brimikshallon

Alla inlägg under december 2015

Av Kerstin Frithiof - 6 december 2015 08:27

    

En sån rasande tur vi hade härom dan.. En  n y  namngiven storm var på väg in från väster.. Och så gick den  n o r r  om oss.. Nån timme blåste det småspik, men sen försvann ovädret.. Både hundar och mänska var otroligt tacksamma..


Söndag.. Andra advent.. Rejäl blåst och tio plusgrader..


Ogräset växer i mattes rabatter.. Det är för kallt för att ligga ute och rensa.. Så det får allt växa.. När det blir dags att våra kommer  matte att ta bort det.. Men inte nu..


Igår var matte på loppis och köpte, som hon tycker själv, ursnygga gardiner till sovrumsfönstret..


--Du har allt haft  f l y t  ett par dar, matte.. Först kängor till reapris och nu perfekta gardiner.. Ska du inte försöka dej på en trisslott också..


Saken är den, att matte vann 450 kronor på en trisslott för ett par veckor sen och hundarna har svårt att släppa tanken på att matte kan ha tur en gång till..


 


En aning  k o r t a  tycker nog vovvarna att gardinerna är, men matte påstår, att  d e t  inte gör nånting..


--Huvudsaken är att dom är mörka och breda, säjer hon..


Saken är den, att sovrumsgardinerna även får tjänstgöra som mörkläggningsanordningar under nätterna.. I tre år har vi nu haft svarta med stora blommönster och dom är matte en aning trött på..


--Varför sätter du inte upp en  r u l l g a r d i n,  matte.. Sen kan du ha vilka färger du vill på dom vanliga gardinerna..


--Har  f ö r s ö k t,  vovvarna, men rullgardiner nuförtiden sitter  v e r t i k a l t,  och jag kan inte för mitt liv begripa hur jag ska få upp en sån anordning..


Säja vad man vill om vår mänska.. Hon är ganska bra på att hitta  a l t e r n a t i v a  lösningar. Kan hon inte få upp en rullgardin köper hon mörka vanliga..


















Av Kerstin Frithiof - 5 december 2015 09:19

    

Tänk att matte fick tag på ett par kängor iallafall.. Det var inte med nåra större förhoppningar hon åkte in till skoaffären i går morse.. Me se, turen var med henne och hon fick tag i ett par riekers med foder och höga skaft..


--Vilken  t u r  du hade, matte.. Hundarna är alldeles till sej av glädje.. Nya kängor är till lika stor användning för  o s s  som nånsin för matte..


--Tja, tur och tur.. Det kanske beror på att jag har lite  s t ö r r e  fötter än flertalet damer i kundkretsen.. Dom här kängorna kanske helt enkelt blivit  ö v e r..


 


Lilla Hallon undersöker mattes nyförvärv med sin känsliga nos.. Dom här skorna är lika mycket  v o v v a r n a s  som mattes.. Förhoppningsvis får vi provgå dom i skogen snart.. Helst i dag..


Det är konstigt hur man kan vänja sej..


Det var så här:


Förra veckan rensade matte ur sina skåp och garderober.. Två säckar blev det och dom säckarna ställde hon i sovrummet eftersom tippen inte var öppen just den dan..


Och så blev det lördag och söndag.. Säckarna stod kvar, men nu  m ä r k t e  vi dom inte längre.. Hela veckan har dom stått utan att synas, men i morse fick matte upp ögonen..


--All sin daar.. Står påsarna  k v a r.. Sa hon och såg förvirrad ut.. (Tittar man noga på bilden av lilla Hallon  s e r man säckarna)..


Jaha.. Så nu ska det faras till tippen.. Att vi skulle kunna ta omvägen om  s k o g e n  låter sej väl inte göras..


--Nehej, mina älsklingar.. Inte så länge det är blött och lerigt.. Men så fort det blir lite  t o r r a r e  ska vi ut..

Vi måste väl gå in våra nya kängor..


Idag tände matte det  a n d r a  adventsljuset trots att det bara är  l ö r d a g..


--Jag tände det  f ö r s t a  i lördags, sa hon.. Således tänder jag det andra i dag..



























Av Kerstin Frithiof - 4 december 2015 07:55

    

--Det var länge sen du hade fram trolleriboken, matte.. Är du redan  f u l l ä r d..


Matte sitter tyst ett långt tag.. Sen tar hon till orda och säjer nåt vovvarna inte för sina små hundliv kan begripa:


--Bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge..


Och så ser hon så illande belåten ut som om hon kommit på nåt extrafiffigt att.. liksom  f ö r s v a r a  sej med..


Igår var det mörkt praktiskt hela dan.. Det var bara mitt på dan som det var.. på nåt sätt..  h a l v m ö r k t..


Adventsljusstakarna, dom elektriska, brinner hela dagen och på kvällarna tänder matte också en del  r i k t i g a  ljus..


Igår fick vår mänska ett erbjudande på telefonen om att köpa riekerkängor till nedsatt pris hos Wallenbergs.. Passar bra eftersom hennes  g a m l a  kängor precis gått sönder..


 


Så var  d o m  skodonen uttjänta.. Matte är inte förtjust i att handla skor eftersom hon har en förstörd högerfot..


--Ska du hänga på dörren när dom öppnar.. Hundarna är angelägna om att matte ska få tag på bra kängor.. Våra skogspromenader hänger faktiskt på att matte kan vandra obehindrat..


--Faktum är, vovvarna, att det ska jag..


   

Så var det med  d e t  trolleriet.. Matte tycks tro att hon kan ta upp det lite  s e n a r e  i vinter.. V i  tror,  att hon aldrig blir nån magiker.. Lika lite som nån master criminal..













Av Kerstin Frithiof - 3 december 2015 09:10

    

--Värst vad  h ä r  var lite folk idag, sa matte häpet.. Här som det brukar vara såna massor..


Där det var näst intill folktomt var hos veterinärerna i Bromölla, dit vår mänska åkt för att köpa hundmat och Glukosamin..


Matte fick sej berättat, att vid den här tiden på  året är alltid väldigt lite att göra på kliniken.. Nån förklaring gavs inte, men mattes fantasi sattes i rörelse.. Och detta  i n t e  till mänskosläktets beröm..


Idag är det lika mörkt som igår, men det varken blåser (halleluja) eller regnar..


Igår kväll tog vi chansen att sova för öppet fönster.. Säjas kan att vi sover  m y c k e t  bättre när vi slipper andas in samma syre gång efter gång hela natten..


Blir det kallt kryper vi ihop alla tre under täcket och värmer varandra.. Och mår alldeles förträffligt..


I morse kom sopåkaren medan det fortfarande var mörkt.. Han måtte ha tagit en ny rutt.. Vanligtvis kommer han inte slamrande förrän framåt eftermiddagen..


--Är det inte dags att det  v ä n d e r  snart.. Hundarna är ivriga.. Vi vill så gärna att dagarna ska bli lite längre..


--Inte  ä n,  vovvarna.. Inte än, men  s n a r t.. Matte får nåt ljust och hoppfullt i blicken.. S n a r t  ska det vända..


Nu sätter vi inte en bild från en vanring på Stiby i november.. Det var medan det fortfarande var ganska ljusa kvällar.. Nu mörknar det redan vid eftermiddagskaffedags..


 


Varken vovvarna eller deras mänska kan förstå varför man byggt stenmurar överallt ute i naturen.. Att man lagt upp murar för att visa gränser på fält och åkrar är väl en sak.. Men ute i skogen.. Tja, det  h a r  kanske inte alltid varit skog där..


Vår mänska är mäkta stolt över den här bilden.. Den  b e r ä t t a r  nåt, säjer hon..


--V a d  är det den berättar, hundarna blir ivriga..


--Tjaa..

















Av Kerstin Frithiof - 2 december 2015 11:50

    

--Du har varit borta igen.. Hela förmiddagenm har du varit borta.. Hundarna tittar med stora ögon på sin mänska.. Kan vi månne få henne att känna sej  s k y l d i g  och å n g e r f u l l..


--Visst inte.. Jag har bara varit borta nån timme och förresten gick mesta tiden åt att åka till veterinärmottagningen och köpa hundmat.. O c h  glukosamin.. Och det kostade mej  s k j o r t a n.. Så gnäll inte..


Så lätt vänder matte allt vi kan hitta på att säja till sin fördel..


Hur vi än vrider och vänder på orden för att få vår mänska att känna sej skyldig och ångerfull, vänder hon det till att det blir  v i  som får stå där med skägget i brevlådan..


--Det beror faktiskt på att jag är  i n t e l l i g e n t a r e  än vovvarna, säjer hon och sätter näsan i vädret.. Dessutom, säjer hon, är det jag som  b e t a l a r..


Vad det finns för rim och reson i det sista kan vovvarna inte för sina små liv förstå.. Den som har pengar ska givetvis betala oavsett hur klok eller dum vederbörande än är..


Igår sken  s o l e n..  Idag har vi inte sett till den över huvud taget.. Förhoppningsvis  f i n n s  den nånstans bakom molnen..


Det skulle vara roligt att komma till skogen.. Även om det är lite mörkt.. Men  d e t  är väl inte att tänka på.. Inte så länge det är lerigt och klafsigt ute..


--Jag skulle mer än gärna ta er till skogen, vovvarna, men så länge lilla Hallon ägnar sej åt jordförflyttning sker det inte..


--Du kan väl ta fram en bild från skogen och sätta in.. Alltid ger det en liten känsla. Lilla Hallon viftar ivrigt.. Lilla mor instämmer..


 


Den 11:te november tog matte den här bilden.. Stiby backe strax ovanför Hällevik.. Det var fortfarande en del löv kvar på träden.. Det är det inte längre..












Av Kerstin Frithiof - 1 december 2015 08:58

      

Minsann om det inte var lite, lite  h a l t  på gatan i morse.. H u n d a r n a  gjorde det ingenting.. Vi har ju våra naturliga broddar.. För matte var det  l i t e  mera bekymmersamt.. Inte till den början, för hon  m ä r k t e  inte halkan ..


Men sen upptäckte hon att det var lite slirigt under fötterna och då blev det strax bekymmersamt.. Vår mänska har nämligen i hela sitt liv varit duktig på att trilla omkull.. Och om det är halt är sannolikheten att hon ska gå i backen tämligen stor..


Nåväl, allt förlöpte utan missöden.. Och så var första delen av dagen avverkad..


Det ligger en hel del smågrenar och annat krafs på gatan efter stormen.. Inga trän har blåst omkull och inga tak har blåst bort.. Inte  h ä r  vill säja.. Tidningen var full av nerblåsta träd och tak..


Gorm "döptes"  stormen till..


--Jag undrar, sa matte, om namngivarna tänkte på att Gorm den gamle en gång var kung av Danmark.. Hans  s o n  var betydligt mera känd.. Han var nämligen Harald Blåtand.. H a n s  son i sin tur var Sven Tveskägg, som satt som kung i England också..


--Hur kan  d u  veta det här, matte.. Hundarna är synnerligen imponerade.. Har du  l ä s t  p å..


--Nä, jag visste faktiskt inte att jag ens  h a d e  den kunskapen.. Den har legat väl dold i bakhuvet och så "plopp" hoppade den fram.. Så att jag skulle kunna impa lite på vovvarna..


Härom dan visade vi en bild på en blå blomkruka, som såg   ganska tom ut.. Det var den inte.. En liten, liten bladspets hade börjat krypa fram.. Nu har det smugit upp  t v å  bladspetsar och dom växer så det knakar..


--Ska du inte lägga på lite  g ö s s e l,  matte.. Hundarna sniffar förväntansfullt.. Inte för att vi kan komma  å t  gössel på vasken.. Men  d o f t e n  kan vi känna..




















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards