brimikshallon

Alla inlägg under mars 2016

Av Kerstin Frithiof - 14 mars 2016 13:31

    

När det gäller  v å r e n  har ingenting hänt på dom senaste två-tre veckorna..


Jo då, vi har snödroppar och krokus i trädgården och i grannens trädgård ett par kvarter härifrån är det alldeles fullt med  v i n t e r g ä c k..


Men det känns inte som vår.. Inte som vinter heller i sanningens namn..


 


Hundarna har nästan slutat hoppas på attt nånsin få komma till skogen igen..


Matte påstår, att så snart det är torrt nog ska hon ta med oss ut.. Att det ska vara så svårt för henne att fatta, att vi behöver äta ävja och bajs ibland..


I morse skrämde vi en tax.. Alltid nåt att fröjdas över  dena trista årstid..


Matte har varit borta hela förmiddagen.. När hon kom hem åt vi lite och sen somnade lilla Hallon och matte i stolen.. Lilla mor snusade i den andra stolen..


Vi för en ganska behaglig tillvaro.. Alla tre..


Men  v å r e n  saknar vi..
















Av Kerstin Frithiof - 13 mars 2016 08:09

    

--Det är  k o n s t i g t,  funderar matte.. Väldigt många här i landet är gamla, vithåriga och lite trötta..


--Däribland jag, tillägger hon..


--Väldigt många vill inte låssas  o m  att tiden har gått.. Man lever med stress och jäkt och det gäller att hinna med så mycket som möjligt.. Och att bli gammal finns inte på kartan..


--Stora delar av samhället, media tillexempel, väljer helt enkelt  b o r t  oss äldre.. Föredrar att inte se folk över 60.. Hur man kan undvika att se oss, vi som är så många, kan jag inte begripa..


--Och hur  v i  kan finna oss i att bli ignorerade,  d e t  är ofattbart.. 


--Känner  d u  dej ignorerad, matte.. Hundarna fattar att frågan är viktig..


--Nä, men det beror nog mer på mej själv än på samhället.. D e t,  (samhället alltså) skulle gladeligen strunta i mej, men nu är det så, vovvarna, att det alltid är  j a g  som har struntat i samhället..


--Jag är absolut inte folkilsken,  vovvarna,  inte alls.. Men i nio fall av tio väljer jag att umgås med mej själv  (o c h  vovvarna)..


--Jag går gärna bort och umgås, men går ganska fort hem igen.. Samma sak när jag nån gång bjuder andra.. Jag blir jätteglad när dom kommer och jag vill dom allt väl i världen, men, jag sörjer inte när dom går..


--Vet du vad  v i, tror, matte.. Vi tror, att det faktiskt  b e r o r  på att du är gammal.. Och har börjat bli lite  egen..

Och ännu har du egentligen inte  b e h ö v t  samhället..


--Minns du för ett par veckor sen. Du hade bihåleinflammation och damen i telefonen verkade vilja strunta i dej.. Minns du att du argt frågade om dom inte  v i l l e  ha patienter..


--Du lät dej inte ignoreras.. Alltså  f i c k  du komma till en läkare och få medicin..

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


--Sätt nu in en riktigt fin bild.. Sätt in en bild från havet..


 


En höstlig bild från havet.. Man ser Hanös karaktäristiska profil till höger långt bort..




















    


Av Kerstin Frithiof - 12 mars 2016 08:34

    

Det är ett år sen matte lärde sej ta kort och sätta in dom på bloggen.. Det här kortet, som får vovvarna att tänka på b j ö r n a r,  tog matte i skogen vid Nytorpet..


Säjas kan att hon kände sej rent svettig innan hon fått in det i texten..


Alldeles oängslig är hon inte nu heller.. Bildhantering är fortfarande lite nervöst..


--Ska du titta på mellon i kväll, matte.. Hundarna frågar mest för att retas .lite.. Vi vet mycket väl, att matte inte har nåt större intresse av att sitta och lyssna på likartade låtar vecka efter vecka.. Dessutom blir hon trött och gäspig av allt smällande och hoppande..


--Men, säjer hon filosofiskt, massor av mänskor gillar tydligen melloföljetongen..


--J a g  för min del ska titta på lösta mord på Kunskapskanalen.. Ett superteam tar sej an fall som är hundratals år gamla, och dom löser dom också.. Givetvis med den allra modernaste teknik..


--Speakern gillar jag också, säjer hon.. Det är samma skådespelare som gestaltar Hathaway i Lewis..


Varför matte gillar  h o n o m  beror förmodligen på att hon råkade  k ä n n a  i g e n  hans röst.. Och  d e t  fick henne att känna sej lite mallig.. Glad också eftersom hörseln fortfarande är tämligen god.. Trots syrsornas eviga sång..


Idag blåser det inte.. Inte ännu iallafall.. Och solen skiner.. Matte och hundarna känner en liten ilning av glädje..























Av Kerstin Frithiof - 11 mars 2016 08:24

    

--Jag undrar, sa matte och bläddrade bland bloggrubrikerna, jag  u n d r a r  varför så många skriver på engelska..


--Det vore väl  l ä t t a r e  att skriva på svenska.. Lättare att hitta ord, som uttrycker exakt det man vill säja,  d e t  gör man knappast på ett främmande språk..


Och så tänker matte vidare, och sen kommer hon på nåt.. Ja, det är givetvis inte  h o n  som har kommit på det utan Thomas Mann..


Han skrev i "Bergtagen" att om man talas vid på ett främmande språk är det inte alldeles på riktigt.. "Att tala utan att tala"  skrev han.. Ungefär som man inte riktigt behöver ta  a n s v a r  för det man säjer..


--Aha.. Det går upp ett ljus för hundarna.. N u  färstår vi varför matte ibland stilar med utrikiska fraser.. Hon vill inte ta ansvar för vad hon säjer..


Ibland får vår mänska ett ryck av skogsgalenskap.. Vi bor ju precis vid kusten.. Här är slätt och hav och Vesan och öppet landskap.. Och både matte och hundarna trivs alldeles förträffligt.. Vill inte bo nån annanstans..


Men, som sagt, ibland börjar matte längta till storskogen i Ringamåla..


Där jobbade hon sina sista sju år innan hon gick i pension.. I bland när det var storm kunde inte eleverna komma till skolan.. Det hade blåst ner trän över vägarna och ingen kunde komma fram..


När vår mänska börjar längta till riktig skog åker hon upp till Ringamåla och tar en promenad bland jättegranar och mossa.. På höstarna finns det dessutom gott om svamp i dom här trollskogarna..


Häromdan greps vår mänska av längtan till skogen och åkte i väg.. Det var mulet och grått, men precis när hon kom fram började solen skina..


--Kände mej  v ä l k o m m e n,  myser hon..


--Äsch..


 


Det här var mattes arbetsplats i sju år.. Hon hade klassrummet till höger på bilden..


Att solen verkrar skina är inte sant.. Det är kökslampan som reflekterar sej i pappret på bilden..














Av Kerstin Frithiof - 10 mars 2016 08:09

    

För ett par månader sen försvann vår mejlfunktion och matte är inte kryckad att sätta dit den..


--Är du lessen för det, matte..


--Nja,  l i t e  lessen är jag allt.. Man vänjer sej vid att ha en funktion och så plötsligt är den borta.. Å andra sidan levde jag ett helt liv utan att mejla.. Det gick bra det med..


Datorn har blivit lite som ett  s ä l l s k a p  för matte.. Nu är den gammal och trög och bör ersättas, men inte förrän matte har blivit vid lite bättre kassa..


Både hund-och-bilreparationer i julas gick hårt åt mattes plånbok.. En outnyttjad kredit hos Mekonomen och försäljning av gammalt byrålådeguld blev räddningen..


--Blev du lessen när du tvingades sälja dina smycken.. Hundarna  t y c k e r  inte att mattes såg sörjande ut när hon samlade i hop det lilla hon hade och drog i väg med det..


--Inte ett ögonblick, vovvarna.. Man har sina föremål ett tag och sen får dom gå vidare till andra.. Prylar är inte min likör alls..


--Är  h u n d a r  din likör, matte.. Tänk om matte kommer på obestånd en gång till och tvingas sälja flera saker.. Tänk om hon måste sälja  o s s..


--Vovvarna små, jag säljer inte er och för övrigt är det ingen som vill ha er.. Matte kan trösta som ingen annan..


Imorse regnade det.. L i t e  våta blev vi allt.. Men det var inget  k a l l t  regn och vi var inte ute så länge att vi hann bli geneomvåta..


--Nu, säjer matte, nu ska jag sätta in ett riktigt fint foto.. Taget på Stiby i höstas..


 

2 Mos 3:2 kallade matte den här bilden när hon satte in den på facebook i höstas..
















Av Kerstin Frithiof - 9 mars 2016 07:55

    

För ett par (möjligen tre, tiden går fort) skalade matte av vår benjaminfikus.. Så här såg den ut:


 


Nu har det börjat växa pyttesmå skott på stammen.. Så här ser dom ut..


 


--Det  h ä r  ska bli spännande.. Matte trallar och sjunger och är "glittrande"  glad.. Man behöver inte resa ut i världen och riskera liv och lem (iallafall plånboken) för att fuppleva spänning..


I morse var det  i s  på gatan, men matte hade satt på sej  broddarna och stegade elegant på ..


--En sån tur att jag inte slängde mina gamla uttjänta kängor, säjer matte och skiner.. Nu får dom fungera som iskängor..


Det var länge sen vi var i skogen..


--Om bara lilla Hallon slutar äta jord och lera och lilla Nelly slutar äta skit skulle vi kunna åka till skogen precis med det samma.. Matte blänger..


--Jag skulle tillåmed bjuda Agneta att följa med.. Och jag skulle tillåmed brygga en kanna kaffe och köpa nåra korvar och ta med.. Men så länge det är blött och hundarna envisas med sina snuskiga matvanor kommer vi inte till nån skog överhuvudtaget..


Nänä.. Det var ju det vi misstänkte..














Av Kerstin Frithiof - 8 mars 2016 08:32

    

Det har inte regnat på två hela dygn, vilket nog är rekord för denna vinter.. Vi kan tillåmed se en liten förskrämd sol bakom skyarna.. Om vi tittar noga, vill säja..


Tack vare att det hållit uppe i två dygn var det torrt och fint på gatan i morse.. Trots att det var frost ute.. Matte och vovvarna gick obehindrat kissesvängen runt.. Ingen is.. Torrt och fint..


Matte hade tänkt sej att åka ner  till Boket och fotografera blåsippor, men inte hittade hon nåra sippor (anemone hepatica)..


--D ä r  fick du till det, matte.. Vovvarna är halvt imponerade, halvt generade.. Har matte börjat  s k r y t a..


--Kan mer än så, vovvarna.. Amanita muscaria tillexempel.. Men vad  d e t  är talar jag inte om.. Det får vovvarna

klura ut själva..


I trädgårn händer det inte så mycket.. Hasselhängena är mogna, men nåra  h o n b l o m m o r  har vi inte sett..

Syrener och andra buskar har svällande knoppar.. Tillåmed den lilla häggen matte stal i våras.. Det har klarat omställningen till trädgårdsväxt alldeles utmärkt..


I höstas var matte med Agneta på ett trädgårdsmästeri i Nättraby.. Där fick hon tag i ytterligare en summewindros..  Dessutom köpte hon en  s ä t t v i t l ö k.. Och påtade ner klyftorna i en av rabatterna..


D o m  har kommit upp och grönskar fint trots att det är frost på nätterna..


Det är Internationella kvinnodagen i dag.. För inte så länge sen var det Kanelbullens dag.. Det gäller att ta tilllvara alla chanser till fest och gamman..


 


Tittar man noga kan man se små vitlöksplantor sticka upp.. Blir odlingen lyckad ska matte sätta mera till hösten..








Av Kerstin Frithiof - 7 mars 2016 09:21

    

--Har  v i  humor, matte.. Hundarna har förstått att humor är nåt fint, och allt som är fint vill vi ta del av..


--Matte ser ut att fundera på frågan, och så kommer det liksom  d r ö j a n d e: 


--Inte mycket, vovvarna.. Men ni är i gott sällskap.. Kissar har  ä n n u  mindre..


Och så ser vår mänska ut att skygga för följdfrågan.. Och  d e n  kommmer som ett brev på posten..


--Hur är det med  d e j, matte.. Har  d u  nån humor.. Två små bakar dunsar i golvet och två små nosar höjs förväntansfullt mot sin mänska.. Eftersom det är  f i n t  med humor vore det önskansvärt om matte hade åtminstone  l i t e  av det varan..


Matte sjunker ihop lite.. Blir liksom  m i n d r e  och  t u n n a r e..


--Det  v e t  jag faktiskt inte vovvarna.. Jag  t r o r  att jag kan omfatta mänskligheten och hundligheten (givetvis) med sympati och värme.. Till en viss gräns vill säja..


Har sympati och värme med  h u m o r  att göra.. Hundarna är förbluffade.. Vi har har fått för oss att det är nästan  t v ä r t o m.. Det gäller att håna och skratta åt omvärlden.. Att få den att känna sej  l ö j l i g,  liksom..


--Ja, man tycka så.. Åtminstone när man ser en del humorprogram  på TV.. Där finns ingen värme.. Bara hån och begabberi..


--Men vovvarna, det här blir alldeles för allvarligt och svårt för oss tre att reda ut.. Låt mej säja att vovvarna inte har nån humor direkt.. Jag har för min del kanske missförstått begreppet och tolkar in alldeles felaktiga egenskaper i det..


--Igår hade du inte nån bild inne.. Ska du inte leta reda på en fin bild och avsluta humoriet med den..


--Kloka små hundar.. N i  vet precis när man ska sätta punkt..


 


Med en tidig morronbild från stranden önskar vovvarna och matte hela universum en trevlig måndag.. Oavsett om universet har humor eller ej..





























Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards