brimikshallon

Alla inlägg under februari 2020

Av Kerstin Frithiof - 13 februari 2020 12:20


Om jag iddes skulle jag ta kameran och gå ner till stranden och fotografera vatten, som håller sej stilla för en gångs skull..


Men, som sagt jag gitter inte göra det.. Usch så trött jag har varit på denna veckas hemska blåsande.. Idag är det iallafall vindstilla.. Så länge det varar..


Det låter som om jag ofta gnäller över blåsten här i Norje.. Kanske det.. När jag lägger märke till den.. För det mesta gör jag inte det.. Längre.. 


Med blåsten och norjeborna är det som med mistlurarna och hanöborna.. När det slutar blåsa och tuta,  d å  märker man dom..


När jag och min man flyttade hit  (Hurra, vi har ett  h u s)  var den eviga blåsten det enda negativa vi lade märke till.. 


Det är så fortfarande.. Blåsten är det enda negativa.. Särskilt på vintern när det är kallt.. Den tar sej in i huset också, blåsten, och då gäller det att pälsa på sej.. 


Igår skrev jag om kläder, och fick en kommentar av en färgglad flicka.. F a s t  jag misstänker att färgprakten var följden av tankspriddhet..


Jag kände en gång en dam, som klädde sej ungefär som beskrevs i går.. Fast  h o n   gjorde det alldeles medvetet..


Till slut tyckte man att hon  s k u l l e  så vara.. Det var  h e n n e s  stil..  Man  v a n d e  sej.. Ungefär som med blåsten och mistlurarna..


Lite alldeles underbar färgprakt från min trädgård.. Hoppas jag ska kunna få till det i sommar också..  


Av Kerstin Frithiof - 12 februari 2020 10:41


Tänk, det fanns en tid när alla av kvinnligt kön gick klädda i kjol.. Nu är det väl i stort sett bara drottning Silvia och kronprinsessan som går skrudade på det sättet.. Frågan är om ens Viktoria gör det.. Jo, det är klart.. När hon representerar har hon nog kjol.. Förstås.. 


Men alla vi andra.. Väldigt många av oss går, liksom Fantomen, klädda i nån slags  t r i k å e r.. Svarta förstås.. Eller mönstrade.. 


Tro inte ett ögonblick att jag  o n d g ö r  mej över mänskors klädval.. Jag bara  k o n s t a t e r a r..


MIna  e g n a  svarta trikåer är ganska  p å s i g a  och mycket för korta.. Men jisses så bekväma.. Ett pyttelitet hål är det på ena knät och fickorna bågnar av innehåll..


Skrudad på det här sättet kunde man  m ö j l i g e n  tänka sej att uppträda på  p o t a t i s å k e r n  för nåra tiotal år sen..


Jag intresserar mej mycket för klädedräktens historia, och har åtskilliga böcker (med bilder.. Givetvis) i ämnet..

 


Inte är jag till min fördel skrudad som följer.. Men  b r a  mår jag..

 


Idag regnar och blåser det på  f j ä r d e  dagen.. Man skulle tycka, att grundvattnet har stigit till normalnivå vid det här laget.. Men icke.. Vi får hoppas att alla revervoarer är fyllda till sommaren.. Jag menar: annars  b l i r  det ingen sommar.. Iallafall ingen  b e h a g l i g.. 














Av Kerstin Frithiof - 11 februari 2020 09:28


Halleluja, härliga tider för en latmaja som jag..


Precis  a l l t  finns att köpa.. Man behöver inte göra ett enda dugg i köket.. Om man inte annars  v i l l..


Nu tycker förstås jag, att  m i n  mat är godare än köpematen, så därför gör jag  s t o r a  satser, som räcker länge..

Just nu kämpar jag på med en gryta kalops, som säkert kommer att räcka veckan ut.. Framemot söndag blir det pyttipanna av koket..


Mången god husmor kanske förfasar sej över min mathållning, men  j a g  har också varit Duktig och Pedantisk i köket.. Jag  f ö r s ö k t e  iallafall.. När min man levde..


Med tiden har min mathållning blivit allt rationellare.. Mesta möjliga utfall av minsta möjliga ansträngning är mitt motto.. Kunde jag, skulle jag koka allt i samma gryta, och sen äta anrättningen direkt ur kastrullen.. Med sked..


Så här lättvindigt hade jag inte kunnat leva anno dazumal.. 


Jag minns en dänga från min barndom "kom och köp konserverad gröt".. Helt horribelt tyckte man, och skrattade hjärtligt åt befängdheten.. På  d e n  tiden.. Idag finns det hur mycket "gröt" som helst, konserverad och färdig, i mataffärerna.. 


Inte bara gröt förresten.. All världens färdiglagade mat hittar man på hyllorna..


Själv köper jag med fördel färdigskivat bröd.. Skivorna blir väldigt goda efter ett par dagar.. Med duktigt med smör på..Tycker jag.. Alltså..


Jag har lagt märke till ett oskick vid bröddisken.. Folk  k l ä m m e r  på levarna.. Särskilt manliga pensionärer..

Tur att dom är inplastade.. Bröden alltså  i n t e  gubbarna..

 

Färdigskivad  o s t  ställer jag mej däremot aningen frågande inför.. Kanske mest för att det är dom  m e s i g a  sorterna som säljs skivade.. Det är väl dom, som anses godast, kan tänka..


Efter den här syndabekännelsen ställer jag mej frågan "Har jag gjort bort mej nu..Igen"..




















Av Kerstin Frithiof - 10 februari 2020 10:24


I min röriga bokhylla hittar jag ibland ett och annat, som jag inte har nåt minne av att jag läst.. Den  h ä r  boken tillexempel:

 

En riktigt ruggig historia, som  just nu skrämmer vettet ur mej.. Att jag bara gitter.. Usch..


Författaren P.D James var ju annars känd för sina deckare med den där poetiska kommissarien vars namn jag varken kan stava till eller uttala..


Men den  h ä r  ruskigheten är ingen polisroman.. Den handlar faktiskt om jordens sista mänskor och om hur vedervärdiga dom har blivit.. Inte riktigt alla förstås.. Det måste ju finnas en  h j ä l t e  också.. 


Får mej att tänka på Goldings "Lord of the Flies".. 


Apropå läsa: Förra veckans läsning på äldreboendet avslutade jag Astrid LIndgrens berättelse om sina föräldrars unga kärlekssaga.. Den blev vad jag förstår omtyckt..


Nu gäller det att hitta nåt lika passande.. Jag får leta både hemma och på biblioteket..


Tack Diana för din uppmuntrande ord.. Jag tror faktiskt, att dom flesta tycker som jag..















Av Kerstin Frithiof - 9 februari 2020 13:06


Usch,  n u  blåser det.. Hoppas bara att det blåser över innan det blir mörkt.. Nattliga stormar är allt värre än storm på dagen.. Jag höll på att skriva "dagliga" stormar, men då hade det blvit en än värre betydelse..


Jag läste en artikel om  h e d e r s v å l d  för en stund sen och kan för mitt liv inte begripa vad förtryck och mord har med  h e d e r  att skaffa.. S k a m  hör väl snarast samman med företeelsen, och då menar jag skam, som faller på förövaren.. Inte tvärtom.. 


Vad folk, som omfattar de här medeltida förtryckarvärderingarna, har här i Sverige att göra, begriper jag inte.. 



Hela hederstanken är tvärs emot allt vad  v i  tror på.. Deras heder uppfattar vi som skam..


Dom, som ägnar sej åt hedersförtryck borde slängas ut ur landet.. Obedelbart och brännmärkas för tid och evighet..



Av Kerstin Frithiof - 8 februari 2020 08:15


Jag tänker ofta på  l i v s c y k l e r.. Varför kan man fråga.. Jo, hit in har flyttat ett gäng mycket små flugor.. Var dom kommer ifrån vet jag inte och inte heller vad dom lever av.. Eller vart dom tar vägen vad det beträffar.. 


Jodå, jag mördar dom om dom kommer för nära, och  d å  blir ju  deras livscykel avbruten.. Dom lever säkerligen inte särskilt länge i vilket fall som helst.. Nåra timmar kanske, men för  d o m  är ju dessa få timmar ett helt liv från vaggan till graven..


M ä n s k o r s  livslängd har ju ökat åtskilligt de senaste hundra åren.. Tack vare bättre mat och bättre läkarvård..

Men, (och nu sticker jag ut hakan ordentligt)  har vi lärt oss att  l e v a  med alla dom här åren..


Det verkar som om  b a r n d o m e n  har förlängts nåt absurt.. S a m t i d i g t  som den avkortats till förmån för u n g d o m e n..  Och  å l d e r d o m e n  verkar ha slutat existera.. Vi befinner oss alla i dag på nåt märkligt sätt runt 18.. 


Unga och gamla tycker om samma saker.. Klär sej likadant och använder samma språk, nån slags svenglish.. 


När jag var 18 så  v a r  jag 18.. Tidigare hade jag varit  y n g r e  än 18, och efter ytterligare  ett antal år  v a r   jag ett antal år äldre.. 


Nu är jag gammal, och försöker ta in den informationen.. Jag kan  a b s o l u t  inte identifiera mej med 18 längre.. 

Men jag måste erkänna, att det är svårt att identifiera mej med 80 också..


Jag har inte dröjt kvar i en viss ålder, en ålder som var behaglig och på nåt sätt tidlös.. Då allt flöt fint, och jag mådde bra när jag såg mej i spegeln.. Och det var  i n t e  runt 18..


Nå, den åldern är försvunnen, men finns ändå kvar som ett behagligt minne..


Nu är nu, och det är åtskilligt jag måste ta itu med.. Medan jag  k a n..  


Jag  v e t  att jag har mycket kvar att lära.. Och då menar inte sånt som står i böcker..  



Det är nämligen så, att ju äldre jag blir, desto mer  v e r k l i g h e t s- och  j o r d n ä r a  har jag blivit.. Dessutom tar jag mej själv mindre och mindre på allvar..


Inser att jag är en tämligen slätstruken  liten marionett.. Vem, som håller i snörena vet jag inte, men  n å n  är det.. Och det är jag tacksam för..



Tja, detta var vad jag låg och funderade på under mina ickesovande timmar i natt.. Nu ska jag leta upp en bild, som jag gillar.. Detta apropå mognad..

 

Trevlig helg till alla er, som gillar helger.. Jag gör det inte.. Som bekant..













Av Kerstin Frithiof - 7 februari 2020 13:38



I flera år har jag följt matlagningsprogrammet "Sveriges Mästerkock", och tyckt, att det varit förträfflig underhållning..


Det tycker jag i viss mån fortfarande.. M e n  jag förstår inte uttrycket "sätta smakerna".. Det är främst domartrions kvinnliga medlem, som alltid, alltid håller på med att analysera sättandet av smaker.. 


Eftersom hon är en sommelier av världsklass tillhör det väl hennes gebit att placera och rangordna smaker, men  j a g  tycker det blir lite tröttsamt i längden att höra hennes ständiga tal om att den och den sätter smakerna.. Räcker det inte med att maten smakar gott och är trevlig att se på.. 


Vad jag vet är det bara hon som analyserar på det här nästan  k e m i s k a  sättet..

 

Bortsett från allt annat så  l ä r  jag mej en hel del bara genom att titta och begrunda.. 


Som vanligt när jag får upp ögonen hur saker och ting  s k a  vara, upptäcker jag hur fruktansvärt lite jag kan.. Små tips, som kockarna liksom i  f ö r b i f a r t e n  ger deltagarna tar jag åt mej och försöker tänka på när jag själv lagar mat..


Det hade inte varit så dumt med en matlagningskurs.. Synd bara att dom alltid går på kvällarna och jag kör inte bil i mörker längre..


Jo då, jag  g i c k  i skolkök en gång i forntiden.. Det var väldigt trevligt, och jag formligen älskade vår lärare, fru Juhlin, men hur roligt det än var, och hur bra jag kom överens med läraren så var jag lik förbaskat  s ä m s t  i klassen..



Alla hade AB och litet a.. J a g  ensam ståtade med ett Ba..


Jag undrar om jag kommit ikapp mina klasskamrater vid grytorna vid det här laget.. Jag  t y c k e r  

iallafall att jag är en dängare på sås numera..










Av Kerstin Frithiof - 6 februari 2020 08:16


"Den, som söker, han finner".. Men nog blev den här sökaren förvånad när han kom ner i källaren.

 











Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards