brimikshallon

Alla inlägg under december 2015

Av Kerstin Frithiof - 14 december 2015 08:17

    

I går satt vovvarna som nitade på köksgolvet.. Matte  b a k a d e.. Det är inte ofta  d e t  händer.. Senast var det för ett år sen..


Det var så här:


För nåra dar sen fick matte en stor påse äpplen av E.. Samtidigt blev hon bjuden till släktkalas i Småland..


--Jag bakar nåra pajer av äpplena och tar med mej, tänkte matte och kände sej både flitig och begåvad..


Och i går bakades den första.. Vovvarna hade väl tänkt sej, att den skulle smakas av, men därav blev intet.. Så fort den hade svalnat lade matte in den i frysen.. Samma kommer förhållandet att bli med dom övriga..


Eftersom det brukar vara ett tiotal personer på kalasen i Småland gäller det för matte att ladda upp rejält med bakverk..



 


Som vi berättade för ett par dar sen klarade inte matte av att läsa Gösta Berling.. Den var för kuslig.. Matte blev mörkrädd, och bestämde sej för att aldrig, aldrig öppna  d e n  skrönan igen..


Istället satte hon igång med Sinuhe, egyptiern, och det gick lite bättre.. Matte läste den i ungdomen och tyckte den var  f r u k t a n s v ä r t  bra..


Nästan det enda hon minns var uppgiften, att  s v a l o r n a  tillbringar halva året på botten av Nilen..


Hahahaa, menade matte.. Det var det dummaste..


Dumt kanske, men det var faktiskt vad man  t r o d d e.. Tillåmed Linné hävdade, att svalorna övervintrar på sjöbotten..


--Hur är Sinuhe, då matte.. Är den så bra som du minns den.. Hundarna hoppas, att matte ska få ut  n å t  av den här tegelstenen..


--Ja och tja.. Även  d e n,  precis som "Mästaren",   lär  e g e n t l i g e n  handla om nutiden.. Men  j a g  läser den som en skröna från forntiden..


--Är det inte på tiden, att du läser nåt  n y u t k o m m e t,  matte.. Hela hösten har du bara läst gammal skåpmat.. Sånt som du inte klarat av tidigare.. Gå och köp den en  n y  bok.. Ge den till julklapp åt sej själv..













Av Kerstin Frithiof - 13 december 2015 09:21

    

Luciamorron.. Matte minns många lussemorgnar i skolans gymnastiksal.. Kören med tärnor och stjärngossar och en och annan tomte. Och så  l u c i a  förstås.. En, oftast blond och långhårig, flicka i äldasta klassen, med brinnande ljus i håret och ett rött band om livet.. Alla flickorna hade vita långklänningar, men det var bara lucian som hade ett rött band om livet.. Och ljus i håret.. Förstås..


--D e t  var väl fint och högtidligt, matte.. Hundarna bespetsar sej på att få höra om vackra sånger och dikter.. Om högtidlighet..


Matte funderar ett tag och så tar hon till orda:


--Näe.. Säjer hon eftertänksamt.. J a g  tyckte aldrig det var nåt speciellt med lussefirandet.. Jag hade gärna sett att det hoppats över helt och hållet..


--Vid ett tillfälle  s t ä l l d e  jag faktiskt in det hela.. Bara i min klass förstås.. Det var ett helt omöjligt gäng som skulle fira lusse.. Med föräldrar och tindrande ögon och hela midivitten.. Det var bara det, att dom här juvelerna var totalt omöjliga att få att inse, att ska man göra nåt, ska man göra det  b r a.. Iallafall så gott man  k a n..


--Således ställde jag inte hela kalaset.. Föräldrarna meddelades per brev, och vad  d o m  tänkte vet jag inte.. Jag antar, att det rådde delade meningar om mitt tilltag..


--När vårterminen sedan började, hade jag flyttat till skolans pool.. Det  f a n n s  förresten bara en lärare där och det var jag..


--Nåra år senare träffade jag dom här gamla djupingarna och då hade dom ett grundmurat rykte som värstingar.. Jag gick in beredd på strid, men av det blev intet.. Jag gästspelade där i ett par dar, och det hela skedde utan bråk och oväsen..


--Hade du ett så hemskt rykte om dej, matte, att dom inte  t o r d e s  annat än sköta sej..


--Det tror jag inte.. Men jag hade en gång för alla markerat, att jag inte  f a n n  mej i vad som helst.. Det var helt enkelt ingen idé att bråka med mej.. Det är ju meningslöst att jäklas med nån, som bara går.. Helt enkelt struntar i såna, som det inte är nån mening med att försöka få att folka till sej..


--M-men, tänk om  a l l a  gjorde så, matte.. Bara gick.. Hur skulle  d e t  se ut..


--Givetvis skulle det inte gå, men om det gäller  m e j  eller nån annan, väljer jag alltid satt ställa mej på  m i n  sida..


Hundarna har fått nåt att tänka på.. Tydligen har matte funnit, att det  l ö n a t  sej att försöka få hyfs på  o s s..

Annars hade hon kanske bara  g å t t  sin väg.. Tanken är skrämmande..







Av Kerstin Frithiof - 12 december 2015 08:59

    

--Hur har det gått med ambitionen att läsa böcker du tidigare inte klarat av, matte..


Hundarna vill minnas att det var en ganska diger lista matte hade gjort upp på tidigare misslyckanden..


--Åjo.. Vår mänska ser ut att ta sej en funderare.. Ungefär som om hon inte riktigt  v e t  vad hon ska säja..


--Åjo.. Och så tar hon sats..


--Började på Gösta Berlings saga i går.. Och  d e t  var den värsta smörja jag hittills träffat på.. Jag läste väl ett tjugotal sidor eller så, och helt klart är, att jag  i n t e  kommer att fortsätta.. Helt  m ö r k r ä d d  blev jag..


--Du skojar, matte.. Mörkrädd.. Inte  d u  väl..


--Jo just jag.. Gösta Berling är nog den starkaste brygd jag hittills läst.. Och tro mej, jag har läst en hel del.. Mest lättviktigt skräp förstås..


 


Gösta, kusligheten, Berling var inte det enda bok matte lånade på biblioteket..


--Här ska nostalgiläsas, sa hon och tog med sej Decamerone och Sinhue, egyptiern.. Decamerone, en samling lätt oanständiga berättelser från pestens tid, som matte läste som tonåring, och Sinhue, en kioskvältare från femtiotalet..


Det är lördag och dagen har  i n t e  blivit längre.. Tvärtom.. Matte tänkte  f e l  i går, när hon började räkna eftermiddagsminuter.. Hon räknar ofta fel, vår mänska.. Det är som om siffror och tal lever sina egna liv, när hon ska försöka få ordning på dom













Av Kerstin Frithiof - 11 december 2015 08:56

    

Igår kväll var vi på fest.. Festernas fest i Stadshuset i Stockholm.. Matte höll ut längst medan vovvarna ganska snart somnade..


--Inte ens  d u,  matte, kan väl tycka annat än att det här långdragna kalaset är segt och tröttsamt..


D e t  var nog en tanke, som de flesta skyggar för.. Men vovvarna insisterar: Nobelfesten är ett under av tråkighet.. Lite av berget som födde en råtta..


--Nåja, säjer matte och lyser upp.. Det är ingen som helst risk att vovvarna, eller  j a g  för den delen, hamnar på nobelmiddagen.. Vi är med så länge vi tycker det är någorlunda trevligt, och sen stänger vi av och tittar på nåt annat i stället.. Eller går och lägger oss..


Matte läser varje morron  m y c k e t  noggrannt om solens uppgång och nedgång.. I morse fick hon en glädjekick..


Idag är dagen en minut  l ä n g r e  på eftermiddagen.. Mörkret härskar fortfarande på morronen..


 


--Är du  s ä k e r  på att du läst rätt, matte.. Hundarna har inget större förtroende för mattes förmåga att handskas med siffror..


--Alldeles säker, vovvarna.. 21 är en mindre än 22.. Snart vänder det på  r i k t i g t..














Av Kerstin Frithiof - 10 december 2015 08:37

    

Det är mycket med det jordiska så här inför julen.. Budskapet är "köp, köp och åter köp"..


Hundarna undrar lite försynt om det blir så mycket bättre i hemmen och städerna och byarna och lagårdarna och galaxerna för den delen, om man bara köper, köper och återigen köper..


Matte satte sej ner och tog på sej tänkarminen.. (Till saken hör, att  v i  firar en ytterst blygsam jul.. Lite god mat bara.. Och ljus.. Både elektriska och riktiga)..


--Den  u l t i m a t a  julklappen, sa matte.. Och så tänkte hon en lång stund till..


Till slut sken hon upp och förklarade att hon kommit på den absolut bästa julklappen.. Som dessutom inte kostar ett öre..


--Ett  b i b l i o t e k s k o r t,  sa hon.. Då har man tillgång till precis  h e l a  världen.. H e l a  året om, sa hon..


Av ovanstående kan utläsas, att  v i  inte är nåra ivriga julklappsfirare.. Har aldrig varit..


--Men, när du var  l i t e n,  matte.. Fick ni inga julklappar då du och din syster..


--Jodå, men eftersom våra föräldrar inte hade så mycket att röra sej med, var julklappshögen mycket blygsam..


--Julmat hade vi och huset var fejat och luktade gott och vår lilla mor hade lagat knäck och bakat pepparkakor och annat godis.. Det var helg och högtid i stugan..


--Julgran hade vi alltid och i toppen på den satt en spira.. Riktiga ljus prydde den och därmed förstås, att det inte var långa stunder den var tänd..


--Jag är alldeles säker på, att mor gärna hade läst Julevangeliet för oss barn, men eftersom fars religion mera låg åt det   p o l i t i s k a  hållet, väcktes aldrig frågan..


Jaha, vovvarna har fått sej till livs en berättelse från förr.. Så mycket begriper vi att julen tydligen alltid varit föremål för lite extra firande..


--Ska  v i  fira jul i år, matte.. Hundarna vet inte riktigt om matte egentligen  h a r  nån lust att fira..


--Jajamen, vovvarna.. Vi ska äta lite gott.. Sen ska vi vandra i mörka kvällen och titta på alla juldekorationerna.. Sen ska vi gå in och sjunga alla julsånger vi kan.. Och vi ska ha det precis så gott och hemtrevligt som vi alltid har..


--Och när julafton ät slut ska vi krypa ihop under täcket och sova och drömma goda och varma drömmar..


--S å  ska vi har det, vovvarna..

























Av Kerstin Frithiof - 9 december 2015 08:47

    

Igår kväll kommunicerade matte med  t v å  av sina gamla elever och båda hade gått i samma klass.. På åttiotalet..


--Ska du bli  ö d m j u k  och  t a c k s a m,  nu matte.. Hundarna tror sej veta, att äldre mänskor blir just  d e t,  ödmjuka och tacksamma, när nån från forntiden pratar med dom..


Precis som om dom anses vara och anser sej  s j ä l v a  vara en särskild sorts personer.. Bara liksom  n ä s t a n  mänskliga.. Och fruktansvärt tacksamma att bli noterade..


--Nä, varför det.. Glad blir jag, men  d o m  har precis lika stor anledning att blir glada som jag..


Matte kan inte för sitt liv fatta, att äldre personer ska särbehandlas.. "Som om vi inte längre är vid våra sinnens fulla bruk", säjer hon..


Vid ett par  tillfällen har matte, till sin stora förtrytelse, blivit duttad och dattad med av yngre personer..


En tiggare utanför Systemet i Sölvesborg gjorde henne rosenrasande när han med gnällpipa kallade henne "mamma"..


--No mamma, fräste hon och svedde honom med blicken..


Och så gick det en tid.. Matte blängde när hon såg den här tiggaren, men så en dag tyckte hon att hon varit ilsken tillräckligt länge, så hon gick fram till honom, hytta med pekfingret och sa med mycket allvar "no mamma".. Och så fick han en tjuga..


--Det kändes bra både för mej och förhoppningsvis för tiggaren.. Vi fick på nåt sätt  r e s p e k t  för varandra.. Matte är säker på sin sak..


Ingefärsdieten fortsätter.. Ännu har vi inte kunnat märka nån skillnad på matte.. Men hon fortsätter att hacka ingefära på smörgåsarna.. (Det är gott på  o s t  också, säjer hon)..


Igår köpte hon en bit, som med lite fantasi  kan fås att likna en sångare, som står och vrider sej i schlagerfestivalen, eller "mellon", som begivenheten tydligtvis kallas numera..


--Ska du äta upp den  h ä r  personen också, matte.. Hundarna tycker att mattes kannibalistiska tendenser börjar gränsa till det otillständiga..


--Tokfransar..


 















Av Kerstin Frithiof - 8 december 2015 08:10


Igår var det sol.. Tralalaa.. Igår var vi i skogen.. Tralalaa.. Igår var en toppendag.. Trallalalaa..


Precis  s å  skulle det ha låtit om vovvarna kunnat sjunga.. Det  v a r  en toppendag i går..


Det var matte, som kom på det.. Och så ringde hon till Agneta, som gärna ville följa med..


Till Nytorpet ställdes kosan och  d ä r  var det gott om vandrare.. Båre på två och fyra ben.. Det var särskilt en mops, som fick lilla mor att ilskna till ordentligt.. Kanske för att  h e n  också satte igång att gorma och okväda..


Jag, för min del, var som vanligt ytterst ämabel och hälsade vänligt på alla hundar vi mötte..


--Jag är så glad, att han inte har lärt sej att vara hundilsken av sin lilla mor, sa matte till Agneta..


 


Den här bilden tog matte förra vintern på Nytorpet.. Vad lilla Hallon vet, har den inte publicerats.. Det spelar för övrigt ingen roll.. Bilden är vacker..


--Du  k a n  ju ta fina bilder, matte.. Varför  g ö r  du inte det alltid.. Hundarna kan inte alltid begripa sej på sin mänska..


Igår tog hon tillexempel en bild på en bit  i n g e f ä r a,  som hon numera äter till frukost.. Detta i tro, att hon ska slippa förkylningar och annat.. Vida värre..


Igår åt hon ingefära i honung på hårt bröd.. I dag hackade hon det över en ostskiva på mjukt.. Detvillsäja mjukt bröd, som börjat bli lite gammalt och hårt det med..


 


Ingefärsrötter kan anta dom mest egendomliga former.. En del liknar tillåmed små  g u b b a r.. Den på bilden ovan ser mest ut som ett ansikte med näsan neråt.. Ett öra och nacken ser man tydligt.. Och en liten bit av skulderpartiet..


--Att du  n ä n n s  äta den här personen, matte.. Det är ju snudd på  k a n n i b a l i s m..





















Av Kerstin Frithiof - 7 december 2015 08:53

    

Vår mänska har sina idéer..


För en tid sen läste hon om hur väldigt nyttigt det är att äta  i n g e f ä r a.. Äter man tillräckligt av den här roten blir aldrig nånsin förkyld.. Andra hemskheter att förtiga..


Så nu äter matte ingefära till frukost.. Hon brer honung, som ju också ska vara väldigt nyttigt, på grovt knäckebröd och så hackar hon  t j o c k t  med ingefära på mackan..


--Jag undrar om jag inte ska äta ingefära på kvällsmackan också, säjer matte och tuggar och sväljer..


--Är det  g o t t..  För hundarna är det inte så viktigt med hälsosamheten.. S m a k l i g h e t e n  är viktigast i våra ögon.. 


Matte blänger till.. Med tanke på vad  v i  tycker är gott menar hon att ingefära toppar allt vad läckerheter innebär..


Nu är det bara nåra dagar kvar till jul.. Grannarna mitt emot har pyntat så fint i trädgårn.. Tre stycken granar med ljus och glitter har dom satt upp.. En av dom är tillåmed  b l å..


Hundarna tycker gott att matte skulle kunna pynta lite i trädgårn hon också.. I  somras hade vi ju så fint med blommor och vattengryta..


--Det  k a n  vi inte, vovvarna, säjer matte.. Vi har ingen  e l e k t r i c i t e t  utomhus..


Vad vår mänska menar med  d e t  kan vovvarna inte för sina liv begripa..


    


--Nu pyntar jag krian med  v o v v a r n a  i stället för julpynt, säjer matte stolt.. Det är iallafall  d o m  jag föredrar framför all världens julprydnader..


Det är lilla mor som poserar i förgrunden.. Lilla Hallon håller sej diskret lite bakom..


















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards