brimikshallon

Alla inlägg under september 2016

Av Kerstin Frithiof - 14 september 2016 08:00


Lilla Hallon i går morse:

Nånstans inne i all pälsen finns en liten hund, men hur  h a n  ser ut kan ingen veta nåt om..


Lilla Hallon i morse:

 

Minsann.. Så ser vovven ut efter frisering.. L i t e  tjock är jag förstås, men matte har sagt, att  d e t  ska hon råda bot på under höstens gång..

                                                  
                 

--Ibland, sa matte bekymrat, ibland är jag mer än lovligt virrig..


Anledningen till att hon sa så var, att hon tänkte sej klistra en fyra på brevlådan med silvertejp..


Och varför hon skulle göra  d e t  var för att nån skulle komma från kommunen med en avfallstunna för trädgårdsrens, och matte ville vara lite  s e r v i c e m i n d e d  och gör det lätt för chauffören att hitta vårt hus..


 

Man kanske undrar varför fyran är så underligt placerad på brevlådelocket..


Det är  h ä r  mattes virrighet kommer in.. Hon fick nämligen för sej, att fyran skulle vara vänd åt  a n d r a   hållet och  d å  hade det vara logiskt att sätta stapeln långt till vänster..


I sista sekunden fann hon sej, men då var stapeln redan fastsatt på locket.. Placeringen blev därefter, men fyran är rättvänd..


Och ändå har matte ägnat hela sitt liv åt bokstäver och siffror.. Tja..


Om nån undrar varför brevlådan är fastsatt med  t r ä d g å r d s g a r n  är det för att den inte ska trilla ner..


--Ha ha, lätt som en plätt.. Matte mallar sej och tycker, att hon är fyndig och påhittig..


Det är redan  o n s d a g,  och matte har bestämt, att hon  i n t e  ska sitta i stolen och somna idag.. Nä, hon ska hålla igång nåt fruktansvärt och lägga sej sent.. D å  kanske hon kan lära sej vakna lite senare på morgnarna..


--Och bli som  v a n l i g t  folk.. Det är hundarna som fäller den anmärkningen..












Av Kerstin Frithiof - 13 september 2016 08:02


I går  s å g  vi knappt matte.. Först åkte hon med Agneta och G. till IKEA och sen var hon hos U. i Boket och kalasade..


Så ska det inte vara, tycker hundarna.. Ska matte nödvändigtvis bort så ska  v i  följa med.. Både till IKEA och till kalas..


--Idag ska du få följa med, lilla Hallon, säjer matte och drar  y t t e r l i g a r e  ett par tag med kammen i min päls..


--Du ska få åka till Ann i Ebbarp och bli  f r i s e r a d..


--Fnys..


--K ö p t e  du nåt på IKEA, matte.. Eller  v a r  du bara med som prydnad.. Hundarna har svårt för att hålla sej för skratt.. "Prydnad", fniss..


--Jodå, matte blänger misstänksamt på vovvarna.. Jodå,  l i t e  handlade jag allt.. Ljus och servetter.. En termos och en potatisskalare..


--Ingenting till  o s s.. Det vore väl inte helt fel om matte köpte en present till  o s s  när hon är hemifrån flera timmar.. Men  nä.. IKEA  s ä l j e r  kanske inte hundsaker..


Sommaren fortsätter.. Det blir lika varmt och soligt idag som det har varit i  v e c k o r (verkar det iallafall som),,


Gräset växer och så gör  o g r ä s e t..


Matte tänker sej så smått börja  h ö s t s t ä d a  trädgården.. Gräva upp gladiolusknölarna och dra upp ettåriga växter som är överblommade..


Rosorna har emelleritd ingen tanke på att överblomma.. Tillåmed flammentanzbusken blommar om denna sommar.. Och  s o m  den blommar sen.. Likadant gör mattes femtioåriga rosor..


I våras köpte matte en liten, liten prinskorv till dahlieknöl och petade ner.. Och se, det  b l e v  en planta till slut.. Och nu blommar den med små, små runda blommor..


 


Hundarna tycker den är vacker, och förmanar matte, att ta noga vara på den över vintern.. Så det inte går med den som det gick med bishop´s finger-dahlian i vintras.. Både hundarna och matte grämer sej över att den inte överlevde..









Av Kerstin Frithiof - 12 september 2016 07:52

    

--Hur i all sin daar gick det häär till.. Matte tittar förbluffad på sin skärmsläckare.. Den här bilden var hon precis ute och tog, och så hamnade den som skärmvinjett..


 

Kärleksörten börjar blomma.. För ett par-tre år sen plockade matte en bukett och satte i vatten.. Där stod den hela vintern, och när våren kom, hade det bildats en skog av rötter..


Det är  d e n  buketten, som nu håller på att blomma.. För andra gången.. Matte gläder sej.. Och det, som gläder henne, gläder hundarna..


Det blå, som växer bredvid och omkring kärleksörten, är nepeta, och den satte matte förra våren.. Hon nöp av toppskott från en gammal buske, och petade ner i jorden, vattnade och såg tiden an.. Aningen hönsskit fick följa med i flytten.. Fjorton skott satte hon, och alla tog sej..


Hundarna är missnöjda.. Särskilt lilla Hallon.. Matte håller på och kammar och kammar min raggiga päls, och jag vet nog   v a r f ö r.. Så där brukar hon hålla på när jag ska till Ann och trimmas.. Brr..


Lilla mor är så gammal så hon slipper ryckas.. Matte har bestämt, att Ann får  k l i p p a  henne..


--Det är tur att varken hundarna eller deras mänska är  v i d s k e p l i g a.. Förr trodde man nämligen, att om det var gott om  r ö n n b ä r  en höst, skulle vintern bli sträng..


 


En sträng vinter med mycket snö är det sista vi önskar oss..


Dom senaste vintrarna har varit perfekta.. Det var frost endast ett par gånger, men det räckte för att matte skulle halka på en isfläck och nästan slå ihjäl sej..


Idag får hundarna vara ensamma nåra timmar.. Matte ska nämligen åka till IKEA med G. och Agneta..


--Ska du  h a n d l a  nåt i Älmhult.. Hundarna tycker det vore intressant att se matte skruva ihop platta paket..

Man vet nämligen aldrig  v a d  det blir..


--Nä, vovvarna.. Jag ska bara vara med som  p r y d n a d.. Handla ska jag inte göra..


--Först ska jag spara ihop lite pengar och  s e n  ska jag köpa ett par nya stolar i stället för dom gamla röda, som spricker i alla sömmar.. Åtminstone den ena..


Vi tror, för vår del, att matte skojar.. Det blir nog med stolarna som det brukar bli med  k l ä n n i n g e n  hon säjer att hon ska köpa.. Varenda sommar säjer hon det, men ännu har det inte blivit av..


För övrigt tror vi knappt, att hon anser sej vara nån prydnad.. Lika lite som  v i  är det..


















Av Kerstin Frithiof - 11 september 2016 07:17

    

Klockan 11 i går visade utetermometern det här:

 

Vad det än är så är det inte normalt.. Idag är temperaturen mera normal, men det är fortfarande varmt och framför allt fuktigt..


Man kan se, att utsidan på fönstret inte är tvättad på länge.. Om man ska göra det, tvätta utsidan alltså, måste man kliva på stege, och eftersom man måste kliva  h ö g t,  låter matte bli..


Inte så, att hon är rädd för höjder.. Nä, hon är rädd för att  r a m l a  ner.. Hon har onekligen en viss fallenhet för att ramla och slå sej.. Har alltid haft..


Igår gjorde matte köttfärslimpa på förenklat sätt, så nu har vi mat flera dar.. Ibland är vår mänska både slug och praktisk:

 

Bilden är från ett tidigare tillfälle..


Det är söndag, solens dag, men nån sol står inte att finna idag.. Däremot är himlen täckt av tunga, mörka moln.. Det blir förmodligen oväder om en stund..


Nåja, regn behövs.. Iallafall enligt matte, vars rabatter börjar bli kruttorra.. 


"Kruttorra" förresten.. Varken matte eller hundarna har nånsin sett krut, och skulle inte känna igen det om vi så fick det serverat under nosarna..


--Äsch, sa matte.. Krut är det bara militärer och bergsprängare som har användning för..


Det är konstigt.. Inte ett enda småfågelspip hör man numera.. Kråkorna, däremot, väsnas nåt besumligt.. Och skatorna hoppar omkring överallt..


I morse skällde vi  h e l a  tiden vi kissrundade, och det var skator vi skällde på.. Kråkorna, för sin del, satt i träden och förde oväsen..


--Här kommer  m u s i k e n,  sa matte sammabitet..


Jag undrar vad hon menade med det..



















Av Kerstin Frithiof - 10 september 2016 08:20

    

--Nämen, sa matte glatt överraskad och störtade in och hämtade kameran.. Minsann, den har  ö v e r l e v t..


Det som överlevt var mattes herrgårdsbegonia, som det inte var mycket hopp om för nåra veckor sen..


 


Sorgligare än så här kan väl knappt en trädgårdsprydnad se ut..


Matte bestämde sej för att låta den leva ett par veckor innan hon slängde den på komposten..


Och sen glömde hon bort den..


 


Fortfarande risig men på väg upp.. Nu hoppas matte att den ska hämta sej helt innan det blir dags att ta upp den för vinterförvaring..


Till nåt  h e l t  annat:

På TV har dom en programserie som kallas "Vem tror du att du är", och den brukar matte titta på lite halvslött sådär..


I programmet får kända personer hjälp med att släktforska sej bakåt i tiden så långt det bara går, och så reser dom

land och rike runt för att titta på platser där deras förfäder levat.. Och dött med för den delen..


Matte erinrar sej med en viss avsmak att också  h o n  försökte sej på släktforskning för ett antal år sen..


Det var inte alls mattes likör.. Hon fann det hela ytterligt tråkigt, och slutade nästan lika fort som hon börjat.. Så när som på  e n  person, som i viss mån väckte hennes nyfikenhet..


Mattes farmors far (han hette förrresten Per Nilsson och var född 1853)  h a n var en särlig figur..


Han gifte sej och fick i rask takt tre barn.. Sen var det tyst om honom i flera år.. Var han var då förtäljer inte historien, men han kom hem nån gång på 80-talet, avlade ytterligare ett barn med sin hustru och försvann igen..


I kyrkboken har prästen antecknat vid den nya barnets födelse, att "Fadern vistas i Australien", och nu blir både matte och hundarna nyfikna: Vad i all sin dar skulle en fattig möllaredräng från här och var i västra Blekinge (Famijen flyttade nämligen ofta) göra i Australien på 1880-talet..


Hur lilla frun drog sej fram under mannens frånvaro förtäljer inte kyrkböckerna.. Antagligen var det inte alltid så fett..


Det gick inte så bra för globetrottern.. På våren 1891 kom han hem igen, fick lunginflammation ganska omgående och dog snöpligen..


Nu kommer vi till mattes fundering:


--Tänk om vi har  s l ä k t i n g a r  down under, vovvarna.. Omöjligt vore det väl inte.. Förfadern var uppenbarligen en fertil man i sina bästa år, och nog har han väl tittat till lite på australiska flickar.. Mera än tittat, givetvis..


--Kan du ta  r e d a  på det, matte.. Hundarna lyssnar spänt till mattes berättelse om sin farmors far..


--Förmodligen går det att spåra fartyg från Sverige till Australien under 1880-talet, och eventuellt finns det passagerarlistor  e l l e r  (och det är troligare)  förteckningar över besättningsmän, men jag vet inte hur jag ska hitta dom här uppgifterna..


--För övrigt är jag inte  s å  intresserad heller..


--För övrigt fanns det i farmors och farfars hem en stor klump stelnad kåda, som australienresenären lär ha haft med sej hem.. Men vart den tagit vägen är det nog ingen som vet.


--Tänka sej.. Flytta runt i världen långt från sin familj, och allt han hade för besväret var en klump kåda plus ett gammalt skåp, som fanns i mitt barndomshem.. Innan mina föräldrar flyttade in det hade det stått i ett uthus i flera år..


--Skåpet sålde för övrigt min syster och jag till en antikhandlare för ett tiotal år sen..


--Antikhandlare, matte.. D å  fick ni bra betalt, eller..


--Nä, vovvarna.. Skåpet var i tämligen dåligt skick och hade väl aldrig varit nåt  "stockholmsarbete" precis..


--Det gick för övrigt under vedernamnet "museet" i mitt hem.. Här hos mej och min mänska stod det i 20 år ungefär innan min syster och jag sålde det..


Jaha.. Så kan det gå..














Av Kerstin Frithiof - 9 september 2016 08:00

    

Värmeböljan fortsätter.. Igår kunde varken mänska eller hund vistas ute nån längre tid.. Risken är att det blir lika kvävande våtvarmt idag också..


--Jag undrar, säjer matte fundersamt, jag undrar om det är lika fuktigt uppe på småländska höglandet.. Eller i fjällen..


Hundarna kommer med det ypperliga förslaget att vi ska åka dit, till Småland eller fjällen, och  k o l l a  fuktigheten..


--Vi har gott om tid, bilen är nyservad och med ny drivknut försedd.. Hundmat tar vi med oss och du matte, kan köpa mat i gatukök längs vägen.. Svansarna går i topp och viftar ivrigt..


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


Matte har hittat en ny knapp på datorn.. Som synes.. Alldeles ypperlig (Det var  a n d r a  gången du använder  d e t  ordet idag, matte) att skilja de olika styckena från varandra..


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


Nästa vecka stundar vargatider för vovvarna.. Vi ska till Ann och friseras.. Matte har bestämt, att lilla mor ska slippa trimmas.. Med ålderns rätt.. Det är jobbigt för en liten hunsa att stå på ett trimbord timme efter timme..


Ann ska  k l i p p a  lilla morsan, men  j a g  får finna mej i att bli ryckt ännu ett tag..


--Apropå  f r i s e r i n g,  matte.. Det var ett tag sen du  p e r m a n e n t a d e  dej.. Kan du tänka dej att göra om det inom den närmaste framtiden..


Lilla Hallon minns med välbehag hur det kändes att stoppa in nosen i mattes lockar på nätterna.. Aldrig sov han så gott som då..


--Inte jag heller, säjer matte.. Att ha en liten hundnos snusande bredvid mej på kudden kändes alldeles underbart..


Nu tar vi ett foto, som matte är nöjd med.. Ett av dom första motiv hon fotade.. Stora Kroksjön vid Nytorpet..


 


--Bravo, matte.. Varför tar du inte såna kort längre.. Har du  g l ö m t   b o r t  hur man gör..








Av Kerstin Frithiof - 8 september 2016 07:54

    

I morse strax före sex visade termometern på östsidan tjugo grader.. Tjugo grader och mulet.. Det var nästan för mycket för både matte och hundarna.. Speciellt lilla mor verkade tagen och trött..


Lilla Hallon och matte bekymrar sej.. Lilla mor är dock gott och väl tretton år.. Vi önskar inget hellre än att få behålla lilla tuffingen länge, länge, men är medvetna om att hon närmar sej upploppet..


--Och vem gör inte  d e t,  säjer matte.. Vem gör inte det..


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


--Jag kan ju inte  g r ä v a  u p p  dom igen, sa matte surt..


Hon hade just fått veta att man inte ska sätta  v i t l ö k  förrän i november.. Men då hade hon redan planterat ett litet land för kommande skörd..


 


--Tja, det var  d e n  dagens lärdom det, sa matte.. I   n o v e m b e r  ska jag sätta nya klyftor, för egen vitlök vill jag verkligen ha..


Lilla Hallon ser, att molnen håller på att skingras.. Det blir soligt och varmt idag också.. Matte och Agneta har planerat en liten promenad med vovvarna om ett par timmar.. Bara den inte går i stöpet på grund av hettan..


--Har du fixat västerrabatten ännu, matte..


--Nä..















Av Kerstin Frithiof - 7 september 2016 08:22

    

Matte går omkring och verkar bekymrad..


Hon var på apoteket häromdan och där, i en liten skrubb, råkade hon få syn på  en våg.. Och på väggen satt en  m ä t a n o r d n i n g..


--Bra, tänkte matte.. Nu ska jag äntligen få veta hur lång jag  e g e n t l i g e n  är..


Vår resliga mänska har sedan en tid tillbaka misstänkt att hon inte  ä r  så reslig längre..


Och så tog hon av sej skorna, tätade på ryggen och ställde sej i mätanordningen..


Matte har alltid varit 175 centimeter lång och det har hon varit nöjd med..


--Jaha.. H a d e  du vuxit ytterligare, matte.. Hundarna är som vanligt  y t t e r s t  intressserade av mattes förehavanden..


--Inte för att jag  b e g r i p e r  hur det har gått till, men jag har  k r y m p t.. 167 centimeter över havet bara.. Så här liten har jag inte varit sen jag gick i sexan i folkskolan..


--Inte konstigt, att jag har svårt att nå upp till översta hyllan i skåpet, fortsätter hon..Fortsätter det så här är det snart bara långa ben kvar av mej..


Det  d ä r  var förstås överdrift, men faktum kvarstår: Det har blivit betydligt mindre av matte än det var när lilla Hallon kom till huset..


--Är du lessen för att du har krympt, matte.. Hundarna är beredda att göra allt för att trösta sin mänska..


--Nja,  l i t e  kanske..  Jag känner inte riktigt igen mej.. Hade den här höjdminskningen skett när jag var ung hade jag hälsat den med jubel.. Men efter att ha varit ståtlig i en Herrans massa år har jag  v a n t  mej vid ett visst perspektiv på omgivningen..


--Men det är bara att gilla läget.. För övrigt har krympningen inte skett blixtsnabbt.. Det har gått så sakteligen med nån centimeter om året..


Gilla läget var det.. Matte har  f o r t f a r a n d e  åtskilliga centimeter att ta av, och kommer att räcka många år till..


Ta en bild du   t y c k e r   o m   matte..

    

Det här är inget mästerverk, men matte tycker  o m  bilden.. Det är mattes mänska med vitt hår och glasögon och blå rävenjacka och Piccolo, jättenoffen.. Matte sitter på brädbänken.. Man kan gott förstå att den här bilden togs för åtskilliga år sen.. Varken mattes mänska eller hennes noff finns längre.. Har inte funnits på länge, länge..


--Saknar du dom, matte.. Svansarna sympatidalar..


--Ja, vovvarna.. Dom och alla andra som inte finns längre.. Min lillasyster tillexempel..
























Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards