brimikshallon

Alla inlägg under januari 2016

Av Kerstin Frithiof - 15 januari 2016 08:54

    

Matte låg och rotade under en bokhylla i köket i tro att hennes pajbakbok hade trillat ner bakom den.. Det hade den inte..


Minsann, om hon inte hittade en karta över Blekinge i stället.. En mycket detaljerad karta med bland annat  b l e k i n g l e d e n  med alla dess krokar och kringelingar utmärkta..


Nostalgi är bara förnamnet.. Det är i år tio år sen matte och Agneta gick den här vackra leden..


--Här gick vi vilse och  h ä r  hittade vi kantareller och vid den  h ä r  sjön rastade vi.. 25 långa mil kors och tvärs men ändå med riktning öster-väster i stort sett..


 


--Var  v i  med på den vandringen.. Hundarna tycker det verkar spännande att ha gått hela Blekinge från sida till sida..


--När Hallonpåse,  d u  var inte ens född.. Faktum är att du låg i lilla mors mage den sommaren.. Och lilla mor var Brittas hund på den tiden.. Betty Boop var däremot med..


--Men vet du nåt.. Det var efter en etapp på leden som jag  t i n g a d e  dej.. Du kom lite senare på året.. Omkring den förste oktober.. Nellie blev inte  v å r  hund förrän sex år senare..


På morronvandringen idag förde vi  v ä r r e  oväsen än vanligt.. Vi låter som ett par riktigt  f a r l i g a  pyttehundar..


--Tänk om ni varit i schäferstorlek.. D å  hade folk varit  r ä d d a  för er.. Nu är ni bara  l ö j l i g a.. Matte är inte helt bekväm med vårt morrongormande..

Hon påstår att hon får dåligt rykte.. Det borde väl vara precis tvärtom.. Ett enastående  g o t t  rykte borde hon få..


Att sätta sej i respekt kan aldrig vara dåligt.. Varken ryktesvägen eller på annat sätt..  


--Tokfransar.. Matte ser  resignerad ut och skjuter upp mössan i pannan..













Av Kerstin Frithiof - 14 januari 2016 09:25

     

 Matte bakar en knäckäppelpaj.. Åtminstone  h o p p a s  hon att det blir en sån.. Hon kan nämligen inte hitta just den kokboken, som just den pajen står i, så hon bakar lite på känn..


Att laga mat på känn är nåt matte gör varenda dag, men med  b a k n i n g  är det lite annorlunda.. Hon har nämligen inget självförtroende alls när det gäller den sortens tillverkning.. Läsa, väga och mäta och gneta är hennes likör vid bakugnen..


--Varför bryr du dej  o m  att ens försöka baka när du är så osäker.. Hundarna begriper inte mänskors sätt att se.. Kan man inte så kan man inte.. Och så får man göra nåt man  k a n  istället..


Mja, det var så här:


Häromdan när det snöade sopade grannen bort snön från vår uppfart.. Matte blev jätteglad och mycket tacksam..

--Jag ska göra nåt för er i veckan som kommer, sa hon.. Jag bakar en  p a j  och kommer in med, sa hon utan att tänka sej för..


Givetsvis ångrade hon sej precis i samma ögonblick hon sagt det.. Men lagt kort ligger och nu står bakverket på svalning på diskbänken.. Luktar gott gör det.. Riktigt gott..


--Apropå  k o r t,  matte.. Hur går det med trolleriet.. Har du lärt dej nåra magiska tricks ännu.. Hundarna har iallafall inte märkt nåt trolleri..


Matte ser lite skamsen ut när hon förklarar, att trolleri är så pass svårt han hon  n ä s t a n  funderar på att strunta i det..


--Är det lika svårt som att baka, matte.. Hundarna är på alerten och vill ha reda på.. Precis allt vill vi ha reda på..


--Ännu svårare, vovvarna.. Lika svårt som att spela Sor-etyder på gitarr.. Det kan jag inte heller..


Igår berättade matte, att hon hittat lilla mors dietmat hos veterinären i Bromölla.. Ocvh så tog hon ett kort.. Och så satte hon in det i datorn.. Trodde hon.. Men det smög sej det såväl som trolleri och gitarretyder..


--Vet du nåt annat, som smög sej i går.. Vovvarna fnissar och sätter huvena ihop..


--Rubriken smög sej, matte.. Det händer en och annan gång att den gör det.. Hur skulle det vara om du gjorde som vettig folk: satte rubriken först..


--Ja men, vovvarna.. Jag  v e t  ju sällan vad vi ska skriva om när vi börjar.. Och vet man inte det är det svårt att sätta rubrik..

 

Lilla mors mat.. Tänk bort rödlöken.. Den ligger bara där den ligger eftersom den inte mår bra i kylskåpet.. Tänk bort salt och kryddor också.. Sånt får varken lilla mor eller lilla sonen äta..












Av Kerstin Frithiof - 13 januari 2016 08:56

    

--Tänk, sa matte och strålade med ögonen.. Tänk, så mycket man har att vara tacksam över..


--Har vi.. Hundarna tittar undrande på sin mänska.. Den här morronen har hittills varit precis som alla andra..


--Jo, tänk på att lilla Nellie måste äta fettsnålt.. Kanske för resten av sitt liv.. Annars kan hon bli sjuk igen..


--D e t  fick mej att börja fundera.. Om fett kan vara  f a r l i g t  för små hundar kan det säkert vara farligt för deras mänskor också.. Och den  h ä r  mänskan älskar smör och grädde och andra feta och förmodligen hälsovådliga matvaror..


--Menar du, att  d u  också har börjat äta fettsnålt.. Hundarna tycker att detta är att ta i.. Mänskor tål säkert jukskinka och leverkorv betydligt bättre än små hundar..


--Ja, det har jag.. Började för nåra dar sen.. (Att jag råkade ta ett paket osaltat smör i mejerihyllan hjälpte säkert till att jag tog beslutet)..


--Och tänk, vovvarna, på dom här fettsnåla dagarna har jag gått ner över kilot.. Inte för att jag har nån övervikt, men jag har ett par plagg i garderoben, som inte sitter snyggt längre.. Och, tja, försöka duger..


--Man  h a r  alltså mycket att vara tacksam för.. Ett helt kilo tacksamhet.. Liksom..


Idag skiner solen och det är en aning frost.. Det skulle kanske kunna leda till en skogspromenad.. Det är länge sen sist..


--Du kan väl ringa till Agneta, matte.. H o n  skulle säket gilla att komma ut också..


 

Den här bilden tog matte på oss och Agneta en gång i september.. Vi var på Stiby..















Av Kerstin Frithiof - 12 januari 2016 09:36

    

--Oxveckorna, sa matte.. Det är som vi har nu och ett bra tag framöver..


--Oxar lär vara tröga djur, och det är därför den här tiden kallas oxveckor, sa hon..


--T r o r  jag iallafall, la hon till..


Jaha, två små hundar undrar om det inte finns nåra  h u n d v e c k o r.. Katterna har ju fått en hel månad uppkallad efter sej..


--Nja, matte drar på det.. Konrad Lorenz berättar i sin "Mänskan och hunden" om "Hunddagarna", när han vandrar utmed Donau med sin älsklingshund.. Men vad  j a g  begriper är det den tiden  v i  kallar för rötmånaden..


Äsch, vår mänska har en viss fallenhet för att retas.. Rötmånad, äsch..


I morse skrämde vi ett ett ekipage på flykten.. Det är inte första gången mänska och hund tar en annan väg när dom möter  o s s..  Matte grämer sej och påstår att vi har dåligt rykte.. Hon riktigt  s k ä m s..


Inte vet  j a g  vad dåligt rykte betyder, men lilla mor  h o n  fröjdar sej och påstår med bestämdhet, att det är det bästa en liten hund kan ha..


--Riispect, säjer hon och visar tänderna.. Dom hon har kvar vill säja..














Av Kerstin Frithiof - 11 januari 2016 09:17

    

 


 


--Visst var detta ett par fina före-och-efterbilder.. Vovvarna är belåtna.. Den undre bilden tog matte för en timme sen.. Precis  s å  ska en riktig sydsvensk vinterbild se ut.. Och precis som på övre bilden ska det se ut på sommaren..


Äntligen är alla helgdagarna över för den här gången..


I går förmiddag tog matte och åkte in till stan för att handla..


--Märkligt, tänkte hon.. Hela stan är öde.. Inte en mänska ute och inte en butik öppen trots att klockan är över elva..


Och så fann hon att det var  s ö n d a g.. Så kan det gå om det är  f ö r  många helgdagar hopbakade under en kortare tid..


--Skäms du inte lite, matte.. Över att ta så fel..


--Nähä, inte ett dugg.. Det är inte  j a g  som skriver almanackan..


Det är som synes väldigt mörkt trots att solen varit uppe lite drygt en timme redan.. (Dagen kommer att öka ungefär en halvtimme i veckan hela våren)..


--Tror vovvarna, att det blir ljust överhuvudtaget i dag.. Matte ser pillemarisk ut..


Det tror inte vovvarna, men vi  s ö r j e r  inte över det.. Det är ganska  b e h a g l i g t  ute trots dimma och moln.. Det varken blåser eller regnar.. Och så länge det inte gör  d e t  är vi nöjda och belåtna..




















Av Kerstin Frithiof - 10 januari 2016 09:04

    

Idag är det alldeles kolossalt mörkt.. Särskilt mörkt är det för matte eftersom hennes  m ö s s o r  alltid trillar ner på näsan på henne.. Igår kväll blev hon så trött på att ha mössan hängande på näsan så hon stoppade ner den i  b r e v l å d a n.. Där låg den torr och fin när vi gick ut i morse.. Och där fick den ligga tills vi kom hem igen..


 


--Jag utgör en  t r a f i k f a r a  när jag har mössa på mej, säjer matte argt..


--Har mössor alltid trillat ner i ansiktet på dej.. Hundarna intresserar sej för fenomenet.. Eftersom dom flesta mänskor förhåller sej helt normalt till sina mössor börjar vi så smått undra hur det kan komma sej att inte matte gör det..


Matte förklarar att hon inte  m i n n s, och säjer samtidigt, att hon väldigt sällan har haft mössa..


Nåväl, snart är det vår igen och då behövs inga mössor.. Inga kängor eller lodenkappor heller.. Båda hundarna och matte ser fram mot den årstiden..


Inatt har vi sovit gott hela natten.. Ingen av hundarna har gnällt och behövt gå ut.. Inte matte heller..


Den lilla snö, som kom i går har nästan smält bort.. Ajöss med den.. Här hos oss är det ingen som saknar den..


Imorron börjar den första  n o r m a l a  veckan på länge.. Vi ska packa ner ljusstakarna och stjärnan.. Dom har gjort sitt för den här säsongen.. Det känns nästan som om vi pustar ut.. Puh..













Av Kerstin Frithiof - 9 januari 2016 10:17

    

Det snöar, tiddelipom.. Inte för att vi tycker det är trevligt med snö, men vi försöker stå ut med den..


Våra snälla grannar har röjt upp utanför vårt och det är nästan  f ö r  vänligt.. Matte funderar på hur hon ska kunna återgälda..


--Det  k a n  du inte, matte.. Det finns ingenting  d u  kan göra som inte  d o m  kan göra bättre..


Matte har varit på tippen i arla morronstunden.. Först gick det fyra veckor innan vi fick iväg  s o p o r n a  och under tiden samlades glas, plast, plåt och tidningar under vasken och i källaren..


Det är mycket med sopor.. Det verkar som om det blir mer och mer för varje dag, säjer matte.. Även om soporna körs bort och bränns eller komposteras blir det nya mängder.. Ständigt, ständigt..


--Så här var det inte förr, menar matte, som påstår att i  h e n n e s  barndomshem hämtades inga sopor.. Fanns det nåra och dom inte gick att kompostera eldades dom upp i en tunna..


---Var det inte besvärligt att köra i snömodden.. Hundarna är angelägna om att det ska vara så bra som möjligt när matte vinglar omkring ute i trafiken..


--Inte särskilt.. Vovvarna glömmor, att jag i många år kört till jobbet i ur och skur.. Dom sista sju åren till Ringamåla, som ligger fyra mil norr om oss.. Där fanns inte ens  m å s a r..  Kan ni tänka ett ställe utan måsar..


--Finns det  n å t  vi kan göra idag.. Utom äta och sova.. Hundarna börjar tycka det är tråkigt med vinterdagar, som får lilla mor att frysa om magen..


--Inte mycket, vovvarna.. Inte mycket.. Gissa nåt: J a g  tycker också att det är tråkigt.. Men vi får bita ihop.. Just så, vovvarna.. Just så..














Av Kerstin Frithiof - 8 januari 2016 12:40

    

--Vi har iallafall väldigt mycket att vara tacksamma för, sa matte eftertänksamt för en stund sen.

-

-Lilla mor är frisk igen.. Det är plusgrader.. Det blåser bara  h a l v  storm och det är slut på alla helgdagarna..


--Visserligen  s n ö a r  det, la hon till.. Men det är inget  h ä f t i g t  snöfall.. Mera som  d u g g r e g n..


--Dagarna har blivit längre, och  d e t  är nåt som åtminstone  j a g  är tacksam för..


Ja,  d e t  var en ganska diger tacksamhetskatalog matte läste upp.. Vovvarna instämmer i allt,  m e n  kunde tillägga nåt om skogspromenader..


--Det kommer, vovvarna.. Det kommer.. Men lilla mors lilla mage är  r a k a d  och det är risk att hon förfryser sej om vi går ut i vintervädret..


Nåt matte är tacksam för är dessutom att lilla Hallon har slutat illfänas om nätterna.. Igår kväll traskade hon runt med mej i trädgården ett bra tag för att jag skulle rensa magen innan vi gick till sängs.. Samma lär förhållandet bli i kväll..


Matte har slutat låta oss slicka tallrik.. Vovvarna får  a b s o l u t  bara sån mat som hon köper i påsar..


--Aldrig mera ska nån liten hund få fara så illa som lilla mor den natten hon hade så förskräckligt ont i magen, säjer vår mänska..


--Leta reda på en  f i n  sommarbild, matte.. Det kan behövas i vintermörkret..


 

Den här bilden tog matte vid utfärden till Stens huvud i somras.. Den vita mattan på marken är  r a m s l ö k..
















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards