brimikshallon

Alla inlägg under november 2019

Av Kerstin Frithiof - 22 november 2019 13:13


När jag började min lässejour på äldreboendet beställde jag ett par tre böcker på biblioteket.. Eftersom dom nu var färdiglästa beställde jag ett par  n y a  som till i dag.. 


Men se, ingen av dom jag ansett passa fanns inne, så jag fick fara hem igen i ösregnet.. H a d e  jag haft en svans vet jag precis var jag hade haft den..


Men hemkommen steg modet och jag  började  leta bland mina (egentligen mina och min mans) böcker, och minsann hittade jag inte ett och annat som nog kan falla på läppen.. Rätt så mycket förresten..


Lars Klintings underbara tolkning av NIls Holgersson till exempel.. Eller nåt kåseri av Albert Engström.. Eller varför inte Astrid Lindgrens berättelse om sina föräldrar Samuel August och Hanna i Hult, deras kärlekssaga en gång för länge sen..


Ju mer jag tittade igenom vad som finns i hyllorna här hemma, desto säkrare blev jag på att jag knappast ens behöver  g å  till biblioteket..

 


Och så har jag ju min lilla platta, som innehåller all världens musik.. 


I tisdags letade jag upp "Flottarkärlek" och alla sjöng med.. Åtminstone i haderianrefrängen..


Och så var det en annan av dom boende, en man, som ville vara med.. Alla piggnade till när vi fick herrsällskap.. Han är välkommen igen..


Det är faktiskt en stor tillgång, att jag är ungefär jämngammal med damerna.. Vi har hela "forntiden" gemensam..

Inte minst  m u s i k e n..


Att åka iväg och läsa en timme i veckan är ett lagom "jobb", tycker jag.. Jag gör det helt idellt, men Vuxenskolan bjuder på bensinpengar.. Och äldreboendet bjuder på kaffe och god kaka.. 















Av Kerstin Frithiof - 21 november 2019 09:35


Precis nu var jag på vippen att börja storgnälla över vädret.. Men,  nä,  det är precis som de  s k a  vara framemot slutet av november.. Och gnälla ska jag  i n t e.. Det är ju ingen som helst mening med det..


I stället ska jag åka till mataffären och köpa en lägg, en kålrot och ett gäng morötter.. Potatis och kryddor har jag hemma.. Rotmos blir perfekt en sån här dag..


För trettio år sen tog jag en paus från skolan och läste turism och jobbade på hotell.. Jag minns, att jag tyckte det var underligt, att det fina hotellet i Kristianstad hade  g r ä d d e  i rotmoset..


Visserligen älskar jag grädde (och smör) men jag drar gränsen vid grädde i rotmos..


Ett tag försökte jag mej på en kärriär som vegetarian, och då lagade jag rotmos med grönsaksbuljong.. Det gick bra det med..



Jag har läst på nätet (detta apropå husmanskost) om flera olika sätt att steka  s i l l.. (Det heter sill inget annat).. 


Mannerström närapå  g r a v a r  filéerna i flera timmar innan han steker dom.. En annan stjärnkock steker sina, ogravade, vid sakta eld för att alla småben ska smälta.. 


En kock  d r a r  bort ryggfenan.. En annan  k l i p p e r  bort den.. J a g  låter den vara kvar..


Det finns tydligen   m å n g a  sätt att flå en katt.. (Suck, nu fick jag  k a t t a b s t i n e n s igen)..


Nähä.. Nu tackar jag för mej och drar till Extra i Mjällby.. 













Av Kerstin Frithiof - 20 november 2019 17:17


Varenda morron sätter jag mejvid datorn och lägger dagens patienser.. Det är inte utan att jag skäms lite för detta..

Meningslösare sysselsättning får man leta efter.. 


Ibland, men långt ifrån alltid, lyckas jag få samtliga att gå ut och då ser det ut så här på displayen:

 

En månad hade jag fått  s a m t l i g a  spel att gå ut, men  d e t  händer väl aldrig igen..


Till nåt  h e l t annat:

För ett par år sen fick jag två vita begonior av en kamrat.. Den ena dog ganska så omgående, men den andra levde på sparlåga geonom två svåra somrar: förra sommaren med dess torka och den här sommaren med mej ur stånd att sköta om nånting ordentligt..


För en tid sen tog jag Gud i hågen och satte den i sovrumsfönstret och gav den ordentligt med gödning.. Trots att det är vinter (iallafall  h ö s t) och begonior ska stå mörkt och samla krafter där ingen ser dom..


 

Efter många månader på sparlåga håller den nu på att bli frisk och väldigt vacker.. Jag  g l ä d e r  mej storligen och hoppas att trenden ska fortsätta.. Själv ska jag göra mitt allra bästa för den här lilla kamraten..











Av Kerstin Frithiof - 19 november 2019 08:52


--Det  k a n  väl inte bli mörkare än så här, tänkte jag hoppfullt för en stund sen.. Och hämtade almanackan..


Jo men, det är just  d e t  det kan bli.. I ytterligare en hel månad kommer det att bli mörkare och mörkare.. Är det sen  m u l e t,  vilket det för det mesta är, kommer det att härska en evig natt.. "Nox perpetuuna" som lilla Hallon, alldeles till sej av förtjusning, skulle gläfsa fram.. 


M e n..  Det kunde vara värre.. Jag såg på TV bilder från Norrland.. Meterhögt med snö precis över allt.. Utom längs med uppfarter, där man skottat och lagt upp  d u b b e l t  så höga vallar..


D i t  skulle jag  i n t e  vilja flytta.. Ens för pengar.. Hur eländigt vädret än är här vid Hanöbuktens innersta vik har vi trots alls sparsamt med s n ö.. Dom sista åren ingen alls..


Det är tisdag och om ett par timmar ska jag åka in till äldreboendet i Sölvesborg och högläsa.. Jag börjar  t r i v a s  med den befattningen, och det känns i magen, att damerna i gruppen börjar trivas med  m e j.. Tänka sej..


 

Bild från förra november.. Stolta slätt på Sternö.. Här  v a r  tidigare faktiskt en slätt på berget, men för hundra år sen ungefär bröt man bort hela berget och förvandlade till gatsten.. Egentligen borde namnet ändras till Stolta brott eller stolta hål.. 


Stolta Brott är inte bra.. Det får mej att tänka på såna figurer, som borde sitta i fängelse.. Och Stolta Hål låter löjligt och motsägelsefullt.. 


Strunt samma.. Trots allt är det vackert kring "slätten".. Karlshamns kommun har ordnat en fin tillgänglighetsrunda kring platsen.. Och  d e t  ska den ha berör för.. (Heter det inte numera cred).. Alltid denna engelska..




































Av Kerstin Frithiof - 18 november 2019 09:12


Jag undrar vart dom har tagit vägen.. Fasanerna.. Som alltid brukar dyka upp i trädgårn vid den här tiden..


Bara ingen skjuttokig knäppskalle har varit framme och avlivat dom.. I tro att dom varit av olika tros- och moraluppfattning mot dom själva..


Apropå skjuta: Ibland tänker jag som så, att dom här "skyttarna" kunde gott ge sej ut i skogarna och jaga  v a r a n d r a.. Då kanske skjutandet tillåmed skulle kunna betecknas som  s p o r t..


Som det nu är stryker oskyldigt folk och fä med till höger och väster..


Och så har nåt snille kommit på att man bör skjuta  e k o r r a r.. För  k ö t t e t s  skull.. Kantänka.. Man tar sej för pannan..


Nu i helgen avlägsnade jag dom sista spåren efter vurpan i somras.. Agneta fick tillbaka sin karmstol, som jag haft som lån.. D e n  har gjort stor nytta.. 


Jag har satt tillbaka snurrstolen och dragit fram golvmattan.. Nu ser här ut precis som det gjorde  i n n a n  jag damp..

 

Tänk, det förefallar vara ganska nyligen jag köpte grammofonen och samlade stereoskivor.. Nu tar jag all musik på nätet..


I dag  blir det nog  a l d r i g  ljust.. Jag tänker laga köttbullar.. Har hittat Mannerströms recept på nätet och ska prova det.. H a n  använder tillexempel  r å  riven potatis och stekt lök.. Tillsammans med lite rå sådan också..


Ett par nejlikor,  l i t e  råriven  ingefära, soja och kalvfond blandar han också i..


Han rekommenderar dessutom ansjovisspad, men  d e t  tänker jag inte skaffa.. Gör jag  d e t  måste jag äta upp en hel burk ansjovis, och  d e t  blir  f ö r  bra.. Om jag inte vill göra en Jansson förutom köttbullarna.. Och det vill jag inte..






Av Kerstin Frithiof - 17 november 2019 14:37


Jaha.. Så har vi tillryggalagt lite drygt  h a l v a  november.. Idag är vädret superbt.. Strålande sol och lagom temperatur..


Idag gårjag  i n t e  ut.. Två dar på raken räcker en bra bit.. För övrigt räknas söndagen som  v i l o d a g.. 


Förra året fanns det nåt, som kallades "Black Friday" och då var allting så mycket billigare i affärerna.. Frågan är vart svarta fredan tagit vägen i år.. Och varför begivenheten hade ett  e n g e l s k t  namn..


Egentligen är det alldeles för mycket engelska,  n å n  slags engelska i varje fall, i  s v e n s k a  annonser och svenska referat.. I svensk text över huvud taget.. Både skriven och talad..


Jag skulle önska, att vi vore lite stoltare över vårt språk.. Som fransmännen..


Nåja vi har alltid vurmat för det utländska.. För länge sen var det franska.. För hundra år sen svärmade vi för tyska. Och nu är det engelska..


Jo, apropå  t y s k a.. Jag lånade hem en tyskt bok från biblioteket och det gick alldeles utmärkt att läsa den.. 


Jag kände mej nästan lite imponerad.. Nåja,  l ä s a  är en sak.. Förstå talad tyska nåt helt annat.. Jag får väl göra en resa till Tyskland i sommar och träna upp mej..


Tja, till saken hör, att jag har god förmåga att  h ä r m a s.. När jag försöker tala utrikiska tror folk att jag  k a n,  vilket inte är fallet.. Jag är bara fenomenal på att  l å t a  som om jag kunde..








Av Kerstin Frithiof - 16 november 2019 15:26


April är en grymmaste månaden, skrev skalden, och han hade säkert rätt.. På sitt sätt.. Jag tycker inte så emellertid.. För min del sätter jag november som den grymmaste..


Det är mörkt och dimmigt och allmänt otrevligt.. Det enda som är bra är, att advent kommer om ett par veckor..  Då ljusnar tillvaron lite. Fast  d e t  beror på adventsljusen inte på att  d a g e n  blivit längre.. Det blir den inte förrän en bra bit in i februari.. Även om vändpunkten infaller strax före jul..


 

Bilden tog jag precis nu utanför min dörr.. Rosorna har kvar sina blad, och om man tittar noga kan man se en förkrympt liten ros alldeles till vänster om ledstången..


Jag har vandrat på Stiby i dag också.. Det var säkert nyttigt, men ack, så tröttsamt.. Tre kvart var vi ute Agneta och jag.. Sen åkte vi hem hit och stekte fläsk.. Och det var gott med potatismos till..













Av Kerstin Frithiof - 15 november 2019 12:39


Jominsann.. Jag  k ö p t e  iallafall nåt på ullresan: en magnetisk madrass (Ja, ja.. Jag  v e t  att det låter stolligt)..


Agneta handlade en hel del, och vi fick ta min madrass på samma nota, vilket gjorde den åtskilligt billigare..


Enligt försäljerskan ska magnetiska madrasser var  y t t e r l i g t  bra för hälsan.. Alla gamla krämpor ska försvinna som snö för sol..


Blir min ryggvärk bara  a n i n g e n  bättre ska jag vara jätteglad.. Benet bekymrar mej inte ett dugg längre.. Det verkar vara hur läkt som helst.. 


I dag har jag och Agneta varit på Stiby, och det gick bra.. För en gångs skull hade Agnta ingen  h u n d  med sej, och det kändes lite tomt.. Men som kompensation mötte vi en ståtlig Sankt Bernhard.. 


Det såg riktigt roligt ut när jättehunden sprätte och nosade precis som en  l i t e n  hund..


Just nu  l u k t a r  det väldigt gott i mitt kök.. Lag lagar en  l i t e n  sats kalops, och anrättningen lär vär vara klar om nån timme..


Jag kunde inte låta bli att ta en bild på min matlagningsplats med alla dess burkar och flaskor.. Allt i en salig röra.. Det   g ö r  ingenting, att det är lite rörigt.. Jag hittar  p r e c i s  det jag behöver  n ä r  jag behöver det.. Det är samma sak med bokhyllorna.. Jag hittar där också..

 
















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards