brimikshallon

Alla inlägg under mars 2016

Av Kerstin Frithiof - 23 mars 2016 07:59

    

En förskräckligt kall decemberdag för nästan trettio år sen gick matte omkring i Lübeck och frös sej fördärvad..


Hon hade strumpor med  s ö m m a r  framför (eller bakom)  tårna på strumporna, och dom här sömmarna började så småningom trycka på en av tårna (ringtån, för att tala fingerspråk)..


--Flyttade du inte strumpan så sömmen hamnade nån annan stans.. Hundarna har som vanligt en förståndig lösning på problemet.. A l l a  problem egentligen..


--Nä,  d e t  föll mej inte in.. Jag gick och fick mer och mer ont.. (Tåligt buret lidande, som det skulle ha stått i en begravningsannons)..


Hundarna tittar på varandra och skakar på sina små huven.. S å  korkad trodde vi inte att vår mänska  var..


Resultatet av det hela blev en präktig   l i k t o r n..


Matte har under många år försökt få bort den, men förgäves.. Den har alltid kommit tillbaka..


För fjorton dar sen var vår mänska hos en fotvårdare i Sölvesborg och  h o n  karvade bort en hel del av liktornen..


Idag är det dags igen.. Förhoppningsvis ryker resten idag..  Och förhoppningsvis dröjer det innan den kommer tillbaka..


Vovvarna fick sina klor omskötta av Ann i Ebbarp i går.. Vi är  i n t e  förtjusta i  d e n  operationen.. Även om vi  vet att det inte gör ont..


Idag kom det lite regn och  d e t  var nog bra för växtligheten.. V i  tyckte också att det kändes bra när vi kissrundade..


Matte pratade med sin systerdotter i går kväll, och  h o n  gav hopp om att det ska kunna gå att sätta in mejlfunktionen igen..


--Gör så och så, sa hon och matte begrep inte ett dugg.. Det är just  d e t.. Matte talar inte datorspråk.. Hon har dock fått tilbaka  h o p p e t  om att kunna mejla igen..


 

En annan av mattes favoritbilder.. Den köpte hon på loppis för en hundring för ett par år sen..


--Det är  m ö j l i g t,  att jag visat det tidigare, säjer matte, men den är så superfin så jag kör den en vända till..






















Av Kerstin Frithiof - 22 mars 2016 08:57

    

--Jaha, sa matte.. Det var det, sa hon och hängde med huvet..


--V a d  var det som var.. Hundarna är förbryllade..


--Min mejlfunktion.. Den går aldrig att återställa eftersom jag inte vet vad jag ska säja till datorn.. Än värre är, att även om jag köper en  n y  dator, vilket jag snart  m å s t e  göra, kommer det inte att gå att sätta in nån mejlfunktion på den heller..


--M-men varför har det blivit såhär.. Hundara börjar så smått tycka  s y n d  om sin mänska..


--Det bara  b l e v..  Och eftersom jag inte själv har installerat funktionen och eftersom den mänska, som gjorde det, har flyttat utomrikes för gott och eftersom jag aldrig fattade, att jag skulle behöva lösenord för att komma in på min egen dator när den behagade koppla ur sej, och eftersom jag inte  f ö r s t å r  vad datorn frågar mej när jag försöker komma in, så sitter jag där med skägget i brevlådan..


--Igår frågade jag i en datoraffär och fick beskedet, att mejlande är för alltid uteslutet för min del.. Även om jag kommer att äga 4711 datorer..


--Är du  m y c k e t  lessen, matte..


--Nä, men jag känner en liten ilska..


Äsch..


Är det nån som minns mattes benjaminfikus.. Den som hon kapade i omgångar och matade med gössel.. Gösseln påtade hon förstås långt ner i krukan så att inte vovvarna skulle komma åt den.. Och det har vi  i n t e  gjort heller..


Lilla mor, som numera är lätt och slank, hade varit uppe i köksfönstret och krafsat efter gössel i pelargonkrukan härom dan.. Matte såg  s p å r e n..


Det konstiga är att det bara är på  e n a  sidan det kommer skott.. Trots att matte vrider krukan ett kvarts varv om dan..

 


Både matte och vovvarna följer utvecklingen med spänning.. Vi hoppas, att det ska komma skott  r u n t o m..


--Om det inte gör det, kastar du ut fikusen då.. Hundarna börjar så smått tycka synd om den..


--Inte heller.. Har jag skött om den sen början på 90-talet tänker jag fortsätta med det..


























Av Kerstin Frithiof - 21 mars 2016 06:57

    

--Matte, matte.. V e t  du vad du  i n t e  gjorde i går.. Hundarna är uppbragta.. Öronen står upp så mycket dom kan och mustascherna står rakt ut..


--Tja, det var  m y c k e t  jag inte gjorde i går.. Mycket mer än jag faktiskt  g j o r d e. Precis som vanligt..


--G l ö m d e  du skriva om vovvarna eller  s t r u n t a d e  du i det.. Bruna ögon skjuter blixtar nånstans inne i lurvet..


--Varken eller, vovvarna.. Men det  h ä n d e  ingenting alls i går, som kunde vara intressant för hundar att skriva om och för mänskor att läsa.. Dessutom var det  s ö n d a g.. Således skrev jag inte..


--Men idag är det måndag.. Ny vecka.. Lilla mor ska få sina tänder omsedda hos veterinär Lena och jag ska fråga i elaffären bredvid om dom kan plocka fram min mejlfunktion..


--Jag frågade på facebook i går om det var nån som kände sej manad att hjälpa mej ned den saken.. Det var nog den enda gången i min facebookhistoria jag blivit utan kommentarer..


I går var det  v å r d a g j ä m n i n g   och idag är  d a g e n  för första gången i år längre än natten..


Det är ganska kallt fortarande.. Matte påstår att vintern  varit ovanligt seg i år.. Konstigt nog utan att det egentligen har  v a r i t  nån vinter.. 


--Sätt in en fin bild, matte.. En som är lite  r o m a n t i s k..


--När blev  n i  romantiska små möss.. Jag vet inte precis om den här bilden är särskilt romantisk.. Snarare lite sorglig.. Och definitivt aningen sned.. Precis som tillvaron kan vara..Månsken över stranden..


 



















Av Kerstin Frithiof - 19 mars 2016 08:51

    

Matte gillar att titta på Let´s Dance.. Hon vet väl inte alldeles vad hon  s k a  titta på, men  domarna förklarar så  p e d a g o g i s k t   när dansen är över.. "Det  h ä r  skulle du gjort annorlunda.. Det  h ä r  var bra"..


Och matte lyssnar och lägger på minnet..


Fast, det är klart, oftast tittar hon på dansen ungefär som hon tittar på  f o t b o l l .. Hon ser vem som snubblar och vem som beter sej ojust.. Fast det  t r o r  jag inte dansarna gör.. Men fotbollsspelare,  d o m  gör det..


Nåt som är roligt att titta på är dansarnas  k l ä d e r..


--Det måste vara en hel vetenskap bara att hitta på passande kreationer, säjer hon..


--Vad är det där kreasj... du sa, matte.. Hundarna är på bettet.. Ett nytt ord vi inte har hört förut.. Vad betyder  det, matte..


--Utklädsel, vovvarna.. Utklädsel..


För fyra år se n    (Ä r  det så länge sen)  var matte och hennes syster och Agneta på utfärd.. Och grävde upp nåra ramslökar.. För fjärde gången har dom börjat spira och dom har  f ö r m e r a t  sej..


 

Här ses matte plocka åt sej nåra ramslökar.. Hennes syster står och tittar på.. Agneta tog kortet..


Vår mänska  s a k n a r  sin syster mer än hon kan säja.. I vår är det två år sen hon gick bort, och det går inte  e n  dag utan att mattes tänker på henne..


Kissarna fick flytta till systersonen i Bräkne-Hoby och där lever dom i högönsklig välmåga..













Av Kerstin Frithiof - 18 mars 2016 08:19

    

I går kom vi äntligen till skogen.. Solen sken och blåsipporna blommade.. Hundarna rensade sina små magar ordentligt.. Men lilla Hallon såg till att fylla  s i n  lilla mage med björnbärsblad ganska omgående..


Lilla mor försökte fylla  s i n  med hästskit..


Agneta var med och hon hade köpt fläsk, som matte stekte efter promenaden.. Matte och Agneta äter  a l l t i d  stekt fläsk med löksås när dom lagar mat tillsammans..


Matte såg en rolig  b i l s k y l t  i går.. Ja,  d e n  var inte rolig, men tillsammans med det som  f a n n s  i bilen blev det komiskt..


 


Matte passade på att utnyttja det fina vädret i går till att hänga en tvätt utomhus..


Just nu går tvättmaskinen för fullt i källaren så det blir nog utomhustorkning i dag också..


Frågan är om det blir nån skogsvandring för vovvarna..


--Skulle inte tro det, säjer matte.. Jag har mycket att stå i med idag.. Men misströsta inte vovvar små, en rejäl promenad i byn kommer ni att få..













Av Kerstin Frithiof - 17 mars 2016 08:32

    

Matte har läst en bok.. Ja,  d e t  är väl inget ovanligt, men  ä m n e s v a l e t  var det.. Det var en bok som handlar om   k a r a k t ä r  och  å l d r a n d e..


--Den här boken hade jag inte stått ut med att läsa för nåra år sen, säjer hon eftertänksamt..


Författaren, en amerkansk psykiater, hävdar att det är inte bara värdefullt utan nödvändigt att gå tillbaka i minnena, tugga om, tillexempel händelser och personminnen,  bli ilsken och glömma näraliggande händelser.. Precis sånt som äldre mänskor gör..


Tja, att det skulle vara så värdefullt att bli gammal och glömsk kanske inte alla kan gå med på, men onekligen är det vad som händer.. Och att det är trösterikt att minnas det som en gång var, märker man på hur gamla mänskor älskar den musik, som var populär när  d o m  var unga..


Matte var för andra gången på en PRO-träff i går och där var en underhållare, som sjöng och spelade, väldigt bra för övrigt, musik från 50-och 60-talen..


--Man märkte hur bra alla mådde av att höra dom här ungdomstonerna, sa matte när hon berättade för hundarna var hon varit..


--Du då, matte.. Mådde du också bra av att höra dom här låtarna..


--Tja, jag kände ju  i g e n  styckena, men har inget särskilgt förhållande till dom.. Jag var fattig och ägde ingen radio på mitt lilla hyresrum, och  den mesta minnestjusningen gick mej nog förbi..


--Om vi inte missminner oss, matte, slet du med gitarrspel i sju år utan att komma når vart.. Dessutom minns vi att du satt och  s o v  en hel wagneropera igenom för nåra år sen..


--Kanske är det så, att musikaliteten inte räcker till vare sej för sextiotalsbitar, gitarrspel eller wagnerföreställningar.. Hundarna försöker muntra upp matte så gott det går..


--Ja, vovvarna, alldeles oavsett om jag har drabbats av brist på musikalitet eller tilltagande senilitet känner jag mej helt normalt obegåvad efter att vovvarna har tröstat mej..


--Apropå  m u s i k   och   s å n g,  .. Här kommer en gammal bekant..

 


En sån tur att det finns  n å r a  som är musikaliska i vår familj..












Av Kerstin Frithiof - 16 mars 2016 08:17

    

Vi firar lilla mor i dag.. Hon fyller tretton år och  d e t  är en aktningsvärd ålder.. Även för en liten borderdam..


Sen i julas, när hon var så sjuk, har lilla mor ätit fettsnål specialkost, och det har hon mått väldigt bra av..


Hon har tappat en hel del i vikt med påföljd att hon kan ta sej upp på köksbordet igen.. Inte bara  k a n.  Hon  g ö r  det också.. Så nu är matte noga med att skjuta in stolarna igen..


 


Lilla mor tar igen sej efter frukosten på trappavsatsen.. Kortet är precis nytaget.. Båda hundarna är vita i

pälsarna numera, men  j a g  är betydligt större än lilla mor.. Och så har jag snopp och kissar i höjden..


Vädret är superbt.. Enligt matte.. J a g  skulle nog säja, att solen skiner och att det var frost i gräset i morse.. 


Det blommar i nästan alla trädgårdar och i skogen har man hittat blåsippor.. Våren kommer i år också.. Och sommaren.. Iallafall  s o m m a r t i d e n,  som börjar om ett par veckor..


Matte brukar gruffa lite när klockan ställs om.. H o n  skulle vilja att det var sommartid året runt..


--Är det  b e s v ä r l i g t  att ställa om klockorna, matte.. Det  s e r  inte besvärligt ut, men man kan inte så noga veta..


--Nä, jo förresten.. Klockan i  b i l e n  är krånglig, men troligen gör jag det hela mycket svårare än det behöver vara.. Finns det ett lätt och ett svårt sätt att göra saker och ting på, väljer man ofta det krångliga..


--Gör  a l l a  mänskor det.. Väljer det besvärligare sättet.. Hundarna häpnar.. Nåt  s å n t  gör aldrig vi.. Vi går alltid rakt på.. Kortaste avståndet mellan två punkter..


--Nja, ibland vågar man inte lita på att det  f i n n s  ett lättare sätt och så krånglar man till det för sej.. Jag tror att alla gör så..


Ofattbart...


















Av Kerstin Frithiof - 15 mars 2016 08:29

    

I nåra dar har vår mänska gått och tänkt.. Och tittat på benjaminfikusen.. Och lagt pannan i djupa  veck..


Det har sett ut som om hon funderat på att såga ytterligare i den.. Det kommer nämligen en hel del pyttsmå skott, men dom sitter långt ner..


Matte har nog tänkt att det är till gagn för hela växten om den inte är så hög.. Skotten kan koncentreras till ett mindre område..


För nåra minuter sen gjorde hon slag i saken och tog bort ytterligare ett stort stycke..



Här har operation avsågning börjat.. Mattes lilla slöa fogsvans har ätit sej en bit in i stammen.. En del små skott syns tydligt.. Nu är vår mänska äntligen nöjd..


--Det här blir bra, menar hon.. Benjaminfikus har väldigt hårt och kompakt virke, så det tog sin lilla tid att gnaga igenom stammen..


I Sydamerikas regnskogar kan fikusen bli ett stort träd.. Upp till 25 meter högt.. Men inte så bastant, närmast lite slingrigt.. 


--Fniss.. Vovvarna knuffar varandra menande i sidan och mäter vår mänska med blicken.. Nerifrån och upp.. Fniss.. Igen..


Matte sätter hakan i vädret och försöker låssas som om hon inte förstår..


Solen skiner och det är vindstilla.. Idag tar våren ett jättekliv..














Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards