brimikshallon

Alla inlägg under november 2016

Av Kerstin Frithiof - 14 november 2016 06:52

    

--Såna små gussänglar.. Titta, dom sover i solen på golvet.. Sa  i n t e  matte..


Istället sa hon så här:

--Såna skenheliga små bänglar.. Det hehövs bara att jag går  u t a n f ö r  dörren.. D å  hoppar dom upp i soffan fortare än jag hinner  t ä n k a  ordet soffa..


 


Det är måndag och ny vecka.. Matte påstår, att det går lika snabbt från måndag till måndag, som det gör  från lördag till måndag, men då överdriver hon nog en aning..


Idag är det   ä n t l i g e n  plusgrader.. Inte många, men ändå..


Tänk om vi kunde komma till skogen i dag.. Vi  t y c k t e  precis, att matte och Agneta telefonpratade om en skogspromenad i går eftermiddag.. Måtte, måtte..


Har jag nämnt, att matte lagar stora satser när hon gör iordning mat till sej..


Igår stekte hon en ungtupp.. En ganska mastig sådan.. Följaktligen får hon äta tuppstek fram till ungefärligen torsdag..


Förra veckan var det soppa..


--Vi trodde inte du var så fantasilös, matte.. Hundarna förundrar sej..


--Inte fantasilös, vovvarna.. R a t i o n e l l..














Av Kerstin Frithiof - 13 november 2016 08:42

    

I dag är det söndag, solen skiner och vi, små hundar, har blivit nerhystade från soffan..


Det hela handlar om vem som tröttnar fortast och ger upp kampen.. V i  tror att det blir matte eftersom terriers aldrig ger sej..


Det är som sagt söndag, veckans tristaste..  "Les enfants  s´ennuient les dimanches", som det heter i den lilla franska visan.. Som handlar om hur tråkigt barnen har på söndagarna.. I vita klänningar och kortbyxor..


--Nu fick du allt visa  f r a m f ö t t e r n a,  matte.. Hundarna flinar lite spydigt åt sin mänska, som inte kan låta bli att stila lite..


--"Honni soit qui mal y pense", svarar matte knipslugt.. "Skam den som tänker ont därom" översätter hon och tillägger att Grönköpings Veckoblad har snott den devisen, men utelämnat "mal y".. Så  det blir "Skam den som tänker"..


--Ja, men  d å   passar den utmärkt på dej, matte.. Svansarna i topp.. Det är inte var dag  v i  får sista ordet..


I natt fick matte gå ut och kissa mej.. Jag levererade ett 23-kiss precis utanför dörren, så nog var jag nödig alltid..


Det krafsar och skrapar på våra väggar.. Det är fåglarna, som håller på att boa sej i blåregnet och dom andra växterna, som klänger på vårt hus..


Det är nog inte så nådigt att vara fågel när det är så här kallt..


Gässen flyger över oss morron och kväll.. Matte gillar inte att dom gör så, men jag vet inte varför.. Hon tycker det känns nervöst, säjer hon..


Gräsänderna är kvar.. Hannarna vill säja.. Damerna har flyttat.. Till våren kommer dom tillbaka..

 

Såna här djur har vovvarna aldrig sett.. Matte har sett en enda.. Otroligt nog i storstaden Berlin.. På K-damm.. Mitt emot Kafé Kranzler..


Bortsett ifrån det märkliga i att den befann sej  d ä r,  slogs matte av hur  l i t e n  den var.. Och hur stora  f ö t t e r  den hade..


--Egentligen var det ganska märkligt att  d u  också befann dej precis där, matte.. Hundarna kan inte låta bli att ta ytterligare en poäng..


Och så önskar vi att söndagen blir god och att vintern försvinner igen..














Av Kerstin Frithiof - 12 november 2016 08:22

    

--Igår var du inte hemma på hela  d a a n,  matte..


--Nä..


--Var  v a a r  du, matte.. Tala om för oss..


--Nä..


Så här avig har vår mänska aldrig varit förr.. Har vi månne förargat henne..


--Är du  s u r  på oss, matte..


--Nä..


Nåväl, matte var borta hela dan igår.. Hon var nåt ärende och blev tämligen försenad.. Ärligt talat var hon rädd, att vi inte kunnat hålla oss hela tiden..


Men se  d e t  kunde vi.. Inte en droppe nånstans.. Och inget annat heller..


Matte berömde oss och gav oss var sin extra stor portion.. Sen sov vi hela kvällen och mådde förträffligt..


I natt har det varit kallt, och är så fortfarande.. V i  har dock haft det varmt och skönt alla tre hopbynglade och värmande varandra..


Det är fullt av rimfrost i trädgårn.. Även om matte inte  g i l l a r  frost och kyla tycker hon rimfrost är vackert..

 


--Det är förstås så lagom tjusigt när det sitter på bilrutorna, suckar matte..


Det märkliga är, att det alltid är  v i n d r u t a n  som är frostigast..


--Gillar du inte att skrapa rutor, matte..


--Nä..














Av Kerstin Frithiof - 10 november 2016 08:34

    

--Jaha, sa matte sorgset, hur fagerdala tänkte dom..


Matte syftar på USA-valet.. H o n  har hela tiden tyckt att mister Trump mest påminner om en livsfarlig pellejöns, men hon har å andra sidan inte så värst mycket aning om politik..


--Behöver  v i  bry oss om vem som styr Amerika.. Hundarna tycker nog, att vi kan strunta i både USA och dess president..


--Låt oss hoppas, vovvarna.. Vi lyckades slippa Hitler.. H a n inte bara verkade, han  v a r  en livsfarlig pellejöns..


Igår snöade det på riktigt..  Tidningen berättar om många trafikolyckor i snökaoset.. I vår by var det inte så farligt, bara sorgligt.. Matte tog ett kort.. Det skulle illustrera snöfallet, men verkar mest att visa grannens soptunnor..

 

--Inte så illa, säjer matte och mallar sej en aning.. Man  s e r  ju verkligen hur mycket det snöar.. Stora, blöta blaffor..


En av hundarna, och det var  i n t e  jag, kissade i går på mattes matta.. Vår mänska märkte det inte förrän det gått ett tag.. Kisset var kallt nämligen..


--Jag får skylla mej själv, säjer matte tappert.. Lilla Nellie sprang och gnällde svårligen och försökte påkalla min uppmärksamhet.. Men jag, min dumskalle, trodde hon ville ha mat, och sjasade undan henne.. Får alltså skylla mej själv..


Den mattan, som egentligen är vacker, har fått tåla mycket under dom 30 år som matte har haft den.. J a g  har tillexempel spytt ner den fler gånger än matte kan räkna.. Själv har hon spillt på den, och nu har den blivit kissad på..


Matte torkar upp och rengör så gott hon kan, men nu tycker iallafall den här vovven, att det kan vara tid att skicka den på tvätt..

 


Så här fin var mattan i våras, när vi haft dammsugardemonstration på den..


Så här gick det till när matte köpte den:


Hon tyckte först att det var den fulaste matta hon nånsin sett.. Dessutom var den dyr.. Sen tittade hon på matta efter matta och till sist upptäckte hon att den trots allt var mycket vacker..


Ungefär som med fågeltavlan: Den var också förskräckligt ful.. Ända tills matte upptäckte, att det faktiskt var ett porträtt av henne själv.. Ja, inte på  r i k t i g t..  Symboliskt, menar hon..

 








Av Kerstin Frithiof - 9 november 2016 08:18

    

En väldigt kort höst var det i år.. För lite mer än en månad sen var det marknad i Sölvesborg, och där gick mänskor i skjortärmar och kortbyxor.. Solen sken och det var fortfarande sommar..


Nu på morronen har det blaksnöat.. Lite, lite ligger kvar på marken men kommer säkert att regna bort under dagens lopp..


Vår mänska tycker inte om snö..


--Varför gör du inte det, matte.. Hundarna för sin del tycker det är trevligt med lite snö..


Och så förklarar matte, att hon är rädd för att ramla och slå sej eftersom snön döljer  i s f l ä c k a r  på gatan..


Förra vintern (då det sannerligen inte var vare sej is eller snö att tala om) halkade matte på en isfläck och slog sej nåt förskräckligt.. Att hon inte bröt benet, som hon fick under sej, är ofattbart..


--Vinter är rena otyget, säjer hon med eftertryck..


Den här åsikten framförde hon i en kassakö i går.. Kvinnan framför höll inte alls med henne.. H o n  tyckte det var trevligt med snö och kyla..


Matte hörde ju att kvinnan inte var från våra breddgrader, och frågade varifrån hon kom..


--Norrbotten, blev svaret..


Ridå..


 

Utsikt från vårt fönster nu på morronen.. Inte världens roligaste syn precis.. Det är matte som hävdar det..


Igår kom vi till skogen.. Vi fick springa lösa nästan en timme.. Solen sken och det var aningen kyla i luften..


Vi får hålla noga koll på lilla mor numera.. Hon hör dåligt, och kan förirra sej bort ifrån oss.. För övrigt är hon spänstig och rör sej lätt.. Lilla krutisen..


















Av Kerstin Frithiof - 8 november 2016 08:11

    

Lilla Hallon berättade igår om att en dörr på vår bil gått i baklås..


Vi har fått en del goda råd om hur vi ska kunna  ö p p n a  dörren igen.. Alla mer eller mindre våldsamma.. Från att värma med  e l d  till  s l a g  och  s p a r k a r..  Och användande av  b r ä c k j ä r n..


--Inte visste  v i  att dina bekanta är så våldsbenägna, matte..


--Inte jag heller, vovvarna, inte jag heller..


Nu tror varken hundarna eller matte på dom här metoderna.. Vi litar på vad mannen på Mekonomen sa.. Nämligen att låsmekanismerna styrs av en liten motor, och det händer att den pajar..


Den går att ersätta, och det sker företrädesvis med  b e g a g n a d e  små motorer, som inte kostar lika mycket som nya..


--Fast, säjer matte tankfullt.. Det vore inte så  d u m t  om man kunde sätta lite eld till låset och sen sparka på det med all kraft.. Billigt skulle det iallafall bli.. Även om  d ö r r e n  inte blev så vacker efter den operationen..


I natt har det varit frost och nu skiner solen..


Matte var rädd att det skulle vara  i s  på gatan, så hon gick och letade upp sina broddar.. Bara om uti fall att..


Nån is var det tack och lov inte, så vi vandrade utan missöde runt kvarteret.. Lyfte ben och satte ner svans.. Ja, lilla mor lyfter inte ben förstås.. Men  s v a n s   sätter hon ner..


Det är vackert i skogen nu på hösten.. Här är en bild från Stiby.. Huvudrollen på den bilden spelas av en gammal stenmur.. Matte tyckte den var om inte vacker så iallafall intressant, och det tyckte vovvarna också..

 
















Av Kerstin Frithiof - 7 november 2016 08:05

    

Det är  k a l l t,  ett par plusgrader bara, och det  b l å s e r.. Dessutom är det  m ö r k t..


--November i ett nötskal, säjer matte..


Det finns för övrigt inte mycket kvar i hennes glas.. Nästan  t o m t  är vad det är..


--Dessutom, säjer hon surmulet, dessutom måste jag ringa om  d ä c k s b y t e..


Förra året köpte vi nya däck, och  d o m  kostade skjortan..  D e n  utgiften slipper vi förhoppningsvis i år..


--Men, säjer matte,  ä r  det inte själve faen, säjer hon.. När humöret är på botten hoppar grodorna ur munnen..


Det, som får matte alldeles ur humör, är, att ena framdörren på bilen har gått i  b a k l å s..


--Var glad att det inte är dörren på förarsidan, säjer hundarna uppmuntrande.. Men matte bara blänger surt..


Idag är det 45 år sen mattes första hund, newfoundländaren Bam-Bellas Joker, föddes.. Han var klok och vacker..


--Aldrig  h a n  stod och vrålade, och aldrig  h a n  satte fyra tassar i marken och tvärstannade så jag nästan for på öronen.. Som en viss annan, säjer hon och spänner ögonen i lilla Hallon..


--Och inte hotade  h a n  andra hundar till livet heller, fortsätter hon, och nu spänner hon ögonen i lilla mor..


Det här liknade svårartade  f ö r e b r å e l s e r,  men  v i,  små terriers har förmågan att skaka av oss sådana..


För övrigt  v e t  vi, att matte älskar oss precis som vi är.. Vi  f ö r g y l l e r  hennes tillvaro.. Det har hon själv sagt..

 


Så här såg han ut när han var fem månader gammal.. Barnet, som han  i n t e  har en tanke på att välta, är mattes systerdotter.. H o n  var sju månader äldre.. Och har numera man, tvillingpojkar och  h u n d..


H a n heter Fabbe och är svart han också.. 

 

Den ljusa fläcken på huvet är inte ett stort öga.. Det är matteschabbel med kameran..















Av Kerstin Frithiof - 6 november 2016 09:57

    

--Dom  h ä r,  sa matte malligt,  d o m  blir perfekta.. Och så pekade hon på ett par röda små chilifrukter i ett cellofanomslag..


T. i gårdsbutiken såg tvivlande ut, men kunden har ju alltid rätt..


Saken var den, att matte skulle koka  t o r s k,  och eftersom torsk egentligen inte smakar så värst mycket, brukar hon fixa till en buljong med must och märg att koka fisken i..


I den buljongen kör hon ner allt hon har av grönsaker och kryddor, och den blir en jättefin fond att använda till såsen dessutom..


Tillsammans med smör och grädde, förstås..


Och nu skulle hon skära ner en av chilifrukterna tillsammans med allt det andra.. Och så skulle det få stå och puttra i stort sett hela förmiddan..


Det dröjde inte länge förrän matte fiskade upp chilin igen.. Buljongen höll på att bli livsfarligt stark.. Det  b r a n n  i munnen på henne när hon smakade..


Dessutom hade hon fått saft på händerna och  d e n  satt i hela dan trots upprepade tvättar med hett vatten och tvål..


Till råga på allt råkade hon, obetänksamt nog, gnida sej i ena ögat och fick fruktansvärt ont..


Nåja, ögat  g i c k  att rengöra med ljummet vatten.. Men det tog sin lilla tid..


--Never more, sa matte och slängde chilin i soppåsen..  Men inte förrän hon tagit ett kort..

 


Söndag idag och vädret är som matte säjer "piss".. Hon är inte alltid så fin i munnen vår mänska..


Inatt regnade det nåt förskräckligt, men mattes avrinningsanordningar höll.. Inte en droppe rann in..



















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards