minut på eftermiddagen.. Fortfarande tilltar mörkret på morgnarna, men snart får det dra sej tillbaka, för dagen  kommer att ö k a  både fram och bak..


--Vad menar du med fram och bak.. Lilla mor tittar försmädligt på sin son.. Man nästan anar ett litet fnys..


--Morronen är  f r a m  och eftermiddagen är  b a k.. För lilla Hallon är det lätt som en plätt..


 


Idag är det sista adventsljuset tänt.. Nästa vecka är det jul, en högtid matte anser vara bortslarvad..


--Vad menar du med bortslarvad.. Så kan man väl inte säja.. Vovvarna är förvånade över mattes sätt att uttrycka sej..


--Jag menar, att julens verkliga betydelse har gömts och glömts undan massor med plikter och utgifter, som kanske mer är till bekymmer än frid och högtid..


--D e t  behöver man inte vara religiös för att inse.. Bara lite sansad..


 


Alla fyra ljusen brinner.. Ojämnt som det ska vara.. I fönstret ser man två små hästar, som matte köpte i Visby för nåra år sen..


Förr i tiden hade vi en blekingsk ljusstake med hästar och pinnar för äpplen och en gök i topppen, men vart  d e n  har tagit vägen vet varken matte eller hundarna.. Saker och ting har en viss förmåga att vandra iväg på egna fötter i vårt hushåll..


--Apropå  v a n d r a,  matte.. 


--Tänk inte ens  t a n k e n.. Aldrig jag släpper ut lilla Hallon i den hemska lera, som ligger överallt..


Nähä.. Suck..












Av Kerstin Frithiof - 18 december 2015 09:08

    

--Jag önskar, sa matte, att jag hade nåt att gnälla för.. Det  k ä n n s  precis som om jag skulle behöva gnälla ett tag..


Vovvarna tittar undrande på matte.. Det är väl  b r a  att inte ha nåt att gnälla över..


Det finns så mycket gnäll redan här i världen så  d e n  potten behöver inte ökas på..


--Var  g l a d  i stället.. Dagen har inte blivit kortare på eftermiddagen.. Solen har gått ner tjugoen minuter över tre  flera dar nu.. Om nån vecka har den här gamla trötta jorden  f ö r h o p p n i n g s v i s  rätat upp sej och vi kan börja hoppas på ljusare tider..


Eftersom matte är inne i en gnällperiod verkar det som om hon inte riktigt törs lita på att jorden faktiskt ska räta upp sej..


--Så illa åtgången som den är skulle jag inte bli ett dugg förvånad om den bara la av och fortsatte att luta och luta och luta.. Med förfärande resultat.. Matte bleknar och liksom  k r y m p e r..


Även idag ser man tillvaron i svart-vitt.. Precis som på ett gammalt foto.. Det är emellertid lite drygt tio plusgrader ute, så risken för  h a l k a  är obefintlig..


Häromdan när det var minusgrader upptäckte lilla Hallon hur sagolikt gott  f r u s e n  jord och lera smakar..


Och lilla mor fann, att is på gatan smakar precis lika gott som vattnet i pölarna..


I går bakade matte två små pajer.. Nu har hon en stor och två små, men hon ska bara ytterligare tre små.. En utan vetemjöl eftersom hennes systerson inte tål gluten..


--Du  g i l l a r  att baka, eller hur, matte.. Hundarna är som vanligt vetgiriga..


--Inte speciellt.. Det är en ganska ointressant sysselsättning, tycker jag..


--Nämn nån  i n t r e s s a n t  sysselsättning, matte.. Vovvarna bespetsar sej på att matte ska nämna skogspromenader, men det gör hon inte..


--Just nu tycker jag  i n g e n  sysselsättning är intressant.. Jo,  g n ä l l a... D e t  är en sysselsättning som passar mej idag.. Passar mej förträffligt..


 


--Precis så här tröstlös känns tillvaron idag, menar matte.. Men  v i  små hundar tror att hon  ö v e r d r i v e r.. Hon är nämligen benägen för överdrifter, vår mänska.. Inte ofta.. Men då och då..














Av Kerstin Frithiof - 17 december 2015 08:29

    

Hundarna funderar över julreklamen i TV och tidningar..


--Borde inte  v i  också köpa en och annan pryl.. Helst en som vi inte  b e h ö v e r.. Hundarna känner att vi har löst julhandelns gåta.. Köp prylar du inte behöver..


--Förresten, matte,  f i n n s  det nån pryl vi skulle behöva.. V i,  små hundar, tycker nog att det vore trevligare att kasta ut våra surt förvärvade slantar på nåt vi  b e h ö v e r  i stället för på onödigheter..


Matte tar god tid på sej innan hon svarar..


--Mja, säjer hon eftertänksamt.. Snart kommer vi att behöva en ny dator.. Den vi har blir sex år i mars, och det är gammalt för en dator..


--Nya fönster kan vi bara drömma om, säjer hon sen.. Och en ny ytterdörr, som är tät och inte släpper in hela vintern i hallen..


Eftersom matte inte har för avsikt att sätta sej i skuld mer än hon redan är, kommer huset  i n t e  att isoleras..

Vovvarna fryser inte och matte kränger på sej ytterligare en tröja..


--Somrarna är underbara, säjer hon.. Svalt och skönt i huset och trädgårn börjar arta sej..


Alltså.. Det vi  b e h ö v e r  har vi inte råd med och det vi  h a r  råd med behöver vi inte.. Lätt som en plätt..


I går kväll gick det nån på vår infart.. Båda hundarna  r u s a d e  ut i hallen och stormskällde så grovt och hotfullt vi bara kunde..


Matte öppnade köksfönstret och kikade ut.. (Säjas kan, att hon blir  l i t e  rädd när vovvarna ger hals på det  g r o v a  sättet)..


Ute stod en ung man som försynt frågade om inte matte kunde behöva ett litet  l a r m.. Han sålde såna nämligen..


Vänligt svarade matte, att hon nog inte  b e h ö v d e  nåt mer larm än dom två hon redan har..


Idag skällde vi inte alls under kissrundan.. Vi kanske förtog oss när vi larmade i går kväll..


--Matte, du kan väl leta upp en fin bild från i somras.. Det kan både hundarna och du behöva..


 


Den här bilden tog matte i kyrkan när hon var med och dekorerade inför vägkyrkan.. Tolv såna här bilder med blomster från naturen, satte matte ihop.. Evy tog hand om dom odlade blommorna.. Det är Zilas Mattson som har gjort vaserna..













Av Kerstin Frithiof - 16 december 2015 08:49

    

--Idag, sa matte, ser jag världen som vovvarna ser den.. Det vill säja ungefärligen i svart-vitt..


 


--Tänk, för nåra månader sen var det fullt med biggarråer på det här trädet.. Matte ser drömmande ut..


--Är du  s ä k e r  på att du har stavat  r ä t t  till bären.. Hundarna tycker nog att stavningen ser lite hemlagad ut..


--Nä, men jag kan ju  b y t a  ut biggarråer mot  k ö r s b ä r,  och  d å  blir det garanterat rätt.. Rätt  s t a v a t  iallafall..


I morse tog matte fram sina broddar eftersom det är såphalt på gatorna..


I går fick vi rasta oss i trädgårn hela dan, och  d e t  var i och för sej trevligt.. Fruset  g r ä s  är gott att knapra på, och krafsar man sen lite på det kommer det fram den allra godaste lera..


Vår grannfru C.  h o n  går och längtar efter snö.. Matte avskyr snö och hundarna gör det detsamma..


--Varför tycker du så illa om  s n ö,  matte.. Det vore roligt att höra mattes förklaring till sin avoghet mot snö..


--Framför allt för att snö är  m e n i n g s l ö s t.. Den faller så fint under nåra timmar och sen blir de plusgrader och snön töar bort.. Eller, vilket är  v ä r r e:  Den blir tung och våt och så kommer plogbilen och lägger upp en stor vall precis framför vår uppfart..


--Och så får jag slita mej fördärvad med att få bort plogvallen.. Och jag vet inte var jag lägga snöklumparna.. En gång slängde jag tillbaka dom ut i gatan.. Den gången höll jag på att få hjärtinfarkt..


--Inte på riktigt väl.. Hundarna känner sej rädda.. Tänk om matte sliter ihjäl sej på snöskottning..


--Nä, inte på riktigt.. Bara på en sjusärdeles  i l s k a.. Och inte är en sån ilska nyttigt för hjärtat..


Hundarna sitter tysta och begrundar.. Vi ska kanske spara lite på gapande och gormande när vi kissvandrar.. Det vore för hemskt om vi vrålade oss till hjärtinfakt..


--Lite mera tystnad vore nyttigt både för vovvarna och för galaxen.. Matte är bestämd på den punkten..














Av Kerstin Frithiof - 15 december 2015 09:37

    

V i  gör det inte eftersom vi inte har elektricitet i trädgården, men dom flesta hushållen här i Norje pryder sina trädgårdar med lamport och ljus..


I dom flesta fallen är det väldigt  f i n t,   och vovvarna skulle gärna har lyst upp  v å r  trädgård om det hade varit möjligt..


Tja, var fågel sjunger efter  s i n  näbb..


V i  får nöja oss med minnet av hur fint vi hade i somras när matte städat klart trädgårn..


--Ska du baka idag också, matte.. Hundarna hoppas fortfarande på att matte ska baka nåt till  o s s  också..


--Nä, inte förrän i slutet av veckan.. Matte verkar bestämd på den punkten.. För övrigt, vovvarna, ska jag bara baka äppelpajer och  d o m  ska vi inte äta själva..


D e t  fattar inte vovvarna.. Vad är det för mening med att baka om vi inte ska äta kakorna  s j ä l v a.. 


V i  har alltid inbillat oss, att matte varit  n å g o r l u n d a  normalbegåvad.. Men  d e t t a.. Att baka för att ge bort.. Vovvarna slokar svans och hänger med huvet.. Suck.. Dubbelt suck..















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards