brimikshallon

Alla inlägg under september 2016

Av Kerstin Frithiof - 22 september 2016 08:00

    

--Jaha, sa matte.. Höstdagjämning i dag..


--Vad menas.. Hundarna är som vanligt intresserade av det mesta..


--Det menas, att dag och natt är lika långa, men redan i morron är natten en liten, liten aning längre, och så kommer det att fortsätta ända fram till jul..  D å  är det natt nästan hela dygnet..


 


Jo då.. Matte har rätt.. H ö s t d a g j ä m n i n g e n  står det på vår väggalmanacka..


Och så står det ett P med en ring omkring.. Det betyder, att lilla mor har fått sin medicin i dag.. Hon får en halv predisolon varannan dag, och för att inte glömma bort att ge henne den, skriver matte ett P för medicineringen i almanackan..


När lilla mor  s v a l t  sin pilla ritar matte en ring runt P-et..


En gång såg matte fel på oss och gav  m e j  medicinen.. Hon upptäckte sitt misstag och medicinerade lilla mor också.. Jag tog ingen skada, men matte fick hjärtat i halsgropen för ett ögonblick..


Matte började höstarbetet i trädgårn igår.. Sopåkaren skulle komma och tömma avfallstunnan, så hon snodde på som attan för att fylla den till brädden.. Och det lyckades..


 


En hel del hann vår mänska med i går, men mycket återstår innan sorgebarnet är rensat..


Sen kommer det verkliga kraftprovet: att kärra  u t  jorden..


--Spotta i nävarna, matte.. Hundarna viftar uppmuntrande och ler med mungiporna upp till öronen..


Heja.. Heja..













Av Kerstin Frithiof - 21 september 2016 08:31

       

--Idag, sa matte morskt, idag ska jag börja hösta, sa hon..


--Jag ska börja med att ta bort precis  a l l  växtlighet på sorgebarnet vid tvättparaplyn.. Sen ska jag kärra ut jorden, för den behövs både här och där..


Det blir nog inte  s å  mycket gjort eftersom matte brukar krokna efter ett par timmar.. Men lite i taget gör mycket i det långa loppet..


Vi måste återkomma till mattes fönstertvättmanick på pinne.. Den, som vi berättade om i går.. Nu har vår begåvade mänska kommit på, att hon kan ta bort pinnen helt och hållet och bara använda sudddarna, och på det viset ha nytta av apparaten även  i n o m h u s..


Att det finns  a r b e t s b e s p a r a n d e  apparater har aldrig funnits på mattes karta.. Inte på hennes mänskas heller.. H a n  gnetade och stretade för hand, och så gör matte..


Dom passade nog väldigt bra ihop dom här båda artonhundratalstorparna.. Ingen av dom var särskilt påhittig apparatmässigt, men båda var händiga och noggranna när dom gnetade på.. För  h a n d..


--Har  v i  träffat din mänska, matte.. Hundarnas minne är kort..


--Det har ni inte eftersom det är 31 mänskoår sen har gick bort.. Det är över  t v å h u n d r a  hundår, vovvarna..


--Och det är över 17 hundår sen min syster gick bort..


--Saknar du dom, matte.. Fortfarande..


--Ja vovvarna.. Fortfarande..


Hundarna slokar svans för mattes skull.. Att  s a k n a  nån måste vara hemskt.. Tänk bara på hur mycket  v i  saknar  h e n n e  när hon är ute och ränner..


--Jag är  i n t e  ute och ränner.. Mattes vrede flammar upp.. Jag har  ä r e n d e n..  Eller också är jag bortbjuden..


--Ingetdera kan räknas som  r ä n n a n d e.. För övrigt vill jag att hundarna slutar använda det ordet.. Det är  n e d s ä t t a n d e..


--Ta ett fint kort nu, matte.. Hundarna vet, att om matte börjar leta efter fina kort glömmer hon bort att vara arg..


 


--N e e j,  inte den bilden igen, matte.. Vi är dödströtta på den..


--Men det är  i n t e  jag, vovvarna.. Tvärtom.. Jag kan inte få nog av den..













Av Kerstin Frithiof - 20 september 2016 09:11


--Tänk, sa matte belåtet och såg precis ut som en katt, som tuggat i sej en hel hönsgård, tänk, att det var så enkelt..


--Vad var enkelt.. Enligt hundarna är inte matte den som alltid gör det enkelt för sej.. Tvärtom.. Närmaste vägen mellan två punkter är ofta tämligen krokig i hennes tillvaro..


--Att tvätta högt placerade fönster utan att ramla ner från en stege.. Nu vet jag hur man gör..


Matte visade ett förskräckligt foto på ett av sina köksfönster häromdagen.. Både grannfrun B. och kusinen E. kom till hennes hjälp och tipsade om att det finns putsargrejor på pinne.. B. erbjöd tillåmed matte att låna hennes..


Eftersom matte blev entusiastisk för uppfinningen for hon prompt iväg till Sölvesborg och köpte en egen..


--Nu, sa matte stolt, nu ska jag visa ett före-och-efter-kort som heter duga:

   


--Det kommer jag att göra fler gånger, säjer matte och låter glad på rösten..


--Tänk ändå..
















Av Kerstin Frithiof - 19 september 2016 09:01

    

Här kommer berättelsen om en kaprifol, som matte och hennes mänska köpte och planterade första våren dom bodde i huset..


Först klättrade den i många år mot ett plank, som numera är borta.. Det blåste ner för tio år sen.. Där  d e t  stod är det numera hemvist för summerwindrosor och lavendel.. Men när d o m  planterades hade matte redan flyttat bort kaprifolen..


Under dom sista 25 åren har hon flyttat omkring kaprifolen hit och dit i trädgårn.. Oavsett om den har varit urskog eller ödemark har kaprifolen hängt med.. Hur den har kunnat överleva allt detta hattande  är för hundarna en gåta..


Förra sommaren fick matte för sej, att hon skulle låta den klättra på en stege.. Det skulle bli vackert och väldoftande i sinom tid, trodde hon..

 


 En stormig septemberdag blåste hela härligheten ner.. Järnstegen först och främst.. Matte reste inte upp den igen.. Hon var tacksam att den inte slagit sönder huset när den brakade ner..


Denna torra sommar har kaprifolen inte mått bra.. Praktiskt taget helt avlövad är den.. Och inte har den haft nåt att klättra i heller.. Och, ärligt talat, matte har mer eller mindre glömt bort den.. Det blir väl så, att man glömmer bort det man anser vara självklart..


--Nu gir jag faen i detta, sa matte argt, och satte spaden i jorden för att gräva upp sin gamle trotjänare..


Det visade sej, att 1. Pålroten var så krafig och gick så djupt, att det inte gick att få upp den och 2. hela växten var savad och vid fullt liv..


Matte drabbades av fruktansvärda samvetskval, höljde den sargade roten med jord och vattnade den en timme..


En bit hade hon dock lyckats få loss, och den grävde hon ner på sydsidan.. Den delen vi fortfarande har staket vid..


Hönsskit och rejält med vatten följde med i flytten..


I morse fann matte att ett par pyttesmå lövanlag har bildats på den nyflyttade plantan.. Förhoppningen är att även en ursprungliga ska leva upp igen..


 

T v å  små anlag kan man se på höger sida..


Matte har fortfarande svåra samvetskval för det hon utsatt sin gamle trotjänare för.. I fortsättningen ska hon vattna den noga om den lever upp.. Dessutom ska hon skaffa en spalje till den.. En sak är säker: Både den och avläggaren kommer att bli omskötta på allra bästa sätt.. Hönsskit och vatten är bara förnamnet..

















Av Kerstin Frithiof - 18 september 2016 07:46

    

Länge, länge har matte gått och tittat, eller kanske snarare försökt   l å t a  b l i  att titta, på sitt ena köksfönster..

 


För att kunna tvätta det här fönstret måste man nämligen klättra upp på en stege, tämligen  h ö g t  upp på en stege, och sedan matte förstörde sin högra tass för nåra år sen, är hon inte så stadig på foten längre..


Igår fick hon emellertid nog och beslöt att våga företaget..


Sagt och gjort.. Hon kånkade med viss möda fram stegen (en  m y c k e t  tung järnstege från 60-talet), lyckades resa den och ...förfärades..


--Aldrig på tiden, rös hon och kånkade tillbaka den..


Och så gnällde hon lite på facebook..


Grannfrun läste och kom och erbjöd matte att låna en tvättmanick på skaft, som  h o n  alltid använder i stället för stege..


Imorron, måndag, ska matte fara in till Sölvesborg och försöka få tag i en likadan apparat..


--Sen finns det ingenting att skylla på längre.. Hundarna fnissar.. Väl vetande, att matte ibland hemfaller åt dödssynden  l ä t t j a..


På sydväggen har vi åtskilligt som växer och trivs.. Bland annat ett blåregn..


När matte höll på att kolla sina högt placerade fönster  fick hon se, att blåregnet på nåt märkligt sätt vuxit sej igenon huset och tittade fram under taket.. På östersidan av huset, långt från dess plats på jorden..

 

På flera ställen längs österväggen hänger blåregnrankor.. Väldigt livskraftig växt blåregnet.. Det har letat sej fram genom mörka vinden och hittat små springor mot ljuset..


--Påstå inget annat än att växter trivs hos oss, säjer matte, och förklarar, att  h o n  för sin del  i n t e  tänker låta ta bort revorna..


Annat var det förra året när en bit av  g r ä s m a t t a n  flyttat upp i hängrännan:

Matte gick inte på stegen då heller.. Hon  l e j d e  bort jobbet med att rensa..


Om man tittar på ovanstående bild från 2015 ser man att träden ömsat färg, vilket dom inte gjort ännu.. Men  b ö r j a t  har dom..


En god och alldeles trevlig söndag önskas alla levande varelser (utom sniglar och spindlar).. Det där sista var matte

personliga tillägg.. 

















Av Kerstin Frithiof - 17 september 2016 08:03

    

Nu är lilla mor också friserad..


Så här rufsig och lurvig var hon  i n n a n  Ann fick hand om henne:

   

Efter friseringen ser hon ut som ovan..


Hon är gammal nu, min lilla morsa, hon hör illa och har fått dra ut flera tänder, men  h u m ö r e t  har hon kvar..


--Vem är äldst, matte, du eller lilla mor.. Lilla Hallon är helt på det klara med, att  h a n  inte kan kallas gammal än på ett tag..


--Helt klart är Nellie äldst.. Vore hon mänska skulle hon vara ungefär 95, och  d e t  är gammalt..


Lördag igen.. Veckorna bara  r u s a r  iväg.. Iallafall enligt matte.. Igår satte hon igång med västsidan och  d ä r  var mycket att rensa bort.. Något lite är fortfarande kvar..


Det har blivit lite  s v a l a r e  och lite  t o r r a r e.. Den tunga hettan har försvunnit, förhoppningsvis för gott..


--Känner du  a r b e t s l u s t  nu, matte.. Det är mycket som måste göras, eller hur..


--Jättemycket, vovvarna.. Har aldrig varit mer att göra än nu.. Både ute och inne..


--Vad beträffar arbetslusten.. Den kommer och går.. Den kommer och går..













Av Kerstin Frithiof - 16 september 2016 07:39

    

"Riktiga karlar"  heter ett program på TV4, där fem feta och ovilliga (åtminstone till en början) "riktiga" karlar (läs soffpotatisar) ska tränas upp till att bli idrottsmän..


Hur nu  d e t  ska gå till..


Roliga är dom iallafall, gubbarna.. Och roligt verkar dom ha.. Men att ta träningen på  a l l v a r  fanns inte på kartan.. Inte förrän i går, när dom fick veta sin  f a k t i s k a  ålder..


--69 år.. Då har jag kanske inte långt kvar.. Var vad en lat och fet 45-åring eftertänksamt funderade..


Efter den här väckarklockan steg motivationsnivån betydligt..


 Satsningen går inte ut på att minska i vikt och att bli  u t s l a g e n  om man kommit sist på vågen, som i biggest loser..


Nä, målet är att gubbarna ska bli  f r i s k a r e  och få bättre kondition..


Och att de dessutom ska delta i en triathlontävling om nåra månader..


Viktminskning får dom på kuppen..


--Du, lilla Hallon, vi kanske ska anmäla  d e j  till nåt motsvarande program för  h u n d a r.. Matte ser försmädligt på min trinda mage..


--Fnys.. Dubbelt fnys..


Idag är det lilla mors tur att åka till Ebbarp och bli friserad.. Hon är lyckligt ovetande om vad som väntar..


Igår tog matte itu med västersidan.. Hon färdade  n ä s t a n  rensningen..


Det är väldigt  t o r r t  i rabatten så matte har satt igång att vattna där i dag.. Hon får inte ta i alltför våldsamt med vattnandet för då rinnner alltihop ner i källaren.. Eftersom det är en och annan spricka i murväggen..


--Det gäller att inte vara  d u m,  mallar sej matte.. Och vattnar med tidtagarur i handen..


All den här gamla växtligheten ligger nu i hyrestunnan.. Det kommer snart mera dit..

Jättedaggkåpan var överblommad och klipptes bort..



 

Den här vyn är numera ett minne blott..


Och matte fröjdar sej.. 


















Av Kerstin Frithiof - 15 september 2016 08:35

    

--Du är allt en tämligen  f ö r n ö j s a m  person, matte.. Hundarna nickar allvarsamt och låter svansarna stanna halvvägs mellan himmel och jord..


Matte har nämligen skaffat en soptunna för  t r ä d g å r d s a v f a l l,  och  d e t  är nåt som förnöjer henne mycket..


Hela sommaren har hon gått och undrat vad det är för brunlockade tunnor en del grannar har skaffat..


--Har dom så mycket sopor att dom behöver  t r e  stora tunnor, har hon undrat i sitt stilla sinne..


Och så häromdan frågade hon grannfrun om den tredje tunnan.. Och fick veta att den är avsedd för trädgårdsavfall..


--Halleluja, sa matte och ringde prompt till kommunen och tingade en tunna till  s e j  också..


Så nu har  v i  också en tunna med brunt lock.. Gott om trädgårdsavfall att lägga i tunnan har vi också.. För att inte tala om vad vi kommer att få om nåra veckor när matte ska hösta..


 


Så nu står tunnan i garagehörnan.. Matte har redan lagt dit en del avblommat, och mer ska det bli..


Värmen håller i sej.. Klockan sju, när vi kissvandrade, var det 20 grader och dimmigt.. Matte påstår, att hon längtar till kyliga höstdagar med klar luft och blå himmel.. Oss kvittar det lika..
















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards